Από τον Όλυμπο ως τον Ψηλορείτη, ένα συναρπαστικό ταξίδι εξερεύνησης & ανακάλυψης των μαγευτικών Ελληνικών βουνών !

Μια μοναδική ευκαιρία να ζήσουν την αυθεντική περιπέτεια, να γνωρίσουν και κυρίως να αγαπήσουν τα Ελληνικά βουνά από την Θράκη έως την Κρήτη, τα περισσότερα από τα οποία είναι άγνωστα στο ευρύ κοινό, θα έχουν οι συμμετέχοντες στην μοναδική πανελλήνια «ΣΧΟΛΗ ΒΟΥΝΟΥ» που διοργανώνεται σε ετήσια βάση από την Πανελλήνια Σχολή Ορειβασίας Αναρρίχησης. με επικεφαλής τον Οδηγό Βουνού, Παναγιώτη Κοτρωνάρο.

Μπορείτε να ξεκινήσετε άμεσα την εκπαίδευση σας στην μοναδική ΣΧΟΛΗ ΒΟΥΝΟΥ καθ’ όλη την διάρκεια του έτους. Το πρόγραμμα είναι ευέλικτο και σχεδιάζεται εξατομικευμένα για εσάς, λαμβάνοντας υπόψιν τον διαθέσιμο χρόνο, τον τόπο κατοικίας, την φυσική σας κατάσταση, τον ερασιτεχνικό ή επαγγελματικό προσανατολισμό σας σχετικά με τις δραστηριότητες βουνού και καλύπτει όλο το φάσμα των γνώσεων & δεξιοτήτων που απαιτούνται για την ασφαλή και αποτελεσματική κίνηση του ορειβάτη στο βουνό.

Τα θεωρητικά μαθήματα γίνονται διαδικτυακά (ασύγχρονα) και μπορείτε να τα παρακολουθήσετε από οπουδήποτε, στον χρόνο που σας εξυπηρετεί καλύτερα. Τα πρακτικά μαθήματα διεξάγονται κατά την διάρκεια προγραμματισμένων εξορμήσεων σε διάφορα βουνά της Ελλάδας και του εξωτερικού (εκπαιδευτικές αποστολές). Μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε 100 εκπαιδευτικές ημέρες που θα διεξαχθούν σε 40 βουνά της Βορείου, Νοτίου, Κεντρικής Ελλάδας & Κρήτης ενώ στο πρόγραμμα έχουν συμπεριληφθεί και δύο εξορμήσεις στα βουνά της Κύπρου (Τρόοδος) και της Βόρειας Μακεδονίας (Pelister). 

Οι εξορμήσεις της σχολής εκτός από εκπαιδευτικό, έχουν ταυτόχρονα και ταξιδιωτικό και εξερευνητικό χαρακτήρα, σε μέρη που δύσκολα μπορεί να επισκεφτεί κάποιος, ειδικά το χειμώνα. Πρόκειται για ένα συναρπαστικό ταξίδι εξερεύνησης και ανακάλυψης των βουνών της πατρίδας μας, από τα θρυλικά Τζουμέρκα στην Ήπειρο ως την οροσειρά της Ροδόπης στην Θράκη και από τον Βαρνούντα στην ηρωϊκή κορυφογραμμή των συνόρων, ως τα ξακουστά βουνά της Κρήτης, τον Ψηλορείτη και τα Λευκά Όρη. 

Τα βουνά

Τι να πρωτοπεί κανείς για τα βουνά και το αίσθημα ελευθερίας και ψυχικής ευφορίας που σε πλημμυρίζει όταν βρίσκεσαι στην αγκαλιά τους! Επιβλητικές χιονισμένες κορυφές, καταπράσινα δάση, πηγές με κρυστάλλινα νερά, αλπικά λιβάδια, εντυπωσιακές ορθοπλαγιές συνθέτουν ένα κόσμο μαγικό! Δυστυχώς τα Ελληνικά βουνά αντί να διαφυλάσσονται ως φυσικοί θησαυροί ανεκτίμητης αξίας, απειλούνται στις μέρες μας με ολοκληρωτική καταστροφή, εξαιτίας της αλόγιστης εγκατάστασης βιομηχανικών αιολικών εργοστασίων φαραωνικού τύπου, στις αγέρωχες κορυφές τους.

Τα βουνά που τόσα έχουν προσφέρει στον άνθρωπο, μας καλούν να τα υπερασπιστούμε. Έτσι στόχος μας είναι να ανέβουμε στις χιονισμένες επιβλητικές κορυφές τους τόσο για να εξασκηθούμε στις τεχνικές της ορειβασίας, όσο και για να μεταφέρουμε από κορυφή σε κορυφή σε όλη την Ελλάδα, το μήνυμα «Ελεύθερα Βουνά Χωρίς Αιολικά Εργοστάσια». Ας αφήσουμε επιτέλους να υπάρχει και κάτι ανόθευτο, καθαρό, αυθεντικό και παρθένο σε αυτή την φύση, όπως ακριβώς το βρήκαμε!

Τι είναι η Ορειβασία

Η ορειβασία είναι μια δραστηριότητα που για όσους την έχουν ήδη γνωρίσει, αποτελεί τρόπο και στάση ζωής καθώς καταφέρνει να συνδυάζει αρμονικά την σωματική άσκηση με την ζωή στη φύση και την ψυχική ανανέωση. Οι ορειβάτες σε μικρές παρέες ή μεγαλύτερες ομάδες κινούνται στο βουνό μέσα από μονοπάτια, ρεματιές, δάση, κόψεις, απόκρημνες ή χιονισμένες πλαγιές με στόχο την ανάβαση στις κορυφές.

Ο στόχος της “κατάκτησης” της κορυφής μπορεί να αποτελεί ένα ισχυρό κίνητρο για τον ορειβάτη, δεν αποτελεί όμως αυτοσκοπό. Σκοπός είναι να περάσουμε όμορφα, να ξεχάσουμε προσωρινά τα προβλήματα της καθημερινότητας μας και να επανασυνδεθούμε με τη φύση και τον πραγματικό μας εαυτό, καθώς η αστικοποίηση και ο μοντέρνος τρόπος ζωής στις πόλεις, μας στερούν την επαφή με τα βουνά, τις λίμνες, τα ποτάμια ακόμα και το ίδιο χώμα, που κάποτε αποτελούσαν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας μας.

Στη σύγχρονη εποχή η ορειβασία διεξάγεται με πολλούς τρόπους, από τους πιο απλούς όπως είναι η ορεινή πεζοπορία σε ένα γειτονικό λόφο, μέχρι τους πιο σύνθετους όπως η αναρρίχηση βράχου και πάγου, ο αλπινισμός και οι αποστολές σε απομονωμένα βουνά της γης με μεγάλο υψόμετρο (Ιμαλάια, Άνδεις κ.α.)

Ορειβατική εκπαίδευση

Η ελάχιστη προϋπόθεση για μια επιτυχημένη ορειβατική εξόρμηση, είναι η σωστή προετοιμασία και η επαρκής εκπαίδευση. Υπό αυτό το πρίσμα, το πρώτο εκπαιδευτικό επίπεδο της Σχολής Ορειβασίας, αποτελεί στην ουσία την κατεξοχήν “βασική ορειβατική εκπαίδευση” κάθε επίδοξου ορειβάτη.

Σκοπός του προγράμματος, είναι να αποκτήσουν οι συμμετέχοντες όλες τις απαραίτητες γνώσεις & δεξιότητες, που απαιτεί η ασφαλής και αποτελεσματική κίνηση και διαβίωση στο βουνό, τόσο σε ξηρό όσο και σε χιονισμένο πεδίο, βιώνοντας παράλληλα αξέχαστες στιγμές δράσης, περιπέτειας αλλά και ομαδικής συνεργασίας και συντροφικότητας στην ορεινή φύση.

Για να επιτευχθεί ο παραπάνω σκοπός, η εκπαιδευτική διαδικασία της σχολής, στηρίζεται σε τρείς εξίσου σημαντικούς πυλώνες που είναι: α) ο Θεωρητικός, με αναλυτικά θεωρητικά μαθήματα που διεξάγονται ασύγχρονα μέσω τηλεκπαίδευσης (52 ώρες) και ηλεκτρονικά ebooks, β) ο Πρακτικός, με δια ζώσης εκπαίδευση στις τεχνικές της ορειβασίας (χειρισμοί σχοινιών, κόμποι, προσανατολισμός κλπ) και γ) ο Βιωματικός, που έχει να κάνει με την εμπειρία που αποκτάται, μέσα απο τα όσα θα ζήσουν και θα μοιραστούν εκπαιδευτές & εκπαιδευόμενοι στα βουνά. Αυτός άλλωστε είναι και ένας από τους βασικούς λόγους που η Σχολή Βουνού διαρκεί ένα ολόκληρο ακαδημαϊκό έτος και όχι μόνο 4-5 σ/κ.

Μέσα από αυτή την διαδικασία, στόχος είναι οι εκπαιδευόμενοι όχι απλά να διδαχθούν χειρισμούς σχοινιών και κόμπους, αλλά να μυηθούν στα μυστικά του βουνού, να μάθουν να “διαβάζουν” το ορεινό τερέν, να βρίσκουν λύσεις στα προβλήματα που παρουσιάζονται και να αποκτήσουν ορθή κριτική ικανότητα λήψης αποφάσεων, ακρογωνιαίο λίθο κάθε αποτελεσματικής και ασφαλούς εξόρμησης.

Εκπαιδευτικό σύστημα

Το εκπαιδευτικό σύστημα της Πανελλήνιας Σχολής Ορειβασίας Αναρρίχησης για την ορειβασία, αποτελείται από οκτώ (8) διαφορετικά επίπεδα που καλύπτουν όλο το φάσμα της ορειβατικής εκπαίδευσης. Τα τέσσερα πρώτα επίπεδα (ML1-ML4) είναι ερασιτεχνικού χαρακτήρα ενώ τα τέσσερα δεύτερα (ML5-ML8) προορίζονται για επαγγελματίες.

Τα οκτώ (8) επίπεδα ορειβατικής εκπαίδευσης της Πανελλήνιας Σχολής Ορειβασίας Αναρρίχησης είναι:

ML-1  Θερινού Βουνού
ML-2  Χειμερινού Βουνού
ΜL-3  Αλπικής Αναρρίχησης
ML-4  Ορεινής Διάσωσης
ML-5  Αρχηγών Ορειβασίας
ML-6  Βοηθών Εκπαιδευτών Ορειβασίας
ML-7  Εκπαιδευτών Ορειβασίας
ML-8  Πιστοποιητών δεξιοτήτων & γνώσεων

Διδακτέα ύλη

Η διδακτέα ύλη της σχολής καλύπτει πλήρως την βασική ορειβατική εκπαίδευση και χωρίζεται σε επιμέρους εκπαιδευτικά αντικείμενα τα οποία περιλαμβάνουν όλες τις θεωρητικές & πρακτικές γνώσεις που χρειάζεται να γνωρίζει ο ορειβάτης για να ανεβαίνει με ασφάλεια & αποτελεσματικότητα στο βουνό, όλες τις εποχές του χρόνου.

Εκπαιδευτικά αντικείμενα της Σχολής Βουνού επιπέδου ML-1:

 1. εισαγωγή στην ορειβασία
 2. ιστορία της ορειβασίας
 3. οικολογία & ορεινό περιβάλλον
 4. ορειβατικός εξοπλισμός (επιλογή, χρήση, συντήρηση)
 5. προσανατολισμός (χρήση χάρτη, πυξίδας & GPS)
 6. διαβίωση στο βουνό
 7. οργάνωση κατασκήνωσης
 8. κίνδυνοι στο βουνό
 9. διατροφή στο βουνό
 10. αρχές φυσιολογίας
 11. προπονητική της ορειβασίας
 12. τεχνικές ορεινής πεζοπορίας
 13. κίνηση στο χιόνι
 14. χρήση κραμπόν-πιολέ
 15. τεχνικές self arest
 16. ορειβατικοί κόμποι
 17. χειρισμοί σχοινιών
 18. τεχνικές ασφάλισης
 19. τοποθέτηση ασφαλειών στο χιόνι
 20. κατασκευή ρελέ
 21. νυχτερινή πορεία
 22. αρχές μετεωρολογίας & πρόγνωσης του καιρού στο βουνό
 23. χειμερινή διαβίωση-bivouac
 24. κατασκευή παγοσπηλιάς-χιονότρυπας
 25. πρόγνωση & αντιμετώπιση χιονοστιβάδων (χρήση ARVA & avalanche probe)
 26. διαχείριση κρίσεων & επειγουσών καταστάσεων
 27. A’ βοήθειες στο βουνό-μεταφορά τραυματία
 28. ασύρματες επικοινωνίες
 29. αρχές έρευνας & διάσωσης
 30. ορειβατικές αποστολές

Δομή της εκπαίδευσης

Η εκπαίδευση στην Πανελλήνια Σχολή Ορειβασίας χωρίζεται σε δύο σκέλη: α) θεωρητικό & β) πρακτικό. 

