Χειμερινό βουνό Αναρρίχηση βράχου
Ταξίδια περιπέτειας
Ορεινή πεζοπορία Διάσχιση φαραγγιού Κιν. Ανθρ. Δυναμικού

Γουαδελούπη

← πίσω
Την αποκαλούν "πεταλούδα της Καραϊβικής" όχι μόνο για το σχήμα της αλλά και για την πανδαισία των χρωμάτων που κυριαρχούν στο εξωτικό αυτό νησί. Βαθύ τιρκουάζ στις απέραντες παραλίες της, καταπράσινο στα τροπικά της δάση, διάφανο στα ήσυχα ποτάμια της και έντονα πολύχρωμο στο ζωϊκό της βασίλειο. Τόσο μακριά μας αλλά και τόσο κοντά ταυτόχρονα.

Ως Γαλλική επικράτεια ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και έχει νόμισμα το Ευρώ. Το ταξίδι μας τα έχει όλα. Πεζοπορία στα επιβλητικά δάση με τους μοναδικούς καταράκτες και στο ενεργό ηφαίστειο, κατάβαση σε φαράγγια με οργιώδη βλάστηση, rafting σε ήρεμα ποτάμια και ξεκούραση σε εξωτικές παραλίες.

Ημερομηνίες
18-26 Δεκεμβρίου, Χριστούγεννα 2009

Δραστηριότητες
Πεζοπορία, Kayak, Mountain Bike, Canyoning, Snorkeling

Βαθμός δυσκολίας
Δραστηριότητες για όλους με στοιχειώδη φυσική κατάσταση και αγάπη για τη φύση.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΑΞΙΔΙΟΥ

Παρασκευή 18/12/09
Αναχώρηση από το αεροδρόμιο Αθηνών στις 07:05πμ με πτήση της Air France για Παρίσι. Άφιξη στις 09:30πμ, μεταφορά στο αεροδρόμιο Orly και αναχώρηση στις 15:00. Άφιξη στο Pointe a Pitre στις 18:25, συνάντηση με τον αντιπρόσωπό μας και μεταφορά στο ξενοδοχείο μας στο Gosier. Τακτοποίηση, ενημέρωση για το πρόγραμμα, δείπνο και διανυκτέρευση.

Σάββατο 19/12/09
Μετά το πρωινό, μεταφορά στην βορειοανατολική πλευρά της Grande Terre όπου θα γίνει η πρώτη μας πεζοπορική εξερεύνηση (4 ώρες) στις βραχώδεις ακτές του Anse-Bernard. Γεύμα και relax στην μοναδική παραλία με το όχι και τόσο ελκυστικό όνομα (Πύλη της κόλασης !!!) Επιστροφή το απόγευμα εξερευνόντας και τις βορειοδυτικές ακτές. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο, δείπνο και διανυκτέρευση.

Κυριακή 20/12/09

Πρωινό και αναχώρηση για το Εθνικό πάρκο της Γουαδελούπης στη Basse-Terre όπου θα διασχίζουμε το τροπικό δάσος (5 ώρες) θα γευματίσουμε (πικ-νικ) δίπλα στο ποτάμι και θα ολοκληρώσουμε την περιήγηση με rivertrekking. Επιστροφή το απόγευμα στο ξενοδοχείο, δείπνο και διανυκτέρευση.

Δευτέρα 21/12/09
Η σημερινή μέρα έχει θέμα τη θάλασσα ... Μετά το πρωινό αναχώρηση για θαλάσσιο kayak ανάμεσα από εξωτικά νησάκια και πανέμορφους σχηματισμούς. Γεύμα σε απόμακρη παραλία και το απόγευμα θα παρακολουθήσουμε παραδοσιακές κοκορομαχίες, ένα ίσως αρκετά βάρβαρο έθιμο αλλά με παράδοση πεντακοσίων χρόνων στη γη των Κρεολών. Επιστροφή στο ξενοδοχείο, δείπνο και διανυκτέρευση.

