Από τον Όλυμπο ως τον Ψηλορείτη, ένα συναρπαστικό ταξίδι εξερεύνησης & ανακάλυψης των μαγευτικών Ελληνικών βουνών !

Μια μοναδική ευκαιρία να ζήσουν την αυθεντική περιπέτεια, να γνωρίσουν και κυρίως να αγαπήσουν τα Ελληνικά βουνά από την Θράκη έως την Κρήτη, τα περισσότερα από τα οποία είναι άγνωστα στο ευρύ κοινό, έχουν οι συμμετέχοντες στην Πανελλήνια Σχολή Ορειβασίας του BASECAMP, που διεξάγεται κάθε χρόνο από το φθινόπωρο έως την άνοιξη, με επικεφαλής τον Οδηγό Βουνού ΕΟΟΑ-ΣΕΟΒ Παναγιώτη Κοτρωνάρο.

Απόλυτα προσαρμοσμένo στις ανάγκες της εποχής, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της σχολής, βασίζεται σε ένα πρωτοποριακό ευέλικτο σχήμα, το οποίο χωρίζεται σε δύο σκέλη: α) το θεωρητικό σκέλος και β) το πρακτικό σκέλος. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επιλέξουν να εγγραφούν είτε στο πλήρες πρόγραμμα εκπαίδευσης (θεωρητικό+πρακτικό σκέλος), είτε μόνον στο θεωρητικό.

Οι εξορμήσεις της σχολής εκτός από εκπαιδευτικό, έχουν ταυτόχρονα και ταξιδιωτικό και εξερευνητικό χαρακτήρα, σε μέρη που δύσκολα μπορεί να επισκεφτεί κάποιος, ειδικά το χειμώνα. Πρόκειται για ένα συναρπαστικό ταξίδι εξερεύνησης και ανακάλυψης των βουνών της πατρίδας μας, από τα Τζουμέρκα στην Ήπειρο ως το Φαλακρό Δράμας στη Θράκη και από τον Βαρνούντα στην ηρωϊκή κορυφογραμμή των συνόρων, ως τα ξακουστά βουνά της Κρήτης, τον Ψηλορείτη και τα Λευκά Όρη, ενώ από την προσεχή σεζόν για πρώτη φορά, προβλέπεται να συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα και βουνά της Κύπρου.

Προς το παρόν λόγω του Covid19, το πρακτικό σκέλος είναι σε αναστολή, αλλά εάν δεν θέλετε να χάνετε χρόνο και επιθυμείτε να ξεκινήσετε την σχολή άμεσα, επικοινωνήστε μαζί μας, να σας στείλουμε εντελώς δωρεάν τον κωδικό για το πρώτο διαδικτυακό μάθημα.

Σημείωση: Για την άμεση απάντηση διαφόρων ερωτημάτων σας σχετικά με την σχολή, ανατρέξτε στον Οδηγό Συχνών Ερωτήσεων στο τέλος του κειμένου.

Τα βουνά

Τι να πρωτοπεί κανείς για τα βουνά και το αίσθημα ελευθερίας και ψυχικής ευφορίας που σε πλημμυρίζει όταν βρίσκεσαι στην αγκαλιά τους! Επιβλητικές χιονισμένες κορυφές, καταπράσινα δάση, πηγές με κρυστάλλινα νερά, αλπικά λιβάδια, εντυπωσιακές ορθοπλαγιές συνθέτουν ένα κόσμο μαγικό! Δυστυχώς τα Ελληνικά βουνά αντί να διαφυλάσσονται ως φυσικοί θησαυροί ανεκτίμητης αξίας, απειλούνται στις μέρες μας με ολοκληρωτική καταστροφή, εξαιτίας της αλόγιστης εγκατάστασης βιομηχανικών αιολικών εργοστασίων φαραωνικού τύπου, στις αγέρωχες κορυφές τους.

Τα βουνά που τόσα έχουν προσφέρει στον άνθρωπο, μας καλούν να τα υπερασπιστούμε. Έτσι στόχος μας είναι να ανέβουμε στις χιονισμένες επιβλητικές κορυφές τους τόσο για να εξασκηθούμε στις τεχνικές της ορειβασίας, όσο και για να μεταφέρουμε από κορυφή σε κορυφή σε όλη την Ελλάδα, το μήνυμα «Ελεύθερα Βουνά Χωρίς Αιολικά Εργοστάσια». Ας αφήσουμε επιτέλους να υπάρχει και κάτι ανόθευτο, καθαρό, αυθεντικό και παρθένο σε αυτή την φύση, όπως ακριβώς το βρήκαμε!

Τι είναι η Ορειβασία

Η ορειβασία είναι μια δραστηριότητα που για όσους την έχουν ήδη γνωρίσει, αποτελεί τρόπο και στάση ζωής καθώς καταφέρνει να συνδυάζει αρμονικά την σωματική άσκηση με την ζωή στη φύση και την ψυχική ανανέωση. Οι ορειβάτες σε μικρές παρέες ή μεγαλύτερες ομάδες κινούνται στο βουνό μέσα από μονοπάτια, ρεματιές, δάση, κόψεις, απόκρημνες ή χιονισμένες πλαγιές με στόχο την ανάβαση στις κορυφές.

Ο στόχος της “κατάκτησης” της κορυφής μπορεί να αποτελεί ένα ισχυρό κίνητρο για τον ορειβάτη, δεν αποτελεί όμως αυτοσκοπό. Σκοπός είναι να περάσουμε όμορφα, να ξεχάσουμε προσωρινά τα προβλήματα της καθημερινότητας μας και να επανασυνδεθούμε με τη φύση και τον πραγματικό μας εαυτό, καθώς η αστικοποίηση και ο μοντέρνος τρόπος ζωής στις πόλεις, μας στερούν την επαφή με τα βουνά, τις λίμνες, τα ποτάμια ακόμα και το ίδιο χώμα, που κάποτε αποτελούσαν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας μας.

Στη σύγχρονη εποχή η ορειβασία διεξάγεται με πολλούς τρόπους, από τους πιο απλούς όπως είναι η ορεινή πεζοπορία σε ένα γειτονικό λόφο, μέχρι τους πιο σύνθετους όπως η αναρρίχηση βράχου και πάγου, ο αλπινισμός και οι αποστολές σε απομονωμένα βουνά της γης με μεγάλο υψόμετρο (Ιμαλάια, Άνδεις κ.α.)

Ορειβατική εκπαίδευση

Η ελάχιστη προϋπόθεση για μια επιτυχημένη ορειβατική εξόρμηση, είναι η σωστή προετοιμασία και η επαρκής εκπαίδευση. Υπό αυτό το πρίσμα, το πρώτο εκπαιδευτικό επίπεδο της Σχολής Ορειβασίας, αποτελεί στην ουσία την κατεξοχήν “βασική ορειβατική εκπαίδευση” κάθε επίδοξου ορειβάτη.

Σκοπός του προγράμματος, είναι να αποκτήσουν οι συμμετέχοντες όλες τις απαραίτητες γνώσεις & δεξιότητες, που απαιτεί η ασφαλής και αποτελεσματική κίνηση και διαβίωση στο βουνό, τόσο σε ξηρό όσο και σε χιονισμένο πεδίο, βιώνοντας παράλληλα αξέχαστες στιγμές δράσης, περιπέτειας αλλά και ομαδικής συνεργασίας και συντροφικότητας στην ορεινή φύση.

Για να επιτευχθεί ο παραπάνω σκοπός, η εκπαιδευτική διαδικασία της σχολής, στηρίζεται σε τρείς εξίσου σημαντικούς πυλώνες που είναι: α) ο Θεωρητικός, με αναλυτικά θεωρητικά μαθήματα, β) ο Πρακτικός, με δια ζώσης εκπαίδευση στις τεχνικές της ορειβασίας και γ) ο Βιωματικός, που έχει να κάνει με την εμπειρία που αποκτάται, μέσα απο τα όσα θα ζήσουν και θα μοιραστούν εκπαιδευτές & εκπαιδευόμενοι στα βουνά.

Εκπαιδευτικό σύστημα

Η Πανελλήνια Σχολή Ορειβασίας & Αναρρίχησης συνεργάζεται στενά με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Υπαίθριων Δραστηριοτήτων Αναψυχής (ΣΕΤΕΥΔΑ), ο οποίος υπάγεται στο Υπουργείο Τουρισμού, με στόχο την ανάπτυξη ενός καινούργιου και σύγχρονου συστήματος εκπαίδευσης & πιστοποίησης στελεχών, το όποιο θα είναι ανοιχτό σε όλους!

