Η πεζοπορική διάσχιση της Βόρειας Πίνδου συνολικής απόστασης 100km, είναι ίσως ένα απο τα πιο άγρια trekking των Ελληνικών βουνών. Πνιγμένη μέσα σε καταπράσινα παρθένα δάση, ποτάμια & πηγές που αναβλύζουν από παντού κρυστάλλινα νερά, παραδοσιακά χωριά και περιστοιχισμένη από επιβλητικές ορθοπλαγιές που θυμίζουν Δολομίτες, αποτελεί δικαίως το λίκνο της Ελληνικής άγριας φύσης.

Ολόκληρη η περιοχή που θα διασχίσουμε και τις πέντε ημέρες της διάσχισης, θεωρείται ύψιστης οικολογικής σημασίας και λόγω της περιορισμένης ανθρώπινης παρουσίας και παρέμβασης, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα καταφύγια της άγριας ζωής στην Ελλάδα. Τα χωριά από όπου διέρχεται η διαδρομής μας, είναι το Μέτσοβο, η Βωβούσα, το Δίστρατο, η Σαμαρίνα και οι Πάδες.

Υπάρχει η δυνατότητα να πάρετε μέρος και σε ένα τμήμα της διαδρομής (κάποιες ημέρες και όχι όλες) με μειωμένη τιμή, αλλά σε αυτή την περίπτωση θα επιβαρυνθείτε επιπλέον με το κόστος μετακίνησης από το σημείο που θα σταματήσετε την διάσχιση έως το Μέτσοβο. 

Διαδρομές Α & Β

Ανάλογα με το επίπεδο της φυσικής σας κατάστασης, κάθε μέρα θα υπάρχει δυνατότητα επιλογής της μικρής (ομάδα Α, 2-4 ώρες) ή της μεγάλης διαδρομής (ομάδα Β, 6-10 ώρες). Μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή σε όποια από τις δύο ομάδες επιθυμείτε. Και οι δύο ομάδες θα ακολουθήσουν τα ίδια μονοπάτια, με την διαφορά ότι οι διαδρομές της ομάδας Α θα είναι πιο σύντομες.

Αφού ολοκληρώσει το προβλεπόμενο τμήμα της διαδρομής της, η ομάδα Α θα μετακινείται προς τον επόμενο σταθμό (χωριό), με τα οχήματα υποστήριξης των διοργανωτών της διάσχισης ενώ η ομάδα Β θα συνεχίζει πεζοπορώντας μέχρι τον τελικό σταθμό διανυκτέρευσης.

Σε περίπτωση κόπωσης, μπορείτε να παραλείψετε μια ημέρα της διάσχισης και να μετακινηθείτε κατευθείαν στον επόμενο σταθμό, με τα οχήματα υποστήριξης των διοργανωτών (Mt. Bus ή οχήματα 4×4). 

Μετακινήσεις

Για τις μετακινήσεις θα χρησιμοποιηθούν τουριστικά λεωφορεία από Αθήνα και Θεσσαλονίκη (υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει επαρκής αριθμός συμμετεχόντων από Θεσ/νίκη). Εναλλακτικά μπορείτε να μετακινηθείτε προς/από Μέτσοβο με το δικό σας ΙΧ και να το αφήσετε στο Μέτσοβο. Στη συνέχεια την Τετάρτη μετά το τέλος της διάσχισης το Mt. Bus θα κάνει στάση στο Μέτσοβο για να πάρετε το ΙΧ σας και στην συνέχεια θα συνεχίσει το νυχτερινό ταξίδι της επιστροφής για Αθήνα ή/και Θεσ/νίκη.

Ο εξοπλισμός που δεν χρειάζεται για την πεζοπορία (αντίσκηνα, υπνόσακοι, δεύτερα ρούχα κλπ) θα μεταφέρεται από σταθμό σε σταθμό (στα χωριά), με το Mt. Bus. Καλό είναι τα πράγματα αυτά, που δεν τα χρειάζεστε για την πεζοπορία, να τα έχετε συγκεντρωμένα μέσα σε ένα άλλο σάκο (και όχι σε σακούλες), που θα παραδώσετε στο πούλμαν μετά το πρωινό, για να μην χαθούν.