Θεωρητικό Σκέλος 

Το θεωρητικό σκέλος, περιλαμβάνει 12 αυτοτελή διαδικτυακά μαθήματα που καλύπτουν όλα τα εκπαιδευτικά αντικείμενα της ορειβασίας τόσο για το καλοκαιρινό όσο και για το χειμερινό τμήμα. Τα μαθήματα αυτά έχουν βιντεοσκοπηθεί και έχουν ανέβει στην πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης της σχολής. Αυτό σημαίνει ότι οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ξεκινήσουν την εκπαίδευση τους, ανά πάσα στιγμή (ασύγχρονα), οπουδήποτε κι αν βρίσκονται και στο χρόνο που τους εξυπηρετεί καλύτερα.

Τα διαδικτυακά μαθήματα αποτελούνται συνολικά από 52 ώρες & 43 λεπτά θεωρητικής εκπαίδευσης (Μ.Ο μαθήματος 4ωρ24′), στις οποίες παρουσιάζονται συνολικά 1.020 διαφάνειες, που περιλαμβάνουν κείμενα, φωτογραφίες, σκίτσα, πίνακες, χάρτες και διαγράμματα από όλες τις εκπαιδευτικές ενότητες της διδακτέας ύλης της σχολής. .

Κατά την διάρκεια των θεωρητικών μαθημάτων, γίνεται διεξοδική ανάλυση του κάθε εκπαιδευτικού αντικειμένου καθώς και παραπομπές σε πραγματικά συμβάντα από την εμπειρία του εισηγητή Π. Κοτρωνάρου στα βουνά. Εκτός από τον εκπαιδευτικό τους χαρακτήρα, τα θεωρητικά μαθήματα είναι και μια πολύ καλή ευκαιρία ενημέρωσης για την δραστηριότητα της ορειβασίας, όπως επίσης και για τον τρόπο διεξαγωγής της σχολής.

Τα θεωρητικά μαθήματα ΔΕΝ χρειάζεται να τα παρακολουθήσετε όλα μαζί πριν την έναρξη της πρακτικής σας στα βουνά. Ενδείκνυται να τα παρακολουθήσετε σταδιακά κατά την διάρκεια της χρονιάς και αν χρειαστεί μπορείτε να τα επαναλάβετε.

Εάν θέλετε να ξεκινήσετε άμεσα την εκπαίδευση σας στη Σχολή Βουνού, συμπληρώστε την φόρμα εγγραφής που υπάρχει στο τέλος της παρούσας σελίδας. Στο email που θα καταχωρήσετε θα λάβετε ένα αυτοματοποιημένο μήνυμα, στο οποίο περιλαμβάνεται το link και ο κωδικός για να παρακολουθήσετε άμεσα (ακόμα και τώρα!) το πρώτο μάθημα.

Πρόγραμμα Θεωρητικού Σκέλους – Διαδικτυακά μαθήματα

 1. Εισαγωγή στην Ορειβασία
 2. Ορειβατικός Εξοπλισμός
 3. Προσανατολισμός
 4. Διαβίωση & Κίνδυνοι στο βουνό
 5. Τεχνικές Ορεινής Πεζοπορίας
 6. Προπόνηση & Διατροφή στο βουνό
 7. Αρχές Μετεωρολογίας
 8. Χιονοστιβάδες
 9. Διαχείριση Κρίσεων
 10. Κίνηση & ασφάλιση στο χιόνι
 11. Αρχές Έρευνας & Διάσωσης
 12. Ορειβατικές Αποστολές

Διαδικασία εισόδου στο βιντεοσκοπημένο μάθημα

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τα θεωρητικά μαθήματα από την άνεση του Η/Υ, του tablet ή του κινητού σας, χωρίς να απαιτείται η εγκατάσταση κάποιου ειδικού λογισμικού, αρκεί να έχετε σύνδεση στο διαδίκτυο.

Η διαδικασία εισόδου στο βιντεοσκοπημένο μάθημα είναι απλή και ολοκληρώνεται μόλις σε τρία κλικ:

 1. Κάνετε διπλό κλικ στον σύνδεσμο του μαθήματος
 2. Πληκτρολογείτε στο κουτάκι, τον κωδικό του μαθήματος και κάνετε κλικ στο κουμπί “Σύνδεση”.
 3. Κάνετε κλικ πάνω στο παράθυρο με το video του μαθήματος και το μάθημα ξεκινάει.

Βλέπετε όσο από το μάθημα επιθυμείτε. Αν θέλετε να διακόψετε και να συνεχίσετε καποια άλλη στιγμή, σημειώνετε τον έως τότε χρόνο μαθήματος και όταν επανέλθετε συνεχίζετε το μάθημα από εκεί που το είχατε αφήσει. Κατά την διάρκεια της χρονιάς μπορείτε να επαναλάβετε το μάθημα όσες φορές θέλετε. Αν υπάρχουν απορίες τις σημειώνετε και τις επιλύουμε είτε τηλεφωνικός, είτε στέλνοντας email, είτε δια ζώσης κατά την διάρκεια των εξορμήσεων μας στα βουνά.

Πρακτικό Σκέλος 

Η πρακτική εκπαίδευση στη Σχολή Βουνού, καλύπτεται μέσα από προγραμματισμένες εξορμήσεις που διεξάγονται στα βουνά και καλύπτουν σχεδόν όλες τις γεωγραφικές περιοχές. Το πρόγραμμα των εξορμήσεων είναι ευέλικτο και διαμορφώνεται ανάλογα με τον τόπο κατοικίας (Βόρεια-Νότια Ελλάδα, Κρήτη, Κύπρος), τον διαθέσιμο χρόνο, τους στόχους και την φυσική σας κατάσταση.

Με κεντρικό σύνθημα “Σώστε τα Βουνά” (Save_Mountains), το φετινό πρόγραμμα εξορμήσεων της «Σχολής Βουνού», είναι αφιερωμένο στον αγώνα για την προστασία των βουνών που απειλούνται στις μέρες μας με ολοκληρωτική καταστροφή, από την εγκατάσταση αιολικών εργοστασίων στις αγέρωχες κορυφές τους.

Πρόκειται για μια μαραθώνια περιοδεία 100 ημερών σε 40 βουνά, που εκτός από τον εκπαιδευτικό χαρακτήρα σκοπό έχει να αναδείξει την ομορφιά και τον φυσικό πλούτο των βουνών μας, κάνοντας τα προσιτά στον απλό περιπατητή και φυσιολάτρη. Το project ξεκινά συμβολικά, με παρέμβαση στο Τύμπανο Αγράφων την Κυριακή 18 Ιουλίου 2021 με σκοπό να ολοκληρωθεί στο Παρθένο δάσος της Ροδόπης την Δευτέρα του Αγ. Πνεύματος 13 Ιουνίου 2022.

Συγκεντρωτική Λίστα Βουνών ή Σ.Λ.Β.

Η “Συγκεντρωτική Λίστα Βουνών” ή χάριν συντομίας Σ.Λ.Β, είναι η λίστα με τα διαθέσιμα βουνά και τις ημερομηνίες όπου μπορείτε να κάνετε την πρακτική σας εξάσκηση στην Σχολή Βουνού. Δεν είναι απαραίτητο να έρθετε σε όλα τα βουνά. Για να λάβετε όμως την πιστοποίηση γνώσεων & δεξιοτήτων επιπέδου ML-1 της Πανελλήνιας Σχολής Ορειβασίας Αναρρίχησης, θα πρέπει να παραβρεθείτε σε τουλάχιστον 15 ημέρες πρακτικής εκπαίδευσης στα βουνά, από τις οποίες οι 10 (τουλάχιστον), να είναι σε βουνά με χειμερινές συνθήκες (από 1 Δεκεμβρίου έως 30 Απριλίου).

Αφού συμπληρώσετε την ηλεκτρονική φόρμα εγγραφής στη σχολή, θα λάβετε στο email που έχετε καταχωρήσει, ένα email με αναλυτικές πληροφορίες για την σχολή. Μέσα στο email περιλαμβάνεται και ένας σύνδεσμος (link) που οδηγεί σε μια ηλεκτρονική φόρμα που ονομάζεται “Συγκεντρωτική Λίστα Βουνών”. Εκεί μπορείτε τικάροντας το αριστερό κουτάκι να δηλώσετε ποιες ημερομηνίες και ποια βουνά σας εξυπηρετούν καλύτερα, ώστε να παρακολουθήσετε το πρακτικό σκέλος της σχολής. 

Μπορείτε να επιλέξετε να κάνετε την πρακτική σας εξάσκηση σε όσα από τα διαθέσιμα βουνά της “Συγκεντρωτικής Λίστας Βουνών” επιθυμείτε, ακόμα και ΟΛΑ! Όμως, για την καλύτερη οργάνωση των εξορμήσεων, παρακαλούμε επιλέξτε τις εξορμήσεις σας ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΑ, υπολογίζοντας τις ανάγκες και τον διαθέσιμο χρόνο σας. Επιλέξτε τα βουνά όπου έχετε τις περισσότερες πιθανότητες να μπορέσετε να έρθετε, με βάση τις υποχρεώσεις και το προσωπικό-επαγγελματικό, καθημερινό σας πρόγραμμα.

Αφού συμπληρώσετε και καταχωρήσετε ηλεκτρονικά την Σ.Λ.Β, θα δημιουργηθεί για εσάς ένα εξατομικευμένο πλάνο, ώστε κατά την διάρκεια αυτών των εξορμήσεων, να περάσετε από όλα τα εκπαιδευτικά αντικείμενα της πρακτικής εκπαίδευσης και εξάσκησης μας στα βουνά (προσανατολισμός, χρήση κραμπόν-πιολέ, χειρισμοί σχοινιών, τεχνικές ασφάλισης, κόμποι κλπ).

Αν κατά την διάρκεια της σεζόν παρουσιαστούν αλλαγές στο προσωπικό-επαγγελματικό σας πρόγραμμα, μπορείτε να διορθώσετε το πλάνο σας συμπληρώνοντας μια νέα Σ.Λ.Β. Στην περίπτωση αυτή το σύστημα αναπροσαρμόζει αυτόματα το πλάνο, λαμβάνοντας υπόψιν την πιο πρόσφατη Σ.Λ.Β, που έχετε καταχωρήσει, καταργώντας τις προηγούμενες. 

Αναλογία αργιών & καθημερινών

Για πολλά χρόνια η ορειβατική εκπαίδευση ήταν αποκλειστικό προνόμιο όσων δούλευαν τις καθημερινές και είχαν κενά τα σαββατοκύριακα, όπου διεξάγωνται παραδοσιακά οι σχολές των ορειβατικών συλλόγων της ΕΟΟΑ. Η Πανελλήνια Σχολή Ορειβασίας Αναρρίχησης καινοτομεί και σε αυτό το σημείο προσφέροντας ευκαιρίες για εκπαίδευση με εξορμήσεις που διεξάγονται τόσο σαββατοκύριακα όσο και καθημερινές, ώστε να μπορούν να συμμετέχουν όλοι, ανεξάρτητα αν εργάζονται καθημερινές ή σ/κ. Η αναλογία μεταξύ αργιών και καθημερινών, όπου θα πραγματοποιηθεί η πρακτική εκπαίδευση, είναι: 60% αργίες και 40% καθημερινές.