Το εκπαιδευτικό σύστημα της Πανελλήνιας Σχολής Ορειβασίας-Αναρρίχησης, αποτελείται από επτά (7) διαφορετικά επίπεδα κλιμακούμενης δυσκολίας, που καλύπτουν όλο το φάσμα της ορειβατικής εκπαίδευσης, από το επίπεδο των αρχαρίων έως και εκπαιδευτών.

Το σύστημα εναρμονίζεται στους περισσότερους τομείς με τον Κανονισμό Εκπαίδευσης της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας Αναρρίχησης, και έχει ως στόχο την αναβάθμιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας, ώστε να μπορεί να καλύπτει με μεθοδικό και σύγχρονο τρόπο, τις ανάγκες της ορειβατικής εκπαίδευσης.

Στη σημερινή μετά Covid19 εποχή, οι ανάγκες αυτές οφείλουν να περιλαμβάνουν και την προοπτική της μελλοντικής επαγγελματικής ενασχόλησης των αποφοίτων, στον ανερχόμενο τομέα των υπαίθριων δραστηριοτήτων αναψυχής, όπου ανήκουν η ορειβασία και η αναρρίχηση.

Τα επτά (7) επίπεδα ορειβατικής εκπαίδευσης της Πανελλήνιας Σχολής Ορειβασίας Αναρρίχησης είναι:

ML-1  Σχολή Ορειβασίας Βασικής Εκπαίδευσης
ML-2  Σχολή Αρχηγών Ορεινής Πεζοπορίας
ΜL-3  Σχολή Αλπινισμού
ML-4  Σχολή Ορεινής Διάσωσης
ML-5  Σχολή Αρχηγών Χειμερινής Ορεινής Πεζοπορίας
ML-6  Σχολή Βοηθών Εκπαιδευτών Ορειβασίας
ML-7  Σχολή Εκπαιδευτών Ορειβασίας

Διδακτέα ύλη

Η διδακτέα ύλη της σχολής καλύπτει πλήρως την βασική ορειβατική εκπαίδευση και χωρίζεται σε επιμέρους εκπαιδευτικά αντικείμενα τα οποία περιλαμβάνουν όλες τις θεωρητικές & πρακτικές γνώσεις που χρειάζεται να γνωρίζει ο ορειβάτης για να ανεβαίνει με ασφάλεια & αποτελεσματικότητα στο βουνό, όλες τις εποχές του χρόνου.

Εκπαιδευτικά αντικείμενα της Πανελλήνιας Σχολής Ορειβασίας στο επίπεδο ML-1:

 1. εισαγωγή στην ορειβασία
 2. ιστορία της ορειβασίας
 3. οικολογία & ορεινό περιβάλλον
 4. ορειβατικός εξοπλισμός (επιλογή, χρήση, συντήρηση)
 5. προσανατολισμός (χρήση χάρτη, πυξίδας & GPS)
 6. διαβίωση στο βουνό
 7. οργάνωση κατασκήνωσης
 8. κίνδυνοι στο βουνό
 9. διατροφή στο βουνό
 10. αρχές φυσιολογίας
 11. προπονητική της ορειβασίας
 12. τεχνικές ορεινής πεζοπορίας
 13. κίνηση στο χιόνι
 14. χρήση κραμπόν-πιολέ
 15. τεχνικές self arest
 16. ορειβατικοί κόμποι
 17. χειρισμοί σχοινιών
 18. τεχνικές ασφάλισης
 19. τοποθέτηση ασφαλειών στο χιόνι
 20. κατασκευή ρελέ
 21. νυχτερινή πορεία
 22. αρχές μετεωρολογίας & πρόγνωσης του καιρού στο βουνό
 23. χειμερινή διαβίωση-bivouac
 24. κατασκευή παγοσπηλιάς-χιονότρυπας
 25. πρόγνωση & αντιμετώπιση χιονοστιβάδων (χρήση ARVA & avalanche probe)
 26. διαχείριση κρίσεων & επειγουσών καταστάσεων
 27. A’ βοήθειες στο βουνό-μεταφορά τραυματία
 28. ασύρματες επικοινωνίες
 29. αρχές έρευνας & διάσωσης
 30. ορειβατικές αποστολές

Δομή της εκπαίδευσης

Η εκπαίδευση στην Πανελλήνια Σχολή Ορειβασίας χωρίζεται σε δύο σκέλη: α) το θεωρητικό σκέλος και β) το πρακτικό σκέλος. Μπορείτε να επιλέξετε να εγγραφείτε είτε στο πλήρες πρόγραμμα εκπαίδευσης (θεωρητικό+πρακτικό σκέλος) είτε – αρχικά έως ότου το επιτρέψουν οι συνθήκες – μόνον στο θεωρητικό.

Θεωρητικό Σκέλος 

Το θεωρητικό σκέλος, περιλαμβάνει 12 αυτοτελή διαδικτυακά μαθήματα* που καλύπτουν όλα τα εκπαιδευτικά αντικείμενα της ορειβασίας. Τα μαθήματα αυτά έχουν βιντεοσκοπηθεί και έχουν ανέβει στην πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης της σχολής. Αυτό σημαίνει ότι οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ξεκινήσουν την εκπαίδευση τους, ανά πάσα στιγμή (ασύγχρονα), οπουδήποτε κι αν βρίσκονται και στο χρόνο που τους εξυπηρετεί καλύτερα, καλύπτοντας πρώτα το θεωρητικό σκέλος και αργότερα (όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν), να συνεχίσουν και με το πρακτικό.

Τα διαδικτυακά μαθήματα αποτελούνται συνολικά από 52 ώρες & 43 λεπτά θεωρητικής εκπαίδευσης (Μ.Ο μαθήματος 4ωρ24′), στις οποίες παρουσιάζονται συνολικά 1.020 διαφάνειες, που περιλαμβάνουν κείμενα, φωτογραφίες, σκίτσα, πίνακες, χάρτες και διαγράμματα από όλες τις εκπαιδευτικές ενότητες της διδακτέας ύλης της σχολής. 

Κατά την διάρκεια των θεωρητικών μαθημάτων, γίνεται διεξοδική ανάλυση του κάθε εκπαιδευτικού αντικειμένου καθώς και παραπομπές σε πραγματικά συμβάντα από την εμπειρία του εισηγητή Π. Κοτρωνάρου στα βουνά.

* Εάν θέλετε να ξεκινήσετε τα μαθήματα άμεσα, επικοινωνήστε μαζί μας να σας στείλουμε εντελώς δωρεάν τον κωδικό για το πρώτο θεωρητικό μάθημα.

Πρόγραμμα Θεωρητικού Σκέλους – Διαδικτυακά μαθήματα

 1. Εισαγωγή στην Ορειβασία
 2. Ορειβατικός Εξοπλισμός
 3. Προσανατολισμός
 4. Διαβίωση & Κίνδυνοι στο βουνό
 5. Τεχνικές Ορεινής Πεζοπορίας
 6. Προπόνηση & Διατροφή στο βουνό
 7. Αρχές Μετεωρολογίας
 8. Χιονοστιβάδες
 9. Διαχείριση Κρίσεων
 10. Κίνηση & ασφάλιση στο χιόνι
 11. Αρχές Έρευνας & Διάσωσης
 12. Ορειβατικές Αποστολές

Διαδικασία εισόδου στο βιντεοσκοπημένο μάθημα

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τα θεωρητικά μαθήματα από την άνεση του Η/Υ, του tablet ή του κινητού σας, χωρίς να απαιτείται η εγκατάσταση κάποιου ειδικού λογισμικού, αρκεί να έχετε σύνδεση στο διαδίκτυο.

Η διαδικασία εισόδου στο βιντεοσκοπημένο μάθημα είναι απλή και ολοκληρώνεται μόλις σε τρία κλικ:

 1. Κάνετε διπλό κλικ στον σύνδεσμο του μαθήματος
 2. Πληκτρολογείτε στο κουτάκι, τον κωδικό του μαθήματος και κάνετε κλικ στο κουμπί “Σύνδεση”.
 3. Κάνετε κλικ πάνω στο παράθυρο με το video του μαθήματος και το μάθημα ξεκινάει.

Βλέπετε όσο από το μάθημα επιθυμείτε. Αν θέλετε να διακόψετε και να συνεχίσετε καποια άλλη στιγμή, σημειώνετε τον έως τότε χρόνο μαθήματος και όταν επανέλθετε μπαίνετε με τον ίδιο κωδικό (ανανεώνεται κάθε Πέμπτη) και συνεχίζετε το μάθημα από εκεί που το είχατε αφήσει.

