Ορειβατική αποστολή στον Καύκασο (Covid19 επιτρέποντος) με στόχο την ψηλότερη κορυφή της Ευρώπης το όρος Elbrus ύψους 5.642m, διοργανώνει το BaseCamp τον Αύγουστο του 2021. Η αποστολή επρόκειτο να πραγματοποιηθεί τον Αύγουστο του 2020 αλλά αναβλήθηκε λόγω της πανδημίας. Μετά τις πρόσφατες ανακοινώσεις των αρμόδιων αρχών για άνοιγμα του τουρισμού στις 14 Μαΐου 2021, την απλοποίηση της διαδικασίας του PCR test και την συμπλήρωση της ηλεκτρονικής φόρμας PLF για τον Κορωνοϊό, ευελπιστούμε ότι τον Αύγουστο του 2021 η αποστολή να πραγματοποιηθεί κανονικά, τηρώντας πάντα τα υγειονομικά πρωτόκολλα κατά του Covid19. Σε περίπτωση που αυτό δεν καταστεί δυνατόν, τότε θα επιστραφεί στους συμμετέχοντες ολόκληρο το ποσόν που θα έχουν καταβάλλει.

Η συμμετοχή είναι ανοιχτή σε όλους τους ορειβάτες (ανεξάρτητους ή μέλη ορειβατικών συλλόγων) καθώς η κλασική διαδρομή για την κορυφή, δεν παρουσιάζει τεχνικές δυσκολίες και ενδείκνυται ως εισαγωγή στο μεγάλο υψόμετρο, ακόμα και για ορειβάτες χωρίς μεγάλη εμπειρία που διαθέτουν όμως καλή φυσική κατάσταση και όρεξη για δράση και περιπέτεια στο βουνό. Για τον λόγο αυτό η αποστολή έχει και εκπαιδευτικό χαρακτήρα, με εκπαίδευση στην κίνηση στο χιονισμένο τερέν, την χρήση κραμπόν-πιολέ, τους χειρισμούς σχοινιών και τους κόμπους που χρησιμοποιούμε στο χειμερινό βουνό κ.α. Τα μαθήματα αυτά θα διεξαχθούν κατά την διάρκεια του εγκλιματισμού της ομάδας σε υψόμετρο 3.700-4.000μ, όπου υπάρχει μόνιμη χιονοκάλυψη καθ’ ολη την διάρκεια του έτους.

Αρχηγός της αποστολής και υπεύθυνος της προετοιμασίας των συμμετεχόντων, θα είναι για μια ακόμη χρονιά, ο οδηγός βουνού Παναγιώτης Κοτρωνάρος, ο οποίος τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια μετράει 7 επιτυχημένες αναβάσεις στην κορυφή, ως αρχηγός και οργανωτής των αποστολών του BaseCamp.

Το βουνό

Η οροσειρά του Καυκάσου απλώνεται ανάμεσα στην Μαύρη και την Κασπία θάλασσα, έχει ανάπτυγμα 600km και παρουσιάζει μεγάλο ορειβατικό ενδιαφέρον καθώς περιλαμβάνει πάνω από 12 κορυφές ψηλότερες από το Mont Blanc των Άλπεων! Το όρος Elbrus είναι ένα κοιμώμενο ηφαίστειο που βρίσκεται μόλις 12 km πριν το γεωγραφικό όριο με την Ασία και με υψόμετρο 5.642m είναι το πιό ψηλό βουνό της Ευρωπαϊκής ηπείρου. Κάθε χρόνο γίνεται πόλος έλξης ορειβατών από όλα τα μέρη του κόσμου αφού εκτός των άλλων περιλαμβάνεται στο γνωστό «Seven Summits» world tour, που αποτελείται από αναβάσεις στις ψηλότερες κορυφές των ηπείρων της γης.

Η ανάβαση θα γίνει από την κλασική διαδρομή η οποία δεν παρουσιάζει τεχνικές δυσκολίες (κλίσεις έως 30°) και η συμμετοχή είναι ανοιχτή σε ορειβάτες, πεζοπόρους αλλά και σκιέρ από όλη την Ελλάδα καθώς το βουνό προσφέρεται και για ανάβαση με ορειβατικά σκι. Οι συμμετέχοντες εκτός από την γνωριμία και εξερεύνηση ενός μοναδικού προορισμού, που αποτελεί “MUST” για κάθε ταξιδιώτη-πεζοπόρο, θα έχουν την ευκαιρία να ζήσουν ενεργά στους ρυθμούς μιας οργανωμένης ορειβατικής αποστολής και να αποκομίσουν πολύτιμες εμπειρίες και γνώσεις για την κίνηση, τις τεχνικές, τον εγκλιματισμό και τους κανόνες ασφαλείας που διέπουν την ορειβασία σε μεγάλο υψόμετρο.

