Διαθέσιμα Προγράμματα

Έναρξη: Σάββατο, 22 Απριλίου 2023
Επίπεδο: CL-1
Διάρκεια: 10 ημέρες (4 Σ/Κ + 2 Tετ. απόγευμα)
Τμήματα: Βορείου & Νοτίου Ελλάδας
Εμπειρία: ΔΕΝ απαιτείται
Τιμή: 380€

Η αναρρίχηση είναι μια φυσική αλλά και σύνθετη δραστηριότητα που ακονίζει το μυαλό, δυναμώνει το σώμα και μας γεμίζει αυτοπεποίθηση και ψυχική ηρεμία. Το τμήμα CL1 αποτελεί την ιδανική εισαγωγή ώστε να …

Διαβάστε Περισσότερα

Έναρξη: Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2022
Επίπεδο: CL-2 (Πολλαπλών Σχοινιών)
Διάρκεια: 6 συνεχόμενες ημέρες
Τόπος: Μετέωρα
Προϋποθέσεις: Πιστοποίηση CL1
Τιμή: 320€

Η Σχολή Βράχου επιπέδου CL2, εστιάζει στους χειρισμούς, τις διαδικασίες και τις τεχνικές ασφάλισης, που απαιτούνται για την αναρρίχηση μεγάλων αναρριχητικών διαδρομών πολλαπλών σχοινιών …

Διαβάστε Περισσότερα

Έναρξη: Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2022
Επίπεδο: CL-3 (Παραδοσιακής Αναρρίχησης)
Διάρκεια: 8 ημέρες (1 ΣΚΔ + 1 ΣΚ + 1 ΠΣΚ)
Τόπος: Βαράσοβα, Αττική/Ζηλνιά, Μετέωρα
Προϋποθέσεις: Πιστοποίηση CL2
Τιμή: 390€

Η Σχολή Βράχου επιπέδου CL-3 (Climber Level – 3) εστιάζει στις τεχνικές της παραδοσιακής αναρρίχησης, δηλαδή στην αναρρίχηση “περιπέτειας” που διεξάγεται σε μεγάλες ορθοπλαγιές με την χρήση ασφαλειών …

Διαβάστε Περισσότερα

Έναρξη: Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2022
Επίπεδο: CL-4 (Διάσωσης Κάθετου Πεδίου)
Διάρκεια: 6 συνεχόμενες ημέρες
Τόπος: Λεωνίδιο (Training Center)
Προϋποθέσεις: Πιστοποίηση CL3 
Τιμή: 420€

Η Σχολή Διάσωσης Κάθετου Πεδίου επιπέδου CL-4 (Climber Level – 4), εστιάζει στις τεχνικές αυτοδιάσωσης & οργανωμένης διάσωσης σε κάθετο πεδίο βράχου και περιλαμβάνει …

Διαβάστε Περισσότερα

Έναρξη: Σάββατο 22 Ιουλίου 2023
Επίπεδο: CL1 (Μονής Σχοινιάς)
Διάρκεια: 10 ημέρες 
Τόπος: Καλύμνος, Τέλενδος
Προϋποθέσεις: ΔΕΝ απαιτείται καμία εμπειρία
Τιμή: 380€ 

Καλοκαιρινό ταχύρυθμο τμήμα που συνδυάζει τα μαθήματα της σχολής αναρρίχησης βράχου επιπέδου CL1 (αρχαρίων), με τις διακοπές στο όμορφο αιγιοπελαγίτικο νησί της Καλύμνου. Ένα μαγευτικό ταξίδι …

Διαβάστε Περισσότερα

Καλωσήρθατε στον κόσμο της Αναρρίχησης !

Η αναρρίχηση είναι μια φυσική αλλά και σύνθετη δραστηριότητα που μοιάζει με παιχνίδι, όπως όταν ένα παιδί σκαρφαλώνει στον πάγκο για να πιάσει το βάζο με το γλυκό. Η αλληλουχία των αναρριχητικών κινήσεων, θυμίζει χορογραφία σε κάθετο περιβάλλον, πάνω στους ήχους μιας άηχης μελωδίας, όπου οι νότες είναι τα αναρριχητικά πιασίματα & πατήματα του βράχινου ανάγλυφου.