Πρακτικό Σκέλος 

Η πρακτική εκπαίδευση στην σχολή ορειβασίας, καλύπτεται μέσα από προγραμματισμένες εξορμήσεις που διεξάγονται στα βουνά και καλύπτουν σχεδόν όλες τις γεωγραφικές περιοχές. Το πρόγραμμα των εξορμήσεων είναι ευέλικτο και διαμορφώνεται ανάλογα με τον τόπο κατοικίας (Βόρεια-Νότια Ελλάδα, Κρήτη, Κύπρος), τον διαθέσιμο χρόνο, τους στόχους και την φυσική κατάσταση σας κατάσταση. 

Εξαιτίας της πανδημίας και των αλλεπάλληλων απαγορεύσεων, προς το παρόν δεν διεξάγονται εξορμήσεις και το πρακτικό σκέλος είναι σε αναστολή (τον χειμώνα 2020-2021 πραγματοποιήθηκαν μόνον διαδικτυακά μαθήματα).

Όταν αρθούν οι απαγορεύσεις και εξομαλυνθεί η κατάσταση, θα λάβετε στο email σας έναν σύνδεσμο που θα οδηγεί σε μια ηλεκτρονική φόρμα, όπου θα δηλώσετε ποιες ημερομηνίες και ποια βουνά σας εξυπηρετούν καλύτερα, ώστε να παρακολουθήσετε και το πρακτικό σκέλος της σχολής. 

Το νέο πρόγραμμα θα περιλαμβάνει τουλάχιστον 20 διαθέσιμες ορειβατικές εξορμήσεις σε διάφορες τοποθεσίες και ημερομηνίες (σ/κ & καθημερινές), από τις οποίες θα πρέπει να επιλέξετε πέντε (5) εξορμήσεις ως βασικές και δύο (2) εξορμήσεις ως προαιρετικές-εφεδρικές (σύνολο 15 ημέρες).

Ακολούθως, θα δημιουργηθεί για κάθε μαθητή/τρια της σχολής, ένα εξατομικευμένο πλάνο, ώστε κατά την διάρκεια αυτών των εξορμήσεων, να περάσει από όλα τα εκπαιδευτικά αντικείμενα της πρακτικής εκπαίδευσης και εξάσκησης μας στα βουνά (προσανατολισμός, χρήση κραμπόν-πιολέ, χειρισμοί σχοινιών, τεχνικές ασφάλισης, κόμποι κλπ).

Σε περίπτωση που το πρόγραμμα ξεκινήσει και διακοπεί και πάλι λόγω του κορωνοϊού, οι εξορμήσεις στα βουνά ΔΕΝ ακυρώνονται (άρα ΔΕΝ χάνονται), αλλά αναβάλλονται και θα πραγματοποιηθούν κανονικά σε μελλοντικές ημερομηνίες, μετά την επίσημη άρση των απαγορευτικών μέτρων.

Πρόγραμμα Πρακτικού Σκέλους – Ορειβατικές εξορμήσεις

Ενδεικτικά, οι ορειβατικές εξορμήσεις κατανέμονται ανά γεωγραφική περιοχή ως εξής:

 1. Θράκη-Δράμα, Φαλακρό
 2. Θράκη-Καβάλα, Παγγαίο
 3. Μακεδονία-Πιερία, Όλυμπος
 4. Μακεδονία-Φλώρινα, Βαρνούντας
 5. Μακεδονία-Πέλλα, Τζένα/Πίνοβο
 6. Ήπειρος-Ζαγόρι, Γκαμήλα
 7. Ήπειρος-Κόνιτσα, Σμόλικας
 8. Ήπειρος-Ιωάννινα, Τζουμέρκα
 9. Θεσσαλία-Καρδίτσα, Άγραφα
 10. Θεσσαλία-Τρίκαλα, Κόζιακας/Τριγγία
 11. Θεσσαλία-Τρίκαλα, Χατζή
 12. Στερεά Ελλάδα-Αττική, Πάρνηθα
 13. Στερεά Ελλάδα-Εύβοια, Δύρφις
 14. Στερεά Ελλάδα-Βοιωτία, Παρνασσός
 15. Στερεά Ελλάδα-Ευρυτανία, Βελούχι/Καλιακούδα
 16. Στερεά Ελλάδα-Φωκίδα, Βαρδούσια
 17. Στερεά Ελλάδα-Φθιώτιδα, Γκιώνα
 18. Πελλοπόνησος-Ηλεία, Ερύμανθος
 19. Πελλοπόνησος-Αχαϊα, Χελμός
 20. Πελλοπόνησος-Λακωνία, Ταΰγετος
 21. Κρήτη-Χανιά, Λευκά Όρη
 22. Κρήτη-Ηράκλειο, Ψηλορείτης
 23. Κύπρος – Τρόοδος

Προϋποθέσεις συμμετοχής

Για την συμμετοχή σας στην Πανελλήνια Σχολή Ορειβασίας στο επίπεδο ML-1, δεν απαιτείται προηγούμενη ορειβατική εμπειρία (τα μαθήματα ξεκινούν από το μηδέν), παρά μόνον μια στοιχειώδης φυσική κατάσταση και αγάπη για τη φύση, την εξερεύνηση και την περιπέτεια. Το Σάββατο η πεζοπορία μας ως τα καταφύγια έχει διάρκεια 2-3 ώρες ενώ την Κυριακή (που συνήθως γίνεται η ανάβαση προς τις κορυφές) κυμαίνεται από 4 έως 6 ώρες.

Κατά την διάρκεια της πρακτικής γίνεται διαχωρισμός σε μικρότερες ομάδες, ανάλογα με το επίπεδο της φυσικής κατάστασης και των εξατομικευμένων στόχων των εκπαιδευόμενων. Έτσι μια υποομάδα μπορεί να ακολουθήσει μακρύτερη διαδρομή ή να διανυκτερεύσει στο ύπαιθρο (π.χ. bivouac στην κορυφή ενός βουνού) ενώ μια άλλη να ακολουθήσει μια συντομότερη και να διανυκτερεύσει στο καταφύγιο.

Μπορεί η διαδρομή που θα ακολουθηθεί να είναι διαφορετική και στις δύο όμως περιπτώσεις οι εκπαιδευόμενοι θα λάβουν την ίδια εκπαίδευση τόσο όσον αφορά τα hard skills δηλαδή τις τεχνικές γνώσεις (π.χ χρήση κραμπόν-πιολέ) όσο και τα αναφερόμενα ως soft skills (π.χ θέματα ορειβατικής παιδείας κλπ).

Όσον αφορά τον ορειβατικό εξοπλισμό, θα χρειαστεί να προμηθευτείτε μόνον τα προσωπικά σας υλικά (μπότες, σακίδιο κλπ.) καθώς όλος ο υπόλοιπος εξειδικευμένος εξοπλισμός (κραμπόν, πιολέ, σχοινιά κλπ) παρέχεται από την σχολή.

Εκπαιδευτές

Στη σχολή διδάσκουν διπλωματούχοι οδηγοί βουνού και εκπαιδευτές ορειβασίας, με υψηλό επίπεδο κατάρτισης και μεγάλη ορειβατική, εκπαιδευτική καθώς και παιδαγωγική εμπειρία πάνω στην εκπαίδευση ενηλίκων.

Υπεύθυνος εκπαίδευσης της σχολής ορειβασίας και επικεφαλής σε όλες τις εξορμήσεις, θα είναι ο Οδηγός Βουνού Παναγιώτης Κοτρωνάρος, ο οποίος αναλαμβάνει επί προσωπικού τον κάθε μαθητή με εξατομικευμένη καθοδήγηση, τόσο πριν την έναρξη της σχολής όσο και κατά την διάρκεια αλλά και μετά τη λήξη της.

Η καθοδήγηση αυτή αφορά την επιλογή των στόχων, το είδος της προετοιμασίας, την επιλογή του κατάλληλου εξοπλισμού ακόμα και την μελλοντική επαγγελματική αποκατάσταση των ενδιαφερόμενων στο χώρο των υπαίθριων δραστηριοτήτων.

Ομάδες με ειδικά ενδιαφέροντα

Εκτός από το βασικό πρόγραμμα εκπαίδευσης, στα πλαίσια της σχολής δημιουργούνται ομάδες ειδικών ενδιαφερόντων όπως η ομάδα των “αντισκηνάδων” που είναι προσανατολισμένη στη υπαίθρια χειμερινή διαβίωση, η ομάδα υψηλού βουνού που έχει στόχο την συμμετοχή σε αποστολές μεγάλου υψόμετρου στο εξωτερικό (Καύκασος, Άλπεις, Ιμαλάια κ.α.) και η ομάδα χειμερινής αναρρίχησης & διάσωσης με κύριο αντικείμενο το τεχνικό βουνό, τις διαδρομές πάγου και την ορεινή διάσωση.