Στατιστικά

Μέχρι το 2020 οπότε και ξέσπασε η πανδημία του Covid19, το Basecamp είχε διοργανώσει 7 αποστολές στον Καύκασο και είχε στο ενεργητικό του 7 επιτυχημένες αναβάσεις (100%) στην κορυφή του Elbrus, τα έτη 2005, 2006, 2008, 2012, 2016, 2018, 2019, κατά την διάρκεια των οποίων έφτασαν στην κορυφή 82 από τους 101 συνολικά ορειβάτες που πήραν μέρος (ποσοστό επιτυχίας 82%).

Ημερομηνίες διεξαγωγής

13-22 Αυγούστου 2021

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ* ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ELBRUS 2021

* Το πρόγραμμα τροποποιήθηκε αναγκαστικά σε σχέση με αυτό που είχε ανακοινωθεί αρχικά, μετά την ακύρωση της πτήσης από την αεροπορική εταιρεία Ellin Air. Με το νέο πρόγραμμα πτήσεων που θα γίνουν με την εταιρεία Pegasus Airlines, προστέθηκαν στο αρχικό πρόγραμμα δύο επιπλέον ημέρες. Ενημερώνουμε του συμμετέχοντες, ότι οι αλλαγές αυτές ΔΕΝ θα επιφέρουν αύξηση της τιμής του ταξιδιού. Το επιπλέον κόστος θα καλυφθεί από το ταξιδιωτικό γραφείο BaseCamp Travel, με εξαίρεση τα γεύματα στις 21-22/8/2021.

Παρασκευή 13 Αυγούστου 2021

Συνάντηση στο Ελ. Βενιζέλος στις 15.30πμ. Δανεισμός εξοπλισμού (κραμπόν, πιολέ, μπωντριέ) σε όσους συμμετέχοντες το έχουν ζητήσει. Αναχώρηση για Κωνσταντινούπολη με Pegasus Airlines στις 18.35πμ. Άφιξη στην Κωνσταντινούπολη στις 19.55 και στη συνέχεια πτήση από Κωνσταντινούπολη για Mineralnye Vody με Pegasus Airlines στις 00.20 και άφιξη στο Mineralnye Vody στις 02.20 (14/8/2021). Μεταφορά με πούλμαν (20min) στην λουτρόπολη Piatygorsk και διανυκτέρευση στο ξενοδοχείο Intourist.

Σάββατο 14 Αυγούστου 2021

Πρωινό στο ξενοδοχείο στις 8πμ. Στις 9πμ, αναχώρηση* από το ξενοδοχείο με πούλμαν για την κοιλάδα Baksan Valley και το ορεινό χωριό Terskol που είναι χτισμένο στους πρόποδες του βουνού, σε υψόμετρο 2.200m. Άφιξη στο Terscol στις 12.00μμ. Στο Terskol υπάρχουν αρκετά καταστήματα ενοικίασης εξειδικευμένου ορειβατικού εξοπλισμού σε καλές τιμές, για όσους από τους συμμετέχοντες ενδιαφέρονται να νοικιάσουν υλικά (π.χ. πλαστικές διπλές ορειβατικές μπότες, πουπουλένια γάντια, βέστα κλπ). Γεύμα στις 13.30 σε παραδοσιακό εστιατόριο (περιλαμβάνεται στην τιμή) και αναχώρηση με τελεφερίκ για το βουνό στις 15.00. Άφιξη στον χώρο των καταφυγίων στις 16.00. Εγκατάσταση σε ειδικά διαμορφωμένα 8-κλινα containers (Barrels) τα οποία λειτουργούν ως μικρά καταφύγια. Τα καταφύγια είναι εξοπλισμένα με κουκέτες και στρώματα αλλά δεν διαθέτουν κλινοσκεπάσματα, οπότε θα πρέπει να έχετε μαζί σας τον δικό σας υπνόσακο (θερμοκρασία comfort -2 C°). Προαιρετικά βολεύει να έχετε μαζί σας και ένα φουσκωτό μαξιλάρι. Γεύμα στις 14.00 και δείπνο στις 8.00μμ στο ειδικά διαμορφωμένο container-εστιατόριο, όπου θα απολαύσουμε τις βουνίσιες σπεσιαλιτέ της μαγειρια σας μας, που θα μαγειρεύει κατά την διάρκεια της παραμονής μας στο βουνό, αποκλειστικά για τις ανάγκες της Ελληνικής αποστολής.