Επίσης, θα υπάρχουν και ναυλωμένα αγροτικά οχήματα 4×4 για υποστήριξη (όπου δεν μπορεί να φτάσει το πούλμαν), για την μεταφορά του εξοπλισμού που δεν χρειάζεται να κουβαλάμε μαζί μας αλλά και ατόμων της ομάδας Α. Εδώ θέλουμε την κατανόηση σας καθώς κάποιοι ίσως χρειαστεί να μετακινηθούν πάνω στην παραδοσιακή καρότσα (δείτε το σαν περιπέτεια). 

Διανυκτερεύσεις

Οι διανυκτερεύσεις θα γίνουν στα εξής καταλύματα: Η πρώτη στο Καταφύγιο Μαυροβουνίου, η δεύτερη στο καταφύγιο της Βάλια Κάλντα, η τρίτη σε παραδοσιακό ξενώνα στο Δίστρατο, και η τέταρτη σε παραδοσιακό ξενώνας στη Σαμαρίνα.

Όσοι από τους συμμετέχοντες το επιθυμούν, μπορούν να μεταβούν στο Μέτσοβο από την Παρασκευή το βράδυ 16/9/2022 και να διανυκτερεύσουν σε ξενώνες ή ξενοδοχεία της περιοχής. Προτείνεται η διαμονή στον ξενώνα Kassaros, που βρίσκεται λίγα μέτρα απόσταση από την κεντρική πλατεία του Μετσόβου, σε ειδικές για τους συμμετέχοντες στην εξόρμηση.

Κατά την διάρκεια της διάσχισης, όσοι από τους συμμετέχοντες το επιθυμούν, μπορούν να διανυκτερεύσουν και σε δικά τους αντίσκηνα και θα στηθούν σε ειδικούς χώρους, που θα τους υποδείξουν οι διοργανωτές.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Σάββατο 17/09/2022: Αθήνα/Θεσ/νίκη – Μέτσοβο – Καταφύγιο Μαυροβουνίου (16 km, 5-6ώρες)

Αναχώρηση στις 06.30πμ από Αθήνα (Πλατεία Καραϊσκάκη, Σταθμός Μετρό Μεταξουργείο) για Μέτσοβο μέσω Γέφυρας Ρίου-Αντίρριου. Εκτός από τους συμμετέχοντες που κατοικούν στην Αθήνα και τις γύρω περιοχές, το δρομολόγιο εξυπηρετεί και τις περιοχές από τις οποίες θα διέλθει το Mt.Bus (Κόρινθος, Αίγιο, Πάτρα, Ιωάννινα κλπ). Εάν υπάρξει ικανός αριθμός συμμετοχών θα δρομολογηθεί λεωφορείο και από Θεσσαλονίκη με ώρα αναχώρησης στις 08.30πμ έξω από τα Δικαστήρια της Θεσσαλονίκης. Άφιξη στο Μέτσοβο στις 12.30μμ.

Διευθέτηση εξοπλισμού: Ότι δεν χρειαζόμαστε για την πεζοπορία το αφήνουμε στο λεωφορείο. Παίρνουμε μαζί μας μόνον ένα μικρό σακίδιο 25-40 lt με νερό, κολατσιό, αντιανεμικό, χάρτη, πυξίδα, γυαλιά ηλίου, φακό κεφαλής, ατομικό φαρμακείο, καπέλο καθώς επίσης και μπατόν (μπαστούνια) ορεινής πεζοπορίας.

Έναρξη πεζοπορίας στις 13.00. Το πρώτο τμήμα της διαδρομής έχει διάρκεια περίπου 3 ώρες και αποτελεί τμήμα του μονοπατιού Ursa Trail, με αφετηρία το Μέτσοβο και τερματισμό το χιονοδρομικό κέντρο Μετσόβου. Από το χιονοδρομικό κέντρο θα μετακινηθούμε οδικώς έως την Λίμνη Αώου όπου θα συνεχίσουμε την πεζοπορία μας για άλλη μιάμιση ώρα ανηφορικά ως το καταφύγιο του Μαυροβουνίου στα 1.830m. Σύνολο Α+Β διαδρομής 4-6 ώρες. Οι συμμετέχοντες ανάλογα με την φυσική τους κατάσταση, έχουν την δυνατότητα να επιλέξουν την πρώτη ή την δεύτερη διαδρομή ή και τις δύο.