Τρίτη 22/12/09

Μετά το πρωινό αναχώρηση για πεζοπορία η οποία θα αρχίσει στους καταρράκτες του Carbet και θα συνεχιστεί με ανάβαση στο ηφαίστειο Sufriere (6 ώρες) όπου η θέα και οι εικόνες θα μας αποζημιώσουν μετά την ελάχιστα κουραστική πεζοπορία. Υπαίθριο γεύμα και επιστροφή στο ξενοδοχείο αφού απολαύσουμε ένα «ζεστό» διάλειμα με μπάνιο στα Bains Jaunes μέσα στο τροπικό δάσος. Δείπνο και διανυκτέρευση.

Τετάρτη 23/12/09
Σήμερα η μέρα περιλαμβάνει .....ποδήλατο με διάσχιση της γης του ζαχαροκάλαμου μέσα από τις απέραντες φυτείες (4 ώρες). Παράλληλα θα επισκεφτούμε το μουσείο Beauport, ένα παλιό εργοστάσιο ζάχαρης και θα καταλήξουμε ποδηλατώντας στις δυτικές εκπληκτικής ομορφιάς παραλίες όπου και θα γευματίσουμε. Ξεκούραση, μπάνιο και αργά το απόγευμα μεταφορά στο ξενοδοχείο. Δείπνο και διανυκτέρευση.

Πέμπτη 24/12/09
Αφού απολαύσουμε το πρωινό ξεκινάμε για να συναντήσουμε πυκνά τροπικά δάση, κρυφά ποτάμια, χειμάρους και φαράγγια... Ήρθε η ώρα για να ανέβει η αδρεναλίνη μας ....Κατάβαση φαραγγιών για τη σημερινή ημέρα με βουτιές, καταρράκτες και έντονες συγκινήσεις. Γεύμα στο δάσος και νωρίς το απόγευμα μεταφορά στο ξενοδοχείο. Εορταστικό και αποχαιρετιστήριο δείπνο με πολύ πολύ ρούμι ......

Παρασκευή 25/12/09
Πρωινό και check-out από το ξενοδοχείο, περιήγηση στην πόλη του Pointe a Pitre και στην παραδοσιακή αγορά του και το απόγευμα μεταφορά στο αεροδρόμιο. Αναχώρηση με Air France για Παρίσι (Orly) στις 18:55.

Σάββατο 26/12/09
Άφιξη στο αεροδρόμιο Orly στο Παρίσι στις 06:50πμ, παραλαβή αποσκευών και μεταφορά στο αεροδρόμιο De Gaulle και αναχώρηση στις 12:40μμ για Αθήνα. Άφιξη στην Αθήνα στις 16:55.

ΚΟΣΤΟΣ
Ανά άτομο σε δίκλινο δωμάτιο 2.160 €
Διαφορά μονοκλίνου: 430 €

Περιλαμβάνονται:
- Αεροπορικά εισιτήρια οικονομικής θέσης με Air France
- Μεταφορές από/προς αεροδρόμια
- Όλες οι οδικές μετακινήσεις
- 7 διανυκτέρευσεις στο Gosier σε ξεν/χείο 3*** superior
- Έλληνας αρχηγός-οδηγός βουνού (Π.Κοτρωνάρος)
- 7 πρωινά, 6 γεύματα & 7 δείπνα
- Ξεναγήσεις, περιηγήσεις με Αγγλόφωνο ξεναγό
- Τοπικοί οδηγοί trekking, kayaking, canyoning
- Περιηγήσεις, ξεναγήσεις όπως αναφέρονται στο πρόγραμμα
- Ασφάλεια αστικής ευθύνης

ΔΕΝ περιλαμβάνονται:
- Φόροι αεροδρομίων και προσαυξήσεις καυσίμων 365 € (αφορά σημερινό ποσό-10/08/09-μέχρι την ημερομηνία έκδοσης εάν μειωθούν από την αεροπορική εταιρεία, θα επιστραφεί η διαφορά)
- Ποτά, οινοπνευματώδη
- Φιλοδωρήματα (15 € ανά άτομο-πληρώνονται επί τόπου)
- Ότι δεν αναφέρεται στην κατηγορία "Περιλαμβάνονται"

Εξοπλισμός
- Σακκίδιο ημερήσιο 15-25lt
- Υποδήματα πεζοπορίας
- Καπέλο, γυαλιά, αντηλιακό
- Μαγιό, πετσέτα θαλάσσης

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
Μπορείτε πολύ εύκολα να δηλώσετε συμμετοχή ακολουθώντας τα εξής βήματα:

α) Συμπληρώστε την ηλεκτρονική φόρμα εγγραφής
β) Καταθέστε την προκαταβολή (900 €) στον τραπεζικό λογαριασμό της Alpha Bank: 501-002-310-005-660 (ΙΒΑΝ: GR2201405010501002310005660).
γ) Ολοκληρώστε την πληρωμή σας με κατάθεση 1.625 € (συμπεριλαμβανομένων των φόρων αεροδρομίων).

