Διαθέσιμα Προγράμματα

Έναρξη: Σάββατο 30 Ιουλίου 2022
Επίπεδο: CL1
Διάρκεια: 10 ημέρες 
Τόπος διεξαγωγής: Καλύμνος, Τέλενδος
Εμπειρία: ΔΕΝ απαιτείται
Τιμή: 380€ 

Καλοκαιρινό ταχύρυθμο τμήμα που συνδυάζει τα μαθήματα της σχολής αναρρίχησης βράχου επιπέδου CL1 (αρχαρίων), με τις διακοπές στο όμορφο αιγιοπελαγίτικο νησί της Καλύμνου. Ένα μαγευτικό ταξίδι …

Διαβάστε Περισσότερα

Έναρξη: Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2022
Επίπεδο: CL-1
Διάρκεια: 10 ημέρες
Τόπος διεξαγωγής: Αν. Πεδία Β. & Ν. Ελλάδας
Εμπειρία: ΔΕΝ απαιτείται
Τιμή: 380€

Η αναρρίχηση είναι μια φυσική αλλά και σύνθετη δραστηριότητα που ακονίζει το μυαλό, δυναμώνει το σώμα και μας γεμίζει αυτοπεποίθηση και ψυχική ηρεμία. Το τμήμα CL1 αποτελεί την ιδανική εισαγωγή ώστε να …

Διαβάστε Περισσότερα

Έναρξη: 6/11/2021
Επίπεδο: CL-3
Διάρκεια: 6 ημέρες (2 τριήμερα)
Τόπος διεξαγωγής: Βαράσοβα, Μετέωρα
Εμπειρία: Επίπεδο CL-2
Τιμή: 290€

Το τμήμα της Σχολής Παραδοσιακής Αναρρίχησης επιπέδου CL-3, εστιάζει στην αναρρίχηση μεγάλων ορθοπλαγιών με την χρήση φορητών ασφαλειών όπως …

Διαβάστε Περισσότερα

Τμήμα Α: 3-8/10/2021
Τμήμα Β: 16-18/10 & 22-24/10/2021
Επίπεδο: CL-2
Διάρκεια: 6 ημέρες
Εμπειρία: ΔΕΝ απαιτείται
Τιμή: 280€

Το τμήμα της Σχολής Αναρρίχησης Βράχου επιπέδου CL-2, εστιάζει στις διαδικασίες αναρρίχησης, σε οργανωμένα πεδία πολλαπλών σχοινιών ..

Διαβάστε Περισσότερα

Αναρρίχηση Βράχου

Η αναρρίχηση είναι μια φυσική αλλά και σύνθετη δραστηριότητα που μοιάζει με παιχνίδι, όπως όταν ένα παιδί σκαρφαλώνει στον πάγκο για να πιάσει το βάζο με το γλυκό. Η αλληλουχία των αναρριχητικών κινήσεων, θυμίζει χορογραφία σε κάθετο περιβάλλον, πάνω στους ήχους μιας άηχης μελωδίας, όπου οι νότες είναι τα αναρριχητικά πιασίματα & πατήματα του βράχινου ανάγλυφου.

Για να προωθηθεί στο κάθετο περιβάλλον κόντρα στους νόμους της βαρύτητας, ο αναρριχητής χρησιμοποιεί την μορφολογία του βράχου (σχισμές, δίεδρα, τακάκια, χαραμάδες κλπ), κάνοντας κινήσεις αρμονικές που απαιτούν καθαρό μυαλό, τόλμη αλλά και φαντασία. Η επιτυχής έκβαση μιας αναρριχητικής προσπάθειας, δεν εξαρτάται τόσο από την δύναμη μας, αλλά κυρίως από την τεχνική, τον τρόπο δηλαδή που κινείται ή ισορροπεί το σώμα μας πάνω στο βράχινο ανάγλυφο.

Γιατί να ασχοληθώ με την αναρρίχηση ?