Άφιξη στο καταφύγιο του Μαυροβουνίου στις 19.30μμ, όπου θα απολαύσουμε το υπέροχο ηλιοβασίλεμα πάνω από την λίμνη του Αώου. Ώρα 20:30    Δείπνο-barbeque στον περιβάλλοντα χώρο του καταφύγιο με εκλεκτά Μετσοβίτικα παραδοσιακά εδέσματα όπως ντόπια κρεατικά, σαλάτες, τυριά, ζυμαρικά για τους vegeterian κλπ. τα οποία περιλαμβάνονται στην τιμή.

Διανυκτέρευση στο καταφύγιο ή εναλλακτικά σε αντίσκηνα που θα στηθούν στον περιβάλλοντα χώρο του καταφυγίου. Οι συμμετέχοντες θα πρέπει απαραίτητα να έχουν μαζί τους υπνόσακο (καλοκαιρινού τύπου) όπως και ένα φουσκωτό μαξιλάρι + μαξιλαροθήκη, καθώς στο καταφύγιο δεν διατίθενται κλινοσκεπάσματα. Ο εξοπλισμός αυτός (αντίσκηνα, υπνόσακοι, δεύτερα ρούχα κλπ) θα μεταφερθεί στο καταφύγιο με όχημα 4×4 των διοργανωτών (δεν χρειάζεται να τα κουβαλάτε όλα αυτά μαζί σας στην πεζοπορία).

Κυριακή 18/09/2022: Καταφύγιο Μαυροβουνίου – Κορυφή Μαυροβούνι – Κορυφή Φλέγκα – Λίμνες Φλέγκα – Αρκουδόρεμα – Αώος ποταμός – Καταφύγιο Βάλια Κάλντα (22 km, 10-11 ώρες)

Εγερτήριο στις 06.00 και πρωινό στις 06.30 πμ. Έναρξη πεζοπορίας στις 07.30πμ και ανάβαση στην κορυφή του Μαυροβουνίου (1.997m) που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από το ομώνυμο καταφύγιο. Από την κορυφή θα κατηφορίσουμε εκτός μονοπατιού σε κοιλάδα με αιωνόβια ρόμπολα μέχρι που θα συναντήσουμε ξανά το καλογραμμένο μονοπάτι για την κορυφή Φλέγκα (2. 157m).

Η θέα προς τα βουνά της Πίνδου μας αφήνει απλά άφωνους καθώς μπορούμε να διακρίνουμε όλους τους μεγάλους ορεινούς όγκους (Σμόλικας,  Τύμφη, Νεμέρτσκα, Βασιλίτσα κ.α.). Στη συνέχεια θα κατηφορίσουμε ως τις πανέμορφες δίδυμες αλπικές λίμνες Φλέγκα, που βρίσκονται λίγο κάτω από την κορυφή σε υψόμετρο 1.950m και 1.920m. Από τις λίμνες Φλέγκα το μονοπάτι συνεχίζει κατηφορικά προς τον αρκουδόλακο ώσπου συναντά στα 1.200μ τα κρυστάλλινα νερά του αρκουδορέματος. Εδώ θα σταματήσουμε για μια δροσιστική βουτιά στις νεραϊδένιες βάθρες και τους καταρράκτες που σχηματίζονται στα στενά περάσματα της κοιλάδας, σε ένα τοπίο σήμα κατατεθέν της άγριας φυσικής ομορφιάς.

Η διαδρομή είναι αρκετά σκιερή καθώς το μονοπάτι διασχίζει πυκνά δάση οξυάς, σφενδάμης και πεύκης και συναντά πολλά ρυάκια με καθαρό νερό και πηγές. Λίγο πριν το τέλος της σημερινής πεζοπορίας μας, θα συναντήσουμε την σμίξη των ποταμών Αρκουδόρεμα και Αώου. Το μονοπάτι συνεχίζει να κινείται μέσα σε πυκνό δάσος και οδηγεί στο καταφύγιο της Βάλια Κάλντα, που διαθέτει οργανωμένο κατασκηνωτικό χώρο στις όχθες του ποταμού Αώου. Φαγητό στο καταφύγιο ή εναλλακτικά σε παραδοσιακές ταβέρνες στο χωριό Βωβούσα όπου δύναται να μεταβούμε και με το Mt. Bus. Διανυκτέρευση στο καταφύγιο ή εναλλακτικά σε αντίσκηνα στον χώρο κατασκήνωσης. 

