Από τον Όλυμπο ως τον Ψηλορείτη, ένα συναρπαστικό ταξίδι εξερεύνησης & ανακάλυψης των μαγευτικών Ελληνικών βουνών !

Μια μοναδική ευκαιρία να ζήσουν την αυθεντική περιπέτεια, να γνωρίσουν και κυρίως να αγαπήσουν τα Ελληνικά βουνά από την Θράκη έως την Κρήτη, τα περισσότερα από τα οποία είναι άγνωστα στο ευρύ κοινό, θα έχουν οι συμμετέχοντες στην Πανελλήνια Σχολή Ορειβασίας ή «ΣΧΟΛΗ ΒΟΥΝΟΥ» με επικεφαλής τον Οδηγό Βουνού, Παναγιώτη Κοτρωνάρο.

Το πρόγραμμα είναι ευέλικτο και σχεδιάζεται εξατομικευμένα για εσάς, ανάλογα με τον διαθέσιμο χρόνο και τις ανάγκες σας. Μπορείτε να ξεκινήσετε την εκπαίδευση σας στην ΣΧΟΛΗ ΒΟΥΝΟΥ καθ’ όλη την διάρκεια του έτους, παρακολουθώντας αρχικά τα πρώτα θεωρητικά μαθήματα μέσω τηλεκπαίδευσης. 

Επιπλέον, την σεζόν 2021-2022, για πρώτη και ίσως μοναδική φορά, θα έχετε την ευκαιρία να επιλέξετε ανάμεσα σε 100 εκπαιδευτικές ημέρες που θα διεξαχθούν σε 40 βουνά σε όλη την Ελλάδα, την Κύπρο και την Βόρεια Μακεδονία (Skopje).

Οι εξορμήσεις της σχολής εκτός από εκπαιδευτικό, έχουν ταυτόχρονα και ταξιδιωτικό και εξερευνητικό χαρακτήρα, σε μέρη που δύσκολα μπορεί να επισκεφτεί κάποιος, ειδικά το χειμώνα. Πρόκειται για ένα συναρπαστικό ταξίδι εξερεύνησης και ανακάλυψης των βουνών της πατρίδας μας, από τα θρυλικά Τζουμέρκα στην Ήπειρο ως την οροσειρά της Ροδόπης στην Θράκη και από τον Βαρνούντα στην ηρωϊκή κορυφογραμμή των συνόρων, ως τα ξακουστά βουνά της Κρήτης, τον Ψηλορείτη και τα Λευκά Όρη. Στο πρόγραμμα έχουν συμπεριληφθεί και δύο εξορμήσεις στα βουνά της Κύπρου (Τρόοδος) και της Βόρειας Μακεδονίας (Pelister). 

Τα βουνά

Τι να πρωτοπεί κανείς για τα βουνά και το αίσθημα ελευθερίας και ψυχικής ευφορίας που σε πλημμυρίζει όταν βρίσκεσαι στην αγκαλιά τους! Επιβλητικές χιονισμένες κορυφές, καταπράσινα δάση, πηγές με κρυστάλλινα νερά, αλπικά λιβάδια, εντυπωσιακές ορθοπλαγιές συνθέτουν ένα κόσμο μαγικό! Δυστυχώς τα Ελληνικά βουνά αντί να διαφυλάσσονται ως φυσικοί θησαυροί ανεκτίμητης αξίας, απειλούνται στις μέρες μας με ολοκληρωτική καταστροφή, εξαιτίας της αλόγιστης εγκατάστασης βιομηχανικών αιολικών εργοστασίων φαραωνικού τύπου, στις αγέρωχες κορυφές τους.

Τα βουνά που τόσα έχουν προσφέρει στον άνθρωπο, μας καλούν να τα υπερασπιστούμε. Έτσι στόχος μας είναι να ανέβουμε στις χιονισμένες επιβλητικές κορυφές τους τόσο για να εξασκηθούμε στις τεχνικές της ορειβασίας, όσο και για να μεταφέρουμε από κορυφή σε κορυφή σε όλη την Ελλάδα, το μήνυμα «Ελεύθερα Βουνά Χωρίς Αιολικά Εργοστάσια». Ας αφήσουμε επιτέλους να υπάρχει και κάτι ανόθευτο, καθαρό, αυθεντικό και παρθένο σε αυτή την φύση, όπως ακριβώς το βρήκαμε!

Τι είναι η Ορειβασία

Η ορειβασία είναι μια δραστηριότητα που για όσους την έχουν ήδη γνωρίσει, αποτελεί τρόπο και στάση ζωής καθώς καταφέρνει να συνδυάζει αρμονικά την σωματική άσκηση με την ζωή στη φύση και την ψυχική ανανέωση. Οι ορειβάτες σε μικρές παρέες ή μεγαλύτερες ομάδες κινούνται στο βουνό μέσα από μονοπάτια, ρεματιές, δάση, κόψεις, απόκρημνες ή χιονισμένες πλαγιές με στόχο την ανάβαση στις κορυφές.

Ο στόχος της “κατάκτησης” της κορυφής μπορεί να αποτελεί ένα ισχυρό κίνητρο για τον ορειβάτη, δεν αποτελεί όμως αυτοσκοπό. Σκοπός είναι να περάσουμε όμορφα, να ξεχάσουμε προσωρινά τα προβλήματα της καθημερινότητας μας και να επανασυνδεθούμε με τη φύση και τον πραγματικό μας εαυτό, καθώς η αστικοποίηση και ο μοντέρνος τρόπος ζωής στις πόλεις, μας στερούν την επαφή με τα βουνά, τις λίμνες, τα ποτάμια ακόμα και το ίδιο χώμα, που κάποτε αποτελούσαν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας μας.

Στη σύγχρονη εποχή η ορειβασία διεξάγεται με πολλούς τρόπους, από τους πιο απλούς όπως είναι η ορεινή πεζοπορία σε ένα γειτονικό λόφο, μέχρι τους πιο σύνθετους όπως η αναρρίχηση βράχου και πάγου, ο αλπινισμός και οι αποστολές σε απομονωμένα βουνά της γης με μεγάλο υψόμετρο (Ιμαλάια, Άνδεις κ.α.)

Ορειβατική εκπαίδευση

Η ελάχιστη προϋπόθεση για μια επιτυχημένη ορειβατική εξόρμηση, είναι η σωστή προετοιμασία και η επαρκής εκπαίδευση. Υπό αυτό το πρίσμα, το πρώτο εκπαιδευτικό επίπεδο της Σχολής Ορειβασίας, αποτελεί στην ουσία την κατεξοχήν “βασική ορειβατική εκπαίδευση” κάθε επίδοξου ορειβάτη.

Σκοπός του προγράμματος, είναι να αποκτήσουν οι συμμετέχοντες όλες τις απαραίτητες γνώσεις & δεξιότητες, που απαιτεί η ασφαλής και αποτελεσματική κίνηση και διαβίωση στο βουνό, τόσο σε ξηρό όσο και σε χιονισμένο πεδίο, βιώνοντας παράλληλα αξέχαστες στιγμές δράσης, περιπέτειας αλλά και ομαδικής συνεργασίας και συντροφικότητας στην ορεινή φύση.

Για να επιτευχθεί ο παραπάνω σκοπός, η εκπαιδευτική διαδικασία της σχολής, στηρίζεται σε τρείς εξίσου σημαντικούς πυλώνες που είναι: α) ο Θεωρητικός, με αναλυτικά θεωρητικά μαθήματα, β) ο Πρακτικός, με δια ζώσης εκπαίδευση στις τεχνικές της ορειβασίας και γ) ο Βιωματικός, που έχει να κάνει με την εμπειρία που αποκτάται, μέσα απο τα όσα θα ζήσουν και θα μοιραστούν εκπαιδευτές & εκπαιδευόμενοι στα βουνά.

Εκπαιδευτικό σύστημα

Το εκπαιδευτικό σύστημα της Πανελλήνιας Σχολής Ορειβασίας Αναρρίχησης, για την ορειβατική εκπαίδευση, αποτελείται από επτά (7) διαφορετικά επίπεδα κλιμακούμενης δυσκολίας, που καλύπτουν όλο το φάσμα της ορειβατικής εκπαίδευσης, από το επίπεδο των αρχαρίων έως και εκπαιδευτών. Το σύστημα έχει ως στόχο την αναβάθμιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας, ώστε να μπορεί να καλύπτει με μεθοδικό και σύγχρονο τρόπο, τις ανάγκες της ορειβατικής εκπαίδευσης.

Οι ανάγκες αυτές περιλαμβάνουν και την προοπτική της μελλοντικής επαγγελματικής ενασχόλησης των αποφοίτων, στον ανερχόμενο τομέα των υπαίθριων δραστηριοτήτων αναψυχής, όπου ανήκουν η ορειβασία και η αναρρίχηση. Για τον σκοπό αυτό η Πανελλήνια Σχολή Ορειβασίας Αναρρίχησης, συνεργάζεται με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Υπαίθριων Δραστηριοτήτων Αναψυχής (ΣΕΤΕΥΔΑ), ο οποίος υπάγεται στο Υπουργείο Τουρισμού, με στόχο την ανάπτυξη ενός καινούργιου και σύγχρονου συστήματος εκπαίδευσης & πιστοποίησης στελεχών, το όποιο θα είναι ανοιχτό σε όλους.

Τα επτά (7) επίπεδα ορειβατικής εκπαίδευσης της Πανελλήνιας Σχολής Ορειβασίας Αναρρίχησης είναι:

ML-1  Σχολή Ορειβασίας Βασικής Εκπαίδευσης (Σχολή Βουνού)
ML-2  Σχολή Αρχηγών Ορεινής Πεζοπορίας
ΜL-3  Σχολή Αλπινισμού
ML-4  Σχολή Ορεινής Διάσωσης
ML-5  Σχολή Αρχηγών Χειμερινής Ορεινής Πεζοπορίας
ML-6  Σχολή Βοηθών Εκπαιδευτών Ορειβασίας
ML-7  Σχολή Εκπαιδευτών Ορειβασίας

Διδακτέα ύλη

Η διδακτέα ύλη της σχολής καλύπτει πλήρως την βασική ορειβατική εκπαίδευση και χωρίζεται σε επιμέρους εκπαιδευτικά αντικείμενα τα οποία περιλαμβάνουν όλες τις θεωρητικές & πρακτικές γνώσεις που χρειάζεται να γνωρίζει ο ορειβάτης για να ανεβαίνει με ασφάλεια & αποτελεσματικότητα στο βουνό, όλες τις εποχές του χρόνου.