*  Κάθε συμμετέχοντας θα πρέπει να έχει φροντίσει να έχει μαζί του τρείς σάκους:

 1. Ένα ορειβατικό σακίδιο κορυφής (30-40lt max) στο όποιο θα μεταφέρει τα απολύτως απαραίτητα για τις πεζοπορίες μας στο βουνό (νερό, κολατσιό, φακό κεφαλής, αντιανεμικό, κραμπόν κλπ). Ο σάκος αυτός μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως χειραποσκευή στο αεροπλάνο, υπό την προϋπόθεση ότι ο όγκος του δεν ξεπερνά μέγεθος διαστάσεων 55 Χ 40 Χ 20 cm, βάρος έως 8kg και δεν περιλαμβάνει υλικά σε υγρή μορφή καθώς και αιχμηρά αντικείμενα όπως κραμπόν, πιολέ, σουγιάδες κλπ. Επίσης στο αεροπλάνο οι γυναίκες δικαιούνται να κουβαλούν και μια μικρή γυναικεία τσάντα. 
 2. Ένα μεγάλο αδιάβροχο σάκο (ή στην ανάγκη ακόμα και μεγάλη βαλίτσα) για τα πράγματα που χρειαζόμαστε για την παραμονή μας στο καταφύγιο αλλά δεν χρειάζεται να τα κουβαλάμε μαζί μας στις πεζοπορίες (π.χ. υπνόσακος, δεύτερο ισοθερμικό, είδη υγεϊνής κλπ). Τον σάκο αυτό θα τον μεταφέρουμε με το τελεφερίκ ως το καταφύγιο. Προσοχή! Το βάρος του σάκου αυτού στο αεροδρόμιο δεν θα πρέπει αν ξεπερνά τα 20kg!
 3. Ένα μικρό απλό σακίδιο πόλης, στο οποίο θα βάλουμε τα πολιτικά μας ρούχα (αυτά που δεν τα χρειαζόμαστε στο βουνό), τα οποία θα παραλάβουμε όταν θα επιστρέψουμε από το βουνό. Τον σάκο αυτόν θα τον αφήσουμε σε ειδικό φυλασσόμενο χώρο, κατά την άφιξή μας στο ξενοδοχείο μας στο Terskol. Στο αεροπλάνο ο σάκος αυτός μπορεί να είναι άδειος και τοποθετημένος μέσα στον μεγάλο κύριο σάκο που θα δώσουμε ως αποσκευή (έως 20kg).

Κυριακή 15 Αυγούστου 2021

Το πρόγραμμα της σημερινής καθώς και των επόμενων δύο ημερών περιλαμβάνει ξεκούραση, ενυδάτωση, φαγητό, ύπνο καθώς και μαθήματα πάνω στις τεχνικές κίνησης & ασφάλισης σε χιονισμένο πεδίο. Μετά το πρωινό θα ρυθμίσουμε τα κραμπόν, τα μπατόν και γενικότερα τον εξοπλισμό μας και θα κάνουμε μια πεζοπορία 1-2 ωρών στο γειτονικό παγετώνα για να εξοικειωθούμε με την χρήση τους. Τα μαθήματα αποτελούν μέρος της ύλης της σχολής ορειβασίας και περιλαμβάνουν τεχνικές κίνησης με κραμπον-πιολέ, χειρισμούς σχοινιών, τεχνικές ασφάλισης καθώς επίσης και τους βασικούς κόμπους & δεσίματα που χρησιμοποιούμε στο χειμερινό βουνό και στην διάσχιση ενός παγετώνα.

Είναι πολύ σημαντικό για την επιτυχία της αποστολής να κατανοήσουν οι συμμετέχοντες ότι η “δουλειά” του ορειβάτη κατά την κρίσιμη αυτή αρχική φάση του εγκλιματισμού στο μεγάλο υψόμετρο, δεν είναι να ανεβοκατεβαίνει στο βουνό καταναλώνοντας άσκοπα τις δυνάμεις του και επηρεάζοντας αρνητικά τον εγκλιματισμό του αλλά να ξεκουράζεται, να ενυδατώνεται, να τρώει, να κοιμάται και να κινείται πολύ χαλαρά. Έτσι βοηθάμε τον οργανισμό μας να προσαρμοστεί ευκολότερα και λιγότερο επώδυνα στις συνθήκες του μεγάλου υψομέτρου.