Δευτέρα 19/09/2022: Καταφ. Βάλια Κάλντα – Βωβούσα – Βάλια Στάθη – Δίστρατο (16km, 6-7 ώρες)

Εγερτήριο στις 07.00 και πρωινό στις 07.30 πμ. Έναρξη πεζοπορίας στις 08.30πμ. Σήμερα τρίτη ημέρα της διάσχισης θα ακολουθήσουμε τμήμα του μονοπατιού E6 που διατρέχει τα Ελληνικά βουνά από τα δυτικά προς τα ανατολικά καθώς και την νέα χάραξη σε ορισμένα σημεία, η οποία αποτελεί μέρος του νέου μονοπατιού που θα διασχίζει την οροσειρά της Πίνδου με την ονομασία Pindus Trail.

Από το καταφύγιο ακολουθούμε την παρόχθια διαδρομή έως το χωριό Βωβούσα και από εκεί συνεχίζουμε να κινούμαστε σε δασικό δρόμο κατά μήκος του ποταμού Αώου για 5-6km. Στη συνέχεια θα διασχίσουμε την Βάλια Στάθη, φυσικό διαμάντι της περιοχής και βιότοπο της καφέ αρκούδας πριν ανηφορίσουμε για την θέση Σκριού (σκάλα στα Βλάχικα) που οδηγεί στο καταπράσινο Δίστρατο. Διανυκτέρευση σε ξενώνες ή αντίσκηνα στο Δίστρατο.

Αξίζουν συγχαρητήρια στην ομάδα του Pindus Trail για τον τρόπο που έχουν διανοίξει και σηματοδοτήσει την διαδρομή. Το τμήμα του μονοπατιού που διασχίζει την Βάλια Στάθη είναι για σεμινάριο εξερεύνησης, ανοίγματος και σηματοδότησης μονοπατιών.

Τρίτη 20/09/2022: Δίστρατο – Γομάρα – Μονή Αγ. Παρασκευής – Σαμαρίνα (16km, 6-7 ώρες)

Εγερτήριο στις 07.00 και πρωινό στις 07.30 πμ. Έναρξη πεζοπορίας στις 08.30πμ. Η σημερινή διαδρομή διασχίζει μια από τις απομονωμένες και άγριες περιοχές της χώρας μας και περνά από την Ήπειρο στην Δυτική Μακεδονία όπου ανήκει η Σαμαρίνα. Το μονοπάτι που θα ακολουθήσουμε κινείται ανάμεσα σε θεόρατα μαυρόπευκα και αιωνόβια ρόμπολα που δημιουργούν εντυπωσιακούς σχηματισμούς. Η συναρπαστική θέα της κορυφής του Σμόλικα και της θρυλικής Βάλια Κίρνα (κοιλάδας του διαβόλου) των Βλάχων της Σαμαρίνας και του Δίστρατου μας συντροφεύει καθώς τραβερσάρουμε τις πλαγιές της Γομάρας στα δυτικά της Βασιλίτσας.

Μετά από περίπου 5 ώρες πεζοπορίας, συναντάμε το Σαμαρινιώτικο ποτάμι και από εκεί ανηφορίζουμε για το ξωκλήσι της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα και το παλιό μοναστήρι της Αγ. Παρασκευής. Στη συνέχεια ακολουθούμε αρχικά καλογραμμένο μονοπάτι με ήπιες κλίσεις μέχρι το χωριό Σαμαρίνα, το οποίο όμως γίνεται ανηφορικό και κακοτράχαλο λίγο πριν την είσοδο στο χωριό. Διανυκτέρευση σε ξενώνα στην Σαμαρίνα και δείπνο στις παραδοσιακές ταβέρνες του χωριού.

Τετάρτη 21/09/2022: Σαμαρίνα – Κορυφή Σμόλικα – Δρακόλιμνη – Πάδες (24km 10-12 ώρες)

Εγερτήριο στις 05.30 και πρωινό στις 06.00 πμ. Έναρξη πεζοπορίας στις 06.30πμ. Η σημερινή τελευταία ημέρα της διάσχισης είναι και η πιο απαιτητική από άποψη φυσικής κατάστασης, καθώς θα ανεβούμε στην κορυφή του Σμόλικα ύψους 2.637m, την δεύτερη μετά τον Όλυμπο ψηλότερη κορυφή της Ελλάδας, ενώ ταυτόχρονα όσοι ξεκινήσουν θα πρέπει να ολοκληρώσουν την διαδρομή, καθώς δεν υπάρχουν σημεία διαφυγής (για την ομάδα Α).