Εκπαιδευτικά αντικείμενα της Πανελλήνιας Σχολής Ορειβασίας στο επίπεδο ML-1:

 1. εισαγωγή στην ορειβασία
 2. ιστορία της ορειβασίας
 3. οικολογία & ορεινό περιβάλλον
 4. ορειβατικός εξοπλισμός (επιλογή, χρήση, συντήρηση)
 5. προσανατολισμός (χρήση χάρτη, πυξίδας & GPS)
 6. διαβίωση στο βουνό
 7. οργάνωση κατασκήνωσης
 8. κίνδυνοι στο βουνό
 9. διατροφή στο βουνό
 10. αρχές φυσιολογίας
 11. προπονητική της ορειβασίας
 12. τεχνικές ορεινής πεζοπορίας
 13. κίνηση στο χιόνι
 14. χρήση κραμπόν-πιολέ
 15. τεχνικές self arest
 16. ορειβατικοί κόμποι
 17. χειρισμοί σχοινιών
 18. τεχνικές ασφάλισης
 19. τοποθέτηση ασφαλειών στο χιόνι
 20. κατασκευή ρελέ
 21. νυχτερινή πορεία
 22. αρχές μετεωρολογίας & πρόγνωσης του καιρού στο βουνό
 23. χειμερινή διαβίωση-bivouac
 24. κατασκευή παγοσπηλιάς-χιονότρυπας
 25. πρόγνωση & αντιμετώπιση χιονοστιβάδων (χρήση ARVA & avalanche probe)
 26. διαχείριση κρίσεων & επειγουσών καταστάσεων
 27. A’ βοήθειες στο βουνό-μεταφορά τραυματία
 28. ασύρματες επικοινωνίες
 29. αρχές έρευνας & διάσωσης
 30. ορειβατικές αποστολές

Δομή της εκπαίδευσης

Η εκπαίδευση στην Πανελλήνια Σχολή Ορειβασίας χωρίζεται σε δύο σκέλη: α) θεωρητικό & β) πρακτικό. 

Θεωρητικό Σκέλος 

Το θεωρητικό σκέλος, περιλαμβάνει 12 αυτοτελή διαδικτυακά μαθήματα* που καλύπτουν όλα τα εκπαιδευτικά αντικείμενα της ορειβασίας τόσο για το καλοκαιρινό όσο και για το χειμερινό τμήμα. Τα μαθήματα αυτά έχουν βιντεοσκοπηθεί και έχουν ανέβει στην πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης της σχολής. Αυτό σημαίνει ότι οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ξεκινήσουν την εκπαίδευση τους, ανά πάσα στιγμή (ασύγχρονα), οπουδήποτε κι αν βρίσκονται και στο χρόνο που τους εξυπηρετεί καλύτερα. 

Τα διαδικτυακά μαθήματα αποτελούνται συνολικά από 52 ώρες & 43 λεπτά θεωρητικής εκπαίδευσης (Μ.Ο μαθήματος 4ωρ24′), στις οποίες παρουσιάζονται συνολικά 1.020 διαφάνειες, που περιλαμβάνουν κείμενα, φωτογραφίες, σκίτσα, πίνακες, χάρτες και διαγράμματα από όλες τις εκπαιδευτικές ενότητες της διδακτέας ύλης της σχολής. 

Κατά την διάρκεια των θεωρητικών μαθημάτων, γίνεται διεξοδική ανάλυση του κάθε εκπαιδευτικού αντικειμένου καθώς και παραπομπές σε πραγματικά συμβάντα από την εμπειρία του εισηγητή Π. Κοτρωνάρου στα βουνά. Εκτός από τον εκπαιδευτικό τους χαρακτήρα, τα θεωρητικά μαθήματα είναι και μια πολύ καλή ευκαιρία ενημέρωσης για την δραστηριότητα της ορειβασίας, όπως επίσης και για τον τρόπο διεξαγωγής της σχολής.

* Εάν θέλετε να ξεκινήσετε τα μαθήματα άμεσα, επικοινωνήστε μαζί μας να σας στείλουμε εντελώς δωρεάν τον κωδικό για το πρώτο θεωρητικό μάθημα.

Πρόγραμμα Θεωρητικού Σκέλους – Διαδικτυακά μαθήματα

 1. Εισαγωγή στην Ορειβασία
 2. Ορειβατικός Εξοπλισμός
 3. Προσανατολισμός
 4. Διαβίωση & Κίνδυνοι στο βουνό
 5. Τεχνικές Ορεινής Πεζοπορίας
 6. Προπόνηση & Διατροφή στο βουνό
 7. Αρχές Μετεωρολογίας
 8. Χιονοστιβάδες
 9. Διαχείριση Κρίσεων
 10. Κίνηση & ασφάλιση στο χιόνι
 11. Αρχές Έρευνας & Διάσωσης
 12. Ορειβατικές Αποστολές

Διαδικασία εισόδου στο βιντεοσκοπημένο μάθημα

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τα θεωρητικά μαθήματα από την άνεση του Η/Υ, του tablet ή του κινητού σας, χωρίς να απαιτείται η εγκατάσταση κάποιου ειδικού λογισμικού, αρκεί να έχετε σύνδεση στο διαδίκτυο.

Η διαδικασία εισόδου στο βιντεοσκοπημένο μάθημα είναι απλή και ολοκληρώνεται μόλις σε τρία κλικ:

 1. Κάνετε διπλό κλικ στον σύνδεσμο του μαθήματος
 2. Πληκτρολογείτε στο κουτάκι, τον κωδικό του μαθήματος και κάνετε κλικ στο κουμπί “Σύνδεση”.
 3. Κάνετε κλικ πάνω στο παράθυρο με το video του μαθήματος και το μάθημα ξεκινάει.

Βλέπετε όσο από το μάθημα επιθυμείτε. Αν θέλετε να διακόψετε και να συνεχίσετε καποια άλλη στιγμή, σημειώνετε τον έως τότε χρόνο μαθήματος και όταν επανέλθετε μπαίνετε με τον ίδιο κωδικό (ανανεώνεται κάθε Πέμπτη) και συνεχίζετε το μάθημα από εκεί που το είχατε αφήσει.

Πρακτικό Σκέλος 

Η πρακτική εκπαίδευση στην σχολή ορειβασίας, καλύπτεται μέσα από προγραμματισμένες εξορμήσεις που διεξάγονται στα βουνά και καλύπτουν σχεδόν όλες τις γεωγραφικές περιοχές. Το πρόγραμμα των εξορμήσεων είναι ευέλικτο και διαμορφώνεται ανάλογα με τον τόπο κατοικίας (Βόρεια-Νότια Ελλάδα, Κρήτη, Κύπρος), τον διαθέσιμο χρόνο, τους στόχους και την φυσική κατάσταση σας κατάσταση. 

Αφού συμπληρώσετε την ηλεκτρονική φόρμα εγγραφής στη σχολή, θα λάβετε στο email που έχετε καταχωρήσει, ένα email με αναλυτικές πληροφορίες για την σχολή. Μέσα στο email περιλαμβάνεται και ένας σύνδεσμος (link) που οδηγεί σε μια ηλεκτρονική φόρμα, όπου μπορείτε να δηλώσετε ποιες ημερομηνίες και ποια βουνά σας εξυπηρετούν καλύτερα, ώστε να παρακολουθήσετε το πρακτικό σκέλος της σχολής. 

Ακολούθως, δημιουργείται για κάθε μαθητή/τρια της σχολής, ένα εξατομικευμένο πλάνο, ώστε κατά την διάρκεια αυτών των εξορμήσεων, να περάσει από όλα τα εκπαιδευτικά αντικείμενα της πρακτικής εκπαίδευσης και εξάσκησης μας στα βουνά (προσανατολισμός, χρήση κραμπόν-πιολέ, χειρισμοί σχοινιών, τεχνικές ασφάλισης, κόμποι κλπ). 

Πρόγραμμα Πρακτικού Σκέλους – Ορειβατικές εξορμήσεις

Με κεντρικό σύνθημα “Σώστε τα Βουνά” (Save_Mountains), το πρόγραμμα εξορμήσεων της «Σχολής Βουνού», είναι αφιερωμένο στον αγώνα για την προστασία των βουνών που απειλούνται με ολοκληρωτική καταστροφή, από την εγκατάσταση αιολικών εργοστασίων στις αγέρωχες κορυφές τους. Πρόκειται για μια γιγαντιαία περιοδεία 100 ημερών σε 40 βουνά, που εκτός από τον εκπαιδευτικό χαρακτήρα σκοπό έχει να αναδείξει την ομορφιά και τον φυσικό πλούτο των βουνών μας, κάνοντας τα προσιτά στον απλό περιπατητή και φυσιολάτρη. Το project ξεκινά συμβολικά, με παρέμβαση στο Τύμπανο Αγράφων την Κυριακή 18/7/2021 με σκοπό να ολοκληρωθεί στο Παρθένο δάσος της Ροδόπης την Δευτέρα του Αγ. Πνεύματος 13 Ιουνίου 2022. Οι συμμετέχοντες δεν είναι απαραίτητο να έρθουν σε όλα τα βουνά. Μπορούν να επιλέξουν να κάνουν την πρακτική τους εξάσκηση σε όσα από τα παρακάτω βουνά επιθυμούν χωρίς περιορισμό (μπορείτε να έρθετε ακόμα και σε ΟΛΑ τα βουνά). Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εξορμήσεις που διεξάγονται τόσο σαββατοκύριακα όσο και καθημερινές, ώστε να μπορούν να συμμετέχουν όλοι, ανεξάρτητα αν εργάζονται καθημερινές ή σ/κ. 