Για να προωθηθεί στο κάθετο περιβάλλον κόντρα στους νόμους της βαρύτητας, ο αναρριχητής χρησιμοποιεί την μορφολογία του βράχου (σχισμές, δίεδρα, τακάκια, χαραμάδες κλπ), κάνοντας κινήσεις αρμονικές που απαιτούν καθαρό μυαλό, τόλμη αλλά και φαντασία. Η επιτυχής έκβαση μιας αναρριχητικής προσπάθειας, δεν εξαρτάται τόσο από την δύναμη μας, αλλά κυρίως από την τεχνική, τον τρόπο δηλαδή που κινείται ή ισορροπεί το σώμα μας πάνω στο βράχινο ανάγλυφο.

Γιατί να ασχοληθώ με την αναρρίχηση ?

Από όποια οπτική και αν το δει κανείς, τα οφέλη της ενασχόλησης με αυτή τη συναρπαστική δραστηριότητα, είναι πολλαπλά. Η αναρρίχηση βελτιώνει την ικανότητα αυτοσυγκέντρωσης και συντονισμού των κινήσεων. Καθώς εστιάζουμε στην επίλυση ενός αναρριχητικού προβλήματος, το μυαλό μας “αδειάζει” από τα προβλήματα της καθημερινότητας, αποφορτιζόμαστε από το στρες και το άγχος και αποκτούμε ψυχική ηρεμία.

Επίσης η αναρρίχηση προάγει την υπευθυνότητα του ατόμου, δυναμώνει το κορμί, βελτιώνει την φυσική μας κατάσταση και μας γεμίζει αυτοπεποίθηση & αποφασιστικότητα, καθώς λειτουργεί καταλυτικά στο να ξεπεράσουμε μέσα από ειδικά μελετημένες ασκήσεις, διάφορες φοβίες (π.χ. υψοφοβία, ακροφοβία κλπ).

Ένα ακόμα όφελος, είναι η επαφή με την φύση, όταν η αναρρίχηση διεξάγεται σε εξωτερικούς χώρους (π.χ. αναρριχητικά πεδία) αλλά και οι σχέσεις συντροφικότητας, φιλίας, εμπιστοσύνης και αλληλεγγύης, που αναπτύσονται μεταξύ των αναρριχητών, καθώς ο ένας αποτελεί το κλειδί για την ασφάλεια του άλλου, γι’ αυτό και αποκαλούνται “σχοινοσύντροφοι”.

Είναι επικίνδυνο το άθλημα ?

Η αναρρίχηση εκτός από δραστηριότητα αναψυχής, είναι ένα άθλημα που πρόσφατα μπήκε στο πρόγραμμα τον Ολυμπιακών Αγώνων. Προφανώς, ο καθένας αντιλαμβάνεται, ότι ο βασικός αντικειμενικός κίνδυνος στην αναρρίχηση είναι φυσικά η πτώση. Για τον λόγο αυτό έχουν αναπτυχθεί εδώ και δεκαετίες, Τεχνικές Ασφάλισης, Εξειδικευμένος Εξοπλισμός (π.χ. αναρριχητικά σχοινιά) καθώς και συγκεκριμένα Πρωτόκολλα Ενεργειών τα οποία μαθαίνουμε διεξοδικά στην σχολή και αν τα υιοθετήσουμε και τα εφαρμόσουμε στην πράξη, μειώνουμε το ρίσκο σε λογικά επίπεδα, ώστε η δραστηριότητα να είναι προσιτή σε όλους.

Σε περίπτωση πτώσης του αναρριχητή, ενεργοποιείται το σύστημα ασφάλισης που αποτελείται από το αναρριχητικό σχοινί, τον προσωπικό εξοπλισμό (κράνος, μπωντριέ, καραμπίνερ, ιμάντες κ.α) καθώς επίσης και την παρουσία ενός ακόμα αναρριχητή που ονομάζεται “σχοινοσύντροφος” και ο ρόλος του είναι να ασφαλίζει με τον κατάλληλο τρόπο τον αναρριχητή, όσο αυτός σκαρφαλώνει, έως ότου έρθει η δική του σειρά να αναρριχηθεί.

Αναρριχητική Εκπαίδευση

Βασική προϋπόθεση για την ασφαλή και ευχάριστη ενασχόληση μας με την αναρρίχηση, είναι η σύγχρονη και μεθοδική εκπαίδευση μας στα πλαίσια μιας έγκυρης Σχολής Αναρρίχησης. Τα μαθήματα διεξάγονται σε οργανωμένα αναρριχητικά πεδία, ώστε οι συμμετέχοντες να διδαχθούν με άνεση τις τεχνικές ασφάλισης και να εξοικειωθούν με τον αναρριχητικό εξοπλισμό και τη σωστή χρήση του.

Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην βελτίωση της κινησιολογίας με στόχο την αποτελεσματικότερη προώθηση στο κάθετο περιβάλλον όπως επίσης και στα πρωτόκολλα ενεργειών ώστε οι αναρριχήσεις να διεξάγωνται με βάση τους διεθνής κανόνες ασφάλειας. Οι μαθητές, κάτω από την επίβλεψη εξειδικευμένων προπονητών και εκπαιδευτών αναρρίχησης, θα διδαχθούν με τον πιο σύγχρονο τρόπο τις τεχνικές κίνησης που αποτελούν τη βάση της μελλοντικής τους εξέλιξης στο συναρπαστικό αυτό άθλημα.

Οι γνώσεις και η εμπειρία που θα αποκτηθούν είναι απαραίτητες προϋποθέσεις τόσο για την ενασχόληση με την αθλητική αναρρίχηση η οποία αποτελεί πλέον επίσημο Ολυμπιακό άθλημα, όσο και για την πραγματοποίηση αναβάσεων σε βουνά με τεχνικές δυσκολίες (χειμώνα ή καλοκαίρι) καθώς η αναρρίχηση είναι η συνέχεια της προώθησης μας στο βουνό και αποτελεί απαραίτητη ορειβατική δεξιότητα.

Στη σύγχρονη εποχή, υπάρχουν πολλά καλά οργανωμένα αναρριχητικά πεδία με πολύ εύκολη πρόσβαση & επιστροφή, που σημαίνει ότι ένας αναρριχητής δεν χρειάζεται οπωσδήποτε να είναι και ορειβάτης. Ένας ορειβάτης όμως είναι πολύ σοφό να έχει και γνώσεις αναρρίχησης ακόμα και αν ασχολείται μόνο με την απλούστερη μορφή ορειβασίας, που είναι η ορεινή πεζοπορία, ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει πιθανές απρόοπτες καταστάσεις που θα προκύψουν στο βουνό.

Εκπαιδευτικό σύστημα

Ανάλογα με το είδος της δράσης, το εκπαιδευτικό σύστημα της Πανελλήνιας Σχολής Ορειβασίας Αναρρίχησης, χωρίζεται σε δύο τομείς: α) την ορειβατική εκπαίδευση και β) την αναρριχητική εκπαίδευση. Κάθε τομέας περιλαμβάνει οκτώ (8) διαφορετικά εκπαιδευτικά επίπεδα κλιμακούμενης δυσκολίας, που καλύπτουν όλο το φάσμα της ορειβατικής και αναρριχητικής εκπαίδευσης, από το επίπεδο των αρχαρίων έως και εκπαιδευτών. 

Χάριν συντομίας και ευκολότερης κατανόησης, σε κάθε επίπεδο εκτός από τον τίτλο, έχει δωθεί και μια κωδική ονομασία, που αποτελείται από δύο λατινικά γράμματα και ένα αριθμό. Για την ορειβατική εκπαίδευση ο κωδικός ξεκινά με τα γράμματα «ML» από τα αρχικά των λέξεων “Mountaineer Level” (π.χ ML-1), ενώ για την αναρριχητική εκπαίδευση, ο κωδικός ξεκινά με τα γράμματα «CL» από τα αρχικά των λέξεων “Climber Level” (π.χ CL-1).

Τα τέσσερα πρώτα επίπεδα (ML1-ML4 & CL1-CL4) είναι ερασιτεχνικού χαρακτήρα ενώ τα τέσσερα δεύτερα (ML5-ML8 & CL5-CL8) προορίζονται για επαγγελματίες. 

Τα οκτώ (8) επίπεδα αναρριχητικής εκπαίδευσης της Πανελλήνιας Σχολής Ορειβασίας Αναρρίχησης είναι:

CL-1  Αναρρίχηση Βράχου Μονής Σχοινιάς
CL-2  Αναρρίχηση Πολλαπλών Σχοινιών
CL-3  Παραδοσιακή Αναρρίχηση
CL-4  Διάσωση Κάθετου Πεδίου
CL-5  Αρχηγών Αναρρίχησης Βράχου
CL-6  Βοηθών Εκπαιδευτών Αναρρίχησης
CL-7  Εκπαιδευτών Αναρρίχησης
CL-8  Πιστοποιητών Αναρριχητικών Δεξιοτήτων