Μην περιμένετε μόνο τα σ/κ και τις αργίες για να κάνετε την πρακτική σας στα βουνά (τα θεωρητικά γίνονται ασύγχρονα μέσω τηλεκπαίδευσης). Προγραμματίστε από τώρα τις άδειες σας, ώστε να μπορέσετε να συμετέχετε στην εκπαίδευση και κάποιες (έστω και λίγες) καθημερινές. Συνολικά η πρακτική της Σχολής Βουνού, θα πραγματοποιηθεί στις εξής ημέρες:
 • 11 x Δευτέρες (αργίες: Καθ. Δευτέρα, Αγ. Πνεύματος, & 2η ημ. Χριστουγέννων)
 • 09 x Τρίτες
 • 10 x Τετάρτες (αργίες: 17ης Νοεμβρίου)
 • 07 x Πέμπτες (αργίες: 28η Οκτωβρίου & Θεοφανείων)
 • 10 x Παρασκευές (αργίες: 25ης Μαρτίου)
 • 27 x Σάββατα
 • 26 x Κυριακές

Σύνολο: 100 ημέρες (60 ημέρες σ/κ & αργίες και 40 ημέρες καθημερινές)

Πρόγραμμα Πρακτικού Σκέλους – Ορειβατικές εξορμήσεις* Σχολής Βουνού 2021-2022

Για να δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα της κάθε εξόρμησης κάντε κλικ πάνω στον αντίστοιχο σύνδεσμο:

01.) 17-18/07/21 Άγραφα, συμβολική έναρξη Σχολής Βουνού 2021-2022, Τύμπανο Αργιθέας, διήμερη (Σ/Κ)
Ε1) 13-22/08/21 Elbrus Caucasus, Ρωσία, εκπαιδευτική αποστολή στον Καύκασο, δεκαήμερη (Π/Κ)
02.) 04-08/09/21 Διάσχιση Βόρειας Πίνδου, Μαυροβούνι-Βάλια Κάλντα-Σμόλικας, πενταήμερη (Σ/Κ/Δ/Τ/Τ)
03.) 13 /09/2021 Πάρνηθα, Αττική, μονοήμερη (ΔΕ)
Ε2) 17-19/09/21 Mont Blanc Express, εκπαιδευτική αποστολή στις Γαλλικές Άλπεις, τετραήμερη (Τ/Τ/Π/Π)
04.) 18-19/09/21 Μαίναλο, Πελ/νησος, Αρκαδία, διήμερη (Σ/Κ)
05.) 20-22/09/21 Ταΰγετος, Πενταδάκτυλος, Πελ/νησος, Λακωνία, τριήμερη (Δ/Τ/Τ)
Ε3) 25-26/09/21 Olympus Hard Way, Κόψη Ναούμ, πέρασμα Νάτση, Στεφάνι-Μύτικας, διήμερη (Σ/Κ)
06.) 01-02/10/21 Τριγγία-Κόζιακας, Θεσσαλία, μονοήμερη/διήμερη (Π/Σ)
07.) 09-11/10/21 Όλυμπος, Μακεδονία, τριήμερη (Σ/Κ/Δ)
08.) 13 /10/2021 Χορτιάτης, Θεσ/νίκη, μονοήμερη (ΤΕ)
09.) 20 /10/2021 Πάρνηθα, Αττική, μονοήμερη (ΤΕ)
10.) 28-31/10/21 Γκαμήλα, Τύμφη, Ήπειρος-Ζαγόρι, τετραήμερη (Π/Π/Σ/Κ)
11.) 10-11/11/21 Οίτη, Στ. Ελλάδα, Φθιώτιδα, διήμερη (Τ/Π)
12.) 13-14/11/21 Πιέρια Όρη, Μακεδονία, διήμερη (Σ/Κ)
13.) 17-18/11/21 Γκιώνα, μονοπάτι Καραγιάννη, Στ. Ελλάδα, Φωκίδα, διήμερη (Τ/Π)
14.) 27-28/11/21 Πάρνωνας, Πελ/νησος, Λακωνία, διήμερη (Σ/Κ)
15.) 04-05/12/21 Άγραφα, Θεσσαλία, Λ. Πλαστήρα, διήμερη (Σ/Κ)
16.) 11-12/12/21 Βούρινος-Άσκιο, Δυτ. Μακεδονία, Κοζάνη, διήμερη (Σ/Κ)
17.) 13-14/12/21 Βαρνούντας-Πρέσπες, Δυτ. Μακεδονία, Φλώρινα, διήμερη (Δ/Τ)
18.) 18 /12/2021 Πάρνηθα-Άρμα, Via Ferrata, Αττική, μονοήμερη (Σ)
19.) 19 /12/2021 Ζήρεια, Πελ/νησος, Κορινθία, μονοήμερη (Κ)
20.) 24-27/12/21 Pelister, Skopje, τετραήμερη (Π/Σ/Κ/Δ)
21.) 06-09/01/22 Όλυμπος, Μακεδονία, τετραήμερη (Π/Π/Σ/Κ)
22.) 15-16/01/22 Δίρφυς, Εύβοια, διήμερη (Σ/Κ)
23.) 17-18/01/22 Βελούχι-Καλιακούδα, Στ. Ελλάδα, Καρπενήσι, διήμερη (Δ/Τ)
24.) 20 /01/2022 Όρβηλος, Μακεδονία, Κάτω Νευροκόπι, Βουλγαρία, μονοήμερη (ΠΕ)

25.) 21-23/01/22 Παγγαίο-Φαλακρό, Μακεδονία, Δράμα, διήμερη/τριήμερη (Π/Σ/Κ)
26.) 29-30/01/22 Ταΰγετος, Πελ/νησος, Λακωνία, διήμερη, (Σ/Κ)
27.) 03-06/02/22 Τρόοδος, Κύπρος, τετραήμερη (Π/Π/Σ/Κ)
28.) 08-09/02/22 Χελμός, Πελ/νησος, Αχαΐα, διήμερη (Τ/Τ)
29.) 12-13/02/22 Παρνασσός, Στ. Ελλάδα, Βοιωτία, διήμερη (Σ/Κ)
Ε4) 17-20/02/22 Gamila Winter Survival Training, Ήπειρος, τετραήμερη (Π/Π/Σ/Κ)
30.) 22-23/02/22 Τζένα-Πίνοβο, Μακεδονία, Έδεσσα, διήμερη (Τ/Τ)
31.) 26-27/02/22 Βαρδούσια Ι, Στ. Ελλάδα, Φωκίδα, διήμερη (Σ/Κ)
32.) 05-07/03/22 Τζουμέρκα, Ήπειρος, τριήμερη (Σ/Κ/Δ) (Καθ. Δευτέρα)
33.) 12-13/03/22 Βαρδούσια ΙΙ, Στ. Ελλάδα, Φωκίδα, διήμερη (Σ/Κ)
Ε5) 19-21/03/22 Olympus Expedition Training, Όλυμπος, Μακεδονία, τριήμερη (Σ/Κ/Δ)
34.) 24-27/03/22 Λευκά Όρη, Ψηλορείτης, Κρήτη, τετραήμερη (Π/Π/Σ/Κ)
35.) 02-03/04/22 Ερύμανθος, Αχαΐα-Ηλεία, διήμερη (Σ/Κ)

36.) 09-10/04/22 Γκιώνα, Βαθιά Λάκα, Στ. Ελλάδα, διήμερη (Σ/Κ)
37.) 12-13/04/22 Χατζή, Άγραφα, διήμερη (Τ/Τ)
38.) 15-17/04/22 Σμόλικας, Ήπειρος, τριήμερη (Π/Σ/Κ)
39.) 16-18/05/22 Λάκμος (Περιστέρι), Ήπειρος, τριήμερη (Δ/Τ/Τ)
40.) 10-13/06/22 Ροδόπη, Παρθένο Δάσος, Θράκη, τετραήμερη (Π/Σ/Κ/Δ)

* Σημείωση: Όπου «Ε1, Ε2 κλπ» είναι ο αύξων αριθμός των εξορμήσεων, εκτός του βασικού προγράμματος της Σχολής Βουνού 2021-2022. Τα προγράμματα: “Elbrus Caucasus”, “Mont Blanc Express”, “Olympus Hard Way”, “Gamila Winter Survival Training” & “Olympus Expedition Training” είναι ανεξάρτητα εκπαιδευτικά προγράμματα, τα οποία δεν συμπεριλαμβάνονται στο κυρίως πρόγραμμα της σχολής, προσμετρώνται όμως κανονικά στις εκπαιδευτικές ημέρες της Σχολής Βουνού, για όσους/σες επιλέξουν να συμμετέχουν σε αυτά.

Προϋποθέσεις συμμετοχής

Για την συμμετοχή σας στην Πανελλήνια Σχολή Ορειβασίας στο επίπεδο ML-1, δεν απαιτείται προηγούμενη ορειβατική εμπειρία, παρά μόνον μια στοιχειώδης φυσική κατάσταση και αγάπη για τη φύση, την εξερεύνηση και την περιπέτεια. Το Σάββατο η πεζοπορία μας ως τα καταφύγια έχει διάρκεια 2-3 ώρες ενώ την Κυριακή (που συνήθως γίνεται η ανάβαση προς τις κορυφές) κυμαίνεται από 4 έως 6 ώρες.

Κατά την διάρκεια της πρακτικής γίνεται διαχωρισμός σε μικρότερες ομάδες, ανάλογα με το επίπεδο της φυσικής κατάστασης και των εξατομικευμένων στόχων των εκπαιδευόμενων. Έτσι μια υποομάδα μπορεί να ακολουθήσει μακρύτερη διαδρομή ή να διανυκτερεύσει στο ύπαιθρο (π.χ. bivouac στην κορυφή ενός βουνού) ενώ μια άλλη να ακολουθήσει μια συντομότερη και να διανυκτερεύσει στο καταφύγιο.

Μπορεί η διαδρομή που θα ακολουθηθεί να είναι διαφορετική και στις δύο όμως περιπτώσεις οι εκπαιδευόμενοι θα λάβουν την ίδια εκπαίδευση τόσο όσον αφορά τα hard skills δηλαδή τις τεχνικές γνώσεις (π.χ χρήση κραμπόν-πιολέ) όσο και τα αναφερόμενα ως soft skills (π.χ θέματα ορειβατικής παιδείας κλπ).

Όσον αφορά τον ορειβατικό εξοπλισμό, θα χρειαστεί να προμηθευτείτε μόνον τα προσωπικά σας υλικά (μπότες, σακίδιο κλπ.) καθώς όλος ο υπόλοιπος εξειδικευμένος εξοπλισμός (κραμπόν, πιολέ, σχοινιά κλπ) παρέχεται από την σχολή.

Εκπαιδευτές

Στη σχολή διδάσκουν διπλωματούχοι οδηγοί βουνού και εκπαιδευτές ορειβασίας της Πανελλήνιας Σχολής Ορειβασίας Αναρρίχησης επιπέδου ML-7, με υψηλό επίπεδο κατάρτισης και μεγάλη ορειβατική, εκπαιδευτική καθώς και παιδαγωγική εμπειρία πάνω στην εκπαίδευση ενηλίκων.

Υπεύθυνος εκπαίδευσης της σχολής ορειβασίας και επικεφαλής σε όλες τις εξορμήσεις, θα είναι ο Οδηγός Βουνού Παναγιώτης Κοτρωνάρος, ο οποίος αναλαμβάνει επί προσωπικού τον κάθε μαθητή με εξατομικευμένη καθοδήγηση, τόσο πριν την έναρξη της σχολής όσο και κατά την διάρκεια αλλά και μετά τη λήξη της.

Η καθοδήγηση αυτή αφορά την επιλογή των στόχων, το είδος της προετοιμασίας, την επιλογή του κατάλληλου εξοπλισμού ακόμα και την μελλοντική επαγγελματική αποκατάσταση των ενδιαφερόμενων στο χώρο των υπαίθριων δραστηριοτήτων.

Ομάδες με ειδικά ενδιαφέροντα

Εκτός από το βασικό πρόγραμμα εκπαίδευσης, στα πλαίσια της σχολής δημιουργούνται ομάδες ειδικών ενδιαφερόντων όπως η ομάδα των “αντισκηνάδων” που είναι προσανατολισμένη στη υπαίθρια χειμερινή διαβίωση, η ομάδα υψηλού βουνού που έχει στόχο την συμμετοχή σε αποστολές μεγάλου υψόμετρου στο εξωτερικό (Καύκασος, Άλπεις, Ιμαλάια κ.α.) και η ομάδα χειμερινής αναρρίχησης & διάσωσης με κύριο αντικείμενο το τεχνικό βουνό, τις διαδρομές πάγου και την ορεινή διάσωση.