Αναλογία αργιών & καθημερινών
Η αναλογία μεταξύ αργιών και καθημερινών, όπου θα πραγματοποιηθεί η πρακτική εκπαίδευση, είναι: 60% αργίες και 40% καθημερινές. Μην περιμένετε μόνο τα σ/κ και τις αργίες. Προγραμματίστε από τώρα τις άδειες σας, ώστε να μπορέσετε να συμετέχετε στην εκπαίδευση και κάποιες (έστω και λίγες) καθημερινές. Συνολικά η πρακτική της Σχολής Βουνού, θα πραγματοποιηθεί στις εξής ημέρες:
 • 11 x Δευτέρες (αργίες: Καθ. Δευτέρα, Αγ. Πνεύματος, & 2η ημ. Χριστουγέννων)
 • 09 x Τρίτες
 • 10 x Τετάρτες (αργίες: 17ης Νοεμβρίου)
 • 07 x Πέμπτες (αργίες: 28η Οκτωβρίου & Θεοφανείων)
 • 10 x Παρασκευές (αργίες: 25ης Μαρτίου)
 • 27 x Σάββατα
 • 26 x Κυριακές
Σύνολο: 100 ημέρες (60 ημέρες σ/κ & αργίες και 40 ημέρες καθημερινές)

Το πρόγραμμα των εξορμήσεων* της Σχολής Βουνού 2021-2022 έχει ως εξής:

* Το αναλυτικό πρόγραμμα για κάθε μια από τις παρακάτω εξορμήσεις θα ανακοινωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα (προς το παρόν έχει ανακοινωθεί το πρόγραμμα διάσχισης της Βόρειας Πίνδου 4-8/9/2021).

 1. 17-18/07/21 Άγραφα, συμβολική έναρξη ΣΧΟΛΗΣ ΒΟΥΝΟΥ, Τύμπανο Αργιθέας (Σ/Κ)
 2. 04-08/09/21 Διάσχιση Βόρειας Πίνδου, Μαυροβούνι-Βάλια Κάλντα-Σμόλικας, πενταήμερη (Σ/Κ/Δ/Τ/Τ)
 3. 13 /09/2021 Πάρνηθα, Αττική, μονοήμερη (ΔΕ)
 4. 18-19/09/21 Μαίναλο, Πελ/νησος, Αρκαδία, διήμερη (Σ/Κ)
 5. 20-22/09/21 Ταΰγετος, Πενταδάκτυλος, Πελ/νησος, Λακωνία, τριήμερη (Δ/Τ/Τ)
 6. 01-02/10/21 Τριγγία-Κόζιακας, Θεσσαλία, μονοήμερη/διήμερη (Π/Σ)
 7. 09-11/10/21 Όλυμπος, Μακεδονία, τριήμερη (Σ/Κ/Δ)
 8. 13 /10/2021 Χορτιάτης, Θεσ/νίκη, μονοήμερη (ΤΕ)
 9. 20 /10/2021 Πάρνηθα, Αττική, μονοήμερη (ΤΕ)
 10. 28-31/10/21 Γκαμήλα, Τύμφη, Ήπειρος-Ζαγόρι, τετραήμερη (Π/Π/Σ/Κ)
 11. 10-11/11/21 Οίτη, Στ. Ελλάδα, Φθιώτιδα, διήμερη (Τ/Π)
 12. 13-14/11/21 Πιέρια Όρη, Μακεδονία, διήμερη (Σ/Κ)
 13. 17-18/11/21 Γκιώνα, μονοπάτι Καραγιάννη, Στ. Ελλάδα, Φωκίδα, διήμερη (Τ/Π)
 14. 27-28/11/21 Πάρνωνας, Πελ/νησος, Λακωνία, διήμερη (Σ/Κ)
 15. 04-05/12/21 Άγραφα, Θεσσαλία, Λ. Πλαστήρα, διήμερη (Σ/Κ)
 16. 11-12/12/21 Βούρινος-Άσκιο, Μακεδονία, Κοζάνη, διήμερη (Σ/Κ)
 17. 13-14/12/21 Βαρνούντας-Πρέσπες, Μακεδονία, Φλώρινα, διήμερη (Δ/Τ)
 18. 18 /12/2021 Πάρνηθα, Αττική, μονοήμερη (Σ)
 19. 19 /12/2021 Ζήρεια, Πελ/νησος, Κορινθία, μονοήμερη (Κ)
 20. 24-27/12/21 Pelister, Skopje, τετραήμερη (Π/Σ/Κ/Δ)
 21. 06-09/01/22 Όλυμπος, Μακεδονία, τετραήμερη (Π/Π/Σ/Κ)
 22. 15-16/01/22 Δίρφυς, Εύβοια, διήμερη (Σ/Κ)
 23. 17-18/01/22 Βελούχι-Καλιακούδα, Στ. Ελλάδα, Καρπενήσι, διήμερη (Δ/Τ)
 24. 20 /01/2022 Όρβηλος, Μακεδονία, Κάτω Νευροκόπι, Βουλγαρία, μονοήμερη (ΠΕ)
 25. 21-23/01/22 Παγγαίο-Φαλακρό, Μακεδονία, Δράμα, διήμερη/τριήμερη (Π/Σ/Κ)
 26. 29-30/01/22 Ταΰγετος, Πελ/νησος, Λακωνία, διήμερη, (Σ/Κ)
 27. 03-06/02/22 Τρόοδος, Κύπρος, τετραήμερη (Π/Π/Σ/Κ)
 28. 08-09/02/22 Χελμός, Πελ/νησος, Αχαΐα, διήμερη (Τ/Τ)
 29. 12-13/02/22 Παρνασσός, Στ. Ελλάδα, Βοιωτία, διήμερη (Σ/Κ)
 30. 17-20/02/22 Gamila Winter Survival Training, Ήπειρος, τετραήμερη (Π/Π/Σ/Κ) (εκτός προγράμματος σχολής)
 31. 22-23/02/22 Τζένα-Πίνοβο, Μακεδονία, Έδεσσα, διήμερη (Τ/Τ)
 32. 26-27/02/22 Βαρδούσια, Στ. Ελλάδα, Φωκίδα, διήμερη (Σ/Κ)
 33. 05-07/03/22 Τζουμέρκα, Ήπειρος, τριήμερη (Σ/Κ/Δ)
 34. 12-13/03/22 Βαρδούσια, Στ. Ελλάδα, Φωκίδα, διήμερη (Σ/Κ)
 35. 19-21/03/22 Olympus Expedition Training, Όλυμπος, Μακεδονία, τριήμερη (Σ/Κ/Δ)
 36. 24-27/03/22 Λευκά Όρη, Ψηλορείτης, Κρήτη, τετραήμερη (Π/Π/Σ/Κ)
 37. 02-03/04/22 Ερύμανθος, Αχαΐα-Ηλεία, διήμερη (Σ/Κ)
 38. 09-10/04/22 Γκιώνα, Βαθιά Λάκα, Στ. Ελλάδα, διήμερη (Σ/Κ)
 39. 12-13/04/22 Χατζή, Άγραφα, διήμερη (Τ/Τ)
 40. 15-17/04/22 Σμόλικας, Ήπειρος, τριήμερη (Π/Σ/Κ)
 41. 16-18/05/22 Λάκμος (Περιστέρι), Ήπειρος, τριήμερη (Δ/Τ/Τ)
 42. 10-13/06/22 Ροδόπη, Παρθένο Δάσος, Θράκη, τετραήμερη (Π/Σ/Κ/Δ)

* Τα προγράμματα Gamila Winter Survival Training & Olympus Expedition Training είναι ανεξάρτητα προγράμματα, τα οποία δεν συμπεριλαμβάνονται στο κυρίως πρόγραμμα της σχολής, προσμετρώνται όμως κανονικά στις εκπαιδευτικές ημέρες της σχολής, για όσους/σες επιλέξουν να συμμετέχουν σε αυτά.

Προϋποθέσεις συμμετοχής

Για την συμμετοχή σας στην Πανελλήνια Σχολή Ορειβασίας στο επίπεδο ML-1, δεν απαιτείται προηγούμενη ορειβατική εμπειρία, παρά μόνον μια στοιχειώδης φυσική κατάσταση και αγάπη για τη φύση, την εξερεύνηση και την περιπέτεια. Το Σάββατο η πεζοπορία μας ως τα καταφύγια έχει διάρκεια 2-3 ώρες ενώ την Κυριακή (που συνήθως γίνεται η ανάβαση προς τις κορυφές) κυμαίνεται από 4 έως 6 ώρες.

Κατά την διάρκεια της πρακτικής γίνεται διαχωρισμός σε μικρότερες ομάδες, ανάλογα με το επίπεδο της φυσικής κατάστασης και των εξατομικευμένων στόχων των εκπαιδευόμενων. Έτσι μια υποομάδα μπορεί να ακολουθήσει μακρύτερη διαδρομή ή να διανυκτερεύσει στο ύπαιθρο (π.χ. bivouac στην κορυφή ενός βουνού) ενώ μια άλλη να ακολουθήσει μια συντομότερη και να διανυκτερεύσει στο καταφύγιο.

Μπορεί η διαδρομή που θα ακολουθηθεί να είναι διαφορετική και στις δύο όμως περιπτώσεις οι εκπαιδευόμενοι θα λάβουν την ίδια εκπαίδευση τόσο όσον αφορά τα hard skills δηλαδή τις τεχνικές γνώσεις (π.χ χρήση κραμπόν-πιολέ) όσο και τα αναφερόμενα ως soft skills (π.χ θέματα ορειβατικής παιδείας κλπ).

Όσον αφορά τον ορειβατικό εξοπλισμό, θα χρειαστεί να προμηθευτείτε μόνον τα προσωπικά σας υλικά (μπότες, σακίδιο κλπ.) καθώς όλος ο υπόλοιπος εξειδικευμένος εξοπλισμός (κραμπόν, πιολέ, σχοινιά κλπ) παρέχεται από την σχολή.

Εκπαιδευτές

Στη σχολή διδάσκουν διπλωματούχοι οδηγοί βουνού και εκπαιδευτές ορειβασίας της Πανελλήνιας Σχολής Ορειβασίας Αναρρίχησης επιπέδου ML-7, με υψηλό επίπεδο κατάρτισης και μεγάλη ορειβατική, εκπαιδευτική καθώς και παιδαγωγική εμπειρία πάνω στην εκπαίδευση ενηλίκων.

Υπεύθυνος εκπαίδευσης της σχολής ορειβασίας και επικεφαλής σε όλες τις εξορμήσεις, θα είναι ο Οδηγός Βουνού Παναγιώτης Κοτρωνάρος, ο οποίος αναλαμβάνει επί προσωπικού τον κάθε μαθητή με εξατομικευμένη καθοδήγηση, τόσο πριν την έναρξη της σχολής όσο και κατά την διάρκεια αλλά και μετά τη λήξη της.

Η καθοδήγηση αυτή αφορά την επιλογή των στόχων, το είδος της προετοιμασίας, την επιλογή του κατάλληλου εξοπλισμού ακόμα και την μελλοντική επαγγελματική αποκατάσταση των ενδιαφερόμενων στο χώρο των υπαίθριων δραστηριοτήτων.