Από όποια οπτική και αν το δει κανείς, τα οφέλη της ενασχόλησης με αυτή τη συναρπαστική δραστηριότητα, είναι πολλαπλά. Η αναρρίχηση βελτιώνει την ικανότητα αυτοσυγκέντρωσης και συντονισμού των κινήσεων. Καθώς εστιάζουμε στην επίλυση ενός αναρριχητικού προβλήματος, το μυαλό μας “αδειάζει” από τα προβλήματα της καθημερινότητας, αποφορτιζόμαστε από το στρες και το άγχος και αποκτούμε ψυχική ηρεμία.

Επίσης η αναρρίχηση προάγει την υπευθυνότητα του ατόμου, δυναμώνει το κορμί, βελτιώνει την φυσική μας κατάσταση και μας γεμίζει αυτοπεποίθηση & αποφασιστικότητα, καθώς λειτουργεί καταλυτικά στο να ξεπεράσουμε μέσα από ειδικά μελετημένες ασκήσεις, διάφορες φοβίες (π.χ. υψοφοβία, ακροφοβία κλπ).

Ένα ακόμα όφελος, είναι η επαφή με την φύση, όταν η αναρρίχηση διεξάγεται σε εξωτερικούς χώρους (π.χ. αναρριχητικά πεδία) αλλά και οι σχέσεις συντροφικότητας, φιλίας, εμπιστοσύνης και αλληλεγγύης, που αναπτύσονται μεταξύ των αναρριχητών, καθώς ο ένας αποτελεί το κλειδί για την ασφάλεια του άλλου, γι’ αυτό και αποκαλούνται “σχοινοσύντροφοι”.

Είναι επικίνδυνο το άθλημα ?

Η αναρρίχηση εκτός από δραστηριότητα αναψυχής, είναι ένα άθλημα που πρόσφατα μπήκε στο πρόγραμμα τον Ολυμπιακών Αγώνων. Προφανώς, ο καθένας αντιλαμβάνεται, ότι ο βασικός αντικειμενικός κίνδυνος στην αναρρίχηση είναι φυσικά η πτώση. Για τον λόγο αυτό έχουν αναπτυχθεί εδώ και δεκαετίες, Τεχνικές Ασφάλισης, Εξειδικευμένος Εξοπλισμός (π.χ. αναρριχητικά σχοινιά) καθώς και συγκεκριμένα Πρωτόκολλα Ενεργειών τα οποία μαθαίνουμε διεξοδικά στην σχολή και αν τα υιοθετήσουμε και τα εφαρμόσουμε στην πράξη, μειώνουμε το ρίσκο σε λογικά επίπεδα, ώστε η δραστηριότητα να είναι προσιτή σε όλους.

Σε περίπτωση πτώσης του αναρριχητή, ενεργοποιείται το σύστημα ασφάλισης που αποτελείται από το αναρριχητικό σχοινί, τον προσωπικό εξοπλισμό (κράνος, μπωντριέ, καραμπίνερ, ιμάντες κ.α) καθώς επίσης και την παρουσία ενός ακόμα αναρριχητή που ονομάζεται “σχοινοσύντροφος” και ο ρόλος του είναι να ασφαλίζει με τον κατάλληλο τρόπο τον αναρριχητή, όσο αυτός σκαρφαλώνει, έως ότου έρθει η δική του σειρά να αναρριχηθεί.

Αναρριχητική Εκπαίδευση

Βασική προϋπόθεση για την ασφαλή και ευχάριστη ενασχόληση μας με την αναρρίχηση, είναι η σύγχρονη και μεθοδική εκπαίδευση μας στα πλαίσια μιας έγκυρης Σχολής Αναρρίχησης. Τα μαθήματα διεξάγονται σε οργανωμένα αναρριχητικά πεδία, ώστε οι συμμετέχοντες να διδαχθούν με άνεση τις τεχνικές ασφάλισης και να εξοικειωθούν με τον αναρριχητικό εξοπλισμό και τη σωστή χρήση του.

Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην βελτίωση της κινησιολογίας με στόχο την αποτελεσματικότερη προώθηση στο κάθετο περιβάλλον όπως επίσης και στα πρωτόκολλα ενεργειών ώστε οι αναρριχήσεις να διεξάγωνται με βάση τους διεθνής κανόνες ασφάλειας. Οι μαθητές, κάτω από την επίβλεψη εξειδικευμένων προπονητών και εκπαιδευτών αναρρίχησης, θα διδαχθούν με τον πιο σύγχρονο τρόπο τις τεχνικές κίνησης που αποτελούν τη βάση της μελλοντικής τους εξέλιξης στο συναρπαστικό αυτό άθλημα.

Οι γνώσεις και η εμπειρία που θα αποκτηθούν είναι απαραίτητες προϋποθέσεις τόσο για την ενασχόληση με την αθλητική αναρρίχηση η οποία αποτελεί πλέον επίσημο Ολυμπιακό άθλημα, όσο και για την πραγματοποίηση αναβάσεων σε βουνά με τεχνικές δυσκολίες (χειμώνα ή καλοκαίρι) καθώς η αναρρίχηση είναι η συνέχεια της προώθησης μας στο βουνό και αποτελεί απαραίτητη ορειβατική δεξιότητα.

Στη σύγχρονη εποχή, υπάρχουν πολλά καλά οργανωμένα αναρριχητικά πεδία με πολύ εύκολη πρόσβαση & επιστροφή, που σημαίνει ότι ένας αναρριχητής δεν χρειάζεται οπωσδήποτε να είναι και ορειβάτης. Ένας ορειβάτης όμως είναι πολύ σοφό να έχει και γνώσεις αναρρίχησης ακόμα και αν ασχολείται μόνο με την απλούστερη μορφή ορειβασίας, που είναι η ορεινή πεζοπορία, ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει πιθανές απρόοπτες καταστάσεις που θα προκύψουν στο βουνό.

Εκπαιδευτικό σύστημα

Το εκπαιδευτικό σύστημα της Πανελλήνιας Σχολής Ορειβασίας Αναρρίχησης, για την αναρριχητική εκπαίδευση, αποτελείται από επτά (7) διαφορετικά επίπεδα κλιμακούμενης δυσκολίας, που καλύπτουν όλο το φάσμα της αναρριχητικής εκπαίδευσης, από το επίπεδο των αρχαρίων έως και εκπαιδευτών. Το σύστημα έχει ως στόχο την αναβάθμιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας, ώστε να μπορεί να καλύπτει με μεθοδικό και σύγχρονο τρόπο, τις ανάγκες της αναρριχητικής εκπαίδευσης.

Στη σύγχρονη εποχή, οι ανάγκες αυτές οφείλουν να περιλαμβάνουν και την προοπτική της μελλοντικής επαγγελματικής ενασχόλησης των αποφοίτων, στον ανερχόμενο τομέα των υπαίθριων δραστηριοτήτων αναψυχής, όπου ανήκουν η ορειβασία και η αναρρίχηση. Για τον σκοπό αυτό η Πανελλήνια Σχολή Ορειβασίας Αναρρίχησης, συνεργάζεται με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Υπαίθριων Δραστηριοτήτων Αναψυχής (ΣΕΤΕΥΔΑ), ο οποίος υπάγεται στο Υπουργείο Τουρισμού, με στόχο την ανάπτυξη ενός καινούργιου και σύγχρονου συστήματος εκπαίδευσης & πιστοποίησης στελεχών, το όποιο θα είναι ανοιχτό σε όλους.

Τα επτά (7) επίπεδα Αναρριχητικής Εκπαίδευσης της Πανελλήνιας Σχολής Ορειβασίας Αναρρίχησης είναι:

CL-1  Σχολή Αναρρίχησης Μονής Σχοινιάς
CL-2  Σχολή Αναρρίχησης Πολλαπλών Σχοινιών

CL-3  Σχολή Παραδοσιακής Αναρρίχησης
CL-4  Σχολή Διάσωσης Κάθετου Πεδίου
CL-5  Σχολή Συνοδών Αναρρίχησης Μονής Σχοινιάς

CL-6  Σχολή Βοηθών Εκπαιδευτών Αναρρίχησης
CL-7  Σχολή Εκπαιδευτών Αναρρίχησης