Αξιολόγηση

Για να θεωρηθεί ένας εκπαιδευόμενος επιτυχών και να λάβει την πιστοποίηση επιπέδου ML-1 (Mountaineer Level-1), θα πρέπει:

 1. Να έχει παρακολουθήσει τα 12 διαδικτυακά μαθήματα της σχολής
 2. Να έχει παραβρεθεί σε τουλάχιστον 15 ημέρες πρακτικής εκπαίδευσης στα βουνά, από τις οποίες τουλάχιστον 10 σε χειμερινό βουνό (από 1/12 έως 30/4), όπου υπάρχει το στοιχείο του χιονιού.
 3. Να έχει περάσει επιτυχώς το γραπτό τεστ πολλαπλής επιλογής 
 4. Να έχει περάσει επιτυχώς τις πρακτικές εξετάσεις της Σχολής Βουνού για το επίπεδο ML-1

Εξετάσεις πιστοποίησης γνώσεων

Μπορούν να δώσουν τις πρακτικές εξετάσεις πιστοποίησης γνώσεων χειμερινού βουνού, τόσο οι μαθητές/μαθήτριες της τρέχουσας σχολής 2021-2022 – που έχουν συμπληρώσει 15 ημέρες εκπαίδευσης με την Σχολή Βουνού, από τις οποίες οι 10 τουλάχιστον σε χειμερινό βουνό – όσο και οι μαθητές των ετών 2019-2020 και 2020-2021, των οποίων οι εξετάσεις στο χειμερινό βουνό, αναβλήθηκαν λόγω των αλλεπάλληλων lockdown, εξαιτίας του covid19.

Για τους μαθητές/τριες της σχολής που θα ολοκληρώσουν τις πρακτικές εξετάσεις, θα ακολουθήσουν και οι γραπτές, οι οποίες θα γίνουν μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας (ηλεκτρονικό τεστ πολλαπλών επιλογών), σε χρόνο που θα καθορίσουν οι ίδιοι οι εξεταζόμενοι. Οι ημερομηνίες των πρακτικών εξετάσεων* πιστοποίησης είναι:

26-27/2/2022 στα Βαρδούσια
5-7/3/2022 στα Τζουμέρκα
12-13/3/2022 στα Βαρδούσια
19-21/3/2022 στον Όλυμπο
15-17/4/2022 στον Σμόλικα

* Οι πρακτικές εξετάσεις μπορούν να δοθούν και σε άλλες ημερομηνίες & βουνά, κατόπιν συνεννοήσεως με την σχολή.

Βαθμολόγηση

Σύμφωνα με το εκπαιδευτικό σύστημα της Πανελλήνιας Σχολής Ορειβασίας Αναρρίχησης, οι εξετάσεις πιστοποίησης χωρίζονται στο πρακτικό σκέλος που διεξάγεται δια ζώσης και στο θεωρητικό σκέλος που διεξάγεται διαδικτυακά. Η επίδοση των συμμετεχόντων στις εξετάσεις πιστοποίησης, αξιολογείται, με βάση την αριθμητική κλίμακα 0-10 (το 10 είναι το άριστα), τόσο για το κάθε εκπαιδευτικό αντικείμενο ξεχωριστά, όσο και για την συνολική βαθμολογία του κάθε σκέλους καθώς και για την τελική βαθμολογία. Ως ελάχιστο όριο επάρκειας για την πιστοποίηση (βάση), θεωρείται το πέντε (5) της τελικής βαθμολογίας.

Η τελική βαθμολογία, διαμορφώνεται από το άθροισμα της Συνολικής βαθμολογίας του πρακτικού & θεωρητικού σκέλους, με αναλογία 70-30% (70% για το πρακτικό και 30% για το θεωρητικό). Με βάσει την παραπάνω αναλογία, ο Συντελεστής Βαρύτητας (Σ.Β.) που αφορά την συνολική βαθμολογία στο πρακτικό σκέλος (πρακτικές εξετάσεις), είναι 0,7 ενώ ο αντίστοιχος Σ.Β. που αφορά στο θεωρητικό σκέλος (διαδικτυακό τεστ), είναι 0,3 (70%+30%=100%). 

Εξετάσεις πρακτικού σκέλους

Οι εξετάσεις του πρακτικού σκέλους, περιλαμβάνουν δεξιότητες, με διαφορετικό συντελεστή βαρύτητας (Σ.Β), βάσει του οποίου καθορίζεται η Συνολική Βαθμολογία των πρακτικών εξετάσεων. Οι δεξιότητες αυτές χωρίζονται σε τέσσερις (4) θεματικές ενότητες, που έχουν διαφορετικό Σ.Β και είναι οι εξής:

Θεματική ενότητα «Τ»: Τεχνικές κίνησης & ασφάλισης στο χιόνι (Τ), Σ.Β = 0,05
Θεματική ενότητα «Ε»: Επιβίωση & διάσωση στο χειμερινό βουνό (Ε), Σ.Β = 0,04

Θεματική ενότητα «Π»: Προσανατολισμός (Π), Σ.Β = 0,03
Θεματική ενότητα «Κ»: Κόμποι (Κ), Σ.Β = 0,02

Σύμφωνα με το παραπάνω σύστημα, η μέγιστη βαθμολογία που μπορεί ο εξεταζόμενος να επιτύχει στις πρακτικές εξετάσεις, είναι:

Θεματική ενότητα «Τ»: 10 x (10 x 0,05) = 5 μονάδες
Θεματική ενότητα «Ε»: 3 x (10 x 0,04) = 1,2 μονάδες
Θεματική ενότητα «Π»: 6 x (10 x 0,03) = 1,8 μονάδες
Θεματική ενότητα «Κ»: 10 x (10 x 0,02) = 2 μονάδες

Σύνολο: 10 μονάδες, οι οποίες συνεισφέρουν 10 x 0,7 = 7 μονάδες στην Τελική Βαθμολογία 

ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΟΥ ΣΚΕΛΟΥΣ

Τεχνικές κίνησης & ασφάλισης στο χιόνι (Τ). Σ.Β = 0,05

Τ-01 Πεζοπορία σε χιόνι με μπατόν (χωρίς κραμπόν-πιολέ) (ασφαλιστικό επίπεδο 0)
Τ-02 Πεζοπορία σε χιόνι με κραμπόν-πιολέ, χωρίς σχοινί (ασφαλιστικό επίπεδο 1)
Τ-03 Τεχνικές self arrest (ασφαλιστικό επίπεδο 1)
Τ-04 Ταυτόχρονη κίνηση στο χιόνι. Δέσιμο με/χωρίς μπωντριέ & αλπικές κουλούρες (ασφαλιστικό επίπεδο 2)
Τ-05 Ταυτόχρονη κίνηση στο χιόνι με ενδιάμεσες ασφάλειες. Τοποθέτηση αλουμινογωνιών/deadman (ασφαλιστικό επίπεδο 3)
Τ-06 Ασφάλιση από μονές αγκυρώσεις π.χ μπότα/πιολέ (ασφαλιστικό επίπεδο 4)
Τ-07 Δυναμική ασφάλιση (ασφαλιστικό επίπεδο 4)
Τ-08 Κατασκευή ρελέ στο χιόνι (ασφαλιστικό επίπεδο 5)
Τ-09 Στατική ασφάλιση από το ρελέ με μισή ψαλιδιά (ασφαλιστικό επίπεδο 5)
Τ-10 Κίνηση σε φιξαρισμένα σχοινιά (ασφαλιστικό επίπεδο 5)

Παράδειγμα: Αν στην δεξιότητα Τ-01 ο/η υποψήφιος/α φέρει επίδοση 7 (με άριστα το 10) τότε αυτή συνεισφέρει: 7 x 0,05 = 0,35 βαθμούς στην συνολική βαθμολογία του πρακτικού σκέλους και αντίστοιχα προστίθενται και οι υπόλοιπες βαθμολογίες.

Επιβίωση & Διάσωση (Ε) Σ.Β = 0,04

Ε-01 Χρήση ARVA & Avalanche Probe
Ε-02 Ανάγνωση προφίλ χιονιού
Ε-03 Κατασκευή χιονότρυπας

Παράδειγμα: Αν στην δεξιότητα Ε-01 ο/η υποψήφιος/α φέρει επίδοση 4 (με άριστα το 10), τότε αυτή συνεισφέρει: 4 x 0,04 = 0,16 βαθμούς, στην συνολική βαθμολογία του πρακτικού σκέλους και αντίστοιχα προστίθενται και οι υπόλοιπες βαθμολογίες.

Προσανατολισμός (Π) Σ.Β = 0,03

Π-01 Ανάγνωση ισοϋψών καμπύλων
Π-02 Υπολογισμός φαινομενικής απόστασης
Π-03 Υπολογισμός γεωγραφικού αζιμούθιου και μετατροπή σε μαγνητικό
Π-04 Διόπτευση με πυξίδα στο φυσικό περιβάλλον και μεταφορά μέτρησης στο χάρτη
Π-05 Εφαρμογή πορείας στο βουνό με πυξίδα/χάρτη
Π-06 Προσδιορισμός στίγματος στο χάρτη με τριγωνισμό

Παράδειγμα: Αν στην δεξιότητα Π-01 ο/η υποψήφιος/α φέρει επίδοση 9 (με άριστα το 10), τότε αυτή συνεισφέρει: 9 x 0,03 = 0,27 βαθμούς, στην συνολική βαθμολογία του πρακτικού σκέλους και αντίστοιχα προστίθενται και οι υπόλοιπες βαθμολογίες.

Κόμποι (Κ) Σ.Β = 0,02

Κ-01 Οχτάρι
Κ-02 Ημίδεσμος
Κ-03 Αλουέτ
Κ-04 Πεταλούδα
Κ-05 Ψαρόκομπος
Κ-06 Ιμαντόκομπος
Κ-06 Γαλλικός αυτοσφιγγόμενος
Κ-07 Ψαλιδιά
Κ-08 Μισή Ψαλιδια
Κ-10 Καντηλίτσα

Παράδειγμα: Αν στην δεξιότητα Κ-01 ο/η υποψήφιος/α φέρει επίδοση 6 (με άριστα το 10), τότε αυτή συνεισφέρει: 6 x 0,02 = 0,12 βαθμούς στην συνολική βαθμολογία του πρακτικού σκέλους και αντίστοιχα προστίθενται και οι υπόλοιπες βαθμολογίες.

Εξετάσεις θεωρητικού σκέλους

Η παραπάνω μέθοδος βαθμολόγησης, ακολουθείται και για τις εξετάσεις του θεωρητικού σκέλους, που διεξάγονται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της Πανελλήνιας Σχολής Ορειβασίας Αναρρίχησης. Έτσι, οι 30 ερωτήσεις του τεστ γνώσεων, χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: Α) στις ερωτήσεις με υψηλό συντελεστή βαρύτητας που φέρουν το διακριτικό Υ.Β (εντός παρενθέσεως) και Β) στις ερωτήσεις με χαμηλό συντελεστή βαρύτητας που φέρουν αντίστοιχα το διακριτικό X.B.

Συνολικά υπάρχουν 10 ερωτήσεις με υψηλό συντελεστή βαρύτητας (Υ.Β) και 20 ερωτήσεις με χαμηλό συντελεστή βαρύτητας (Χ.Β). Οι ερωτήσεις Υ.Β δίνουν στον εξεταζόμενο για κάθε σωστή απάντηση μισή μονάδα, ήτοι: 0,5 x 10 = 5 μονάδες, ενώ οι ερωτήσεις Χ.Β δίνουν στον εξεταζόμενο 1/4 της μονάδας, ήτοι 0,25 x 20 = 5 μονάδες. Σύμφωνα με το παραπάνω σύστημα, η μέγιστη βαθμολογία που μπορεί ο εξεταζόμενος να επιτύχει, είναι: 5 + 5 μονάδες = 10 (άριστα), οι οποίες συνεισφέρουν 10 x 0,3 = 3 μονάδες στην Τελική Βαθμολογία.

Πιστοποιήσεις

Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της εκπαίδευσης σας, θα λάβετε την πιστοποίηση ορειβατικών γνώσεων & δεξιοτήτων της Πανελλήνιας Σχολής Ορειβασίας Αναρρίχησης επιπέδου ML-1 και την κάρτα της σχολής, που αποδεικνύουν την επάρκεια σας στα αντικείμενα που διδαχθήκατε και σας δίνουν το δικαίωμα να προχωρήσετε στα επόμενα επίπεδα ορειβατικής εκπαίδευσης.