Αξιολόγηση

Για να θεωρηθεί ένας εκπαιδευόμενος επιτυχών και να λάβει την βεβαίωση επιτυχούς παρακολούθησης επιπέδου-1 (Mountaineer Level-1 ή ML-1), θα πρέπει:

 1. Να έχει παρακολουθήσει τα 12 διαδικτυακά μαθήματα της σχολής
 2. Να έχει παραβρεθεί σε τουλάχιστον 10 ημέρες πρακτικής εκπαίδευσης στα βουνά
 3. Να έχει περάσει επιτυχώς το γραπτό τεστ πολλαπλής επιλογής
 4. Να έχει περάσει επιτυχώς τις πρακτικές εξετάσεις στο τέλος της σχολής

Πιστοποιήσεις

Σχετικά με το ισχύον καθεστώς πιστοποιήσεων, της ορειβατικής & αναρριχητικής εκπαίδευσης, διαβάστε το αναλυτικό άρθρο στο blog της ιστοσελίδας μας, κάνοντας κλικ στο link: https://www.basecamp.gr/blog-pistopoiiseis-ekpaideysis/

Εξοπλισμός*

Κατά την διάρκεια της εκπαίδευσης η σχολή παρέχει σε κάθε συμμετέχοντα σύγχρονο ορειβατικό εξοπλισμό υψηλής ποιότητας που περιλαμβάνει: 1 πιολέ, 1 ζεύγος κραμπόν δετά, fast ή semi fast μαζί με αντιστομωτικούς πάτους για το χιόνι και θήκη μεταφοράς, 1 μπωντριέ (ορειβατική ζώνη) 1-2 υλικά ασφάλισης χιονιού και 1 σχοινί 50-60m (ανά 3-4άτομα).

Επίσης θα διατεθούν 10 πομποδέκτες ARVA, 12 πολύσπαστα ραβδιά (avalance probes) και 10 φτυάρια χιονιού για τις ασκήσεις διάσωσης από χιονοστιβάδες, καθώς και 2 συσκευές GPS και 10 σημαιάκια με perforator για τις ασκήσεις προσανατολισμού.

* Για την καλύτερη ενημέρωση και προετοιμασία σας στο θέμα του εξοπλισμού, καλέστε στο 211 40 14 744 ή στο 698 363 8000 και ζητήστε μας να σας στείλουμε εντελώς δωρεάν τα δύο πρώτα e-book που αφορούν τον ρουχισμό και τις ορειβατικές μπότες ανεξάρτητα εάν εγγραφείτε ή όχι στη σχολή μας. 

Μετακινήσεις

Η πρόσβαση στα βουνά γίνεται είτε με ΙΧ των συμμετεχόντων, είτε με το πούλμαν της σχολής (mountain bus) που αναχωρεί από τον σταθμό μετρό του Μεταξουργείου στο κέντρο της Αθήνας (πλατεία Καραϊσκάκη) το πρωί του Σαββάτου (07.00πμ) και επιστρέφει στο ίδιο σημείο το βράδυ της Κυριακής (9-10μμ). Υπάρχει η δυνατότητα επιβίβασης στις 07:30πμ από την Γέφυρα Καλυφτάκη (έξοδος Εθνικής οδού προς Ολυμπιακό Χωριό) ή από τα “Goodys” επί της Λ.Αθηνών στο Χαϊδάρι (όταν κατευθυνόμαστε προς Πελοπόννησο).

Το κόστος του πούλμαν για κάθε σ/κ είναι 40€ και καταβάλλεται εντός του πούλμαν σε κάθε εξόρμηση ξεχωριστά. Για τους συμμετέχοντες από την Βόρεια Ελλάδα το mountain bus αναχωρεί από τα Δικαστήρια στο κέντρο της Θεσσαλονίκης το πρωί του Σαββάτου (07.00πμ) και επιστρέφει στο ίδιο σημείο το βράδυ της Κυριακής (9-10μμ).

Για την εξόρμηση στα βουνά της Κρήτης η μεταφορά θα γίνει με καράβι από Πειραιά για τα Χανιά και η επιστροφή με πλοίο από Ηράκλειο Κρήτης με διανυκτερεύσεις εντός του πλοίου ενώ η μετάβαση από και προς τα βουνά θα γίνει με πούλμαν από Ηράκλειο & Χανιά ή με ΙΧ των συμμετεχόντων. Για την Κύπρο η μεταφορά για όσους ενδιαφέρονται, θα γίνει αεροπορικώς μέσω του αεροδρομίου της Λάρνακας και από εκεί με τουριστικό λεωφορείο για το όρος Τρόοδος.

Διαμονή

Η διαμονή γίνεται σε ορειβατικά καταφύγια ή (προαιρετικά) σε αντίσκηνα. Τα καταφύγια λόγω των υγειονομικών μέτρων για την αποφυγή της διασποράς του Covid19 ΔΕΝ παρέχουν κλινοσκεπάσματα, παντόφλες & μαξιλαροθήκες οπότε για την διανυκτέρευση το Σάββατο βράδυ, θα πρέπει να έχετε μαζί σας τον δικό σας υπνόσακο. Επίσης, τα καταφύγια διαθέτουν κοινόχρηστες τουαλέτες αλλά τα περισσότερα από αυτά δεν παρέχουν την δυνατότητα για ντους.

Εάν δεν θέλετε να μείνετε στο καταφύγιο, μπορείτε να διανυκτερεύσετε σε δικό σας αντίσκηνο με την ομάδα των αντισκηνάδων. Σε αυτή την περίπτωση καλό είναι να έχετε κανονίσει να μείνετε μαζί με κάποιον άλλο συμμετέχοντα, ώστε να μοιραστείτε το επιπλέον βάρος των υλικών διανυκτέρευσης. Ο καταυλισμός των αντισκηνάδων στήνεται συνήθως σχετικά κοντά στο καταφύγιο αν και το πρόγραμμα περιλαμβάνει και βουνά χωρίς καταφύγια με προεραιτική επιλογή.

Το κόστος διανυκτέρευσης στα καταφύγια είναι 10-13€ ενώ τα διημέρευτρα χρήσης του καταφυγίου είναι 3-5€ και αφορούν όσους διανυκτερεύουν σε αντίσκηνα ή παγοσπηλιές αλλά χρησιμοποιούν τους χώρους των καταφυγίων.

Διατροφή

Κατά την διάρκεια των πεζοποριών στο βουνό θα πρέπει να έχετε μαζί σας τροφές υψηλής θρεπτικής και θερμιδικής αξίας (ξηρούς καρπούς, σάντουιτς με τυρί & σαλάμι, σταφίδες, χουρμάδες, μπισκότα κ.λπ.) που δεν έχουν πολύ βάρος και μεταφέρονται εύκολα στο σακίδιο (αποφεύγουμε τις κονσέρβες λόγο του βάρους της συσκευασίας).

Το βράδυ του Σαββάτου μπορείτε να φάτε το μενού του καταφυγίου, που περιλαμβάνει συνήθως ζυμαρικά, διάφορα κρεατικά καθώς επίσης και την παραδοσιακή φασολάδα. Φροντίστε επίσης να έχετε κάτι μαζί σας για το πρωινό της Κυριακής (π.χ. κρουασάν). Στην επιστροφή από το βουνό το απόγευμα της Κυριακής, γίνεται στάση (1 ώρα) για δείπνο σε τοπικές ταβέρνες.

Τιμή: 390 €*

*  Επειδή το πρακτικό σκέλος είναι σε αναστολή λόγω του Covid-19, προς το παρόν πληρώνετε μόνο για το θεωρητικό σκέλος (190€). Το υπόλοιπο ποσό (+200€) θα χρειαστεί να το καταβάλλετε όταν αρθούν τα απαγορευτικά μέτρα και ξεκινήσει και το πρακτικό σκέλος. 