Από την κεντρική πλατεία της Σαμαρίνας, ανηφορίζουμε για τα αλπικά λιβάδια του Σμόλικα διασχίζοντας δάση μαύρης πεύκης και αιωνόβια ρόμπολα. Στη συνέχεια προσπερνούμε τις κακοτράχαλες κορυφές Μικρή & Μεγάλη Μόσια (γριές στα Βλάχικα) διασχίζοντας μια εντυπωσιακή λεκάνη με δολίνες και πηγές ώσπου φτάνουμε σε υψόμετρο περίπου 2.500m. Απο εκεί τραβερσαριστό μονοπάτι διασχίζει διάφορες σάρες και μας οδηγεί μετά από 7-8 ώρες συνολικής πορείας στην ψηλότερη κορυφή του βουνού ύψους 2.637m.

Η θέα απο την κορυφή του Σμόλικα είναι συγκλονιστική καθώς μπορούμε να διακρίνουμε όλους τους μεγάλους ορεινούς όγκους όπως η Τύμφης (Γκαμήλα), η Τραπεζίτσα, ο Γράμμος και η Νεμέρτσκα που διακρίνονται καθαρά στον ορίζοντα ως τα ελληνοαλβανικά σύνορα. Από την κορυφή θα κατηφορίσουμε για την παραμυθένια Δρακόλιμνη “Λύγκα” του Σμόλικα σε ύψος 2.150m, μια από τις ελάχιστες αλπικές λίμνες της χώρας μας και τόπος κατοικίας του προστατευόμενου αλπικού τρίτωνα.

Αφού θαυμάσουμε τα όμορφα χρώματα της Δρακόλιμνης στο απογευματινό φως, θα συνεχίσουμε σε καλογραμμένο μονοπάτι που διασχίζει πευκοδάσος μέχρι την κεντρική πλατεία του χωριού Πάδες (3 ώρες). Δείπνο στην ταβέρνα του χωριού και στη συνέχεια επιβίβαση στο Mt. Bus. Επιστροφή οδικώς στο Μέτσοβο, όπου θα παραλάβουν τα ΙΧ τους όσοι έχουν επιλέξει αυτόν τον τρόπο μετακίνησης. Από το Μέτσοβο το Mt. Bus θα συνεχίσει το ολονύχτιο ταξίδι του για να φτάσει στην Αθήνα τις πρώτες πρωινές ώρες (ώρα 05:00πμ) της Πέμπτης 22/9/2022 και αντιστοίχως στην Θεσσαλονίκη αργά το βράδυ (ώρα 23:00) της Τετάρτης 21/9/2022.

Σημείο & ώρα αναχώρησης-επιστροφής

Η αναχώρηση από Αθήνα είναι το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2022 στις 6:30πμ από τον Σταθμό του Μετρό ΜΕΤΑΞΟΥΡΓΕΙΟ στην Πλατεία Καραϊσκάκη, στο κέντρο της Αθήνας και η επιστροφή στο ίδιο σημείο, στις 05:00πμ, το πρωί της Πέμπτης 22/9/2022. Μπορείτε να δείτε το ακριβές σημείο αναχώρησης από Αθήνα στο παρακάτω link του google maps:

https://www.google.gr/maps/place/αναχώρηση/mtbus/αθήνα/μεταξουργείο

Η αναχώρηση από Θεσσαλονίκη (εάν τελικά μπεί λεωφορείο και από Θεσ/νίκη), είναι το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2022 στις 08:30πμ από τα Δικαστήρια, Πολυτεχνείου 5-7, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και η επιστροφή στο ίδιο σημείο αργά το βράδυ (23:00) της Τετάρτης 21/9/2022. Μπορείτε να δείτε το ακριβές σημείο αναχώρησης από Θεσσαλονίκη στο παρακάτω link του google maps:

https://www.google.gr/maps/place/αναχώρηση/mtbus/θεσσαλονίκη/δικαστήρια

Τιμή*: 390€

* Σε περίπτωση μετακίνησης προς/από το Μέτσοβο με δικό σας μέσο, παρέχεται έκπτωση 40€.
* Σε περίπτωση διαμονής σε αντίσκηνο παρέχεται έκπτωση 40€.