Για την αναλυτική και εμπεριστατωμένη ενημέρωση σας σχετικά με το ισχύον καθεστώς πιστοποιήσεων, της ορειβατικής & αναρριχητικής εκπαίδευσης, παρακαλούμε διαβάστε το αναλυτικό άρθρο στο blog της ιστοσελίδας μας, κάνοντας κλικ στο link: https://www.basecamp.gr/blog-pistopoiiseis-ekpaideysis/

Εξοπλισμός

Κατά την διάρκεια της εκπαίδευσης η σχολή παρέχει σε κάθε συμμετέχοντα σύγχρονο ορειβατικό εξοπλισμό υψηλής ποιότητας που περιλαμβάνει: 1 πιολέ, 1 ζεύγος κραμπόν δετά, fast ή semi fast μαζί με αντιστομωτικούς πάτους για το χιόνι και θήκη μεταφοράς, 1 μπωντριέ (ορειβατική ζώνη) 1-2 υλικά ασφάλισης χιονιού και 1 σχοινί 50-60m (ανά 3-4άτομα).

Επίσης θα διατεθούν 10 πομποδέκτες ARVA, 12 πολύσπαστα ραβδιά (avalance probes) και 10 φτυάρια χιονιού για τις ασκήσεις διάσωσης από χιονοστιβάδες, καθώς και 2 συσκευές GPS και 10 σημαιάκια με perforator για τις ασκήσεις προσανατολισμού. 

Εκτός από τον παραπάνω εξειδικευμένο εξοπλισμό που παρέχεται από την σχολή, οι συμμετέχοντες θα πρέπει να διαθέτουν (ή να προμηθευτούν) τον προσωπικό τους ορειβατικό εξοπλισμό (ορειβατικές μπότες, ρουχισμό, σακίδιο κλπ). Ο εξοπλισμός αυτός αναφέρεται συνοπτικά παρακάτω στην παράγραφο “Λίστες εξοπλισμού”.

Σημείωση: Για την καλύτερη ενημέρωση και προετοιμασία σας στο θέμα του εξοπλισμού, συνιστούμε πριν προβείτε σε αγορές, να έχετε πρώτα παρακολουθήσει και κατανοήσει το δεύτερο διαδικτυακό μάθημα της Σχολής Βουνού με τίτλο “Ορειβατικός Εξοπλισμός”.

Τιμές

Οι τιμές των διδάκτρων της Σχολής Βουνού, διαμορφώνονται ανάλογα με το εκπαιδευτικό πλάνο (Α, Β, Γ) που έχετε επιλέξει:

Πλάνο Α: Εγγραφή στο πλήρες πρόγραμμα (καλοκαιρινό+χειμερινό τμήμα): 480€
Πλάνο Β: Εγγραφή μόνο στο καλοκαιρινό τμήμα (θεωρητικό+πρακτικό σκέλος): 380€
Πλάνο Γ: Εγγραφή μόνον στο θεωρητικό σκέλος (καλοκαιρινό+χειμερινό τμήμα): 280€

Στις παραπάνω τιμές περιλαμβάνονται οι εξής παροχές:

 1. 100 ημέρες πρακτικής εκπαίδευσης στα βουνά
 2. 40 εξορμήσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό
 3. 52 ώρες τηλεκπαίδευσης με εισηγητή τον Π. Κοτρωνάρο (12 διαδικτυακά μαθήματα)
 4. οργάνωση & διεξαγωγή της σχολής (κρατήσεις καταφυγίων, πούλμαν κλπ)
 5. αμοιβές εκπαιδευτών & οδηγών βουνού
 6. τεχνικός εξοπλισμός (κραμπον, πιολέ, σχοινιά, κ.α.)
 7. τεχνικές σημειώσεις σε ηλεκτρονική μορφή (e-books)
 8. πιστοποίηση Πανελλήνιας Σχολής Ορειβασίας Αναρρίχησης επιπέδου ML-1
 9. προετοιμασία για τις εξετάσεις διεθνούς πιστοποίησης “Εμψυχωτή-Συνοδού Πεζοπορίας” DQS
 10. ασφαλιστική κάλυψη ζωής & ατυχημάτων

ΔΕΝ περιλαμβάνονται:

– έξοδα μετακινήσεων, διαμονής, διατροφής

Κρατήσεις θέσεων-εγγραφές

Για να εγγραφείτε στην Σχολή Βουνού επιπέδου ML-1, αρχικά συμπληρώνετε την φόρμα εγγραφής, που θα βρείτε στο κάτω μέρος της παρούσας σελίδας.

Στο email που θα καταχωρήσετε στη φόρμα εγγραφής, θα λάβετε ένα αυτοματοποιημένο email, στο οποίο θα περιλαμβάνεται ένας σύνδεσμος και ένας κωδικός για να παρακολουθήσετε άμεσα και εντελώς ΔΩΡΕΑΝ το πρώτο διαδικτυακό μάθημα. 

Ανάλογα με το πλάνο που έχετε επιλέξει, η επιβεβαίωση της εγγραφής σας και της συμμετοχής σας στο πρόγραμμα, γίνεται με έναν από τους παρακάτω τρόπους πληρωμής:

Πλάνο-Α

 1. Εφάπαξ καταβολή του συνολικού ποσού των διδάκτρων και έκπτωση 10% (480€ – 10% = 432€)
 2. Κατάθεση προκαταβολής το 50% των διδάκτρων (240€) και εξόφληση σε μια διμηνιαία δόση (+240€)
 3. Κατάθεση προκαταβολής το 30% των διδάκτρων (160€) και εξόφληση σε δύο διμηνιαίες δόσεις (+2×160€)

Πλάνο-Β

 1. Εφάπαξ καταβολή του συνολικού ποσού των διδάκτρων και έκπτωση 10% (380€ – 10% = 342€)
 2. Κατάθεση προκαταβολής το 50% των διδάκτρων (190€) και εξόφληση σε μια διμηνιαία δόση (+190€)

Πλάνο-Γ

 1. Εφάπαξ καταβολή του συνολικού ποσού των διδάκτρων και έκπτωση 10% (280€ – 10% = 252€)
 2. Κατάθεση προκαταβολής το 50% των διδάκτρων (140€) και εξόφληση σε μια διμηνιαία δόση (+140€)

Η πληρωμή γίνεται με κατάθεση σε έναν από τους παρακάτω τραπεζικούς λογαριασμούς. Στην αιτιολογία κατάθεσης βάλτε το ονοματεπώνυμο σας.

 1. Alpha Bank: 157.002.310.022.291 (IBAN: GR2601401570157002310022291)
 2. Eurobank: 0026.0095.54.0200964506 (ΙΒΑΝ: GR5302600950000540200964506)
 3. Πειραιώς: 5095-057044-925 (IBAN: GR3601720950005095057044925)
 4. Εθνική: 051-60574116 (IBAN: GR7301100510000005160574116)

Η διαδικασία κράτησης θέσης-εγγραφής στη Σχολή Βουνού έχει ολοκληρωθεί !

Όροι συμμετοχής

 1. Πριν το ξεκίνημα της πρακτικής εκπαίδευσης, οι συμμετέχοντες οφείλουν να έχουν εξεταστεί ιατρικά και να μην έχουν κάποιο πρόβλημα υγείας που αντενδείκνυται στην ασφαλή διεξαγωγή της εκπαίδευσης όπως ενδεικτικά καρδιοαγγειακές παθήσεις, επιληψία, σκοτοδίνες, ιλίγγους, κινητικές δυσκολίες, εξάρτηση από το αλκοόλ ή ναρκωτικές ουσίες, ψυχικές διαταραχές, διαβήτη, μεταδοτικές ασθένειες.
 2. Ο υπεύθυνος της σχολής διατηρεί το δικαίωμα να διακόψει την εκπαίδευση κάποιου συμμετέχοντα, που δεν συμμορφώνεται στις οδηγίες των εκπαιδευτών ή κατά την κρίση του, η συμπεριφορά του μπορεί να θέσει σε κίνδυνό την ζωή του ιδίου ή των υπολοίπων.
 3. Το πρόγραμμα εξαρτάται από τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες και μπορεί να τροποποιηθεί κατά την κρίση του υπεύθυνου της σχολής, εάν αυτό είναι αναγκαίο για την ασφάλεια των συμμετεχόντων και την ομαλή διεξαγωγή της σχολής.
 4. Covi19: Για την συμμετοχή στις δια ζώσεις εκπαιδεύσεις και εξορμήσεις, τα μέτρα που λαμβάνονται είναι αντίστοιχα με αυτά που ισχύουν στις αεροπορικές μετακινήσεις. Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να έχουν είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού, είτε αρνητικό PCR διαγνωστικό test που να έχει διενεργηθεί εντός των 72 τελευταίων ωρών, είτε αρνητικό Rapid διαγνωστικό test που να έχει διενεργηθεί εντός των τελευταίων 48 ωρών.
 5. Lockdown: Σε περίπτωση που το πρόγραμμα ξεκινήσει και διακοπεί με αναγκαστικό lockdown λόγω του κορονοϊού, οι εκπαιδεύσεις ΔΕΝ ακυρώνονται (άρα ΔΕΝ χάνονται), αλλά αναβάλλονται και θα πραγματοποιηθούν σε μελλοντικές ημερομηνίες, μετά την επίσημη άρση των απαγορευτικών μέτρων, με την τρέχουσα ή σε μελλοντική σεζόν, χωρίς καμία επιπλέον οικονομική επιβάρυνση για τους συμμετέχοντες. 
 6. Σε περίπτωση που εκπαιδευόμενος/η έχει δανιστεί εξοπλισμό από την σχολή και δεν μπορέσει να παραστεί στην τελευταία ημέρα της σχολής για να παραδώσει των εξοπλισμό, τότε υποχρεούται να επιστρέψει τον εξοπλισμό που έχει δανειστεί από την σχολή (ή να τον στείλει με courier) με δική του μέριμνα εντός 10 ημερών.
 7. Η τιμή συμμετοχής στη σχολή καταβάλεται είτε προκαταβολικά πριν την έναρξη των μαθημάτων με έκπτωση 10% είτε σε 1 έως 3 διμηνιαίες δόσεις απο τις οποίες μια καταβάλεται ως προκαταβολή πριν την έναρξη και μία (ή δύο) κατά την διάρκεια σχολής.
 8. Πολιτική ακυρώσεων: Σε περίπτωση ακύρωσης έως 10 ημέρες πριν την έναρξη της σχολής επιστρέφεται ολόκληρο το ποσόν που έχετε καταβάλει. Σε περίπτωση ακύρωσης εντός των τελευταίων 10 ημερών από την έναρξη της σχολής παρακρατείται το 33% του συνολικού ποσού των διδάκτρων, ήτοι: 480€ * 33% = 160€. Σε περίπτωση ακύρωσης εντός των τελευταίων τριών ημερών ή κατα την διάρκεια της σχολής παρακρατείται ολόκληρο το ποσόν των διδάκτρων.

ΛΙΣΤΕΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ

Ο απαιτούμενος εξοπλισμός για τις εξορμήσεις της Σχολής Βουνού περιγράφεται συνοπτικά στις παρακάτω λίστες εξοπλισμού:

Λίστα-Α: Υλικά που σας δανείζει η Σχολή Βουνού

Εξειδικευμένος εξοπλισμός που σας παρέχει (σας δανίζει) η Σχολή Βουνού. Τον εξοπλισμό αυτόν θα τον παραλάβετε πριν την έναρξη της πεζοπορίας μας στις 11/12/2021 στο καταφύγιο του Βούρινου και θα τον επιστρέψετε στους διοργανωτές με την λήξη της εξόρμησης στην Βλάστη Κοζάνης, την Κυριακή το απόγευμα 12/12/2021.

 1. Ορειβατική ζώνη ασφαλείας (μπωντριέ)
 2. Δυναμικό σχοινί 50-60m (1 ανά 3-4 άτομα)
 3. Πιολέ
 4. Κραμπόν + θήκη

Διευκρινίσεις σχετικά με τον τεχνικό εξοπλισμό

Κραμπόν

Ανάλογα με το είδος της μπότας (δύσκαμπτη, ημιάκαμπτη, άκαμπτη), αντιστοιχεί και διαφορετικό είδος κραμπόν (δετά, semi fast, fast), τα οποία ρυθμίζονται ειδικά στο μέγεθος της μπότας σας. Για τον λόγο αυτό, εάν συμμετέχετε στο πλήρες πρόγραμμα της Σχολής Βουνού, τα κραμπόν αυτά τα δανείζεστε από την σχολή και τα κρατάτε για όλη την διάρκεια του χειμερινού σκέλους, καταβάλλοντας (άπαξ) εγγύηση 80€, σε έναν από τους παρακάτω λογαριασμούς. Τα χρήματα αυτά, θα σας επιστραφούν στο τέλος του χειμερινού σκέλους της σχολής αφού πρώτα επιστρέψετε τα κραμπόν μαζί με την ειδική θήκη, στη σχολή. Εναλλακτικά μπορείτε να αγοράσετε τα κραμπόν σας από ορειβατικά καταστήματα ή απευθείας από την σχολή.