Δευτέρα 16 Αυγούστου 2021

Μετά το πρωινό θα ανέβουμε με πολύ χαλαρό ρυθμό ως το παλαιό καταφύγιο Priyut (4.100m) από όπου θα αγναντέψουμε την κορυφή και τα περίφημα Pastukhof Rocks μια χαρακτηριστική νησίδα μαύρων βράχων στο κέντρο ακριβώς του χιονισμένου τερέν. Από εκεί θα συνεχίσουμε (προεραιτικά) για 300-400 ακόμα μέτρα Υ.Δ μέχρι την βάση των Pastukhof Rocks και στη συνέχεια θα επιστρέψουμε στα Barrels για το γεύμα.

Μετά το γεύμα θα υπάρχει τρίωρη ξεκούραση για να ακολουθήσει το απογευματινό κολατσιό (μπισκότα, φρούτα, ενυδάτωση με χυμούς κλπ). Στη συνέχεια θα κάνουμε μια χαλαρή βόλτα μιας ώρας για να εξερευνήσουμε το camp και να τραβήξουμε φωτογραφίες με τον ήλιο να πέφτει πίσω από την εντυπωσιακή οροσειρά του Καυκάσου που απλώνεται σαν θάλασσα μπροστά μας, πριν επιστρέψουμε στο εστιατόριο για το δείπνο.

Τρίτη 17 Αυγούστου 2021

Παραμονή στα Barrels για ξεκούραση και σταθεροποίηση της προσαρμογής μας στο μεγάλο υψόμετρο, με έμφαση στη σωστή ενυδάτωση του οργανισμού. Προετοιμασία και έλεγχος εξοπλισμού για την ανάβαση στην κορυφή. Παρακολούθηση του βαθμού εγκλιματισμού των συμμετεχόντων μέσω μετρήσεων με παλμικό οξύμετρου και ειδικών υγειονομικών προτοκόλλων μεγάλου υψομέτρου (Lake Louise System κλπ). Δείπνο το απόγευμα και ύπνος νωρίς.

Τετάρτη 18 Αυγούστου 2021

Ημέρα κορυφής! Εγερτήριο για ελαφρύ πρωινό στις 02.00πμ και αναχώρηση από τα Barrels στις 03.00 με ρατρακ για την πρόσβαση στο πρώτο τμήμα της διαδρομής έως τα 4.800m (30min). Από εκεί ανάβαση σε 6-7 ώρες ως την κορυφή του Elbrus 5.642m (Υ.Δ + 860m) και κατάβαση στα Βarrels από την ίδια διαδρομή (3-4 ώρες). Γεύμα, δείπνο & διαν/ση στο καταφύγιο.

Πέμπτη 19 Αυγούστου 2021

Επιπλέον ημέρα κορυφής σε περίπτωση που λόγω κακοκαιρίας δεν καταφέρουμε να ανέβουμε στην κορυφή την προγραμματισμένη ημερομηνία (δηλ. στις 18/8/21). Εάν η κορυφή λόγω καιρού επιχειρηθεί τελικά σήμερα, τότε το απόγευμα μετα την κορυφή θα επιστρέψουμε με τελεφερίκ στο ξενοδοχείο μας στο Terskol και το βράδυ θα πραγματοποιηθεί σε παραδοσιακό εστιατόριο το gala dinner καθώς και οι απονομές των αναμνηστικών διπλωμάτων στους συμμετέχοντες.

Εάν η κορυφή γίνει στην προγραμματισμένη ημερομηνία (18/8/21), τότε την σημερινή ημέρα (19/8/21), μετά το πρωινό στο καταφύγιο, θα κατέβουμε με το τελεφερίκ στο Terskol. Αφού διευθετήσουμε τα πράγματά μας στο ξενοδοχείο, η υπόλοιπη ημέρα θα είναι ελεύθερη στο Terskol. Προαιρετικά όσοι από τους συμμετέχοντες το επιθυμούν, μπορούν να πάρουν τον διθέσιο αναβατήρα για μια βόλτα ως την κορυφή Cheget που έχει εκπληκτική θέα στο Elbrus και στην διαδρομή που οδηγεί στην κορυφή. Το μεσημέρι θα υπάρχει γεύμα σε παραδοσιακό εστιατόριο στο Terskol. Το απόγευμα θα είναι ελεύθερο για ψώνια στο Terskol και το βράδυ θα πραγματοποιηθεί σε παραδοσιακό εστιατόριο το gala dinner καθώς και οι απονομές των αναμνηστικών διπλωμάτων στους συμμετέχοντες.