Παρατηρήσεις
α) Δεν χρειάζεται να προσκομίσετε το αποδεικτικό της κατάθεσης, αρκεί στην αιτιολογία να αναφέρεται το όνομα του/της συμμετέχων/ουσας.
β) Εάν δεν σας εξυπηρετεί η τραπεζική κατάθεση, μπορείτε να καταβάλετε το κόστος συμμετοχής ή να πληρώσετε με την πιστωτική σας κάρτα, στα γραφεία της Summit.

Πληροφορίες/Κρατήσεις θέσεων
Παναγιώτης Κοτρωνάρος: e-mail. info@basecamp.gr τηλ. 6983 63 8000
Ταξιδιωτικό γραφείο FAIRWAYS: Νίκης 2, 4ος όροφος, Σύνταγμα, τ.κ 105 63 Αθήνα
Υπεύθυνη κρατήσεων κ. Μελετοπούλου τηλ.210-3250067, φαξ.210-3312178 (ωρ.9πμ-5μμ)

Ενημερωτικές συναντήσεις
Κάθε Τετάρτη από τις 19.30 έως τις 21.30μμ, ο εκπαιδευτής ορειβασίας Παναγιώτης Κοτρωνάρος, θα ενημερώνει για τα πρόγραμματα των σχολών & αποστολών του Base Camp καθώς και τη σωστή χρήση & επιλογή του εξοπλισμού σας, στο αναρριχητικό κέντρο & κατάστημα ορειβατικών ειδών "THE WALL" Διεύθυνση: Αγ. Αθανασίου 12 Παλλήνη, έξοδος 14 ή 15 Αττικής οδού, τηλ. 210 6030093.

ΕΔΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΤΟΝ ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΟ ΣΑΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ "THE WALL"

ΓΟΥΑΔΕΛΟΥΠΗ..Ο Παράδεισος δεν μπορεί να περιμένει!

Κείμενο: Αλεξάνδρα Βεκιάρη

Καλτ προορισμός καινοφανών κοσμικών. Αυτή είναι η καρτ ποστάλ εκδοχή της Γουαδελούπης. Για τους υπόλοιπους, η περιπλάνηση σε φυτείες από ζαχαροκάλαμα, γαλήνια δάση βροχής, καταρράκτες, κορυφαίες καταδυτικές τοποθεσίες, χρωματιστά ψαροχώρια και ένα ενεργό ηφαίστειο, φαντάζει πολύ πιο ενδιαφέρουσα. Καλύτερα να σου βγεί το μάτι παρά το όνομα, λένε. Ε, λοιπόν, κάτι τέτοιο συμβαίνει με τη Γουαδελούπη, τα τελευταία χρόνια. Η πάλαι ποτέ γαλλική αποικία (1635) και σημερινό υπερπόντιο ημιαυτόνομο διοικητικό διαμέρισμα της Γαλλίας -με απόφαση Μιτεράν- περνάει κρίση ταυτότητας. Είναι η Γουαδελούπη απλώς ένα κοσμοπολίτικο θέρετρο με χλιδάτες ξενοδοχειακές μονάδες πάνω σε «πουδρένιες» παραλίες; Ή μήπως κρύβει και ένα άλλο πρόσωπο, ακόμα πιο ενδιαφέρον, αλλά... δεν το ξέρει;