Λοιπός εξοπλισμός

Τον υπόλοιπο εξοπλισμο που σας δανείζει η σχολή (σχοινιά, μπωντριέ, αντίσκηνα, πιολέ, αλουμινογωνίες κλπ), τα επιστρέφετε στους διοργανωτές στο τέλος της κάθε εξόρμησης που παίρνετε μέρος, είτε είστε εγγεγραμμένοι στην σχολή είτε όχι.

Συμμετέχοντες εκτός σχολής

Για όσους συμμετέχουν μεμονωμένα στις εξορμήσεις, χωρίς να είναι εγγεγραμμένοι στη Σχολή Βουνού, στην τιμή της κάθε εξόρμησης περιλαμβάνεται και η ενοικίαση του εξοπλισμού, οπότε αυτοί δεν χρειάζεται να καταβάλουν την εγγύηση, καθώς θα παραδώσουν τον εξοπλισμό που δανείστηκαν (συμπεριλαμβανομένων των κραμπόν), στο τέλος της κάθε εξόρμησης.

Φόρμα εγγραφής

Πλέον στην φόρμα εγγραφής υποχρεούστε να δηλώσετε το είδος των κραμπόν τα οποία θέλετε να σας δανείσει η σχολή (δετά, semifast, fast) ανάλογα με το είδος της μπότας που έχετε (δύσκαμπτη, ημιάκαμπτη, άκαμπτη).

Μπότες χειμερινού βουνού

Για να δείτε σε ποια κατηγορία ανήκει η μπότα σας, διαβάστε τον παρακάτω συνοπτικό οδηγό:

Δύσκαμπτες: Είναι οι μπότες που είναι μεν σκληρές & αδιάβροχες, αλλά ΔΕΝ έχουν υποδοχές για τις δέστρες των semi fast και fast κραμπον, ούτε στο εμπρός ούτε στο πίσω μέρος τους. Αυτές οι μπότες παίρνουν κραμπόν ΔΕΤΑ.

Ημιάκαμπτες: Είναι οι μπότες που είναι μεν σκληρές & αδιάβροχες, αλλά έχουν υποδοχή για τις δέστρες μόνο στο πίσω μέρος της μπότας, ενώ ΔΕΝ έχουν υποδοχή στο εμπρός μέρος. Αυτές οι μπότες παίρνουν κραμπόν SEMI FAST.

Άκαμπτες: Είναι οι μπότες που είναι μεν σκληρές & αδιάβροχες, αλλά έχουν υποδοχή για τις δέστρες τόσο στο πίσω όσο και στο εμπρός μέρος τους. Αυτές οι μπότες παίρνουν κραμπόν FAST.

Λίστα-Β: Σετ τεχνικού-εκπαιδευτικού εξοπλισμού* που πρέπει να προμηθευτείτε

Πρόκειται για σετ υποχρεωτικού τεχνικού εξοπλισμού που πρέπει να διαθέτουν (ή να προμηθευτούν) οι συμμετέχοντες προκειμένου να μπορέσουν να παρακολουθήσουν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Το σετ αυτό οι εκπαιδευόμενοι πρέπει να έχουν συνεχώς στο σακίδιο τους σε όλες τις εξορμήσεις της Σχολής Βουνού. Το σετ αυτό του εξοπλισμού περιλαμβάνει τα παρακάτω 7 υλικά και μπορείτε να το προμηθευτείτε είτε από καταστήματα ορειβατικών ειδών είτε κατευθείαν από την ίδια την σχολή, συμπληρώνοντας την Φόρμα Παραγγελίας Σετ Υλικών που θα βρείτε στο τέλος του παρόντος κειμένου αλλά και στο τέλος της αναλυτικής περιγραφής της κάθε εξόρμησης και να το παραλάβετε στην πρώτη εξόρμηση που θα έρθετε.

 1. Καραμπίνερ ασφαλείας τύπου D (1)
 2. Καραμπίνερ ασφαλείας τύπου HMS (1)
 3. Καραμπίνερ απλό (1)
 4. Κορδονέτο διατομής 7mm & μήκους 5m (1)
 5. Κορδονέτο 6mm & μήκους 170cm (1)
 6. Ιμάντας (νάιλον) άραφτος μήκους 170cm (1)
 7. Ιμάντας ραμμένος μήκους 60cm (1)

*  Οι μαθητές/μαθήτριες της Σχολής Βουνού, οφείλουν να προμηθευτούν το παραπάνω σετ υλικών και να το έχουν μαζί τους σε κάθε εξόρμηση της σχολής. Ο εξοπλισμός αυτός χρησιμεύει εκτός των άλλων και για τις ασκήσεις που απαιτείται να εκτελούν οι συμμετέχοντες της Σχολή Βουνού και στο σπίτι (homework). 

Λίστα-Γ: Υποδήματα-Ρουχισμός

 1. Μπότες χειμερινής ορειβασίας ημιάκαμπτες ή άκαμπτες
 2. Γκέτες για τα χιόνια
 3. Κάλτσες ορεινής πεζοπορίας χειμερινού βουνού
 4. Ισοθερμικό εσώρουχο κοντομάνικο (συνθετικό)
 5. Ισοθερμικό εσώρουχο μακρυμάνικο (συνθετικό)
 6. Ισοθερμικό εσώρουχο παντελόνι (κολάν)
 7. Ζακέτα fleece (polartec)
 8. Αδιάβροχο-αντιανεμικό τζάκετ & παντελόνι
 9. Βεστάκι ελαφρύ (π.χ. πουπουλένιο)
 10. Γάντια λεπτά fleece (1 ζεύγος)
 11. Γάντια αδιάβροχα (1 ζεύγος)
 12. Σκούφος
 13. Ομπρέλα (μόνον όταν ο καιρός προβλέπεται βροχερός)

Λίστα-Δ: Εξοπλισμός Γενικής χρήσης

 1. Σακίδιο 35-60lt
 2. Μπατόν 
 3. Φακός κεφαλής (+ εφεδρικές μπαταρίες)
 4. Παγούρι 1-1,5lt
 5. Αλουμινοκουβέρτα
 6. Γυαλιά ηλίου
 7. Συστήματα προσανατολισμού (χάρτης-πυξίδα-gps)
 8. Σουγιάς (ελαφρύς)
 9. Αναπτήρας & σπίρτα
 10. Σφυρίχτρα

Λίστα-Ε: Υλικά για διανυκτέρευση στο καταφύγιο

 1. Υπνόσακος για καταφύγιο* (+4 C)
 2. Μαξιλαροθήκη (ή φουσκωτό μαξιλάρι)
 3. Παντόφλες

* Λόγω των μέτρων κατά του Covid19 τα καταφύγια ΔΕΝ παρέχουν πλέον κλινοσκεπάσματα, μαξιλαροθήκες & παντόφλες.

Λίστα-Ζ: Διατροφή (προτεινόμενα τρόφιμα)

 1. Σταφίδες 250gr (τροφή ανάγκης)
 2. Χουρμάδες ή/και σύκα ξερά
 3. Μπάρες δημητριακών (π.χ. βρώμης)
 4. Ξηροί καρποί (π.χ. φιστίκια, αμύγδαλα, φουντούκια)
 5. Τυρί κίτρινο ημίσκληρο (400gr)
 6. Παξιμάδια ολικής άλεσης
 7. Σαλάμι πικάντικο
 8. Έτοιμο γεύμα για το δείπνο* (π.χ. μακαρόνια με τυρί)
  * Αφορά μόνο τις εξορμήσεις που δεν περιλαμβάνουν δείπνο.

Λίστα-Η: Κατασκηνωτικά είδη (αφορούν αντισκηνάδες & bivouaκίστες)

 1. Bivisac ή αντίσκηνο
 2. Υπνόσακος για αντίσκηνο (-4 C)
 3. Κάριματ-στρωματάκι ύπνου
 4. Μαγειρικά σκεύη

Λίστα-Ζ: Φαρμακείο (ατομικό)

 1. Ελαστικός επίδεσμος 10-12cm
 2. Αυτοκόλλητη ταινία (tape)
 3. Αντισηπτικό (bedadine)
 4. Παυσίπονα (depon)
 5. Γάζες 15x30cm (3-4 τεμάχια)
 6. Αντιηλιακή κρέμα & lipstick
 7. Προσωπικά φάρμακα

Εξοπλισμός Προσανατολισμού

Το μάθημα του Προσανατολισμού ξεκινά από την πρώτη μέρα και διεξάγεται καθ όλη την διάρκεια της σχολής. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να προμηθευτείτε τους  πεζοπορικούς χάρτες (εκδ. Ανάβαση) είτε για όλα τα βουνά είτε για αυτά που έχετε επιλέξει.

Κάθε χάρτης κοστίζει 8€ και μπορείτε να τους προμηθευτείτε σε μεγάλα βιβλιοπωλεία ή να τους παραγγείλετε κατευθείαν από τη σχολή Επίσης μπορείτε πλέον να παραγγείλετε το σετ υλικών, τις πυξίδες και τους χάρτες των βουνών συμπληρώνοντας την Φόρμα Παραγγελίας Χαρτών που θα βρείτε στο τέλος του παρόντος κειμένου αλλά και στο τέλος της αναλυτικής περιγραφής της κάθε εξόρμησης.

Εκτός από τον χάρτη, απαραίτητη για το μάθημα προσανατολισμού είναι και η πυξίδα. Μπορείτε να προμηθευτείτε ορειβατικές πυξίδες (τύπου Silva) σε όλα τα ορειβατικά καταστήματα ή (αν δεν προλαβαίνετε) να τις παραγγείλετε απευθείας από την σχολή συμπληρώνοντας την Φόρμα Παραγγελίας Σετ Υλικών που θα βρείτε στο τέλος του παρόντος κειμένου αλλά και στο τέλος της αναλυτικής περιγραφής της κάθε εξόρμησης και να την παραλάβετε στην πρώτη εξόρμηση που θα έρθετε. Διατίθενται δύο μοντέλα: Πυξίδα Silva Ranger απλή (30€) & Πυξίδα Silva Ranger με καθρεφτάκι (35€).

Λίστα καταστημάτων ορειβατικού εξοπλισμού

Παρακάτω παρουσιάζονται με αλφαβητική σειρά τα καταστήματα ορειβατικού εξοπλισμού, όπου μπορείτε να απευθυνθείτε για να προμηθευτείτε τον εξοπλισμό σας. Εάν είστε ιδιοκτήτης καταστήματος ορειβατικών ειδών και θέλετε να μπείτε στην λίστα με τα συνεργαζόμενα καταστήματα, στείλτε μας email στο info@basecamp.gr.