Παρασκευή 20 Αυγούστου 2021

Πρωινό στο ξενοδοχείο και στη συνέχεια μεταφορά με πούλμαν στην Λουτρόπολη Piatygorsk. Μόλις φτάσουμε, θα επισκεφτούμε ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο για PCR τεστ κατά του covid 19. Η υπόλοιπη μέρα είναι ελεύθερη.

Σάββατο 21 Αυγούστου 2021

Πρωινό στο ξενοδοχείο. Ελεύθερη μέρα στο Piatygorsk. Παραλαβή αποτελεσμάτων PCR τεστ.

Κυριακή 22 Αυγούστου 2021

Ώρα 00.00: Μεταφορά με πούλμαν (20min) από το ξενοδοχείο για το διεθνές αεροδρόμιο του Mineralnye Vody. Πτήση με Pegasus Airlines στις 03.30 και άφιξη στην Κωνσταντινούπολη στις 02.20 (14/8/2021). Άφιξη στην Κωνσταντινούπολη στις 05.50. Παραμονή στην ζώνη ανταποκρίσεων του αεροδρομίου (tranzit zone) ή προαιρετικά, έξοδος στην Κωνσταντινούπολη για σύντομη περιήγηση και επίσκεψη στον ναό της Αγίας Σοφίας, το τούρκικο χαμάμ κ.α. Πτήση με Pegasus Air για Αθήνα στις 16.25 και άφιξη στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος στις 17.55. Παράδοση του εξοπλισμού στους διοργανωτές. Λήξη προγράμματος

Τιμή: 2.190 € (All Inclusive ! )

Στην τιμή περιλαμβάνονται:

 1. Έλληνας οδηγός βουνού-αρχηγός αποστολής (Π. Κοτρωνάρος)
 2. Ρώσοι επαγγελματίες οδηγοί βουνού με μεγάλη εμπειρία
 3. Προσωπική & εξατομικευμένη καθοδήγηση για την καλύτερη προετοιμασία σας, πριν το ταξίδι
 4. Μαθήματα κίνησης σε χιονισμένο πεδίο, κατά την διάρκεια της παραμονής μας στο καταφύγιο
 5. Αεροπορικά εισιτήρια & φόροι αεροδρομίων Αθήνα-Κωνσταντινούπολη-Mineralnye Vody με επιστροφή
 6. Μετακινήσεις από/ προς το αεροδρόμιο, το χωριό Terskol και τον σταθμό τελεφερίκ, σύμφωνα με το πρόγραμμα.
 7. Μεταφορά με ρατράκ από τα Barrels ως τα Pastukhof Rocks (4.800m) την ημέρα κορυφής
 8. Μια διαν/ση σε ξενοδοχείο στο Terskol, σε δίκλινα δωμάτια με πρωινό, πριν την ανάβαση
 9. Δύο διαν/σεις στο ξενοδοχείο Intourist στο Piatygorsk σε δίκλινα δωμάτια με πρωινό (πριν & μετά το βουνό)
 10. Πέντε διαν/σεις στα καταφύγια Barrels (3.700m)
 11. Πλήρης διατροφή κατά την παραμονή μας στα Barrels (πρωινό, γεύμα, δείπνο & σνάκς)
 12. Εμφιαλωμένο νερό (5lt) κατα την παραμονή μας στο καταφύγιο
 13. Ένα γεύμα την Παρασκευή (κατά την άφιξη μας) σε παραδοσιακό εστιατόριο στο Terskol
 14. Εορταστικό δείπνο (gala dinner) μετά την επιστροφή της ομάδας μας από το βουνό
 15. Ένα γεύμα στο Terskol στις 19/8/21 (εάν η κορυφή γίνει στις 18/8/21)
 16. Εισιτήρια τελεφερίκ για την ανάβαση ως τα Barrels (υψ. 3.700m) με επιστροφή
 17. Τεχνικός εξοπλισμός χειμερινής ορειβασίας (κραμπόν, πιολέ, μπωντριέ κλπ)
 18. Ασύρματες επικοινωνίες στο βουνό
 19. Μετρήσεις με παλμικό οξύμετρο & έλεγχος Lake Louise System για πρόληψη νόσου του βουνού
 20. Άδειες ανάβασης στο βουνό
 21. Γραφειοκρατικές διατυπώσεις & έξοδα έκδοσης visas εισόδου στη Ρωσία
 22. Ασφάλεια ταξιδιωτική Ρωσική (υποχρεωτική για την έκδοση της visas εισόδου στη Ρωσία)
 23. Ασφάλεια αστικής ευθύνης tour operator (AXA Ασφαλιστική)
 24. Ασφάλεια ζωής, ατυχήματος &  ιατροφαρμακευτική κάλυψη, εκτός ασθενειών (Metlife)
 25. Ασφάλεια διάσωσης (mountain rescue) στο βουνό (Ρωσική)
 26. Ασφάλεια αερομεταφοράς (έως 1.000€) με ελικόπτερο σε περίπτωση ατυχήματος (Metlife)
 27. Αναμνηστικό t-shirt της αποστολής
 28. Αναμνηστικό δίπλωμα (πιστοποιητικό ανάβασης στο Elbrus)