Ομάδες με ειδικά ενδιαφέροντα

Εκτός από το βασικό πρόγραμμα εκπαίδευσης, στα πλαίσια της σχολής δημιουργούνται ομάδες ειδικών ενδιαφερόντων όπως η ομάδα των “αντισκηνάδων” που είναι προσανατολισμένη στη υπαίθρια χειμερινή διαβίωση, η ομάδα υψηλού βουνού που έχει στόχο την συμμετοχή σε αποστολές μεγάλου υψόμετρου στο εξωτερικό (Καύκασος, Άλπεις, Ιμαλάια κ.α.) και η ομάδα χειμερινής αναρρίχησης & διάσωσης με κύριο αντικείμενο το τεχνικό βουνό, τις διαδρομές πάγου και την ορεινή διάσωση.

Αξιολόγηση

Για να θεωρηθεί ένας εκπαιδευόμενος επιτυχών* και να λάβει την βεβαίωση επιτυχούς παρακολούθησης επιπέδου-1 (Mountaineer Level-1 ή ML-1), θα πρέπει:

 1. Να έχει παρακολουθήσει τα 12 διαδικτυακά μαθήματα της σχολής
 2. Να έχει παραβρεθεί σε τουλάχιστον 15 ημέρες πρακτικής εκπαίδευσης στα βουνά, από τις οποίες τουλάχιστον 10 ημέρες σε χειμερινό βουνό
 3. Να έχει περάσει επιτυχώς το γραπτό τεστ πολλαπλής επιλογής 
 4. Να έχει περάσει επιτυχώς τις πρακτικές εξετάσεις στο τέλος της σχολής

Πιστοποιήσεις

Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της εκπαίδευσης σας, θα λάβετε την βεβαίωση της Πανελλήνιας Σχολής Ορειβασίας Αναρρίχησης επιπέδου ML-1 και την κάρτα της σχολής, που αποδεικνύει την επάρκεια σας στα αντικείμενα που διδαχθήκατε και σας δίνει το δικαίωμα να προχωρήσετε στα επόμενα επίπεδα ορειβατικής εκπαίδευσης.

Για την αναλυτική και εμπεριστατωμένη ενημέρωση σας σχετικά με το ισχύον καθεστώς πιστοποιήσεων, της ορειβατικής & αναρριχητικής εκπαίδευσης, παρακαλούμε διαβάστε το αναλυτικό άρθρο στο blog της ιστοσελίδας μας, κάνοντας κλικ στο link: https://www.basecamp.gr/blog-pistopoiiseis-ekpaideysis/

Εξοπλισμός*

Κατά την διάρκεια της εκπαίδευσης η σχολή παρέχει σε κάθε συμμετέχοντα σύγχρονο ορειβατικό εξοπλισμό υψηλής ποιότητας που περιλαμβάνει: 1 πιολέ, 1 ζεύγος κραμπόν δετά, fast ή semi fast μαζί με αντιστομωτικούς πάτους για το χιόνι και θήκη μεταφοράς, 1 μπωντριέ (ορειβατική ζώνη) 1-2 υλικά ασφάλισης χιονιού και 1 σχοινί 50-60m (ανά 3-4άτομα).

Επίσης θα διατεθούν 10 πομποδέκτες ARVA, 12 πολύσπαστα ραβδιά (avalance probes) και 10 φτυάρια χιονιού για τις ασκήσεις διάσωσης από χιονοστιβάδες, καθώς και 2 συσκευές GPS και 10 σημαιάκια με perforator για τις ασκήσεις προσανατολισμού.

* Για την καλύτερη ενημέρωση και προετοιμασία σας στο θέμα του εξοπλισμού, καλέστε στο 211 40 14 744 ή στο 698 363 8000 και ζητήστε μας να σας στείλουμε εντελώς δωρεάν τα δύο πρώτα e-book που αφορούν τον ρουχισμό και τις ορειβατικές μπότες ανεξάρτητα εάν εγγραφείτε ή όχι στη σχολή μας. 

Τιμές

Οι τιμές των διδάκτρων διαμορφώνονται ανάλογα με το εκπαιδευτικό πλάνο που έχετε επιλέξει.

Ανάλογα με το πλάνο που έχετε επιλέξει οι τιμές έχουν ως εξής:

Πλάνο Α: Εγγραφή στο πλήρες πρόγραμμα (καλοκαιρινό+χειμερινό τμήμα): 480€
Πλάνο Β: Εγγραφή μόνο στο καλοκαιρινό τμήμα (θεωρητικό+πρακτικό σκέλος): 380€
Πλάνο Γ: Εγγραφή μόνον στο θεωρητικό σκέλος (καλοκαιρινό+χειμερινό τμήμα): 280€

Στην παραπάνω τιμές περιλαμβάνονται οι εξής παροχές:

 1. οργάνωση & διεξαγωγή της σχολής (κρατήσεις καταφυγίων, πούλμαν κλπ)
 2. 12 διαδικτυακά μαθήματα με εισηγητή τον Π. Κοτρωνάρο (συνολικής διάρκειας 52ωρών)
 3. 10 (+) τουλάχιστον εξορμήσεις πρακτικής εκπαίδευσης στα βουνά
 4. αμοιβές εκπαιδευτών & οδηγών βουνού
 5. τεχνικός εξοπλισμός (κραμπον, πιολέ, σχοινιά, κ.α.)
 6. τεχνικές σημειώσεις σε ηλεκτρονική μορφή (e-books)
 7. βεβαίωση Πανελλήνιας Σχολής Ορειβασίας Αναρρίχησης επιπέδου ML1
 8. προετοιμασία επαγγελματικής πιστοποίησης ΕΣΥΔ-DQS-ΣΕΤΕΥΔΑ
 9. ασφαλιστική κάλυψη ζωής & ατυχημάτων

ΔΕΝ περιλαμβάνονται:

– έξοδα μετακινήσεων, διαμονής, διατροφής

Κρατήσεις θέσεων-εγγραφές

Για να εγγραφείτε στην Σχολή Βουνού συμπληρώστε την φόρμα εγγραφής, που θα βρείτε στο κάτω μέρος της παρούσας σελίδας. Η επιβεβαίωση της εγγραφή σας γίνεται με έναν από τους παρακάτω τρόπους πληρωμής:

Πλάνο-Α

 1. Εφάπαξ καταβολή του συνολικού ποσού των διδάκτρων και έκπτωση 10% (480€ – 10% = 432€)
 2. Κατάθεση προκαταβολής το 50% των διδάκτρων (240€) και εξόφληση σε μια διμηνιαία δόση (+ 240€)
 3. Κατάθεση προκαταβολής το 30% των διδάκτρων (160€) και εξόφληση σε δύο διμηνιαίες δόσεις (+ 2 x 160€)

Πλάνο-Β

 1. Εφάπαξ καταβολή του συνολικού ποσού των διδάκτρων και έκπτωση 10% (380€ – 10% = 432€)
 2. Κατάθεση προκαταβολής το 50% των διδάκτρων (190€) και εξόφληση σε μια διμηνιαία δόση (+ 190€)

Πλάνο-Γ

 1. Εφάπαξ καταβολή του συνολικού ποσού των διδάκτρων και έκπτωση 10% (280€ – 10% = 252€)
 2. Κατάθεση προκαταβολής το 50% των διδάκτρων (140€) και εξόφληση σε μια διμηνιαία δόση (+ 140€)

Η πληρωμή γίνεται με κατάθεση σε έναν από τους παρακάτω τραπεζικούς λογαριασμούς. Στην αιτιολογία κατάθεσης βάλτε το ονοματεπώνυμο σας.

 1. Alpha Bank: 157.002.310.022.291 (IBAN: GR2601401570157002310022291)
 2. Eurobank: 0026.0095.54.0200964506 (ΙΒΑΝ: GR5302600950000540200964506)
 3. Πειραιώς: 5095-057044-925 (IBAN: GR3601720950005095057044925)
 4. Εθνική: 051-60574116 (IBAN: GR7301100510000005160574116)

Η διαδικασία κράτησης θέσης-εγγραφής στη Σχολή Βουνού έχει ολοκληρωθεί !

Όροι συμμετοχής

 1. Πριν το ξεκίνημα της πρακτικής εκπαίδευσης, οι συμμετέχοντες οφείλουν να έχουν εξεταστεί ιατρικά και να μην έχουν κάποιο πρόβλημα υγείας που αντενδείκνυται στην ασφαλή διεξαγωγή της εκπαίδευσης όπως ενδεικτικά καρδιοαγγειακές παθήσεις, επιληψία, σκοτοδίνες, ιλίγγους, κινητικές δυσκολίες, εξάρτηση από το αλκοόλ ή ναρκωτικές ουσίες, ψυχικές διαταραχές, διαβήτη, μεταδοτικές ασθένειες.
 2. Ο υπεύθυνος της σχολής διατηρεί το δικαίωμα να διακόψει την εκπαίδευση κάποιου συμμετέχοντα, που δεν συμμορφώνεται στις οδηγίες των εκπαιδευτών ή κατά την κρίση του, η συμπεριφορά του μπορεί να θέσει σε κίνδυνό την ζωή του ιδίου ή των υπολοίπων.
 3. Το πρόγραμμα εξαρτάται από τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες και μπορεί να τροποποιηθεί κατά την κρίση του υπεύθυνου της σχολής, εάν αυτό είναι αναγκαίο για την ασφάλεια των συμμετεχόντων και την ομαλή διεξαγωγή της σχολής.
 4. Covi19: Για τα μέτρα που λαμβάνουμε κατά της διασποράς του covid19 παρακαλούμε ανατρέξτε στον οδηγό συχνών ερωτήσεων στο τέλος του κειμένου. Σε περίπτωση που το πρόγραμμα ξεκινήσει και διακοπεί λόγω του κορωνοϊού, οι εξορμήσεις στα βουνά ΔΕΝ ακυρώνονται (άρα ΔΕΝ χάνονται), αλλά αναβάλλονται και θα πραγματοποιηθούν σε μελλοντικές ημερομηνίες, μετά την επίσημη άρση των απαγορευτικών μέτρων με την τρέχουσα ή σε μελλοντική σεζόν, χωρίς επιπλέον οικονομική επιβάρυνση για τους συμμετέχοντες. 
 5. Σε περίπτωση που εκπαιδευόμενος δεν μπορέσει να παραστεί στην τελευταία ημέρα της σχολής, τότε υποχρεούται να επιστρέψει τον εξοπλισμό που έχει δανειστεί από την σχολή (ή να τον στείλει με courier) με δική του μέριμνα εντός 10 ημερών.
 6. Η τιμή συμμετοχής στη σχολή καταβάλεται είτε προκαταβολικά πριν την έναρξη των μαθημάτων με έκπτωση 10% είτε ή σε 1-3 διμηνιαίες δόσεις μια ως προκαταβολή πριν την έναρξη και μία ή δύο κατά την διάρκεια σχολής.

ΛΙΣΤΕΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ*

*  Για την καλύτερη ενημέρωση και προετοιμασία σας στο θέμα του εξοπλισμού, καλέστε στο 211 40 14 744 ή στο 698 363 8000 και ζητήστε μας να σας στείλουμε εντελώς δωρεάν τα δύο πρώτα e-book που αφορούν τον ρουχισμό και τις ορειβατικές μπότες ανεξάρτητα εάν έχετε εγγραφεί ή  όχι στη σχολή μας. 

Εξοπλισμός που παρέχει (σας δανίζει) η σχολή:

 1. Πιολέ (1)
 2. Κραμπόν (1 ζεύγος)
 3. Αντιστουμπωτικά χιονιού για τα κραμπόν (1 ζεύγος)
 4. Θήκη μεταφοράς κραμπόν (1)
 5. Αλουμινογωνίες (1-2) (υλικά ασφάλισης σε χιόνι)
 6.  Δυναμικό σχοινί 50-60m (1 ανά 3-4 άτομα)
 7. Ορειβατική ζώνη ασφαλείας (μπωντριέ) (1)

Υποχρεωτικός εξοπλισμός* που πρέπει να προμηθευτούν οι συμμετέχοντες για την εκπαίδευση.

 1. Καραμπίνερ ασφαλείας τύπου D (1)
 2. Καραμπίνερ ασφαλείας τύπου HMS (1)
 3. Καραμπίνερ απλό (1)
 4. Κορδονέτο διατομής 7mm & μήκους 5m (1)
 5. Κορδονέτο 6mm & μήκους 170cm (1)
 6. Ιμάντας (νάιλον) άραφτος μήκους 170cm (1)
 7. Ιμάντας ραμμένος μήκους 60cm (1)

* Το παραπάνω σετ υλικών μπορείτε να το προμηθευτείτε είτε από καταστήματα ορειβατικών ειδών είτε να το παραγγείλετε κατευθείαν από την σχολή σε τιμή 50€ και να το παραλάβετε εντός του πούλμαν στην πρώτη εκδρομή, στέλνοντας στο info@basecamp.gr email με θέμα «παραγγελία σετ εξοπλισμού σχολής ορειβασίας».

Χάρτες

Το μάθημα του Προσανατολισμού ξεκινά από την πρώτη μέρα και διεξάγεται καθ όλη την διάρκεια της σχολής. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να προμηθευτείτε τους  πεζοπορικούς χάρτες (εκδ. Ανάβαση) είτε για όλα τα βουνά είτε για αυτά που έχετε επιλέξει. Κάθε χάρτης κοστίζει 8€ και μπορείτε να τους προμηθευτείτε σε μεγάλα βιβλιοπωλεία ή να τους παραγγείλετε κατευθείαν από τη σχολή και να τους παραλάβετε στην πρώτη εξόρμηση, στέλνοντας email στο info@basecamp.gr με θέμα «παραγγελία χαρτών των βουνών της Σχολής Ορειβασίας».

Προτεινόμενος ατομικός εξοπλισμός

Υποδήματα-Ρουχισμός

 1. Μπότες αδιάβροχες (άκαμπτες ή ημιάκαμπτες)
 2. Κάλτσες για χειμερινό βουνό (2 ζεύγη)
 3. Γκέτες (1 ζεύγος)
 4. Ισοθερμικά εσώρουχα (1 ζεύγος)
 5. Ζακέτα fleece (polartec)
 6. Αδιάβροχο-αντιανεμικό τζάκετ & παντελόνι
 7. Γάντια αδιάβροχα (2 ζεύγη)
 8. Σκούφος ή/και μπαλακλάβα (σκούφος full-face)

Γενικής χρήσης

 1. Σακίδιο 45-70lt
 2. Μπατόν (για καλύτερη στήριξη)
 3. Φακός κεφαλής (+ εφεδρικές μπαταρίες)
 4. Παγούρι 1-1,5lt ή/και Θέρμος 0,5-1lt (για ζεστό ρόφημα)
 5. Αλουμινοκουβέρτα
 6. Γυαλιά ηλίου
 7. Μάσκα θυέλλης (μάσκα σκι)
 8. Πυξίδα (τύπου Silva)
 9. Χάρτες (εκδόσεις “Ανάβαση”)
 10. Σουγιάς (ελαφρύς)
 11. Αναπτήρας & σπίρτα
 12. Σφυρίχτρα
 13. Σταφίδες 250gr (τροφή ανάγκης)
 14. Υπνόσακος ελαφρύς για το καταφύγιο

Κατασκηνωτικά είδη (μόνον για τους αντισκηνάδες)

 1. Υπνόσακος χειμερινός
 2. Κάριματ-στρωματάκι ύπνου
 3. Αντίσκηνο

Φαρμακείο (ατομικό)

 1. Ελαστικός επίδεσμος 10-12cm
 2. Αυτοκόλλητη ταινία (tape)
 3. Αντισηπτικό (bedadine)
 4. Παυσίπονα (depon)
 5. Γάζες 15x30cm (3-4 τεμάχια)
 6. Αντιηλιακή κρέμα & lipstick
 7. Προσωπικά φάρμακα

Επικοινωνία

Για οποιαδήποτε επιπλέον πληροφόρηση σχετικά με το πρόγραμμα καλέστε στο 211 40 14 744 ή στο κινητό 6983 63 8000 ή στείλτε email στο info@basecamp.gr ή στείλτε μύνημα χωρίς χρέωση στο WhatsUp/Viber/Messenger στο τηλ. +30 6983 63 8000.


ΟΔΗΓΟΣ ΣΥΧΝΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ

Για την καλύτερη και πιο άμεση ενημέρωση σας, έχουμε συντάξει παρακάτω έναν κατάλογο με τις πιο συνηθισμένες ερωτήσεις που μας απευθύνουν οι ενδιαφερόμενοι:

Διοργανώνουμε Σχολές Ορειβασίας & Αναρρίχησης από το έτος 2001. Από τις σχολές αυτές έχουν αποφοιτήσει εκατοντάδες ορειβάτες, που απολαμβάνουν με ασφάλεια την συναρπαστική δραστηριότητα της ορειβασίας, στα βουνά της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Το πρόγραμμα είναι ευέλικτο. Τα θεωρητικά μαθήματα διεξάγονται ασύγχρονα μέσω διαδικτύου και μπορείτε να τα παρακολουθήσετε οποιαδήποτε στιγμή θέλετε, από την άνεση του Η/Υ, του tablet ή του κινητού σας τηλεφώνου. Τα πρακτικά μαθήματα διεξάγονται σε 40 βουνά σε όλη τη χώρα και μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε 100 εκπαιδευτικές ημέρες σε διαφορετικές ημερομηνίες ανάλογα με τον διαθέσιμο χρόνο και τον τόπο κατοικίας σας.

Τα επίπεδα ML5, ML6 και ML7 είναι επαγγελματικού χαρακτήρα και παρέχουν την δυνατότητα επαγγελματικής σταδιοδρομίας τόσο στην Πανελλήνια Σχολή Ορειβασίας Αναρρίχησης όσο και σε εταιρείες του κλάδου των υπαίθριων δραστηριοτήτων αναψυχής. Επιπλέον, η σχολή, σας προετοιμάζει για τις εξετάσεις επαγγελματικής πιστοποίησης “Εμψυχωτή/Συνοδού Πεζοπορίας”, που διενεργεί η DQS Hellas σε συνεργασία με τον ΣΕΤΕΥΔΑ και αναγνωρίζεται  σε 80 χώρες του κόσμου (περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε παρακάτω στην απάντηση της ερώτησης για τις πιστοποιήσεις).

Αρκετοί από τους αποφοίτους μας είναι πλέον καταξιωμένοι ορειβάτες με επιτυχίες τόσο στον Ελληνικό όσο και στον διεθνή χώρο (Άλπεις, Ιμαλάια κλπ), πολλοί δε από αυτούς εργάζονται ή έχουν δικές τους επιχειρήσεις ή εργάζονται επαγγελματικά ως συνοδοί ή οδηγοί βουνού σε γραφεία διοργάνωσης υπαίθριων δραστηριοτήτων.

Ενδεικτικά και μόνον αναφέρουμε κάποιες κορυφαίες επιτυχίες για την Ελληνική ορειβασία που πέτυχαν μαθητές και μαθήτριες της σχολής μας. Τον Ιούλιο του 2014 ο μαθητής της σχολής μας Αλέξανδρος Αραβίδης κατάφερε να ανέβει χωρίς οξυγόνο, την δυσκολότερη οχτάρα κορυφή του κόσμου το όρος Κ2 (8.611m) που αποτελεί μέχρι σήμερα την μεγαλύτερη Ελληνική ορειβατική επιτυχία όλων των εποχών! Τον Σεπτέμβριο του 2018 ένας άλλος απόφοιτος της σχολής μας ο Γεώργιος Μαρίνος, ανέβηκε στην κορυφή Manaslu (8.156m) των Ιμαλαΐων.

Τέλος τον Μάιο 2019, η μαθήτρια μας Χριστίνα Φλαμπούρη έγινε η πρώτη Ελληνίδα που πάτησε στην στέγη του κόσμου το EVEREST σε ύψος 8.848m αλλά και στην 4η υψηλότερη κορυφή του κόσμου το όρος Lhotse ύψους 8.516m. Η ίδια λίγους μήνες αργότερα, έγινε και η πρώτη Ελληνίδα που συμπλήρωσε τις αναβάσεις στις 7 υψηλότερες κορυφές των Ηπείρων της γης.

Είναι μεγάλη χαρά και τιμή που όλοι αυτοί και πολλοί ακόμα διακεκριμένοι ορειβάτες & αναρριχητές υπήρξαν μαθητές της σχολής μας.

Όλα τα θεωρητικά μαθήματα γίνονται εξ αποστάσεως μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας e-learning και ηλεκτρονικών εγχειριδίων (e-books) και μπορείτε να τα παρακολουθήσετε και σε δεύτερο χρόνο (ασύγχρονα), ακόμα και αν δεν μπορείτε να είστε συνδεδεμένοι (online) την ώρα που γίνεται το μάθημα.