Αθήνα
 1. ALAMEIN, www.alamein.gr, Αριστείδου 6, Αθήνα, τηλ. 210 323 4431
 2. ALPAMAYO PROwww.alpamaypro.gr, Χαρ. Τρικούπη 6, Αθήνα, τηλ. 210 362 7032
 3. CDC, www.cdc.gr, Αδαμάντιου Κοραή 44, Βύρωνας, τηλ. 211 0113137
 4. ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ ACTION STORESwww.dimitriadis.grΛ. Δεκελείας 23, Ν. Χαλκηδόνα, τηλ. 210 252 5064
 5. FREERIDERwww.freerider.gr, Ιφιγενείας 36A, Νέο Ηράκλειο, τηλ. 210 220 2196
 6. ΚΛΑΟΥΔΑΤΟΣ, www.klaoudatos-skishop.gr, Ηρακλείτου & Αντ. Τρίτση 1, Χαλάνδρι, τηλ. 211 182 6765
 7. OUTDOORWAY, www.outdoorway.gr, Κρέμου 184, Καλλιθέα, 211 40 96950 & 211 119 8999
 8. POLO CENTER Π. ΦΑΛΗΡΟ, www.polo.gr,  Ζησιμοπούλου 62, Παλαιό Φάληρο, τηλ. 210 941 4020
 9. POLO CENTER ΑΘΗΝΑ-ΚΕΝΤΡΟ, www.polo.gr,  28ης Οκτωβρίου 52, Αθήνα, τηλ. 210 825 6840
 10. POLO CENTER Ν. ΗΡΑΚΛΕΙΟ, www.polo.gr, Λ. Ηρακλείου 365, Νέο Ηράκλειο, τηλ. 210 281 5600
 11. THE WALL, www.thewall.gr, Αγίου Αθανασίου 12, Παλλήνη, τηλ. 210 6030093

Θεσσαλονίκη

 1. 2.917, www.2917.gr Παπάφη 170, Κάτω Τούμπα, τηλ. 2310 914654 & 2315 501403
 2. CANDY SPORTS, www.candysports.gr Σταύρου Γεωργίου 2, τηλ. 2310222173, 6982933502, 6937591194
 3. MOUNTAIN HOUSE, www.mountain-house.gr Λ.Κων.Καραμανλή 193, τηλ. 23130 22357 & 6936 586576
Καστοριά-Φλώρινα
 1. SKI BILL, www.skibill.gr, Μελίνας Μερκούρη & Θεμέας, Καστοριά, τηλ. 2467102242
Καλάβρυτα
 1. SKI BILL, www.skibill.gr,  1°χλμ Καλαβρύτων – Μ. Σπηλαίου, Καλάβρυτα, τηλ. 2692023027
Κάλυμνος
 1. WILD SPORTwww.climbing.gr, Μασούρι, τηλ. 6946175480
 2. CANDY SPORTS, www.candysports.gr Μασούρι, τηλ. 2243048775, 698 293 3502, 693 759 1194

Επικοινωνία

Για οποιαδήποτε επιπλέον πληροφόρηση σχετικά με τα πρόγραμμα, καλέστε στο 211 40 14 744 ή στο κινητό 6983 63 8000 ή στείλτε email στο info@basecamp.gr ή στείλτε μήνυμα χωρίς χρέωση στο WhatsUp/Viber/Messenger στο τηλ. +30 6983 63 8000.

Κοινότητα Viber

Αν θέλετε να ενημερώνεστε άμεσα και να μαθαίνετε σε πραγματικό χρόνο τα νέα μας (ημερολόγιο σχολής βουνού, τεχνικές συμβουλές, ανακοινώσεις για νέα προγράμματα κλπ), παρακαλούμε συνδεθείτε στην κοινότητα ⁨μας στο Viber, κάνοντας κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο:
https://invite.viber.com/g2=AQBi2SlJMys44k3ghoqUOJyU4Ir4ciObjiCPLeuGUsnFsl4SXJSTfFhLb4AvDDq4

ΟΔΗΓΟΣ ΣΥΧΝΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ

Για την καλύτερη και πιο άμεση ενημέρωση σας, έχουμε συντάξει παρακάτω έναν κατάλογο με τις πιο συνηθισμένες ερωτήσεις που μας απευθύνουν οι ενδιαφερόμενοι:

Διοργανώνουμε Σχολές Ορειβασίας & Αναρρίχησης από το έτος 2001. Από τις σχολές αυτές έχουν αποφοιτήσει εκατοντάδες ορειβάτες, που απολαμβάνουν με ασφάλεια την συναρπαστική δραστηριότητα της ορειβασίας, στα βουνά της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Το πρόγραμμα είναι ευέλικτο. Τα θεωρητικά μαθήματα διεξάγονται ασύγχρονα μέσω διαδικτύου και μπορείτε να τα παρακολουθήσετε οποιαδήποτε στιγμή θέλετε, από την άνεση του Η/Υ, του tablet ή του κινητού σας τηλεφώνου. Τα πρακτικά μαθήματα διεξάγονται σε 40 βουνά σε όλη τη χώρα και μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε 100 εκπαιδευτικές ημέρες σε διαφορετικές ημερομηνίες ανάλογα με τον διαθέσιμο χρόνο και τον τόπο κατοικίας σας.

Τα επίπεδα ML5, ML6 και ML7 είναι επαγγελματικού χαρακτήρα και παρέχουν την δυνατότητα επαγγελματικής σταδιοδρομίας τόσο στην Πανελλήνια Σχολή Ορειβασίας Αναρρίχησης όσο και σε εταιρείες του κλάδου των υπαίθριων δραστηριοτήτων αναψυχής. Επιπλέον, η σχολή, σας προετοιμάζει για τις εξετάσεις επαγγελματικής πιστοποίησης “Εμψυχωτή/Συνοδού Πεζοπορίας”, που διενεργεί η DQS Hellas σε συνεργασία με τον ΣΕΤΕΥΔΑ και αναγνωρίζεται  σε 80 χώρες του κόσμου (περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε παρακάτω στην απάντηση της ερώτησης για τις πιστοποιήσεις).

Αρκετοί από τους αποφοίτους μας είναι πλέον καταξιωμένοι ορειβάτες με επιτυχίες τόσο στον Ελληνικό όσο και στον διεθνή χώρο (Άλπεις, Ιμαλάια κλπ), πολλοί δε από αυτούς εργάζονται ή έχουν δικές τους επιχειρήσεις ή εργάζονται επαγγελματικά ως συνοδοί ή οδηγοί βουνού σε γραφεία διοργάνωσης υπαίθριων δραστηριοτήτων.

Ενδεικτικά και μόνον αναφέρουμε κάποιες κορυφαίες επιτυχίες για την Ελληνική ορειβασία που πέτυχαν μαθητές και μαθήτριες της σχολής μας. Τον Ιούλιο του 2014 ο μαθητής της σχολής μας Αλέξανδρος Αραβίδης κατάφερε να ανέβει χωρίς οξυγόνο, την δυσκολότερη οχτάρα κορυφή του κόσμου το όρος Κ2 (8.611m) που αποτελεί μέχρι σήμερα την μεγαλύτερη Ελληνική ορειβατική επιτυχία όλων των εποχών! Τον Σεπτέμβριο του 2018 ένας άλλος απόφοιτος της σχολής μας ο Γεώργιος Μαρίνος, ανέβηκε στην κορυφή Manaslu (8.156m) των Ιμαλαΐων.

Τέλος τον Μάιο 2019, η μαθήτρια μας Χριστίνα Φλαμπούρη έγινε η πρώτη Ελληνίδα που πάτησε στην στέγη του κόσμου το EVEREST σε ύψος 8.848m αλλά και στην 4η υψηλότερη κορυφή του κόσμου το όρος Lhotse ύψους 8.516m. Η ίδια λίγους μήνες αργότερα, έγινε και η πρώτη Ελληνίδα που συμπλήρωσε τις αναβάσεις στις 7 υψηλότερες κορυφές των Ηπείρων της γης.

Είναι μεγάλη χαρά και τιμή που όλοι αυτοί και πολλοί ακόμα διακεκριμένοι ορειβάτες & αναρριχητές υπήρξαν μαθητές της σχολής μας.

Όλα τα θεωρητικά μαθήματα γίνονται εξ αποστάσεως μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας e-learning και ηλεκτρονικών εγχειριδίων (e-books) και μπορείτε να τα παρακολουθήσετε και σε δεύτερο χρόνο (ασύγχρονα), ακόμα και αν δεν μπορείτε να είστε συνδεδεμένοι (online) την ώρα που γίνεται το μάθημα ενώ όλα τα πρακτικά μαθήματα γίνονται στα βουνά.

Το πρόγραμμα του πρακτικού σκέλους της Σχολής Βουνού 2021-2022, περιλαμβάνει τις παρακάτω 45 ορειβατικές εξορμήσεις:

 1. 17-18/07/21 Άγραφα, συμβολική έναρξη Σχολής Βουνού 2021-2022, Τύμπανο Αργιθέας, διήμερη (Σ/Κ)
 2. 13-22/08/21 Elbrus Caucasus, Ρωσία, εκπαιδευτική αποστολή στον Καύκασο, δεκαήμερη (Π/Κ)
 3. 04-08/09/21 Διάσχιση Βόρειας Πίνδου, Μαυροβούνι-Βάλια Κάλντα-Σμόλικας, πενταήμερη (Σ/Κ/Δ/Τ/Τ)
 4. 13 /09/2021 Πάρνηθα, Αττική, μονοήμερη (ΔΕ)
 5. 17-19/09/21 Mont Blanc Express, εκπαιδευτική αποστολή στις Γαλλικές Άλπεις, τετραήμερη (Τ/Τ/Π/Π)
 6. 18-19/09/21 Μαίναλο, Πελ/νησος, Αρκαδία, διήμερη (Σ/Κ)
 7. 20-22/09/21 Ταΰγετος, Πενταδάκτυλος, Πελ/νησος, Λακωνία, τριήμερη (Δ/Τ/Τ)
 8. 25-26/09/21 Olympus Hard Way, Κόψη Ναούμ, πέρασμα Νάτση, Στεφάνι-Μύτικας, διήμερη (Σ/Κ)
 9. 01-02/10/21 Τριγγία-Κόζιακας, Θεσσαλία, μονοήμερη/διήμερη (Π/Σ)
 10. 09-11/10/21 Όλυμπος, Μακεδονία, τριήμερη (Σ/Κ/Δ)
 11. 13 /10/2021 Χορτιάτης, Θεσ/νίκη, μονοήμερη (ΤΕ)
 12. 20 /10/2021 Πάρνηθα, Αττική, μονοήμερη (ΤΕ)
 13. 28-31/10/21 Γκαμήλα, Τύμφη, Ήπειρος-Ζαγόρι, τετραήμερη (Π/Π/Σ/Κ)
 14. 10-11/11/21 Οίτη, Στ. Ελλάδα, Φθιώτιδα, διήμερη (Τ/Π)
 15. 13-14/11/21 Πιέρια Όρη, Μακεδονία, διήμερη (Σ/Κ)
 16. 17-18/11/21 Γκιώνα, μονοπάτι Καραγιάννη, Στ. Ελλάδα, Φωκίδα, διήμερη (Τ/Π)
 17. 27-28/11/21 Πάρνωνας, Πελ/νησος, Λακωνία, διήμερη (Σ/Κ)
 18. 04-05/12/21 Άγραφα, Θεσσαλία, Λ. Πλαστήρα, διήμερη (Σ/Κ)
 19. 11-12/12/21 Βούρινος-Άσκιο, Μακεδονία, Κοζάνη, διήμερη (Σ/Κ)
 20. 13-14/12/21 Βαρνούντας-Πρέσπες, Μακεδονία, Φλώρινα, διήμερη (Δ/Τ)
 21. 18 /12/2021 Πάρνηθα, Αττική, μονοήμερη (Σ)
 22. 19 /12/2021 Ζήρεια, Πελ/νησος, Κορινθία, μονοήμερη (Κ)
 23. 24-27/12/21 Pelister, Skopje, τετραήμερη (Π/Σ/Κ/Δ)
 24. 06-09/01/22 Όλυμπος, Μακεδονία, τετραήμερη (Π/Π/Σ/Κ)
 25. 15-16/01/22 Δίρφυς, Εύβοια, διήμερη (Σ/Κ)
 26. 17-18/01/22 Βελούχι-Καλιακούδα, Στ. Ελλάδα, Καρπενήσι, διήμερη (Δ/Τ)
 27. 20 /01/2022 Όρβηλος, Μακεδονία, Κάτω Νευροκόπι, Βουλγαρία, μονοήμερη (ΠΕ)
 28. 21-23/01/22 Παγγαίο-Φαλακρό, Μακεδονία, Δράμα, διήμερη/τριήμερη (Π/Σ/Κ)
 29. 29-30/01/22 Ταΰγετος, Πελ/νησος, Λακωνία, διήμερη, (Σ/Κ)
 30. 03-06/02/22 Τρόοδος, Κύπρος, τετραήμερη (Π/Π/Σ/Κ)
 31. 08-09/02/22 Χελμός, Πελ/νησος, Αχαΐα, διήμερη (Τ/Τ)
 32. 12-13/02/22 Παρνασσός, Στ. Ελλάδα, Βοιωτία, διήμερη (Σ/Κ)
 33. 17-20/02/22 Gamila Winter Survival Training, Ήπειρος, τετραήμερη (Π/Π/Σ/Κ)
 34. 22-23/02/22 Τζένα-Πίνοβο, Μακεδονία, Έδεσσα, διήμερη (Τ/Τ)
 35. 26-27/02/22 Βαρδούσια Ι, Στ. Ελλάδα, Φωκίδα, διήμερη (Σ/Κ)
 36. 05-07/03/22 Τζουμέρκα, Ήπειρος, τριήμερη (Σ/Κ/Δ)
 37. 12-13/03/22 Βαρδούσια ΙΙ, Στ. Ελλάδα, Φωκίδα, διήμερη (Σ/Κ)
 38. 19-21/03/22 Olympus Expedition Training, Όλυμπος, Μακεδονία, τριήμερη (Σ/Κ/Δ)
 39. 24-27/03/22 Λευκά Όρη, Ψηλορείτης, Κρήτη, τετραήμερη (Π/Π/Σ/Κ)
 40. 02-03/04/22 Ερύμανθος, Αχαΐα-Ηλεία, διήμερη (Σ/Κ)
 41. 09-10/04/22 Γκιώνα, Βαθιά Λάκα, Στ. Ελλάδα, διήμερη (Σ/Κ)
 42. 12-13/04/22 Χατζή, Άγραφα, διήμερη (Τ/Τ)
 43. 15-17/04/22 Σμόλικας, Ήπειρος, τριήμερη (Π/Σ/Κ)
 44. 16-18/05/22 Λάκμος (Περιστέρι), Ήπειρος, τριήμερη (Δ/Τ/Τ)
 45. 10-13/06/22 Ροδόπη, Παρθένο Δάσος, Θράκη, τετραήμερη (Π/Σ/Κ/Δ)

* Τα προγράμματα: “Elbrus Caucasus”, “Mont Blanc Express”, “Olympus Hard Way”, “Gamila Winter Survival Training” & “Olympus Expedition Training” είναι ανεξάρτητα εκπαιδευτικά προγράμματα, τα οποία δεν συμπεριλαμβάνονται στο κυρίως πρόγραμμα της σχολής, προσμετρώνται όμως κανονικά στις εκπαιδευτικές ημέρες της Σχολής Βουνού, για όσους/σες επιλέξουν να συμμετέχουν σε αυτά.