ΔΕΝ περιλαμβάνονται:
– οινοπνευματώδη ποτά, αναψυκτικά, εμφιαλωμένα νερά
– φιλοδωρήματα τοπικών αχθοφόρων & προσωπικού
– ότι ρητά δεν αναφέρεται στο πρόγραμμα

Δηλώσεις συμμετοχής – Κρατήσεις θέσεων
Για να δηλώσετε συμμετοχή και να κάνετε κράτηση θέσης για την αποστολή στον Καύκασο, ακολουθήστε τα παρακάτω τρία απλά βήματα:

Βήμα-1
Συμπληρώστε την ηλεκτρονική δήλωση συμμετοχής που βρίσκεται στο κάτω μέρος της παρούσας σελίδας (δεν είναι δεσμευτική για την συμμετοχή σας).

Βήμα-2
Καταθέστε την προκαταβολή (690 €) έως 31/5/2021 (δόθηκε παράταση λόγω covid19), σε έναν από τους παρακάτω τραπεζικούς λογαριασμούς, γράφοντας στην αιτιολογία της κατάθεσης το ονοματεπώνυμο σας. Ολοκληρώστε την πληρωμή σας με κατάθεση του υπόλοιπου ποσού (1.500€) μέχρι 5/7/2021.

• Alpha Bank: 157.002.310.022.291 (IBAN: GR2601401570157002310022291)
• Eurobank: 0026.0095.54.0200964506 (ΙΒΑΝ: GR5302600950000540200964506)
• Πειραιώς: 5095-057044-925 (IBAN: GR3601720950005095057044925)
• Εθνική: 051-60574116 (IBAN: GR7301100510000005160574116)

Βήμα-3
Φωτογραφήστε με το κινητό σας την πρώτη σελίδα του διαβατηρίου σας και στείλτε την ως συνημμένο αρχείο pdf ή jpg μέσω email στο info@basecamp.gr ή μέσω whats up/viber/messenger στο τηλ. +30 698 36 38000.

Ακυρώσεις λόγω Covid19
Όπως αναφέρθηκε παραπάνω η αποστολή θα πραγματοποιηθεί υπό την προϋπόθεση ότι η κατάσταση με τον Covid19 θα έχει ομαλοποιηθεί. Αν αυτό δεν συμβεί τότε το ταξίδι θα αναβληθεί για το 2022. Σε αυτή την περίπτωση θα επιστραφούν στους συμμετέχοντες όλα τα χρήματα που έχουν καταβάλει μέχρι εκείνη την στιγμή εκτός από τα χρήματα (προκαταβολές ή εξοφλήσεις) που θα έχουν πιθανόν καταβληθεί (μέχρι εκείνη την στιγμή) στην Ellin Air για τα αεροπορικά εισητήρια. Στην περίπτωση αυτή θα γίνει συννενόηση με την αεροπορική εταιρεία είτε για επιστροφή του ποσού που έχει καταβληθεί είτε για αλλαγή του εισητηρίου σε “ανοιχτής ημερομηνίας” ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί απο τους συμμετέχοντες είτε στην αποστολή του 2022 είτε σε άλλη χρονική στιγμή. Τα παραπάνω ισχύουν και στην περίπτωση που ένας συμμετέχοντας έχει καταβάλει μέρος ή ολόκληρο το ποσόν, αλλά τελικά δεν δύναται να συμμετάσχει στην αποστολή λογω προσβολής του (ή προσβολής συγγενικού του προσώπου) απο τον Covid19, ακόμα και αν αυτό προκύψει μέσα στην τελευταία εβδομάδα πριν την αναχώρηση για τον Καύκασο. Η μόνη επιπλέον επιβάρυνση σε αυτή την περίπτωση θα είναι το κόστος της Ρώσικής visas (περίπου 100€) σε περιπτωση που αυτή έχει ήδη εκδοθεί από τις αρμόδιες αρχές.

