Μια μαγευτική πεζοπορική διάσχιση στα «Ελληνικά Ιμαλάϊα», που θα σας δώσει την ευκαιρία να ανακαλύψετε το πολύκορφο και πολυδαίδαλο ορεινό συγκρότημα των Αγράφων, διοργανώνει το Basecamp το σ/κ 4-5 Ιουλίου 2020 με επικεφαλής τον Οδηγό Βουνού Παναγιώτη Κοτρωνάρο. Η εξόρμηση πραγματοποιείται στα πλαίσια της Πανελλαδικής κινητοποίησης κατά της εγκατάστασης αιολικών εργοστασίων στα βουνά και τα νησιά της πατρίδας μας. Η συμμετοχή στην εξόρμηση είναι ελεύθερη χωρίς κάποιο κόστος πέραν των εξόδων μετακίνησης που θα γίνουν με ιδιωτικά μέσα και οχήματα 4X4.

ΑΓΡΑΦΑ: Τι να πρωτοπεί κανείς γιαυτά τα βουνά! Ένας τόπος αυθεντικός, ακατέργαστος και επιβλητικός, άγνωστος στο ευρύ κοινό. Ατελείωτες κορυφογραμμές, αλπικά λιβάδια, βαθιές χαράδρες, εντυπωσιακές ορθοπλαγιές, καταπράσινα δάση, φαράγγια και ποτάμια με κρυστάλλινα νερά συνθέτουν ένα οικολογικό παράδεισο στην καρδιά της πατρίδας μας. Πρόσφατη έρευνα της UNESCO κατέταξε τα Άγραφα μέσα στις πέντε πιο καθαρές περιοχές του πλανήτη σε καθαρότητα φυσικού περιβάλλοντος. Μια περιοχή που διαθέτει τα καθαρότερα νερά σε όλη την Ευρώπη και τον δεύτερο πιο καθαρό ατμοσφαιρικό αέρα!

Η ονομασία Άγραφα επικράτησε κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας, καθώς λόγω του ορεινού και δύσβατου εδάφους, οι Τούρκοι δεν κατάφεραν να γράψουν τους κατοίκους της περιοχής αυτής στους φορολογικούς τους καταλόγους, με αποτέλεσμα να παραμείνουν άγραφοι. Πάνω στα άγρια αυτά βουνά έχουν γραφτεί ορισμένες από τις πιο ηρωικές σελίδες της Ελληνικής ιστορίας. Εδώ έδρασαν θρυλικές μορφές της κλεφτουριάς κατά τον 18ο και 19ο αιώνα όπως ο Κατσαντώνης, ο Μπουκουβάλας και ο Καραϊσκάκης, αγωνιστές της εθνικής αντίστασης πολέμησαν τους Ναζί στα χρόνια της Γερμανικής κατοχής και έλαβαν χώρα ηρωικές στιγμές κατά την διάρκεια του εμφυλίου πολέμου.

Η απομόνωση της περιοχής, τα μεγάλα υψόμετρα, τα πυκνά δάση, οι χαράδρες και τα ποτάμια έχουν συμβάλει στη διατήρηση μιας πλούσιας άγριας ζωής και δεκάδων απειλούμενων ειδών της ελληνικής πανίδας και χλωρίδας. Αυτό το ευαίσθητο οικοσύστημα και το απαράμιλλης ομορφιάς βουνίσιο τοπίο, απειλούνται με βιομηχανοποίηση και μη αναστρέψιμη καταστροφή από την εγκατάσταση εκατοντάδων ανεμογεννητριών στο βωμό της «πράσινης ανάπτυξης». Αν πραγματοποιηθούν τα σχέδια βιομηχανοποίησης των Αγράφων θα υποβαθμίσουν για πάντα την σπάνια αυτή ιστορική περιοχή, βάζοντας ταυτόχρονα οριστική ταφόπλακα στην όποια προσπάθεια ήπιας μορφής τουριστικής ανάπτυξης.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Παρασκευή 3 Ιουλίου 2020
Συνάντηση στις 9μμ στο χωριό Επινιανά Ευρυτανίας. Ενημέρωση για το πρόγραμμα του διημέρου από τον οδηγό βουνού Παναγιώτη Κοτρωνάρο και καταγραφή των στοιχείων των συμμετεχόντων. Η πρόσβαση ως τα Επινιανά θα γίνει με ιδιωτικά μέσα. Η διαμονή την Παρασκευή το βράδυ θα γίνει σε αντίσκηνα ή σε ενοικιαζόμενα δωμάτια στα Επινιανά.

Σάββατο 4 Ιουλίου 2020
Εγερτήριο στις 05.30, πρωινό. Η έναρξη της ορειβατικής μας περιπέτειας θα γίνει από την κεντρική πλατεία του χωριού στις 06.30πμ. Στο πρώτο μέρος η διαδρομή μας κινείται κατα μήκος της όχθης του ποταμού Ασπρόρεμα πάνω σε ένα μονοπάτι που για πολλά χρόνια αποτελούσε την μοναδική οδό επικοινωνίας του χωριού με τον ομώνυμο οικισμό.