Καιρός, λοιπόν, για καινούργιες συστάσεις. Οχι, η Γουαδελούπη δεν έχει κουνηθεί από τη θέση της. Είναι στην Καραϊβική, εκεί όπου τη βρήκε ο Χριστόφορος Κολόμβος το 1493. Βέβαια, είναι αγαπημένο παιδί του Εγκέλαδου (ο πιο πρόσφατος, σχετικά ήπιος, σεισμός έγινε το 2005). Επίσης, μια ιστορία λέει ότι συγκλονιστικές ηφαιστειακές εκρήξεις έφεραν αυτήν και τη γειτονική Μαρτινίκα στην επιφάνεια της θάλασσας. Ωστόσο, η Γουαδελούπη βρίσκεται πάντα αγκυροβολημένη στην καρδιά του ανατολικού τόξου της Καραϊβικής και βρέχεται από τη Θάλασσα των Αντιλλών και τον Ατλαντικό Ωκεανό. Χαρίζει μάλιστα το όνομά της, αυτό που της έδωσε ο Κολόμβος προς τιμήν μιας ισπανικής μονής (Σάντα Μαρία ντε Γουαδελούπε ντε Εστρεμαδούρα), σε ολόκληρο το Αρχιπέλαγος.

Σε σχήμα πεταλούδας με ασύμμετρα φτερά, αποτελείται στην πραγματικότητα από δύο ξεχωριστά νησιά, που πλησίασαν κι αυτά μεταξύ τους εξαιτίας σεισμικών δονήσεων και συνδέονται πλέον με γέφυρα πάνω από τον πορθμό Riviere Sale. Το δυτικό φτερό είναι η Basse Terre (Χαμηλή Γη), με τις καταπράσινες ηφαιστειογενείς κορυφές να κατεβαίνουν νότια, μέχρι το χείλος του ενεργού ηφαιστείου Soufriere. Το ανατολικό φτερό είναι η Grande Terre (Μεγάλη Γη), ένα άγονο ασβεστολιθικό οροπέδιο που πλαισιώνεται από ακτές και κοραλλιογενείς υφάλους. Και δεν τελειώσαμε. Στα ανοιχτά του Αρχιπελάγους τα νησιά-δορυφόροι, la Desirade, Marie-Galante και τα οκτώ μικροσκοπικά Les Saintes, ανήκουν κι αυτά στο σύμπλεγμα.

Να ξεκαθαρίσουμε κάτι ακόμα. Αν τα υπόλοιπα νησιά της Καραϊβικής κακώς έχουν αφομοιωθεί από το αμερικανικό lifestyle, η Γουαδελούπη είναι η μόνη από τις αποικίες που έχει μείνει πιστή στον τρόπο ζωής της metropole, όπως αποκαλούν οι ντόπιοι τη Γαλλία. Αλλωστε, σε αυτή χρωστούν υποδομές και οικονομική ενίσχυση. Η Γουαδελούπη, λοιπόν, στέκει εκεί, ένα προκλητικό μείγμα πόλεων και παρθένων τοπίων και αποπνέει ένα μοναδικό κρεολικό άρωμα, ένα sui generis εξωτισμό με γαλλικό αξάν! Πόσοι, όμως, είναι αυτοί που γνωρίζουν όλα της τα χαρίσματα; Πέρα, δηλαδή, από τις εξωτικές παραλίες, όπως τις προβάλλουν οι τουριστικοί οδηγοί που απευθύνονται στους φανατικούς της σινιέ ξαπλώστρας.

Πόσοι γνωρίζουν ποια είναι τα κομμάτια που συναρμολογούν το παζλ που λέγεται Γουαδελούπη, μακριά από τις ορδές των τουριστών; Φορτωμένα κάρα που σέρνουν ράθυμα βόδια. Κοκορομαχίες. Αποστακτήρια για ρούμι. Ενα Εθνικό Πάρκο για την προστασία της Φύσης με 300 είδη δέντρων, ανάμεσά τους και γιγαντιαίες φτέρες. Μυρωδιά μελάσας. Σπάνιες καταδυτικές τοποθεσίες. Μονοπάτια που καταλήγουν σε ελκυστικές λεκάνες καταρρακτών. Φυτείες από μπανάνες. Κορίτσια με πολύχρωμα κοστούμια και χρυσά κοσμήματα για το Καρναβάλι πριν από τη Σαρακοστή. Ψαράδες. Νωχελικοί ρυθμοί. Ησυχία... Αυτήν τη Γουαδελούπη θέλουμε να εξερευνήσουμε.