Όλα τα πρακτικά μαθήματα γίνονται αποκλειστικά σε ανοιχτούς καλά αεριζόμενους χώρους πάνω στα βουνά. Τα θεωρητικά μαθήματα που γινόντουσαν παλαιότερα δια ζώσης σε αίθουσες ή στα καταφύγια, έχουν πλέον καταργηθεί με σκοπό την αποφυγή της διασποράς του Covid19.

Επειδή λόγω της πανδημίας το φετινό χειμώνα δεν έγιναν καθόλου εξορμήσεις, το πρόγραμμα της σχολής ορειβασίας παρατάθηκε για ένα ακόμη χρόνο έως και 30/4/2022, ώστε να συμπεριλάβει και τη χειμερινή σεζόν 2021-2022.

Όταν, αρθούν τα μέτρα θα λάβετε με email έναν σύνδεσμο για να μπείτε να δηλώσετε ποιά βουνά, ποιες ημερομηνίες και ποιες ώρες σας εξυπηρετούν καλύτερα, ώστε να παρακολουθήσετε και το πρακτικό σκέλος της σχολής.

Το νέο πρόγραμμα θα περιλαμβάνει τουλάχιστον 20 διαθέσιμες ορειβατικές εξορμήσεις σε διάφορες τοποθεσίες και ημερομηνίες (σ/κ & καθημερινές), από τις οποίες θα πρέπει να επιλέξετε πέντε (5) εξορμήσεις ως βασικές και δύο (2) εξορμήσεις ως προαιρετικές-εφεδρικές (σύνολο 15 ημέρες).

Ακολούθως, θα δημιουργηθεί για κάθε μαθητή/τρια της σχολής, ένα εξατομικευμένο πλάνο, ώστε κατά την διάρκεια αυτών των εξορμήσεων, να περάσει από όλα τα εκπαιδευτικά αντικείμενα της πρακτικής εκπαίδευσης και εξάσκησης μας στα βουνά (προσανατολισμός, χρήση κραμπόν-πιολέ, χειρισμοί σχοινιών, τεχνικές ασφάλισης, κόμποι κλπ).

Ενδεικτικά, οι ορειβατικές εξορμήσεις κατανέμονται ανά γεωγραφική περιοχή ως εξής:

 1. Μακεδονία-Δράμα, Φαλακρό
 2. Μακεδονία-Καβάλα, Παγγαίο
 3. Μακεδονία-Πιερία, Όλυμπος
 4. Μακεδονία-Φλώρινα, Βαρνούντας
 5. Μακεδονία-Πέλλα, Τζένα/Πίνοβο
 6. Ήπειρος-Ζαγόρι, Γκαμήλα
 7. Ήπειρος-Κόνιτσα, Σμόλικας
 8. Ήπειρος-Ιωάννινα, Τζουμέρκα
 9. Θεσσαλία-Καρδίτσα, Άγραφα
 10. Θεσσαλία-Τρίκαλα, Κόζιακας/Τριγγία
 11. Θεσσαλία-Τρίκαλα, Χατζή
 12. Στερεά Ελλάδα-Αττική, Πάρνηθα
 13. Στερεά Ελλάδα-Εύβοια, Δύρφις
 14. Στερεά Ελλάδα-Βοιωτία, Παρνασσός
 15. Στερεά Ελλάδα-Ευρυτανία, Βελούχι/Καλιακούδα
 16. Στερεά Ελλάδα-Φωκίδα, Βαρδούσια
 17. Στερεά Ελλάδα-Φθιώτιδα, Γκιώνα
 18. Πελλοπόνησος-Ηλεία, Ερύμανθος
 19. Πελλοπόνησος-Αχαϊα, Χελμός
 20. Πελλοπόνησος-Λακωνία, Ταΰγετος
 21. Κρήτη-Χανιά, Λευκά Όρη
 22. Κρήτη-Ηράκλειο, Ψηλορείτης
 23. Κύπρος – Τρόοδος

Ναι μπορείτε. Τα θεωρητικά μαθήματα μπορείτε να τα παρακολουθήσετε σύγχρονα ή ασύγχρονα, στον τόπο που βρίσκεστε και στον χρόνο που σας εξυπηρετεί καλύτερα από την άνεση του από την άνεση του Η/Υ, του tablet ή του κινητού σας τηλεφώνου, χωρίς να απαιτείται η εγκατάσταση ειδικού λογισμικού, αρκεί να έχετε σύνδεση στο internet.

Όσον αφορά τις εξορμήσεις στα βουνά, μετά την άρση των απαγορευτικών μέτρων, θα σας σταλεί με email ένας σύνδεσμος που θα οδηγεί σε μια ηλεκτρονική φόρμα με τα διαθέσιμα βουνά και τις ημερομηνίες.

Αφού επιλέξετε τα βουνά που σας εξυπηρετούν καλύτερα, με βάση τον διαθέσιμο χρόνο και την απόσταση από τον τόπο διαμονής σας, στην συνέχεια θα σχεδιάσετε σε συνεργασία με τον υπεύθυνο της σχολής ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα για την πρακτική σας εκπαίδευση.

ΔΕΝ είναι απαραίτητο να διαμένετε στην Αθήνα ή Θεσσαλονίκη για να πάρετε μέρος στη σχολή. Τα βουνά έχουν επιλέγει έτσι ώστε να δίνουν την ευκαιρία συμμετοχής στους κατοίκους της Βορείου-Νοτίου Ελλάδας, Κρήτης & Κύπρου.

Όταν αρθούν οι απαγορεύσεις και εξομαλυνθεί η κατάσταση, θα λάβετε στο email σας έναν σύνδεσμο που θα οδηγεί σε μια ηλεκτρονική φόρμα, όπου θα δηλώσετε ποιες ημερομηνίες και ποια βουνά σας εξυπηρετούν καλύτερα, ώστε να παρακολουθήσετε και το πρακτικό σκέλος της σχολής.

Ενδεικτική λίστα με τα βουνά και τις μπορείτε να δείτε παραπάνω στην ενότητα “Πρακτικό σκέλος”.

Ναι γίνεται. Ίσως και να είναι ακόμα καλύτερα να μην έχετε καθόλου εμπειρία, ώστε να μάθουμε από την αρχή σωστά τις ορειβατικές τεχνικές, του χειρισμούς σχοινιών, τις τεχνικές ασφάλισης και τα πρωτόκολλα ενεργειών που χρησιμοποιούμε για ασφαλείς & αποτελεσματικές εξορμήσεις στα βουνά όλες τις εποχές του χρόνου.

Ναι γίνεται. Η σχολή προσελκύει άτομα με τα ίδια πάνω-κάτω ενδιαφέροντα και μέσα από την εκπαιδευτική διαδικασία οι συμμετέχοντες γνωρίζονται μεταξύ τους, οπότε στο τέλος όλοι γινόμαστε μια μεγάλη παρέα.

Ναι γίνεται. Εάν δεν έχετε δικό σας μεταφορικό μέσο, μπορείτε να μετακινηθείτε προς/από τα βουνά, με το ναυλωμένο τουριστικό λεωφορείο της σχολής (Mountain Bus), το οποίο ξεκινά από κεντρικά σημεία της Αθήνας (Μετρό Μεταξουργείο) ή/και Θεσσαλονίκης (Δικαστήρια), το πρωί του Σαββάτου στις 07.00πμ και επιστρέφει στο ίδιο σημείο το βράδυ της Κυριακής (9-10μμ). Λόγω Covid19 το ποσοστό πληρότητας, στο Mt.Bus μπορεί να είναι έως 65%.

Εάν δεν σας εξυπηρετεί το δρομολόγιο του Mountain Bus, η σχολή θα φροντίσει κατόπιν συνεννοήσεως, να σας φέρει σε επαφή με άλλους συμμετέχοντες που διαθέτουν μεταφορικό μέσο και μένουν στην ίδια ή κοντινή περιοχή, ώστε να μετακινηθείτε προς/από τα βουνά με κάποιο από τα ΙΧ που είναι διαθέσιμα. Με αυτό τον τρόπο, μειώνεται και το κόστος μετακίνησης καθώς μοιράζονται τα έξοδα καυσίμων, διοδίων κλπ.

Δυστυχώς χωρίς τον κατάλληλο προσωπικό ορειβατικό εξοπλισμό, δεν γίνεται να πάρετε μέρος στην σχολή γιατί θα ταλαιπωρηθείτε χωρίς λόγο από τις συνθήκες του βουνού (π.χ. κρύο).

Η σχολή σας δανείζει πλήρες σετ τεχνικού ορειβατικού εξοπλισμού, που περιλαμβάνει κραμπόν, πιολέ, σχοινιά, κ.α.

Εσείς θα πρέπει να προμηθευτείτε τον προσωπικό ορειβατικό σας εξοπλισμό, κάνοντας μια ορθολογική ιεράρχηση στις αγορές σας, ώστε να αποκτήσετε σταδιακά κατάλληλα και αξιόπιστα υλικά όπως ορειβατικές μπότες, σακίδιο, ρουχισμό κλπ. Αυτός είναι και ο λόγος που συστήνεται η προετοιμασία για την σχολή, να ξεκινά αρκετά πριν την έναρξη της.

Για να βοηθηθείτε στην επιλογή του κατάλληλου ορειβατικού εξοπλισμού (μπότες, σακίδιο, τζάκετ κλπ) επικοινωνήστε μαζί μας για να σας στείλουμε εντελώς δωρεάν τα δύο πρώτα e-book της σχολής που αφορούν τις μπότες ορειβασίας και τον ρουχισμό.

Εάν πρόκειται να ξεκινήσετε την σχολή, ΜΗΝ αγοράσετε τον εξοπλισμό σας πριν δείτε το 2ο διαδικτυακό μάθημα, που αφορά τον ορειβατικό εξοπλισμό και μέσα από το οποίο θα σας λυθούν σίγουρα πολλές απορίες για το τι εξοπλισμό πρέπει να διαλέξετε.

Ακολούθως, θα λάβετε με email μια λίστα με καταστήματα ορειβατικών ειδών, στα οποία μπορείτε να απευθυνθείτε εκ μέρους της σχολής, προκειμένου να έχετε καλύτερη εξυπηρέτηση και εκπτώσεις 10-20% ανάλογα με το προϊόν και την πολιτική του καταστήματος.