Στην τιμή περιλαμβάνονται οι εξής παροχές:

 1. οργάνωση & διεξαγωγή της σχολής (κρατήσεις καταφυγίων, πούλμαν κλπ)
 2. δώδεκα (12) διαδικτυακά μαθήματα εξ αποστάσεως 4ωρης διάρκειας
 3. δεκαπέντε (15) ολοήμερες δια ζώσης εκπαιδεύσεις στο βουνό
 4. προετοιμασία επαγγελματικής πιστοποίησης DQS-ΣΕΤΕΥΔΑ
 5. αμοιβές εκπαιδευτών & οδηγών βουνού
 6. τεχνικός εξοπλισμός (κραμπον, πιολέ, σχοινιά, κ.α.)
 7. τεχνικές σημειώσεις σε ηλεκτρονική μορφή (e-books)
 8. ασφαλιστική κάλυψη ζωής & ατυχημάτων

ΔΕΝ περιλαμβάνονται:

– έξοδα μετακινήσεων, διαμονής & διατροφής

Κρατήσεις θέσεων & εγγραφές

Η διαδικασία εγγραφής-κράτησης θέσης στη σχολή είναι απλή, γίνεται μέσω internet από το κινητό, το tablet ή τον ηλεκτρονικό υπολογιστή σας και διαρκεί λιγότερο από 10 λεπτά, ακολουθώντας τα παρακάτω 3 απλά βήματα:

Βήμα-1
Συμπληρώνετε με πεζά σωστά τονισμένα μικρά ελληνικά γράμματα (όχι greeklish), την φόρμα συμμετοχής* που υπάρχει στο κάτω μέρος της παρούσας σελίδας. Η συμπλήρωση της φόρμας συμμετοχής ΔΕΝ είναι δεσμευτική για την συμμετοχή σας στη σχολή και για να ισχύει κανονικά η κράτηση της θέσης σας για το πρακτικό σκέλος, θα πρέπει να συνοδεύεται από κατάθεση προκαταβολής η εξόφληση του συνολικού ποσού των διδάκτρων.

Βήμα-2
Βγάζετε μια καθαρή έγχρωμη φωτογραφία selfie με το κινητό σας μπροστά σε ένα μονόχρωμο τοίχο μόνον το πρόσωπο και στη συνέχεια βγάζετε και μια φωτογραφία την ταυτότητα σας και τις δύο όψεις. Στέλνετε ηλεκτρονικά τα αρχεία αυτά (jpg ή pdf) στο email: info@basecamp.gr. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε σκαναρισμένα αρχεία σε μορφή jpg ή pdf που ήδη χρησιμοποιείτε για ανάλογες περιπτώσεις.

Βήμα-3
Καταβάλλετε μόνο το ποσόν για το θεωρητικό σκέλος της σχολής (190€), σε έναν από τους παρακάτω τραπεζικούς λογαριασμούς, γράφοντας στην αιτιολογία το ονοματεπώνυμό σας.

 1. Alpha Bank: 157.002.310.022.291 (IBAN: GR2601401570157002310022291)
 2. Eurobank: 0026.0095.54.0200964506 (ΙΒΑΝ: GR5302600950000540200964506)
 3. Πειραιώς: 5095-057044-925 (IBAN: GR3601720950005095057044925)
 4. Εθνική: 051-60574116 (IBAN: GR7301100510000005160574116)

Η διαδικασία κράτησης θέσης-εγγραφής στη σχολή ορειβασίας έχει ολοκληρωθεί !

Ιατρική βεβαίωση

Πριν ξεκινήσετε το πρακτικό σκέλος, θα χρειαστεί να μας στείλετε στο email info@basecamp.gr, μια καθαρή φωτογραφία (αρχείο jpg ή pdf) ιατρικής βεβαίωσης από Καρδιολόγο ή Παθολόγο ή Γενικό ιατρό που να λέει ότι είστε υγιής και μπορείτε να ασχοληθείτε με αθλητικές δραστηριότητες.

Η ιατρική βεβαίωση πρέπει να έχει εκδοθεί εντός του τελευταίου 6μήνου από δημόσιο νοσοκομείο ή ιδιώτη ιατρό.

Για δική σας διευκόλυνση, μπορείτε να επισκεφτείτε τον συνεργαζόμενο με τη σχολή μας ιατρό, Καρδιολόγο: κ. Χλαπουτάκη Γεώργιο, Μητροπόλεως 23 Μαρούσι, τηλ. 210-8021830, κιν. 6937369786. Ωράριο ιατρείου: Καθημερινά 10.00-13.00 & 17.00-21.00μμ, κόστος επίσκεψης: 30€.

Όροι Συμμετοχής

 1.  Ο υπεύθυνος της σχολής διατηρεί το δικαίωμα να διακόψει την εκπαίδευση κάποιου συμμετέχοντα, που δεν συμμορφώνεται στις οδηγίες των εκπαιδευτών ή κατά την κρίση του, η συμπεριφορά του μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ζωή του ιδίου ή των υπολοίπων.
 2. Το πρόγραμμα εξαρτάται από τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες και μπορεί να τροποποιηθεί κατά την κρίση του υπεύθυνου της σχολής, εάν αυτό είναι αναγκαίο για την ασφάλεια των συμμετεχόντων και την ομαλή διεξαγωγή της σχολής.
 3. Σε περίπτωση που εκπαιδευόμενος δεν μπορέσει να παραστεί στην τελευταία ημέρα της σχολής, τότε υποχρεούται εντός 10 ημερών να επιστρέψει τον εξοπλισμό που έχει δανειστεί από την σχολή (ή να τον στείλει με courier) με δική του μέριμνα και έξοδα.
 4. Το κόστος συμμετοχής στη σχολή καταβάλετε προκαταβολικά πριν την έναρξη των μαθημάτων είτε αυτό αφορά την συμμετοχής σας στο θεωρητικό+πρακτικό σκέλος είτε μόνον στο θεωρητικό. Στην πρώτη περίπτωση (θεωρητικό+πρακτικό) παρέχεται και η δυνατότητα εξόφλησης σε τρείς μηνιαίες δόσεις.

Υγειονομικά Πρωτόκολλα Covid19

Όλες οι σχολές και οι εξορμήσεις που διοργανώνει το Basecamp εναρμονίζονται με τα μέτρα κατά του Covid19, όπως αυτά καθορίζονται από τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές και τα οποία συνοψίζονται επιγραμματικά ως εξής:

 1. Όλα τα πρακτικά μαθήματα γίνονται αποκλειστικά σε ανοιχτούς καλά αεριζόμενους χώρους πάνω στα βουνά κρατώντας τις απαιτούμενες αποστάσεις.
 2. Τα θεωρητικά μαθήματα πραγματοποιούνται μόνον εξ αποστάσεως μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας τηλεκπαίδευσης (e-learning) και ηλεκτρονικών εγχειριδίων (e-books).
 3. Όλοι οι συμμετέχοντες συμπληρώνουν υποχρεωτικά τα στοιχεία επικοινωνίας τους μέσω ηλεκτρονικής φόρμας στην ιστοσελίδα της σχολής.
 4. Πριν την έναρξη της κάθε εκπαιδευτικής ημέρας πραγματοποιείται θερμομέτρηση με ειδικό ηλεκτρονικό θερμόμετρο.
 5. Τηρείται αναλυτικό παρουσιολόγιο και γίνεται ακριβής καταγραφή των παρόντων σε κάθε μάθημα.
 6. Οι μετακινήσεις γίνονται είτε με ιδιωτικά μέσα των συμμετεχόντων είτε με τουριστικά λεωφορεία 50 θέσεων με χρήση μάσκας και πληρότητα έως 65%
 7. Κατά την διάρκεια της πεζοπορίας τηρείται μεταξύ των συμμετεχόντων απόσταση 2μ.
 8. Στα καταφύγια δεν παρέχονται κλινοσκεπάσματα, μαξιλαροθήκες και παντόφλες (οι συμμετέχοντες πρέπει να φέρουν δικά τους).
 9. Γίνονται συστάσεις για τήρηση των γενικών κανόνων αποφυγής της διασποράς του Covid19, όπως έχουν ανακοινωθεί από τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές
 10. Κατά την προσέλευση/αναχώρηση και παραμονή στους χώρους εκπαίδευσης απαγορεύονται οι εναγκαλισμοί και οι χειραψίες.
 11. Όλοι οι συμμετέχοντες (εκπαιδευτές & εκπαιδευόμενοι) υποχρεούνται να είναι εφοδιασμένοι με μάσκα, οινόπνευμα ή απολυμαντικό gel για τα χέρια.
 12. Μετά την λήξη της εκπαίδευσης γίνεται απολύμανση του μεταλλικού εξοπλισμού σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες των κατασκευαστών.

ΛΙΣΤΕΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ*

*  Για την καλύτερη ενημέρωση και προετοιμασία σας στο θέμα του εξοπλισμού, καλέστε στο 211 40 14 744 ή στο 698 363 8000 και ζητήστε μας να σας στείλουμε εντελώς δωρεάν τα δύο πρώτα e-book που αφορούν τον ρουχισμό και τις ορειβατικές μπότες ανεξάρτητα εάν εγγραφείτε ή  όχι στη σχολή μας. 