Η άλλη Γουαδελούπη
Les Saintes. Ο Κολόμβος έδωσε και σε αυτά τα νησιά όνομα θρησκευτικού περιεχομένου: Αγιοι Πάντες. Οι Αγιοι, οκτώ τον αριθμό, απέχουν μόλις 40 λεπτά με το καταμαράν από το λιμάνι Pointe-a-Pitre, τον ομφαλό της Γουαδελούπης στην Grande Terre. Από τα οκτώ νησάκια κατοικούνται μόνο τα δύο: Το πιο τουριστικό, εσχάτως, το Terre de Haut, με το κεντρικό ψαροχώρι Le Bourg σε ένα μαγευτικό κολπίσκο και με ατίθασα σκούτερ και εστιατόρια παντού. Και το πιο ήσυχο Terre de Βas. Οι 3.000 κάτοικοί τους ζουν από την αλιεία -θεωρούνται οι καλύτεροι ψαράδες της περιοχής-, γι' αυτό βλέπεις παντού μικρά καρνάγια.

Βλέπεις, όμως, και χαρούμενα χρωματιστά σπιτάκια, χτισμένα με την κλασική αρχιτεκτονική των Δυτικών Ινδιών, και χαλαρούς, χαμογελαστούς ανθρώπους. Στους Αγίους δεν υπάρχει απόσταση που για να καλυφτεί χρειάζονται πάνω από 30 λεπτά. Τόσο χρειάζεται και για να επισκεφθεί κανείς το αξιοθέατο οχυρό Ναπολεόν, αν και με λίγο ζόρι στην ανηφόρα. Από εκεί ψηλά θα θαυμάσετε την υπέροχη θέα, παρέα με τους «οικοδεσπότες», τα φιλειρηνικά ιγκουάνα. Αλλά θα φυλαχτείτε από τα δέντρα Manchineel, που αν και μοιάζουν με μηλιές είναι πολύ τοξικά - ευτυχώς υπάρχει σχετική ένδειξη. Με τι εντυπωσιάζονται οι περισσότεροι επισκέπτες των Αγίων, εκτός βέβαια από την απίστευτη εναλλαγή των τοπίων; Με την απόλυτη απουσία κλειδιών. Ολα είναι ανοιχτά και απολύτως ασφαλή!

Marie-Galante. Δάκτυλος Κολόμβου κι εδώ. Σάντα Μαρία ντε Γκαλάντε έλεγαν τη ναυαρχίδα του. Συνδέεται καθημερινά από το Pointe-a-Pitre με φέρι, το οποίο είναι στο νησί σε λιγότερο από μισή ώρα. Σε αντίθεση με τα νησάκια Les Saintes, που είναι γεμάτα λοφίσκους, το Marie-Galante είναι επίπεδο. Και σπαρμένο με φυτείες ζαχαροκάλαμου και δεκάδες παλιούς ανεμόμυλους. Είναι αυτοί στους οποίους παράγεται το περίφημο ρούμι της περιοχής, από τα γευστικότερα των Αντιλλών. Οι 13.000 κάτοικοι του νησιού ζουν κατά 60% από το ρούμι, το οποίο έχει θέση στο τραπέζι τους από το πρωί μέχρι το βράδυ. Από τον 18ο αιώνα που αποστάχθηκε για πρώτη φορά, έχει συνδέσει το όνομά του με την ιστορία και την ευημερία της Γουαδελούπης.

Στο νησί αυτό λειτουργούν τρία από τα εννιά αποστακτήρια του Αρχιπελάγους, ενώ συνολικά η μισή από την ετήσια παραγωγή προωθείται για εγχώρια κατανάλωση. Οι επαρχιακοί δρόμοι στο εσωτερικό του Marie-Galante περνούν μέσα από τις φυτείες. Ετσι εύκολα μπορείτε να περιηγηθείτε στα αποστακτήρια για μια αυτοψία της παραγωγής του, αλλά και μια προσεκτική δοκιμή, καθώς οι βαθμοί του είναι ανεβασμένοι (59!). Το Marie-Galante εκτός από ζαχαροκάλαμα διαθέτει και υπέροχες παραλίες - να μη ξεχνιόμαστε! Θα κολυμπήσετε, θα κάνετε θαλάσσια σπορ και βέβαια scuba diving, αφού ο υποθαλάσσιος πλούτος του Αρχιπελάγους είναι ασύλληπτος.Για τους λιγότερο τολμηρούς, η τουριστική υποδομή του νησιού περιλαμβάνει υποβρύχια και glass bottoms σκάφη.