Τέλος, κατευθείαν από την σχολή σε τιμή 50€, μπορείτε να προμηθευτείτε το σετ του εκπαιδευτικού αναρριχητικού υλικού (καραμπίνερ ασφαλείας, κορδονέτα, ιμάντες κ.α) καθώς και κάποια υλικά για το μάθημα του προσανατολισμού όπως την ορειβατική πυξίδα και τους ορειβατικούς χάρτες των βουνών που θα επισκεφτούμε (τιμή 8€/ανά χάρτη).

Η παραγγελία του παραπάνω εξοπλισμού γίνεται στέλνοντας email στο info@basecamp.gr και η παραλαβή του στην πρώτη δια ζώσης συνάντηση.

Σχετικά με το ισχύον καθεστώς πιστοποιήσεων, της ορειβατικής & αναρριχητικής εκπαίδευσης, παρακαλούμε διαβάστε το αναλυτικό άρθρο στο blog της ιστοσελίδας μας, κάνοντας κλικ στο link: https://www.basecamp.gr/blog-pistopoiiseis-ekpaideysis/

Όχι δεν συμπεριλαμβάνονται. Σε περίπτωση που μελλοντικά θελήσετε να πιστοποιηθείτε ως επαγγελματίας Εμψυχωτής/Συνοδός, Υπαίθριων Δραστηριοτήτων Αναψυχής με ειδικότητα Πεζοπορία, το κόστος των εξετάσεων καταβάλλεται απευθείας στους φορείς που διοργανώνουν τις εξετάσεις αυτές (DQS-ΣΕΤΕΥΔΑ).

Από το πρώτο μήνυμα ή τηλεφώνημα μέχρι που θα λάβετε την βεβαίωση αποφοίτησης στο σπίτι σας, μιλάτε για οποιοδήποτε θέμα, τόσο για το οργανωτικό κομμάτι όσο και για το εκπαιδευτικό, κατευθείαν με τον υπεύθυνο χωρίς να υπάρχουν άλλοι ενδιάμεσοι.

Ο βασικός τρόπος επικοινωνίας είναι μέσω του κεντρικού email της σχολής info@basecamp.gr.

Επίσης μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο σταθερό τηλ. της σχολής: 211 40 14 744 ή στο κινητό: 698 363 8000 ή με μήνυμα/τηλ. μέσω viber/whatsup/messenger στο +30 698 363 8000.

Τέλος για πιο άμεση επαφή και γνωριμία, μπορείτε να μας καλέσετε και να κανονίσουμε μια βιντεοκλήση μέσω του zoom ή του viber/whatsup/messenger.

Ναι υπάρχει. Σε περίπτωση που για οποιονδήποτε λόγο δεν μείνετε ικανοποιημένοι από το πρόγραμμα της σχολής, σας επιστρέφουμε το 100% του ποσού που έχετε καταβάλει.

Η διαδικασία εγγραφής γίνεται ηλεκτρονικά από το κινητό, το tablet ή τον Η/Υ σας, οπότε δεν χρειάζεται να πάτε να βγάλετε φωτογραφίες, να συμπληρώσετε έντυπες αιτήσεις κλπ. κερδίζοντας έτσι χρόνο και μειώνοντας την ταλαιπωρία και φυσικά το κόστος.

Το μόνο που χρειάζεται είναι να συμπληρώσετε την φόρμα εγγραφής στην σχολή και να καταθέσετε την εξόφληση ή την προκαταβολή σε έναν από τους παρακάτω τραπεζικούς λογαριασμούς, βάζοντας στην αιτιολογία το ονοματεπώνυμο σας:

ALPHA BANK: GR2601401570157002310022291
EUROBANK: GR5302600950000540200964506
ΠΕΙΡΑΙΩΣ: GR3601720950005095057044925
ΕΘΝΙΚΗ: GR7301100510000005160574116

Όχι δεν χρειάζεται. Όλες οι διαδικασίες εγγραφής-κράτησης θέσης γίνονται ηλεκτρονικά από το κινητό, το tablet ή τον Η/Υ σας, οπότε δεν χρειάζεται να πάτε να βγάλετε φωτογραφίες, να συμπληρώσετε έντυπες αιτήσεις κ.λπ. κερδίζοντας έτσι χρόνο και μειώνοντας την ταλαιπωρία και φυσικά το κόστος.

Τα απαιτούμενα για την εγγραφή σας δικαιολογητικά (ταυτότητα, φωτογραφία & ιατρική βεβαίωση) μας τα στέλνετε ως συνημμένα αρχεία jpg ή pdf στο email: info@basecamp.gr, η αίτηση εγγραφής γίνεται ηλεκτρονικά συμπληρώνοντας την φόρμα εγγραφής που θα βρείτε στο τέλος του παρόντος κειμένου και η κράτηση θέσης με τραπεζική κατάθεση (π.χ μέσω webanking).

Σε καμία περίπτωση δεν κρατάμε προκαταβολές ακόμα και αν για οποιοδήποτε λόγο ακυρώσετε την συμμετοχή σας την τελευταία ημέρα και δεν συμμετάσχετε στην σχολή.

Στην περίπτωση αυτή, είτε σας επιστρέφουμε το ποσό που έχετε καταβάλει σε έναν τραπεζικό λογαριασμό που θα μας υποδείξετε ή εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το ποσό αυτό για την συμμετοχή σας σε κάποια μελλοντική σχολή ή άλλο πρόγραμμα.

Εάν έχετε παρακολουθήσει μόνο το θεωρητικό σκέλος, τότε επιβαρύνεστε μόνο με το κόστος των θεωρητικών μαθημάτων που είναι 190€. Σε αυτή την περίπτωση μπορείτε να πραγματοποιήσετε το πρακτικό σκέλος με μελλοντική σχολή πληρώνοντας την διαφορά (390€ – 190€ = 200€).

Η πρόσβαση στα βουνά γίνεται είτε με ΙΧ των συμμετεχόντων, είτε με το πούλμαν της σχολής (mountain bus) που αναχωρεί από τον σταθμό μετρό του Μεταξουργείου στο κέντρο της Αθήνας (πλατεία Καραϊσκάκη) το πρωί του Σαββάτου (07.00πμ) και επιστρέφει στο ίδιο σημείο το βράδυ της Κυριακής (9-10μμ). Υπάρχει η δυνατότητα επιβίβασης στις 07:30πμ από την Γέφυρα Καλυφτάκη (έξοδος Εθνικής οδού προς Ολυμπιακό Χωριό) ή από τα “Goodys” επί της Λ.Αθηνών στο Χαϊδάρι (όταν κατευθυνόμαστε προς Πελοπόννησο).

Το κόστος του πούλμαν για κάθε σ/κ είναι 40€ και καταβάλλεται εντός του πούλμαν σε κάθε εξόρμηση ξεχωριστά. Για τους συμμετέχοντες από την Βόρεια Ελλάδα το mountain bus αναχωρεί από τα Δικαστήρια στο κέντρο της Θεσσαλονίκης το πρωί του Σαββάτου (07.00πμ) και επιστρέφει στο ίδιο σημείο το βράδυ της Κυριακής (9-10μμ).

Αν μένετε σε περιοχή της Νότιου Ελλάδας και θέλετε να λάβετε μέρος σε εξόρμηση που θα διεξαχθεί σε βουνό της Βορείου Ελλάδας (ή το αντίθετο), τότε για την μετακίνηση χρησιμοποιούνται ΙΧ των συμμετεχόντων (κατόπιν συνεννοήσεως μέσω της ομαδικής μας επικοινωνίας στο viber). Καλό θα είναι να έχετε φτάσει από την προηγούμενη (Παρασκευή βράδυ). Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το νυχτερινό ΚΤΕΛ Αθήνα-Θεσσαλονίκη (12μμ-6πμ) και στη συνέχεια να μετεπιβίβαστείτε στο mountain bus που αναχωρεί στις 7πμ του Σαββάτου από τα Δικαστήρια στη Θεσσαλονίκη.

Για την εξόρμηση στα βουνά της Κρήτης η μεταφορά θα γίνει με καράβι από Πειραιά για τα Χανιά και η επιστροφή με πλοίο από Ηράκλειο Κρήτης με διανυκτερεύσεις εντός του πλοίου ενώ η μετάβαση από και προς τα βουνά θα γίνει με πούλμαν από Ηράκλειο & Χανιά ή με ΙΧ των συμμετεχόντων. Για την Κύπρο η μεταφορά για όσους ενδιαφέρονται, θα γίνει αεροπορικώς μέσω του αεροδρομίου της Λάρνακας και από εκεί με τουριστικό λεωφορείο για το όρος Τρόοδος.

Η διαμονή γίνεται σε ορειβατικά καταφύγια ή (προαιρετικά) σε αντίσκηνα. Τα καταφύγια λόγω των υγειονομικών μέτρων για την αποφυγή της διασποράς του Covid19 ΔΕΝ παρέχουν κλινοσκεπάσματα, παντόφλες & μαξιλαροθήκες οπότε για την διανυκτέρευση το Σάββατο βράδυ, θα πρέπει να έχετε μαζί σας τον δικό σας υπνόσακο. Επίσης, τα καταφύγια διαθέτουν κοινόχρηστες τουαλέτες αλλά τα περισσότερα από αυτά δεν παρέχουν την δυνατότητα για ντους.

Εάν δεν θέλετε να μείνετε στο καταφύγιο, μπορείτε να διανυκτερεύσετε σε δικό σας αντίσκηνο με την ομάδα των αντισκηνάδων. Σε αυτή την περίπτωση καλό είναι να έχετε κανονίσει να μείνετε μαζί με κάποιον άλλο συμμετέχοντα, ώστε να μοιραστείτε το επιπλέον βάρος των υλικών διανυκτέρευσης. Ο καταυλισμός των αντισκηνάδων στήνεται συνήθως σχετικά κοντά στο καταφύγιο αν και το πρόγραμμα περιλαμβάνει και βουνά χωρίς καταφύγια με προεραιτική επιλογή.

Το κόστος διανυκτέρευσης στα καταφύγια είναι 10-13€ ενώ τα διημέρευτρα χρήσης του καταφυγίου είναι 3-5€ και αφορούν όσους διανυκτερεύουν σε αντίσκηνα ή παγοσπηλιές αλλά χρησιμοποιούν τους χώρους των καταφυγίων.

Κατά την διάρκεια των πεζοποριών στο βουνό θα πρέπει να έχετε μαζί σας τροφές υψηλής θρεπτικής και θερμιδικής αξίας (ξηρούς καρπούς, σάντουιτς με τυρί & σαλάμι, σταφίδες, χουρμάδες, μπισκότα κ.λπ.) που δεν έχουν πολύ βάρος και μεταφέρονται εύκολα στο σακίδιο (αποφεύγουμε τις κονσέρβες λόγο του βάρους της συσκευασίας).