Στην τιμή περιλαμβάνονται:

– Εκπαιδευτές ορειβασίας, οδηγοί & συνοδοί βουνού
– Μεταφορά με πούλμαν (Mt. Bus) Αθήνα/Θεσσαλονίκη-Μέτσοβο με επιστροφή
– Μεταφορά με πούλμαν (Mt. Bus) Πάδες-Μέτσοβο
– Υποστήριξη & τοπικές μετακινήσεις με οχήματα 4Χ4 (μεταφορά ατόμων ομάδας Α, εξοπλισμού κλπ)
– Ένα δείπνο (barbeque) με παραδοσιακά Μετσοβίτικα εδέσματα στο καταφύγιο Μαυροβουνίου
– Μια (1) διανυκτέρευση στο καταφύγιο Μαυροβουνίου
– Μια (1) διανυκτέρευση στο καταφύγιο Βάλια Κάλντα
– Μια (1) διανυκτέρευση σε ξενώνα στο χωριό Δίστρατο
– Μια (1) διανυκτέρευση σε ξενώνα στο χωριό Σαμαρίνα
– Όλα τα πρωινά στα καταφύγια και τους ξενώνες (συμπεριλαμβάνονται και οι αντισκηνάδες)
– Ασύρματες επικοινωνίες
– Φαρμακείο ομάδας
– Ασφαλιστική κάλυψη

ΔΕΝ περιλαμβάνονται:
– Ατομικός εξοπλισμός ορεινής πεζοπορίας
– Έξοδα διατροφής (εκτός από τα πρωινά και το barbeque στο καταφύγιο Μαυροβουνίου)
– Αναψυκτικά & ποτά
– Οτιδήποτε δεν αναφέρεται στο πρόγραμμα

Δηλώσεις συμμετοχής

Για να δηλώσετε συμμετοχή συμπληρώστε την ηλεκτρονική φόρμα συμμετοχής που βρίσκεται στο κάτω μέρος της παρούσας σελίδας.

Κρατήσεις θέσεων

Για να κάνετε κράτηση θέσης, θα πρέπει αφού συμπληρώσετε την ηλεκτρονική φόρμα συμμετοχής στο πρόγραμμα, να καταθέσετε την τιμή συμμετοχής ή την προκαταβολή (150€) το νωρίτερο δυνατόν, σε έναν από τους παρακάτω τραπεζικούς λογαριασμούς, γράφοντας στην αιτιολογία της κατάθεσης το ονοματεπώνυμο σας. Η εξόφληση του συνολικού ποσού πρέπει να γίνει το αργότερο μέχρι την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2022.

• Alpha Bank: 157.002.310.022.291 (IBAN: GR2601401570157002310022291)
• Eurobank: 0026.0095.54.0200964506 (ΙΒΑΝ: GR5302600950000540200964506)
• Πειραιώς: 5095-057044-925 (IBAN: GRGR3601720950005095057044925)
• Εθνική: 051-60574116 (IBAN: GR7301100510000005160574116)

Εξοπλισμός

Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω τα πράγματα που δεν χρειαζόμαστε, θα μεταφέρονται με το Mt. Bus ή οχήματα 4Χ4, από την εκκίνηση της πεζοπορίας στον τερματισμό της κάθε διαδρομής από όπου και θα τα παραλαμβάνουμε. Εμείς όταν περπατάμε θα είμαστε ντυμένοι με ελαφρύ καλοκαιρινό ντύσιμο ορεινής πεζοπορίας (π.χ. βερμούδα ή ελαφρύ trekking παντελόνι + συνθετικό κοντομάνικο t-shirt + μποτάκια ορεινής πεζοπορίας + μπατόν)

Στην πλάτη θα κουβαλάμε ένα σακίδιο ημέρας 25-40lt (day pack) το οποίο θα έχει μέσα τα εξής:

 1. παγούρι ή μπουκάλι με νερό (1-1.5lt)
 2. σνακ για την διαδρομή (ξηρούς καρπούς, μπάρες, σάντουιτς κ.λπ).
 3. ζακέτα (fleece)
 4. αντιανεμικό
 5. καπέλο
 6. γυαλιά ηλίου
 7. αντηλιακό
 8. φακό (κατά προτίμηση κεφαλής)
 9. χάρτη-πυξίδα
 10. ατομικό φαρμακείο
 11. μαγιό & πετσέτα

Εξοπλισμός που θα μεταφέρεται από τα οχήματα υποστήριξης:

 1. υπνόσακος
 2. δεύτερα ρούχα
 3. σανδάλια/σαγιονάρες
 4. είδη υγειϊνής (οδοντόβουρτα κλπ)
 5. αντίσκηνο (προαιρετικά)
 6. υπόστρωμα – κάριματ (προαιρετικά)

Ντύσιμο

Κατά την διάρκεια της πεζοπορίας προτιμήστε να είστε ντυμένοι για το επάνω μέρος του σώματος με συνθετικά ισοθερμικά εσώρουχα (κοντομάνικα ή μακρυμάνικα), που δεν μουσκεύουν υπερβολικά από τον ιδρώτα και στεγνώνουν γρήγορα, ενώ για το κάτω μέρος παντελόνια τύπου trekking ή φόρμες. Για υποδήματα ιδανικά είναι τα εύκαμπτα μποτάκια ορεινής πεζοπορίας που κρατούν σταθερό τον αστράγαλο και μας προστατεύουν το πόδι μας από τα αγκάθια, τις πέτρες ή τις λάσπες και το κρατούν σχετικά στεγνό σε περίπτωση βροχής. Τέλος προαιρετικά όποιος επιθυμεί μπορεί να περπατάει με μπατόν (μπαστούνια πεζοπορίας). Επίσης καλό είναι να έχετε και ένα δεύτερο ζευγάρι παπούτσια (εκτός από τα trekking μποτάκια), όπως π.χ. αθλητικά παπούτσια ή σανδάλια τύπου Teva, τα οποία θα τα φοράτε στο καταφύγιο/ξενώνα ή στο πούλμαν για να είστε πιο άνετα.

Φαγητό

Στα χωριά από όπου διέρχεται η πεζοπορική διαδρομή μας (Μέτσοβο, Βωβούσα, Δίστρατο, Σαμαρίνα, Πάδες) υπάρχουν πολλές παραδοσιακές ταβέρνες για φαγητό. Στην πρώτη διανυκτέρευση όπου δεν υπάρχει δυνατότητα σίτισης, έχει προβλεφθεί οργανωμένο barbeque έξω από το καταφύγιο του Μαυροβουνίου με εκλεκτά Μετσοβίτικα εδέσματα (περιλαμβάνεται στην τιμή).

Νερό

Στις πεζοπορίες ΔΕΝ χρειάζεται να κουβαλάτε μαζί σας υπερβολικές ποσότητες νερού, καθώς με εξαίρεση την τελευταία ημέρα, σε όλες τις υπόλοιπες υπάρχουν κατά την διάρκεια της διαδρομής πολλές πηγές, από όπου μπορείτε να γεμίσετε το παγούρι σας με φρέσκο, πόσιμο νερό. 

Επικοινωνία

Για οποιαδήποτε επιπλέον πληροφόρηση σχετικά με το πρόγραμμα, καλέστε στο 211 40 14 744 ή στο κινητό 694 8525 471 ή στείλτε email στο info@basecamp.gr ή στείλτε μήνυμα χωρίς χρέωση μέσω Viber/WhatsUp στο (+30) 694 8525 471. Επίσης μπορείτε να αφήσετε μήνυμα μέσω Messenger στο Chat της ιστοσελίδας μας www.basecamp.gr, κάνοντας κλικ στο χαρακτηριστικό κουμπί που θα βρείτε στο κάτω δεξί μέρος της αρχικής σελίδας.