Πεζοπορία
Το μονοπάτι στην αρχή κατηφορίζει μέσα σε πυκνή βλάστηση πουρναριών κυρίως και στη συνέχεια ανηφορίζει και κινείται ψηλά μέσα σε ελατόδασος, οδηγώντας μας πάνω από το Ασπρόρεμα σε ξέφωτο με πέτρινο προσκυνητάρι (30λ). Από εδώ μπορούμε να αγναντέψουμε την μονή Στάνας, το καύχημα των Αγραφιωτών. Άλλοτε πέτρινο και άλλοτε χωμάτινο το μονοπάτι, πότε ανηφορίζει και πότε κατηφορίζει μέσα σε πυκνό δάσος, έως ότου συναντά έναν όμορφο καταρράκτη με καθαρό, δροσερό νερό (1ώρα). Η συνέχεια θα μας εκπλήξει καθώς το φαράγγι στενεύει και βαθαίνει εντυπωσιακά! Το μονοπάτι είναι πετρόχτιστο και σε πολλά σημεία έχει σκαφτεί κυριολεκτικά σμιλεύοντας τον βράχο ώστε να γίνει εφικτή η διέλευση που φέρνουν στο νου περιοχές από το Νεπάλ και τα Ιμαλάϊα. Ολόγυρα υψώνονται κάθετα, απροσπέλαστα, τα ασβεστολιθικά του τοιχώματα, δημιουργώντας ένα μοναδικό θέαμα που κόβει την ανάσα. Η πορεία μας θα συνεχιστεί για άλλη 1ω30 μέσα σε ένα καταπράσινο περιβάλλον και φόντο τις επιβλητικές κορυφές Ντελιδήμι-Σαλαγιάννη μέχρι ένα χαρακτηριστικό γεφύρι στη μέση του ποταμού.

River Trekking
Από εκεί θα συνεχίσουμε με ποταμοδιάσχιση (river trekking) για άλλη μιάμιση ώρα κατά την διάρκεια της οποίας θα βραχούμε σε μερικά σημεία μέχρι τα γόνατα. Για το λόγο αυτό καλό είναι να έχουμε στο σακίδιο μας ένα δεύτερο ζευγάρι παπούτσια πεζοπορίας και κάλτσες ή αθλητικά ή σανδάλια τύπου Teva. Η ποταμοδιάσχιση έχει διάρκεια περίπου δύο ώρες και καταλήγει στον οικισμό Ασπρόρεμα. Στο σημείο αυτό θα υπάρχει η δυνατότητα τερματισμού της πεζοπορίας για όσους δεν επιθυμούν να συνεχίσουν την “κόντρα” στη ράχη (Υ.Δ 1.000m) για την κορυφή Ντελιδήμι. Η ομάδα αυτή (ομάδα Α) θα επιβιβαστεί σε ναυλωμένα οχήματα 4×4  και θα επιστρέψει στο σημείο εκκίνησης στα Επινιανά μέσω Τρίδεντρου και της κοιλάδας του ποταμού Αγραφιώτη. Στη συνέχεια η ομάδα Α θα μεταβεί με ιδιωτικά μέσα στον επόμενο τόπο συνάντησης στο χωριό Μεγάλα Βραγγιανά όπου και θα γίνει και η διανυκτέρευση σε αντίσκηνα.

Ορειβασία
Όσοι αισθάνονται ότι αντέχουν και αποφασίσουν να συνεχίσουν την πεζοπορία (ομάδα Β), θα ξεκινήσουν την ανάβαση για την κορυφή Ντελιδήμι (2.163m) ορειβατώντας πάνω σε μια εντυπωσιακή ράχη με πανοραμική θέα καθώς βρισκόμαστε κυριολεκτικά στην καρδιά των Αγράφων. Η διαδρομή δεν παρουσιάζει τεχνικές δυσκολίες αλλά απαιτεί καλή φυσική κατάσταση καθώς θα καλυφθούν πάνω από χίλια μέτρα υψομετρικής διαφοράς. Από την κορυφή αναλόγως των συνθηκών και του τεχνικού επιπέδουν των συμμετεχόντων, η ομάδα Β θα κατευθυνθεί είτε προς το χωριό Τροβάτο είτε προς το διάσελο Τρία Σύνορα όπου θα επιβιβαστεί και αυτή με την σειρά της σε οχήματα 4Χ4 και θα επιστρέψει στο σημείο εκκίνησης στα Επινιανά. Στη συνέχεια η ομάδα Β θα μεταβεί και αυτή με ιδιωτικά μέσα στα Μεγάλα Βραγγιανά όπου θα συναντήσει την ομάδα Α και τις υπόλοιπες ομάδες και συλλόγους από ολη την Ελλάδα που συμμετέχουν στην Πανελλαδική κοινητοποίηση κατά των αιολικών εργοστασίων. Διανυκτέρευση σε αντίσκηνα στα Μεγάλα Βραγγιανά.