Υπέρβαρο
Κατά την διάρκεια των πτήσεων το μέγιστο επιτρεπόμενο βάρος είναι έως 20kg για μία αποσκευή + 8kg για μια χειραποσκευή. Το βάρος αυτό είναι αρκετό για να καλύψει τις ανάγκες του ατομικού σας εξοπλισμού. Επιπλέον κιλά ή επιπλέον αποσκευές, επιβαρύνουν τους συμμετέχοντες με έξτρα χρεώσεις που καταβάλλονται απευθείας στις αεροπορικές εταιρίες.

Αποσκευές
Απαγορεύεται να μεταφέρετε γκαζάκια (φιαλίδια) στις αποσκευές σας. Επίσης απαγορεύεται να μεταφέρεται στην χειραποσκευή σας κραμπόν, πιολέ, μπατόν, παγόβιδες, καραμπίνερ, σουγιάδες, ξύλα, σχοινιά, μπαταρίες, διάφορα υγρά κλπ.

Συνάλλαγμα
Μέσα στην τιμή περιλαμβάνονται σχεδόν τα πάντα οπότε δεν χρειάζεται να έχετε χρήματα σε μετρητά. Προεραιτικά μπορείτε να αλλάξετε 100-120€ σε συνάλλαγμα (ρούβλια) στο αεροδρόμιο κατά την αναχώρηση μας, για κάποια προσωπικά έξοδα (π.χ. αναψυκτικά, αλκολούχα ποτά, αγορά αναμνηστικών κλπ). Φυσικά σχεδόν για όλα τα παραπάνω στην πλειοψηφία των καταστημάτων, μπορείτε να πληρώσετε και με την χρεωστική ή την πιστωτική σας κάρτα. Επίσης στο Terskol υπάρχει και ATM για ανάλληψη μετρητών (σε ρούβλια).

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

Ο Καύκασος και το υψηλό βουνό γενικότερα έχει κρύο το οποίο επιτείνεται λόγω της μειωμένης οξυγόνωσης του οργανισμού.  Το βράδυ κατά την ανάβαση για την κορυφή αναμένουμε θερμοκρασίες γύρω στους -5 Cº. Σε κάποιες όμως περιπτώσεις η θερμοκρασία μπορεί να πέσει και στους -10 Cº ή και παρακάτω. Αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστείτε “σοβαρό” χειμερινό εξοπλισμό υψηλού βουνου (που είναι ακριβός). Για τον λόγο αυτό προτείνεται στους συμμετέχοντες η ενοικίαση εξειδικευμένου εξοπλισμού (κυρίως πλαστικές διπλές μπότες, βέστα & γάντια) από καταστήματα ενοικίασης στο Terskol (το 2019 οι τιμές ενοικίασης ήταν γύρω στα 5-8€ ανά υλικό ανά ημέρα).

Ο προτεινόμενος εξοπλισμός για το ταξίδι και την ανάβαση στο Elbrus είναι:

Υποδήματα – Ρουχισμός  (δυνατότητα ενοικίασης χειμερινού εξοπλισμού στο Terskol)

 1. Μπότες πλαστικές με αποσπώμενο εσωτερικό μποτάκι ή δερμάτινες βαριές άκαμπτες ή  (1 ζεύγος)
 2. Μποτάκια πεζοπορίας ή αθλητικά κατάλληλα για trekking (1 ζεύγος)
 3. Γκέτες (1 ζεύγος)
 4. Ισοθερμικά εσώρουχα πάνω & κάτω (1-2 ζεύγη)
 5. Fleece 200άρι ή 300άρι (polartec)
 6. Αδιάβροχο-αντιανεμικό τζάκετ και παντελόνι
 7. Σκούφος & μπαλακλάβα (full-face σκούφος)
 8. Γάντια αδιάβροχα (τύπου gortex) με δάχτυλα ή χούφτες (2 ζεύγη)
 9. Γάντια λεπτά, fleece (1 ζεύγος)
 10. Κάλτσες χειμερινού βουνού (2 ζεύγη)
 11. Καπέλο & μαντήλι (buff) για προστασία από τον ήλιο και τη σκόνη
 12. Πουπουλένιο μπουφάν (βέστα) ή εναλλακτικά ένα δεύτερο χοντρό fleece
 13. Καλοκαιρινό ντύσιμο ( t-shirt & βερμούδα)
 14. Πετσέτα
 15. Πέδιλα (τύπου teva) ή σαγιονάρες