La Desirade. Από το ισπανικό desirada (ποθητή) που -εννοείται- ο Κολόμβος της έδωσε, αφού εδώ πρωτοπάτησε το πόδι του φτάνοντας στη Γουαδελούπη, με την ελπίδα να βρει γλυκό νερό έπειτα από έναν ολόκληρο αλμυρό Ατλαντικό. Η ειρωνεία είναι ότι οι 1.500 κάτοικοι του νησιού ήπιαν γλυκό νερό πέντε ολόκληρους αιώνες μετά, αφού μόλις το 1981 έφτασε ο αγωγός από απέναντι. Το la Desirade είναι το πιο άγονο, το πιο παραδοσιακό και το πιο λιγνό νησάκι του συμπλέγματος: έχει μήκος 22 χλμ. και πλάτος 1! Ανετα, επομένως, μπορείτε ακόμα και να το περπατήσετε για να ανακαλύψετε τη δική σας έρημη παραλία, καθότι οι τουρίστες δεν το προτιμούν. Ετσι θα απολαύσετε υπέροχα νερά και απόλυτη ησυχία, το μεγάλο ατού του «νησιού των καλόκαρδων ψαράδων».

Ρούμι, θάλασσα και χορός
Φθάσατε 7.000 χιλιόμετρα μακριά από την Ευρώπη για να βρείτε, κυριολεκτικά, την ησυχία σας και να επαναπροσδιορίσετε, όσο είναι ακόμα καιρός, τη σχέση σας με την πανίδα και τη χλωρίδα του πλανήτη τούτου. Αναστέναξε το ποδήλατο με τόσες ωραίες διαδρομές (οι πρωταθλητές του Tour de France είναι συνέχεια εδώ για εξάσκηση). Τα λιώσατε και τα παπούτσια σε τόσο ενδιαφέροντες πεζοπορικούς περιπάτους μέσα στο γαλήνιο δάσος της βροχής στη Basse Terre κι ας σας υπολείπονται πολλά χιλιόμετρα ακόμα για να πιάσετε τα 300 που φιδογυρίζουν μέσα στο Εθνικό Πάρκο της Γουαδελούπης. Μήπως να γευόσασταν λίγο πιο έντονα και την τοπική κουλτούρα που έχει να κάνει με τις υλικές απολαύσεις;

Εστω για μια νύχτα... Λίγο ρούμι, λίγη θάλασσα και το γεγονός ότι είστε τόσο μακριά από τις συμβατικότητες της καθημερινότητας, μια χαρά θα σας αποενοχοποιήσουν! Αν, μάλιστα, αφήσετε και καμιά γοητευτική Κρεολή, από αυτές με τα πολύχρωμα μαντίλια στο κεφάλι, να σας παρασύρει στο ρυθμό του biguine, του διάσημου τοπικού χορού, ακόμα καλύτερα! Με ένα ποτήρι σπιτικό ρούμι στο χέρι, αυτό που είναι πιο αρωματικό, αφού του έχουν προσθέσει γουάβα, ανανά και μπανάνα, λικνιστείτε με τα instrumental σόλο από τρομπόνι και κλαρινέτο και αφήστε λίγο εξωτισμό να κυλήσει στις φλέβες σας. Δεν σας βλέπει κανείς...

 

Με μια ματιά 18-26 Δεκεμβρίου 2009
Αργίες: Χριστούγεννα, 25 & 26/12
Δραστηρ: Πεζοπορία, Kayak, MtBike, Canyoning, Snorkeling
Κόστος: 2.160 € (+365 € φ.)

Δηλώστε συμμετοχή >>

Σχετικές φωτογραφίες


Σχετικά αρχεία

Μεσσηνία Messinia