Κοινότητα Viber

Αν θέλετε να ενημερώνεστε άμεσα και να μαθαίνετε σε πραγματικό χρόνο τα νέα μας (ημερολόγιο σχολής βουνού/βράχου, τεχνικές συμβουλές, ανακοινώσεις για νέα προγράμματα κλπ), παρακαλούμε συνδεθείτε στην κοινότητα ⁨μας στο Viber, κάνοντας κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο:
https://invite.viber.com/g2=AQBi2SlJMys44k3ghoqUOJyU4Ir4ciObjiCPLeuGUsnFsl4SXJSTfFhLb4AvDDq4

Φόρμα Εγγραφής

  Ασχολούμε με την ορεινή πεζοπορία:

  Επιθυμώ να μετακινηθώ από/προς το Μέτσοβο με το Mountain Bus από Αθήνα
  NAIΟΧΙ

  Επιθυμώ να μετακινηθώ από/προς το Μέτσοβο με το Mountain Bus από Θεσ/νίκη
  NAIΟΧΙ

  Θα μετακινηθώ από/προς το Μέτσοβο με δικό μου μέσον (-40€)
  NAIΟΧΙ

  Επιθυμώ να διανυκτερεύσω σε δικό μου αντίσκηνο (-40€)
  NAIΟΧΙ

  Διάβασα και συμφωνώ με τους Όρους Χρήσης
  NAI

  Θέλω να λαμβάνω ενημερωτικά e-mail σχετικά με νέες αναρτήσεις της BASECAMP
  NAIΟΧΙ

  Τα προσωπικά δεδομένα που θα λάβουμε μέσα από την πιο πάνω φόρμα επικοινωνίας θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά και μόνο για την διευκόλυνση της επικοινωνίας της BASECAMP μαζί σας και για κανέναν άλλο σκοπό και δεν θα διαμοιραστούν σε τρίτους.

  17-21 Σεπτεμβρίου 2021
  Διάρκεια: 5 ημέρες 
  Παροχές: Οδηγοί & συνοδοί βουνού, μετακινήσεις, διαμονή, διατροφή
  Εμπειρία: ΔΕΝ απαιτείται
  Τιμή:  390€

  Β. Πίνδος 4-10 Ιουλίου 2023

  Η πεζοπορική διάσχιση της Βόρειας Πίνδου, που διοργανώνει για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, φέτος το καλοκαίρι το BaseCamp Travel, είναι ίσως ένα απο τα πιο άγρια trekking των Ελληνικών βουνών. Πνιγμένη μέσα σε καταπράσινα παρθένα [...]

  Kilimanjaro 9-21/8/23

  Ένα ακόμα ταξίδι στην καρδιά της Αφρικής, με στόχο την ανάβαση στο επιβλητικό Kilimanjaro και σαφάρι παρατήρησης άγριων ζώων, στα εθνικά πάρκα της Τανζανίας Tarangire & Serengeti, διοργανώνει το Basecamp τον Αύγουστο του 2023. [...]

  Smolikas Express 1-2/4/23

  Το Smolikas Express, είναι μια διήμερη εξόρμηση στο δεύτερο ψηλότερο βουνό της Ελλάδας, τον Σμόλικα καθώς και την χαράδρα του ποταμού Αώου. Ο Σμόλικας με μέγιστο υψόμετρο 2.637 μέτρα είναι το ψηλότερο βουνό της [...]

  White Mountains Exp. 16-19/3/23

  Το "White Mountains Survival Expedition Training" είναι μια τετραήμερη αυτόνομη χειμερινή διάσχιση, του απομονωμένου ορεινού όγκου των Λευκών Ορέων στην Κρήτη, που έχει ως αφετηρία τα προάστια των Χανίων στο βόρειο τμήμα του νησιού [...]

  Gamila Exp. 9-12/2/23

  Το "Gamila Survival Expedition Training" είναι μια 4ήμερη αυτόνομη χειμερινή διάσχιση, του απομονωμένου ορεινού όγκου της Γκαμήλας στην βόρεια Πίνδο, που έχει ως αφετηρία και τερματισμό την ακριτική πόλη της Κόνιτσας.  Το κύριο χαρακτηριστικό [...]

  Olympus Exp. 25-27/2/23

  Το Olympus Expedition Training είναι μια χειμερινή ανάβαση στον Όλυμπο με εκπαιδευτικό χαρακτήρα που έχει σκοπό να δώσει την ευκαιρία στους λάτρεις της ορειβασίας, να αναρριχηθούν υπό χειμερινές συνθήκες στην ψηλότερη κορυφή της Ελλάδας, [...]

  Περισσότερες Δραστηριότητες