Εξοπλισμός που παρέχει (σας δανίζει) η σχολή:

 1. Πιολέ (1)
 2. Κραμπόν (1 ζεύγος)
 3. Αντιστουμπωτικά χιονιού για τα κραμπόν (1 ζεύγος)
 4. Θήκη μεταφοράς κραμπόν (1)
 5. Αλουμινογωνίες (1-2) (υλικά ασφάλισης σε χιόνι)
 6.  Δυναμικό σχοινί 50-60m (1 ανά 3-4 άτομα)
 7. Ορειβατική ζώνη ασφαλείας (μπωντριέ) (1)

Υποχρεωτικός εξοπλισμός* που πρέπει να προμηθευτούν οι συμμετέχοντες για την εκπαίδευση.

 1. Καραμπίνερ ασφαλείας τύπου D (1)
 2. Καραμπίνερ ασφαλείας τύπου HMS (1)
 3. Καραμπίνερ απλό (1)
 4. Κορδονέτο διατομής 7mm & μήκους 5m (1)
 5. Κορδονέτο 6mm & μήκους 170cm (1)
 6. Ιμάντας (νάιλον) άραφτος μήκους 170cm (1)
 7. Ιμάντας ραμμένος μήκους 60cm (1)

* Το παραπάνω σετ υλικών μπορείτε να το προμηθευτείτε είτε από καταστήματα ορειβατικών ειδών είτε να το παραγγείλετε κατευθείαν από την σχολή σε τιμή 50€ και να το παραλάβετε εντός του πούλμαν στην πρώτη εκδρομή, στέλνοντας στο info@basecamp.gr email με θέμα «παραγγελία σετ εξοπλισμού σχολής ορειβασίας».

Χάρτες

Το μάθημα του Προσανατολισμού ξεκινά από την πρώτη μέρα και διεξάγεται καθ όλη την διάρκεια της σχολής. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να προμηθευτείτε τους  πεζοπορικούς χάρτες (εκδ. Ανάβαση) είτε για όλα τα βουνά είτε για αυτά που έχετε επιλέξει. Κάθε χάρτης κοστίζει 8€ και μπορείτε να τους προμηθευτείτε σε μεγάλα βιβλιοπωλεία ή να τους παραγγείλετε κατευθείαν από τη σχολή και να τους παραλάβετε στην πρώτη εξόρμηση, στέλνοντας email στο info@basecamp.gr με θέμα «παραγγελία χαρτών των βουνών της Σχολής Ορειβασίας».

Προτεινόμενος ατομικός εξοπλισμός

Υποδήματα-Ρουχισμός

 1. Μπότες αδιάβροχες (άκαμπτες ή ημιάκαμπτες)
 2. Κάλτσες για χειμερινό βουνό (2 ζεύγη)
 3. Γκέτες (1 ζεύγος)
 4. Ισοθερμικά εσώρουχα (1 ζεύγος)
 5. Ζακέτα fleece (polartec)
 6. Αδιάβροχο-αντιανεμικό τζάκετ & παντελόνι
 7. Γάντια αδιάβροχα (2 ζεύγη)
 8. Σκούφος ή/και μπαλακλάβα (σκούφος full-face)

Γενικής χρήσης

 1. Σακίδιο 45-70lt
 2. Μπατόν (για καλύτερη στήριξη)
 3. Φακός κεφαλής (+ εφεδρικές μπαταρίες)
 4. Παγούρι 1-1,5lt ή/και Θέρμος 0,5-1lt (για ζεστό ρόφημα)
 5. Αλουμινοκουβέρτα
 6. Γυαλιά ηλίου
 7. Μάσκα θυέλλης (μάσκα σκι)
 8. Πυξίδα (τύπου Silva)
 9. Χάρτες (εκδόσεις “Ανάβαση”)
 10. Σουγιάς (ελαφρύς)
 11. Αναπτήρας & σπίρτα
 12. Σφυρίχτρα
 13. Σταφίδες 250gr (τροφή ανάγκης)
 14. Υπνόσακος ελαφρύς για το καταφύγιο

Κατασκηνωτικά είδη (μόνον για τους αντισκηνάδες)

 1. Υπνόσακος χειμερινός
 2. Κάριματ-στρωματάκι ύπνου
 3. Αντίσκηνο

Φαρμακείο (ατομικό)

 1. Ελαστικός επίδεσμος 10-12cm
 2. Αυτοκόλλητη ταινία (tape)
 3. Αντισηπτικό (bedadine)
 4. Παυσίπονα (depon)
 5. Γάζες 15x30cm (3-4 τεμάχια)
 6. Αντιηλιακή κρέμα & lipstick
 7. Προσωπικά φάρμακα

Επικοινωνία

Για οποιαδήποτε επιπλέον πληροφόρηση σχετικά με το πρόγραμμα καλέστε στο 211 40 14 744 ή στο κινητό 6983 63 8000 ή στείλτε email στο info@basecamp.gr ή στείλτε μύνημα χωρίς χρέωση στο WhatsUp/Viber/Messenger στο τηλ. +30 6983 63 8000.


ΟΔΗΓΟΣ ΣΥΧΝΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ

Για την καλύτερη και πιο άμεση ενημέρωση σας, έχουμε συντάξει παρακάτω έναν κατάλογο με τις πιο συνηθισμένες ερωτήσεις που μας απευθύνουν οι ενδιαφερόμενοι:

Διοργανώνουμε Σχολές Ορειβασίας & Αναρρίχησης με τις προδιαγραφές της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας Αναρρίχησης από το έτος 2001. Από τις σχολές αυτές έχουν αποφοιτήσει εκατοντάδες ορειβάτες και αναρριχητές που απολαμβάνουν με ασφάλεια την συναρπαστική αυτή δραστηριότητα.

Επιπλέον, η σχολή σας προετοιμάζει για τις εξετάσεις επαγγελματικής πιστοποίησης “Εμψυχωτή/Συνοδού Πεζοπορίας”, που διενεργεί η DQS Hellas σε συνεργασία με τον ΣΕΤΕΥΔΑ (περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε παρακάτω στην απάντηση της ερώτησης για τις πιστοποιήσεις).

Αρκετοί από τους αποφοίτους μας είναι πλέον καταξιωμένοι ορειβάτες με επιτυχίες τόσο στον Ελληνικό όσο και στον διεθνή χώρο (Άλπεις, Ιμαλάια κλπ), πολλοί δε από αυτούς εργάζονται ή έχουν δικές τους επιχειρήσεις ή εργάζονται επαγγελματικά ως συνοδοί ή οδηγοί βουνού σε γραφεία διοργάνωσης υπαίθριων δραστηριοτήτων.

Ενδεικτικά και μόνον αναφέρουμε κάποιες κορυφαίες επιτυχίες για την Ελληνική ορειβασία που πέτυχαν μαθητές και μαθήτριες της σχολής μας. Τον Ιούλιο του 2014 ο μαθητής της σχολής μας Αλέξανδρος Αραβίδης κατάφερε να ανέβει χωρίς οξυγόνο, την δυσκολότερη οχτάρα κορυφή του κόσμου το όρος Κ2 (8.611m) που αποτελεί μέχρι σήμερα την μεγαλύτερη Ελληνική ορειβατική επιτυχία όλων των εποχών! Τον Σεπτέμβριο του 2018 ένας άλλος απόφοιτος της σχολής μας ο Γεώργιος Μαρίνος, ανέβηκε στην κορυφή Manaslu (8.156m) των Ιμαλαΐων.

Τέλος τον Μάιο 2019, η μαθήτρια μας Χριστίνα Φλαμπούρη έγινε η πρώτη Ελληνίδα που πάτησε στην στέγη του κόσμου το EVEREST σε ύψος 8.848m αλλά και στην 4η υψηλότερη κορυφή του κόσμου το όρος Lhotse ύψους 8.516m. Η ίδια λίγους μήνες αργότερα, έγινε και η πρώτη Ελληνίδα που συμπλήρωσε τις αναβάσεις στις 7 υψηλότερες κορυφές των Ηπείρων της γης.

Είναι μεγάλη χαρά και τιμή που όλοι αυτοί και πολλοί ακόμα διακεκριμένοι ορειβάτες & αναρριχητές υπήρξαν μαθητές της σχολής μας.

Όλα τα θεωρητικά μαθήματα γίνονται εξ αποστάσεως μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας e-learning και ηλεκτρονικών εγχειριδίων (e-books) και μπορείτε να τα παρακολουθήσετε και σε δεύτερο χρόνο (ασύγχρονα), ακόμα και αν δεν μπορείτε να είστε συνδεδεμένοι (online) την ώρα που γίνεται το μάθημα.

Όλα τα πρακτικά μαθήματα γίνονται αποκλειστικά σε ανοιχτούς καλά αεριζόμενους χώρους πάνω στα βουνά. Τα θεωρητικά μαθήματα που γινόντουσαν παλαιότερα δια ζώσης σε αίθουσες ή στα καταφύγια, έχουν πλέον καταργηθεί με σκοπό την αποφυγή της διασποράς του Covid19.