Σημείωση: Όσοι από τους ενδιαφερόμενους δεν μπορούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα του Σαββάτου δύναται να συμμετέχουν μόνο στο πρόγραμμα της Κυριακής. Στην περίπτωση αυτή η συνάντηση μας θα είναι κατευθείαν στα Μεγάλα Βραγγιανά το απόγευμα του Σαββάτου 4 Ιουλίου 2020.

Κυριακή 5 Ιουλίου 2020
Ανάβαση από τα Μεγάλα Βραγγιανά ως την ιστορική Νιάλα όπου τον Απρίλο του ’47 έπεσαν χτυπημένοι από φοβερή χιονοθύελλα αντάρτες του ΔΣΕ, στρατιώτες του κυβερνητικού στρατού και άμαχοι πολίτες. Σε αυτόν τον ηρωϊκό τόπο θα ενώσουμε τις φωνές μας με εκείνες των κινήσεων πολιτών, των συλλογικοτήτων και φορέων από όλη την Ελλάδα για να διαμαρτυρηθούμε κατά της εγκατάστασης αιολικών εργοστασίων στα βουνά και τα νησιά της πατρίδας μας και να στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα ότι δεν θα επιτρέψουμε στους μεγαλοκαρχαρίες της ενέργειας να εκποιήσουν τα βουνά μας και να τα μετατρέψουν σε βιομηχανικές ζώνες. Το πρόγραμμα της Κυρακής περιλαμβάνει (αναλόγως των συνθηκών) και αναβάσεις σε παρακείμενες στη Νιάλα κορυφές (Καταραχιάς 2.003m, Σβόνη 2.040m) και κατάβαση στα Άγραφα ή στα Μεγάλα Βραγγιανά. 

Τιμή: ΔΩΡΕΑΝ

Στην τιμή περιλαμβάνονται:
– Οργάνωση & διεξαγωγή της εξόρμησης
– Οδηγοί βουνού
– Συνοδοί ορεινής πεζοπορίας
– Ασύρματες επικοινωνίες
– Rescue service

ΔΕΝ περιλαμβάνονται:
– Ατομικός εξοπλισμός ορεινής πεζοπορίας
– Έξοδα μετακινήσεων-διαμονής-διατροφής

Δηλώσεις συμμετοχής
Για να δηλώσετε συμμετοχή στο πρόγραμμα συμπληρώστε την ηλεκτρονική φόρμα συμμετοχής που βρίσκεται στο κάτω μέρος της παρούσας σελίδας.

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

 1. μποτάκια ορεινης πεζοπορίας ευκαμπτα ή αθλητικά
 2. σανδάλια (τύπου Teva) ή δευτερο ζευγάρι αθλητικά για το river trekking
 3. δεύτερο ζευγάρι κάλτσες
 4. ισοθερμικό t-shirt (καλοκαιρινού τύπου)
 5. παντελόνι (ή βερμούδα) πεζοπορίας
 6. μαγιό
 7. πετσέτα
 8. ζακέτα (fleece)
 9. αντιανεμικό
 10. καπέλο (κατά προτίμηση με βελάδα)
 11. γυαλιά ηλίου
 12. σακίδιο 30-40lt
 13. μπατόν ορεινής πεζοπορίας (προαιρετικά)
 14. παγούρι ή μπουκάλι με νερό (γύρω στο 1.5lt)
 15. σνακ για την διαδρομή (ξηρούς καρπούς, μπάρες, σάντουιτς κ.λπ.
 16. φακός (κατά προτίμηση κεφαλής)
 17. υπνόσακος
 18. κάριματ
 19. αντίσκηνο
 20. ατομικό φαρμακείο

Επικοινωνία
Για οποιαδήποτε επιπλέον πληροφόρηση σχετικά με το πρόγραμμα, καλέστε στα τηλέφωνα 211 40 14 744 ή στο κινητό 6983 63 8000 ή στείλτε email στο info@basecamp.gr ή στείλτε μήνυμα χωρίς χρέωση μέσω WhatsUp/Viber/Messenger στο τηλ. +30 6983 63 8000.

Δήλωση Συμμετοχής

[contact-form-7 404 "Δεν βρέθηκε"]

4-5 Ιουλίου 2020
Διάρκεια: 2 ημέρες (Σ/Κ)
Τόπος: Άγραφα Ασπρόρεμα Ντελιδήμι Νιάλα
Δράσεις: Ορεινή πεζοπορία & River trekking
Εμπειρία: ΔΕΝ απαιτείται (για την 2η ημέρα)
Τιμή: ΔΩΡΕΑΝ