Γενικής χρήσης

 1. Σάκος μεταφοράς εξοπλισμού 60-120 lt (θα μεταφερθεί με τελεφερίκ στα Barrels)
 2. Ορειβατικό σακίδιο 30-45 lt (είναι αυτό που θα έχουμε μαζί μας την ημέρα κορυφής)
 3. Ελαφρύ μικρό σακίδιο πόλης (θα μείνει στο ξενοδοχείο με τα πράγματα που δεν χρειαζόμαστε στο βουνό)
 4. Κραμπόν με αντιστομωτικούς πάτους χιονιού (παρέχονται από τους διοργανωτές εάν δεν έχετε δικά σας)
 5. Πιολέ (παρέχεται από τους διοργανωτές εάν δεν έχετε δικό σας)
 6. Μπατόν (μπαστούνια πεζοπορίας)
 7. Ορειβατική ζώνη-μπωντριέ (παρέχεται από τους διοργανωτές εάν δεν έχετε δικό σας)
 8. Φακός κεφαλής με εφεδρικές μπαταρίες
 9. Αλουμινοκουβέρτα
 10. Παγούρι 1-1.5lt
 11. Θερμός 0,5-1lt (για ζεστό ρόφημα)
 12. Γυαλιά ηλίου (κατηγορία προστασίας 3 ή 4)
 13. Μάσκα θυέλλης (μάσκα σκι)
 14. Σουγιάς
 15. Πυξίδα
 16. Σφυρίχτρα
 17. Υπνόσακος για το καταφύγιο με θερμοκρασία comford -2 Cº
 18. Μαξιλαροθήκη (λόγω covid19)
 19. Είδη υγιεινής (οδοντόβουρτσα, οδοντόκρεμα κλπ)
 20. Φορτιστής κινητού & power bank (υπάρχει η δυνατότητα φόρτισης στo καταφύγιο)
 21. Διαβατήριο με ημ/νια λήξης τουλάχιστον 6 μήνες από την ημ/νία επιστροφής

Προτεινόμενο ατομικό φαρμακείο

 1. Αντισηπτικό υγρό σαπούνι για τα χέρια (δεν χρειάζεται ξέβγαλμα)
 2. Ελαστικός επίδεσμος (8-12cm)
 3. Μικρό Bedadin 30ml (γενικό αντισηπτικό)
 4. Αποστειρωμένες γάζες μεσαίου μεγέθους 15x30cm (3-4 τεμάχια)
 5. Αυτοκόλλητη ταινία (tape)
 6. Compeed (φουσκάλες στα πόδια – 1 κουτί)
 7. Αλοιφή Gehwol (προστασία από φουσκάλες στα πόδια & κρυοπαγήματα)
 8. Αντιηλιακή κρέμα με υψηλό δείκτη προστασίας (30-50 spf)
 9. Lipstick για τα χείλια
 10. Παυσίπονα (π.χ. Depon/Panadol)
 11. Αντιφλεγμονώδη: (π.χ. Ponstan)
 12. Αντιδιαρροϊκά: (π.χ. Imodium/Ersefuryl)
 13. Κολύριο (π.χ. Decadron)
 14. Ηλεκτρολύτες για πρόληψη αφυδάτωσης
 15. Προσωπικά φάρμακα

Επικοινωνία
Για οποιαδήποτε επιπλέον πληροφόρηση σχετικά με τo πρόγραμμα, καλέστε στο 211 40 14 744 ή στο κινητό 6983 63 8000 ή στείλτε email στο info@basecamp.gr ή στείλτε μήνυμα χωρίς χρέωση μέσω WhatsUp/Viber/Messenger στο τηλ. +30 6983 63 8000.

Δήλωση Συμμετοχής

[contact-form-7 404 "Δεν βρέθηκε"]

Ορειβατική αποστολή 
Βουνό: Elbrus 5.642m, Καυκάσος
Διάρκεια: 10 ημέρες
Ημερομηνίες: 13-22 Αυγούστου 2021
Εμπειρία: Χειμερινού βουνού
Τιμή: 2.190€ (All Inclusive)