Επειδή λόγω της πανδημίας το φετινό χειμώνα δεν έγιναν καθόλου εξορμήσεις, το πρόγραμμα της σχολής ορειβασίας παρατάθηκε για ένα ακόμη χρόνο έως και 30/4/2022, ώστε να συμπεριλάβει και τη χειμερινή σεζόν 2021-2022.

Όταν, αρθούν τα μέτρα θα λάβετε με email έναν σύνδεσμο για να μπείτε να δηλώσετε ποιά βουνά, ποιες ημερομηνίες και ποιες ώρες σας εξυπηρετούν καλύτερα, ώστε να παρακολουθήσετε και το πρακτικό σκέλος της σχολής.

Το νέο πρόγραμμα θα περιλαμβάνει τουλάχιστον 20 διαθέσιμες ορειβατικές εξορμήσεις σε διάφορες τοποθεσίες και ημερομηνίες (σ/κ & καθημερινές), από τις οποίες θα πρέπει να επιλέξετε πέντε (5) εξορμήσεις ως βασικές και δύο (2) εξορμήσεις ως προαιρετικές-εφεδρικές (σύνολο 15 ημέρες).

Ακολούθως, θα δημιουργηθεί για κάθε μαθητή/τρια της σχολής, ένα εξατομικευμένο πλάνο, ώστε κατά την διάρκεια αυτών των εξορμήσεων, να περάσει από όλα τα εκπαιδευτικά αντικείμενα της πρακτικής εκπαίδευσης και εξάσκησης μας στα βουνά (προσανατολισμός, χρήση κραμπόν-πιολέ, χειρισμοί σχοινιών, τεχνικές ασφάλισης, κόμποι κλπ).

Ενδεικτικά, οι ορειβατικές εξορμήσεις κατανέμονται ανά γεωγραφική περιοχή ως εξής:

 1. Θράκη-Δράμα, Φαλακρό
 2. Θράκη-Καβάλα, Παγγαίο
 3. Μακεδονία-Πιερία, Όλυμπος
 4. Μακεδονία-Φλώρινα, Βαρνούντας
 5. Μακεδονία-Πέλλα, Τζένα/Πίνοβο
 6. Ήπειρος-Ζαγόρι, Γκαμήλα
 7. Ήπειρος-Κόνιτσα, Σμόλικας
 8. Ήπειρος-Ιωάννινα, Τζουμέρκα
 9. Θεσσαλία-Καρδίτσα, Άγραφα
 10. Θεσσαλία-Τρίκαλα, Κόζιακας/Τριγγία
 11. Θεσσαλία-Τρίκαλα, Χατζή
 12. Στερεά Ελλάδα-Αττική, Πάρνηθα
 13. Στερεά Ελλάδα-Εύβοια, Δύρφις
 14. Στερεά Ελλάδα-Βοιωτία, Παρνασσός
 15. Στερεά Ελλάδα-Ευρυτανία, Βελούχι/Καλιακούδα
 16. Στερεά Ελλάδα-Φωκίδα, Βαρδούσια
 17. Στερεά Ελλάδα-Φθιώτιδα, Γκιώνα
 18. Πελλοπόνησος-Ηλεία, Ερύμανθος
 19. Πελλοπόνησος-Αχαϊα, Χελμός
 20. Πελλοπόνησος-Λακωνία, Ταΰγετος
 21. Κρήτη-Χανιά, Λευκά Όρη
 22. Κρήτη-Ηράκλειο, Ψηλορείτης
 23. Κύπρος – Τρόοδος

Ναι μπορείτε. Τα θεωρητικά μαθήματα μπορείτε να τα παρακολουθήσετε σύγχρονα ή ασύγχρονα, στον τόπο που βρίσκεστε και στον χρόνο που σας εξυπηρετεί καλύτερα από την άνεση του από την άνεση του Η/Υ, του tablet ή του κινητού σας τηλεφώνου, χωρίς να απαιτείται η εγκατάσταση ειδικού λογισμικού, αρκεί να έχετε σύνδεση στο internet.

Όσον αφορά τις εξορμήσεις στα βουνά, μετά την άρση των απαγορευτικών μέτρων, θα σας σταλεί με email ένας σύνδεσμος που θα οδηγεί σε μια ηλεκτρονική φόρμα με τα διαθέσιμα βουνά και τις ημερομηνίες.

Αφού επιλέξετε τα βουνά που σας εξυπηρετούν καλύτερα, με βάση τον διαθέσιμο χρόνο και την απόσταση από τον τόπο διαμονής σας, στην συνέχεια θα σχεδιάσετε σε συνεργασία με τον υπεύθυνο της σχολής ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα για την πρακτική σας εκπαίδευση.

ΔΕΝ είναι απαραίτητο να διαμένετε στην Αθήνα ή Θεσσαλονίκη για να πάρετε μέρος στη σχολή. Τα βουνά έχουν επιλέγει έτσι ώστε να δίνουν την ευκαιρία συμμετοχής στους κατοίκους της Βορείου-Νοτίου Ελλάδας, Κρήτης & Κύπρου.

Όταν αρθούν οι απαγορεύσεις και εξομαλυνθεί η κατάσταση, θα λάβετε στο email σας έναν σύνδεσμο που θα οδηγεί σε μια ηλεκτρονική φόρμα, όπου θα δηλώσετε ποιες ημερομηνίες και ποια βουνά σας εξυπηρετούν καλύτερα, ώστε να παρακολουθήσετε και το πρακτικό σκέλος της σχολής.

Ενδεικτική λίστα με τα βουνά και τις μπορείτε να δείτε παραπάνω στην ενότητα “Πρακτικό σκέλος”.

Ναι γίνεται. Ίσως και να είναι ακόμα καλύτερα να μην έχετε καθόλου εμπειρία, ώστε να μάθουμε από την αρχή σωστά τις ορειβατικές τεχνικές, του χειρισμούς σχοινιών, τις τεχνικές ασφάλισης και τα πρωτόκολλα ενεργειών που χρησιμοποιούμε για ασφαλείς & αποτελεσματικές εξορμήσεις στα βουνά όλες τις εποχές του χρόνου.

Ναι γίνεται. Η σχολή προσελκύει άτομα με τα ίδια πάνω-κάτω ενδιαφέροντα και μέσα από την εκπαιδευτική διαδικασία οι συμμετέχοντες γνωρίζονται μεταξύ τους, οπότε στο τέλος όλοι γινόμαστε μια μεγάλη παρέα.

Ναι γίνεται. Εάν δεν έχετε δικό σας μεταφορικό μέσο, μπορείτε να μετακινηθείτε προς/από τα βουνά, με το ναυλωμένο τουριστικό λεωφορείο της σχολής (Mountain Bus), το οποίο ξεκινά από κεντρικά σημεία της Αθήνας (Μετρό Μεταξουργείο) ή/και Θεσσαλονίκης (Δικαστήρια), το πρωί του Σαββάτου στις 07.00πμ και επιστρέφει στο ίδιο σημείο το βράδυ της Κυριακής (9-10μμ). Λόγω Covid19 το ποσοστό πληρότητας, στο Mt.Bus μπορεί να είναι έως 65%.

Εάν δεν σας εξυπηρετεί το δρομολόγιο του Mountain Bus, η σχολή θα φροντίσει κατόπιν συνεννοήσεως, να σας φέρει σε επαφή με άλλους συμμετέχοντες που διαθέτουν μεταφορικό μέσο και μένουν στην ίδια ή κοντινή περιοχή, ώστε να μετακινηθείτε προς/από τα βουνά με κάποιο από τα ΙΧ που είναι διαθέσιμα. Με αυτό τον τρόπο, μειώνεται και το κόστος μετακίνησης καθώς μοιράζονται τα έξοδα καυσίμων, διοδίων κλπ.

Δυστυχώς χωρίς τον κατάλληλο προσωπικό ορειβατικό εξοπλισμό, δεν γίνεται να πάρετε μέρος στην σχολή γιατί θα ταλαιπωρηθείτε χωρίς λόγο από τις συνθήκες του βουνού (π.χ. κρύο).

Η σχολή σας δανείζει πλήρες σετ τεχνικού ορειβατικού εξοπλισμού, που περιλαμβάνει κραμπόν, πιολέ, σχοινιά, κ.α.