Το βράδυ του Σαββάτου μπορείτε να φάτε το μενού του καταφυγίου, που περιλαμβάνει συνήθως ζυμαρικά, διάφορα κρεατικά καθώς επίσης και την παραδοσιακή φασολάδα. Φροντίστε επίσης να έχετε κάτι μαζί σας για το πρωινό της Κυριακής (π.χ. κρουασάν). Στην επιστροφή από το βουνό το απόγευμα της Κυριακής, γίνεται στάση (1 ώρα) για δείπνο σε τοπικές ταβέρνες.

Τιμές

Οι τιμές των διδάκτρων διαμορφώνονται ανάλογα με το εκπαιδευτικό πλάνο που έχετε επιλέξει. Σε περίπτωση που θέλετε να συμπληρώσετε/ολοκληρώσετε την εκπαίδευση σας, πληρώνεται μόνον την διαφορά π.χ εάν έχετε εγγραφεί μόνο στο θεωρητικό σκέλος (190€) και θέλετε να συνεχίσετε και στο πρακτικό σκέλος του τμήματος χειμερινού βουνού, τότε θα πληρώσετε την διαφορά (+ 200€) σε μια εφάπαξ πληρωμή ή σε δύο ισόποσες δόσεις των 100€ μια πριν την έναρξη των πρακτικών μαθημάτων και μια κατά την διάρκεια τους.

Ανάλογα με το πλάνο που έχετε επιλέξει οι τιμές έχουν ως εξής:

Πλάνο Α: Εγγραφή μόνον στο θεωρητικό σκέλος της σχολής ορειβασίας (καλοκαιρινό+χειμερινό τμήμα): 190€
Πλάνο Β: Εγγραφή μόνο στο καλοκαιρινό τμήμα της σχολής ορειβασίας (θεωρητικό+πρακτικό σκέλος): 290€
Πλάνο Γ: Εγγραφή μόνο στο χειμερινό τμήμα της σχολής ορειβασίας (θεωρητικό+πρακτικό σκέλος): 390€
Πλάνο Δ: Εγγραφή και στα δύο τμήματα της σχολής ορειβασίας (θεωρητικό+πρακτικό σκέλος): 440€

Όλες τα προγράμματα της Πανελλήνιας Σχολής Ορειβασίας Αναρρίχησης εναρμονίζονται με τα υγειονομικά πρωτόκολλα κατά του Covid19, όπως αυτά καθορίζονται από τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές και τα οποία συνοψίζονται επιγραμματικά ως εξής:

 1. Όλα τα πρακτικά μαθήματα γίνονται αποκλειστικά σε ανοιχτούς καλά αεριζόμενους χώρους πάνω στα βουνά κρατώντας τις απαιτούμενες αποστάσεις.
 2. Τα θεωρητικά μαθήματα πραγματοποιούνται μόνον εξ αποστάσεως μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας τηλεκπαίδευσης (e-learning) και ηλεκτρονικών εγχειριδίων (e-books).
 3. Όλοι οι συμμετέχοντες συμπληρώνουν υποχρεωτικά τα στοιχεία επικοινωνίας τους μέσω ηλεκτρονικής φόρμας στην ιστοσελίδα της σχολής.
 4. Πριν την έναρξη της κάθε εκπαιδευτικής ημέρας πραγματοποιείται θερμομέτρηση με ειδικό ηλεκτρονικό θερμόμετρο.
 5. Τηρείται αναλυτικό παρουσιολόγιο και γίνεται ακριβής καταγραφή των παρόντων σε κάθε μάθημα.
 6. Οι μετακινήσεις γίνονται είτε με ιδιωτικά μέσα των συμμετεχόντων είτε με τουριστικά λεωφορεία 50 θέσεων με χρήση μάσκας και πληρότητα έως 65%
 7. Κατά την διάρκεια της πεζοπορίας τηρείται μεταξύ των συμμετεχόντων απόσταση 2μ.
 8. Στα καταφύγια δεν παρέχονται κλινοσκεπάσματα, μαξιλαροθήκες και παντόφλες (οι συμμετέχοντες πρέπει να φέρουν δικά τους).
 9. Γίνονται συστάσεις για τήρηση των γενικών κανόνων αποφυγής της διασποράς του Covid19, όπως έχουν ανακοινωθεί από τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές
 10. Κατά την προσέλευση/αναχώρηση και παραμονή στους χώρους εκπαίδευσης απαγορεύονται οι εναγκαλισμοί και οι χειραψίες.
 11. Όλοι οι συμμετέχοντες (εκπαιδευτές & εκπαιδευόμενοι) υποχρεούνται να είναι εφοδιασμένοι με μάσκα, οινόπνευμα ή απολυμαντικό gel για τα χέρια.
 12. Μετά την λήξη της εκπαίδευσης γίνεται απολύμανση του μεταλλικού εξοπλισμού σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες των κατασκευαστών.

Φόρμα Εγγραφής στην Σχολή Βουνού 2021-2022

Οδηγίες για την συμπλήρωση της φόρμας εγγραφής

 1. Όλα τα πεδία της φόρμας πρέπει να συμπληρωθούν υποχρεωτικά.
 2. Συμπληρώστε τα πεδία “Επώνυμο”, “Όνομα” και “Περιοχή κατοικίας” με σωστά τονισμένα μικρά Ελληνικά γράμματα (εκτός από το πρώτο γράμμα) και όχι με γράμματα greeklish.
 3. Στο πεδίο “Όνομα” συμπληρώστε το όνομα σας όπως αναγράφεται στην αστυνομική σας ταυτότητα και όχι το υποκοριστικό (π.χ Νικόλαος και όχι Νίκος).
 4. Στο πεδίο “Email” συμπληρώστε το email σας με μικρά λατινικά γράμματα (όχι κεφαλαία).
 5. Στο πεδίο “Κινητό τηλέφωνο” συμπληρώστε τον αριθμό του κινητού σας τηλεφώνου (π.χ 6983638000). Αν δεν έχετε Ελληνικό αριθμό κινητού, συμπληρώστε και το πρόθεμα της χώρας του αριθμού του κινητού τηλεφώνου σας (πχ. +33).
 6. Στο πεδίο “Ημερομηνία Γεννήσεως” συμπληρώστε την ημερομηνία γεννήσεως σας ως εξής: ημ/μήνας/έτος (π.χ. 16/05/2004)
 7. Στο πεδίο “Περιοχή κατοικίας” συμπληρώστε την περιοχή κατοικίας σας (όχι την διεύθυνση σας) ΧΩΡΙΣ ΕΝΔΙΑΜΕΣΑ ΚΟΜΜΑΤΑ (π.χ Μαρούσι Αττικής).

  Θέλω να εγγραφώ στη Σχολή Ορειβασίας 2021-2022 για το:

  Διάβασα και συμφωνώ με τους Όρους Χρήσης
  NAI

  Θέλω να λαμβάνω ενημερωτικά e-mail σχετικά με νέες αναρτήσεις της BASECAMP

  Τα προσωπικά δεδομένα που θα λάβουμε μέσα από την πιο πάνω φόρμα επικοινωνίας θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά και μόνο για την διευκόλυνση της επικοινωνίας της BASECAMP μαζί σας και για κανέναν άλλο σκοπό και δεν θα διαμοιραστούν σε τρίτους.

  Έναρξη: Όλο το χρόνο
  Διάρκεια: 1 έτος (100 ημέρες βουνού, 40 εξορμήσεις, 52 ώρες τηλεκπαίδευσης)
  Επίπεδο: ML-1 (τμήμα αρχαρίων)
  Βουνά: Β/Ν Ελλάδα, Κρήτη, Κύπρος, Σκόπια
  Εμπειρία: ΔΕΝ απαιτείται
  Τιμές: 480€ πλήρες, 380€ καλοκαιρινό, 280€ θεωρητικό (-10% για εφάπαξ πληρωμή)

  Σχολή Αναρρίχησης Βράχου Αρχαρίων CL1 – Σεπτέμβριος 2021

  Η Σχολή Αναρρίχησης Βράχου επιπέδου CL-1 (Climber Level - 1) που διοργανώνει η Πανελλήνια Σχολή Ορειβασίας Αναρρίχησης, καλύπτει την βασική αναρριχητική εκπαίδευση, η οποία αφορά αναρριχήσεις που διεξάγονται σε οργανωμένα αναρριχητικά πεδία μονής σχοινιάς, με [...]

  Σχολή Βουνού 2021-2022 | Μαίναλο 18-19 Σεπτεμβρίου 2021

  Το Μαίναλο, βρίσκεται στην κεντρική της Πελοπόννησο και καταλαμβάνει σχεδόν όλο το βόρειο τμήμα της Αρκαδίας. Η υψηλότερη κορυφή του, είναι η Οστρακίνα η οποία δεσπόζει σε ύψος 1.980m μέτρα ενώ τα ορεινότερα χωριά του [...]

  Σχολή Βουνού 2021-2022 | Πάρνηθα 13 Σεπτεμβρίου 2021

  Η Πάρνηθα είναι το μεγαλύτερο σε έκταση και ψηλότερο βουνό της Αττικής, καθώς επίσης και ο πλησιέστερος δρυμός σε πρωτεύουσα Ευρωπαϊκής χώρας. Βρίσκεται σε απόσταση μόλις 20km βόρεια του κέντρου της Αθήνας και απαρτίζεται [...]

  Mont Blanc Express | 14-17 Σεπτεμβρίου 2021

  Ορειβατικό ταξίδι εξπρές στις Γαλλικές Άλπεις ! Το θρυλικό Λευκό όρος, ευρύτερα γνωστό ως "Mont Blanc", είναι ένα από τα ποιο δημοφιλή βουνά σε όλο τον κόσμο. Βρίσκεται στην καρδιά των Άλπεων και με 4.808m [...]

  Διάσχιση Βόρειας Πίνδου 3-7/9/2022

  Η πεζοπορική διάσχιση της Βόρειας Πίνδου συνολικής απόστασης 100km, είναι ίσως ένα απο τα πιο άγρια trekking των Ελληνικών βουνών. Πνιγμένη μέσα σε καταπράσινα παρθένα δάση, ποτάμια & πηγές που αναβλύζουν από παντού κρυστάλλινα [...]

  Περισσότερες Δραστηριότητες