Εσείς θα πρέπει να προμηθευτείτε τον προσωπικό ορειβατικό σας εξοπλισμό, κάνοντας μια ορθολογική ιεράρχηση στις αγορές σας, ώστε να αποκτήσετε σταδιακά κατάλληλα και αξιόπιστα υλικά όπως ορειβατικές μπότες, σακίδιο, ρουχισμό κλπ. Αυτός είναι και ο λόγος που συστήνεται η προετοιμασία για την σχολή, να ξεκινά αρκετά πριν την έναρξη της.

Για να βοηθηθείτε στην επιλογή του κατάλληλου ορειβατικού εξοπλισμού (μπότες, σακίδιο, τζάκετ κλπ) επικοινωνήστε μαζί μας για να σας στείλουμε εντελώς δωρεάν τα δύο πρώτα e-book της σχολής που αφορούν τις μπότες ορειβασίας και τον ρουχισμό.

Εάν πρόκειται να ξεκινήσετε την σχολή, ΜΗΝ αγοράσετε τον εξοπλισμό σας πριν δείτε το 2ο διαδικτυακό μάθημα, που αφορά τον ορειβατικό εξοπλισμό και μέσα από το οποίο θα σας λυθούν σίγουρα πολλές απορίες για το τι εξοπλισμό πρέπει να διαλέξετε.

Ακολούθως, θα λάβετε με email μια λίστα με καταστήματα ορειβατικών ειδών, στα οποία μπορείτε να απευθυνθείτε εκ μέρους της σχολής, προκειμένου να έχετε καλύτερη εξυπηρέτηση και εκπτώσεις 10-20% ανάλογα με το προϊόν και την πολιτική του καταστήματος.

Τέλος, κατευθείαν από την σχολή σε τιμή 50€, μπορείτε να προμηθευτείτε το σετ του εκπαιδευτικού αναρριχητικού υλικού (καραμπίνερ ασφαλείας, κορδονέτα, ιμάντες κ.α) καθώς και κάποια υλικά για το μάθημα του προσανατολισμού όπως την ορειβατική πυξίδα και τους ορειβατικούς χάρτες των βουνών που θα επισκεφτούμε (τιμή 8€/ανά χάρτη).

Η παραγγελία του παραπάνω εξοπλισμού γίνεται στέλνοντας email στο info@basecamp.gr και η παραλαβή του στην πρώτη δια ζώσης συνάντηση.

Σχετικά με το ισχύον καθεστώς πιστοποιήσεων, της ορειβατικής & αναρριχητικής εκπαίδευσης, παρακαλούμε διαβάστε το αναλυτικό άρθρο στο blog της ιστοσελίδας μας, κάνοντας κλικ στο link: https://www.basecamp.gr/blog-pistopoiiseis-ekpaideysis/

Όχι δεν συμπεριλαμβάνονται. Σε περίπτωση που μελλοντικά θελήσετε να πιστοποιηθείτε ως επαγγελματίας Εμψυχωτής/Συνοδός, Υπαίθριων Δραστηριοτήτων Αναψυχής με ειδικότητα Πεζοπορία, το κόστος των εξετάσεων καταβάλλεται απευθείας στους φορείς που διοργανώνουν τις εξετάσεις αυτές (DQS-ΣΕΤΕΥΔΑ).

Από το πρώτο μήνυμα ή τηλεφώνημα μέχρι που θα λάβετε την βεβαίωση αποφοίτησης στο σπίτι σας, μιλάτε για οποιοδήποτε θέμα, τόσο για το οργανωτικό κομμάτι όσο και για το εκπαιδευτικό, κατευθείαν με τον υπεύθυνο χωρίς να υπάρχουν άλλοι ενδιάμεσοι.

Ο βασικός τρόπος επικοινωνίας είναι μέσω του κεντρικού email της σχολής info@basecamp.gr.

Επίσης μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο σταθερό τηλ. της σχολής: 211 40 14 744 ή στο κινητό: 698 363 8000 ή με μήνυμα/τηλ. μέσω viber/whatsup/messenger στο +30 698 363 8000.

Τέλος για πιο άμεση επαφή και γνωριμία, μπορείτε να μας καλέσετε και να κανονίσουμε μια βιντεοκλήση μέσω του zoom ή του viber/whatsup/messenger.

Ναι υπάρχει. Σε περίπτωση που για οποιονδήποτε λόγο δεν μείνετε ικανοποιημένοι από το πρόγραμμα της σχολής, σας επιστρέφουμε το 100% του ποσού που έχετε καταβάλει.

Η διαδικασία εγγραφής γίνεται ηλεκτρονικά από το κινητό, το tablet ή τον Η/Υ σας, οπότε δεν χρειάζεται να πάτε να βγάλετε φωτογραφίες, να συμπληρώσετε έντυπες αιτήσεις κλπ. κερδίζοντας έτσι χρόνο και μειώνοντας την ταλαιπωρία και φυσικά το κόστος.

Το μόνο που χρειάζεται είναι να συμπληρώσετε την φόρμα εγγραφής στην σχολή και να μας στείλετε στο email: info@basecamp.gr,  μια έγχρωμη δική σας φωτογραφία selfie μόνο το πρόσωπο (τραβηγμένη μπροστά σε έναν μονόχρωμο τοίχο) καθώς και μια φωτογραφία της αστυνομικής σας ταυτότητα και τις δύο όψεις.

Σε δεύτερη φάση, πριν την έναρξη των πρακτικών μαθημάτων, θα χρειαστεί να μας στείλετε στο παραπάνω email, μια φωτογραφία ιατρικής γνωμάτευσης, που να έχει εκδοθεί εντός του τελευταίου εξαμήνου από Παθολόγο ή Καρδιολόγο και να λέει ότι είστε υγιείς και μπορείτε να ασχοληθείτε με αθλητικές δραστηριότητες, χωρίς κίνδυνο για την υγεία σας.

Όχι δεν χρειάζεται. Όλες οι διαδικασίες εγγραφής-κράτησης θέσης γίνονται ηλεκτρονικά από το κινητό, το tablet ή τον Η/Υ σας, οπότε δεν χρειάζεται να πάτε να βγάλετε φωτογραφίες, να συμπληρώσετε έντυπες αιτήσεις κ.λπ. κερδίζοντας έτσι χρόνο και μειώνοντας την ταλαιπωρία και φυσικά το κόστος.

Τα απαιτούμενα για την εγγραφή σας δικαιολογητικά (ταυτότητα, φωτογραφία & ιατρική βεβαίωση) μας τα στέλνετε ως συνημμένα αρχεία jpg ή pdf στο email: info@basecamp.gr, η αίτηση εγγραφής γίνεται ηλεκτρονικά συμπληρώνοντας την φόρμα εγγραφής που θα βρείτε στο τέλος του παρόντος κειμένου και η κράτηση θέσης με τραπεζική κατάθεση (π.χ μέσω webanking).

Σε καμία περίπτωση δεν κρατάμε προκαταβολές ακόμα και αν για οποιοδήποτε λόγο ακυρώσετε την συμμετοχή σας την τελευταία ημέρα και δεν συμμετάσχετε στην σχολή.

Στην περίπτωση αυτή, είτε σας επιστρέφουμε το ποσό που έχετε καταβάλει σε έναν τραπεζικό λογαριασμό που θα μας υποδείξετε ή εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το ποσό αυτό για την συμμετοχή σας σε κάποια μελλοντική σχολή ή άλλο πρόγραμμα.

Εάν έχετε παρακολουθήσει μόνο το θεωρητικό σκέλος, τότε επιβαρύνεστε μόνο με το κόστος των θεωρητικών μαθημάτων που είναι 190€. Σε αυτή την περίπτωση μπορείτε να πραγματοποιήσετε το πρακτικό σκέλος με μελλοντική σχολή πληρώνοντας την διαφορά (390€ – 190€ = 200€).

Δήλωση Συμμετοχής

  Διάβασα και συμφωνώ με τους Όρους Χρήσης
  NAI

  Θέλω να λαμβάνω ενημερωτικά e-mail σχετικά με νέες αναρτήσεις της BASECAMP

  Τα προσωπικά δεδομένα που θα λάβουμε μέσα από την πιο πάνω φόρμα επικοινωνίας θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά και μόνο για την διευκόλυνση της επικοινωνίας της BASECAMP μαζί σας και για κανέναν άλλο σκοπό και δεν θα διαμοιραστούν σε τρίτους.

  Έναρξη: Όλο το χρόνο
  Εκπαιδευτικό Επίπεδο: ML-1
  Θεωρία: 12 διαδικτυακά μαθήματα
  Πρακτική: 15 ημέρες στα βουνά, δια ζώσης
  Βουνά: Β./Ν. Ελλάδας, Κρήτης, Κύπρου
  Εμπειρία: ΔΕΝ απαιτείται
  Τιμή: 390€ (τιμή θεωρητικού σκέλους: 190€)