Ναι μπορείτε. Τα θεωρητικά μαθήματα μπορείτε να τα παρακολουθήσετε ασύγχρονα, στον τόπο που βρίσκεστε και στον χρόνο που σας εξυπηρετεί καλύτερα από την άνεση του από την άνεση του Η/Υ, του tablet ή του κινητού σας τηλεφώνου, χωρίς να απαιτείται η εγκατάσταση ειδικού λογισμικού, αρκεί να έχετε σύνδεση στο internet.

Όσον αφορά τις εξορμήσεις στα βουνά, μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε 100 ημέρες πρακτικής στα βουνά, αυτά που σας εξυπηρετούν καλύτερα, με βάση τον διαθέσιμο χρόνο και την απόσταση από τον τόπο διαμονής σας.

ΔΕΝ είναι απαραίτητο να διαμένετε στην Αθήνα ή Θεσσαλονίκη για να πάρετε μέρος στη σχολή. Τα βουνά έχουν επιλέγει έτσι ώστε να δίνουν την ευκαιρία συμμετοχής στους κατοίκους της Βορείου-Νοτίου Ελλάδας, Κρήτης & Κύπρου. Ενδεικτική λίστα με τα βουνά καιμπορείτε να δείτε παραπάνω στην ενότητα “Πρακτικό σκέλος”.

Ναι γίνεται. Ίσως και να είναι ακόμα καλύτερα να μην έχετε καθόλου εμπειρία, ώστε να μάθουμε από την αρχή σωστά τις ορειβατικές τεχνικές, του χειρισμούς σχοινιών, τις τεχνικές ασφάλισης και τα πρωτόκολλα ενεργειών που χρησιμοποιούμε για ασφαλείς & αποτελεσματικές εξορμήσεις στα βουνά όλες τις εποχές του χρόνου.

Ναι γίνεται. Η σχολή προσελκύει άτομα με τα ίδια πάνω-κάτω ενδιαφέροντα και μέσα από την εκπαιδευτική διαδικασία οι συμμετέχοντες γνωρίζονται μεταξύ τους, οπότε στο τέλος όλοι γινόμαστε μια μεγάλη παρέα.

Ναι γίνεται. Εάν δεν έχετε δικό σας μεταφορικό μέσο, μπορείτε να μετακινηθείτε προς/από τα βουνά, με το ναυλωμένο τουριστικό λεωφορείο της σχολής (Mountain Bus), το οποίο ξεκινά από κεντρικά σημεία της Αθήνας (Μετρό Μεταξουργείο) ή/και Θεσσαλονίκης (Δικαστήρια), το πρωί του Σαββάτου στις 07.00πμ και επιστρέφει στο ίδιο σημείο το βράδυ της Κυριακής (9-10μμ). Λόγω Covid19 το ποσοστό πληρότητας, στο Mt.Bus μπορεί να είναι έως 65%.

Εάν δεν σας εξυπηρετεί το δρομολόγιο του Mountain Bus, η σχολή θα φροντίσει κατόπιν συνεννοήσεως, να σας φέρει σε επαφή με άλλους συμμετέχοντες που διαθέτουν μεταφορικό μέσο και μένουν στην ίδια ή κοντινή περιοχή, ώστε να μετακινηθείτε προς/από τα βουνά με κάποιο από τα ΙΧ που είναι διαθέσιμα. Με αυτό τον τρόπο, μειώνεται και το κόστος μετακίνησης καθώς μοιράζονται τα έξοδα καυσίμων, διοδίων κλπ.

Δυστυχώς χωρίς τον κατάλληλο προσωπικό ορειβατικό εξοπλισμό, δεν γίνεται να πάρετε μέρος στην σχολή γιατί θα ταλαιπωρηθείτε χωρίς λόγο από τις συνθήκες του βουνού (π.χ. κρύο).

Η σχολή σας δανείζει πλήρες σετ τεχνικού ορειβατικού εξοπλισμού, που περιλαμβάνει κραμπόν, πιολέ, σχοινιά, κ.α.

Εσείς θα πρέπει να προμηθευτείτε τον προσωπικό ορειβατικό σας εξοπλισμό, κάνοντας μια ορθολογική ιεράρχηση στις αγορές σας, ώστε να αποκτήσετε σταδιακά κατάλληλα και αξιόπιστα υλικά όπως ορειβατικές μπότες, σακίδιο, ρουχισμό κλπ. Αυτός είναι και ο λόγος που συστήνεται η προετοιμασία για την σχολή, να ξεκινά αρκετά πριν την έναρξη της.

Εάν πρόκειται να ξεκινήσετε την σχολή, ΜΗΝ αγοράσετε τον εξοπλισμό σας πριν δείτε το 2ο διαδικτυακό μάθημα, που αφορά τον ορειβατικό εξοπλισμό και μέσα από το οποίο θα σας λυθούν σίγουρα πολλές απορίες για το τι εξοπλισμό πρέπει να διαλέξετε.

Ακολούθως, θα λάβετε με email μια λίστα με καταστήματα ορειβατικών ειδών, στα οποία μπορείτε να απευθυνθείτε εκ μέρους της σχολής, προκειμένου να έχετε καλύτερη εξυπηρέτηση και εκπτώσεις 10-20% ανάλογα με το προϊόν και την πολιτική του καταστήματος.

Τέλος, κατευθείαν από την σχολή σε τιμή 50€, μπορείτε να προμηθευτείτε το σετ του εκπαιδευτικού αναρριχητικού υλικού (καραμπίνερ ασφαλείας, κορδονέτα, ιμάντες κ.α) καθώς και κάποια υλικά για το μάθημα του προσανατολισμού όπως την ορειβατική πυξίδα Silva Ranger απλή (30€) & Silva Ranger με καθρεφτάκι (35€) καθώς και τους ορειβατικούς χάρτες των βουνών που θα επισκεφτούμε (τιμή 8€/ανά χάρτη).

Για να παραγγείλετε το σετ εκπαιδευτικού υλικού συμπληρώστε την σχετική φόρμα που θα βρείτε στο παρακάτω link:

Για να παραγγείλετε τους χάρτες των βουνών που θα επισκεφτούμε συμπληρώστε την σχετική φόρμα που θα βρείτε στο παρακάτω link:

Σχετικά με το ισχύον καθεστώς πιστοποιήσεων, της ορειβατικής & αναρριχητικής εκπαίδευσης, παρακαλούμε διαβάστε το αναλυτικό άρθρο στο blog της ιστοσελίδας μας, κάνοντας κλικ στο link: https://www.basecamp.gr/blog-pistopoiiseis-ekpaideysis/

Όχι δεν συμπεριλαμβάνονται. Σε περίπτωση που μελλοντικά θελήσετε να πιστοποιηθείτε ως επαγγελματίας Εμψυχωτής/Συνοδός, Υπαίθριων Δραστηριοτήτων Αναψυχής με ειδικότητα Πεζοπορία, το κόστος των εξετάσεων καταβάλλεται απευθείας στους φορείς που διοργανώνουν τις εξετάσεις αυτές (DQS-ΣΕΤΕΥΔΑ).

Από το πρώτο μήνυμα ή τηλεφώνημα μέχρι που θα λάβετε την βεβαίωση αποφοίτησης στο σπίτι σας, μιλάτε για οποιοδήποτε θέμα, τόσο για το οργανωτικό κομμάτι όσο και για το εκπαιδευτικό, κατευθείαν με τον υπεύθυνο χωρίς να υπάρχουν άλλοι ενδιάμεσοι.

Ο βασικός τρόπος επικοινωνίας είναι μέσω του κεντρικού email της σχολής info@basecamp.gr. καθώς και της κοινότητας της Πανελλήνιας, Σχολή Ορειβασίας Αναρρίχησης μας στο viber.

Επίσης μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο σταθερό τηλ. της σχολής: 211 40 14 744 ή στο κινητό: 698 363 8000 ή με μήνυμα/τηλ. μέσω viber/whatsup/messenger στο +30 698 363 8000.

Τέλος για πιο άμεση επαφή και γνωριμία, μπορείτε να μας καλέσετε και να κανονίσουμε μια βιντεοκλήση μέσω του zoom ή του viber/whatsup/messenger.

Η διαδικασία εγγραφής γίνεται ηλεκτρονικά από το κινητό, το tablet ή τον Η/Υ σας, οπότε δεν χρειάζεται να πάτε να βγάλετε φωτογραφίες, να συμπληρώσετε έντυπες αιτήσεις κλπ. κερδίζοντας έτσι χρόνο και μειώνοντας την ταλαιπωρία και φυσικά το κόστος.

Το μόνο που χρειάζεται είναι να συμπληρώσετε την φόρμα εγγραφής στην σχολή και να καταθέσετε την εξόφληση ή την προκαταβολή σε έναν από τους παρακάτω τραπεζικούς λογαριασμούς, βάζοντας στην αιτιολογία το ονοματεπώνυμο σας:

ALPHA BANK: GR2601401570157002310022291
EUROBANK: GR5302600950000540200964506
ΠΕΙΡΑΙΩΣ: GR3601720950005095057044925
ΕΘΝΙΚΗ: GR7301100510000005160574116

Όχι δεν χρειάζεται. Όλες οι διαδικασίες εγγραφής-κράτησης θέσης γίνονται ηλεκτρονικά από το κινητό, το tablet ή τον Η/Υ σας, οπότε δεν χρειάζεται να πάτε να βγάλετε φωτογραφίες, να συμπληρώσετε έντυπες αιτήσεις κ.λπ. κερδίζοντας έτσι χρόνο και μειώνοντας την ταλαιπωρία και φυσικά το κόστος.

Από 15/11/2021 ισχύει η νέα πολιτική ακυρώσεων που λέει τα εξής: Σε περίπτωση ακύρωσης έως 10 ημέρες πριν την έναρξη της σχολής επιστρέφεται ολόκληρο το ποσόν που έχετε καταβάλει. Σε περίπτωση ακύρωσης εντός των τελευταίων 10 ημερών από την έναρξη της σχολής παρακρατείται το 33% του συνολικού ποσού των διδάκτρων, ήτοι: 480€ * 33% = 160€. Σε περίπτωση ακύρωσης εντός των τελευταίων τριών ημερώ ή κατα την διάρκεια της σχολής παρακρατείται ολόκληρο το ποσόν των διδάκτρων.

Η πρόσβαση στα βουνά γίνεται είτε με ΙΧ των συμμετεχόντων, είτε με το πούλμαν της σχολής (mountain bus) που αναχωρεί από τον σταθμό μετρό του Μεταξουργείου στο κέντρο της Αθήνας (πλατεία Καραϊσκάκη) το πρωί του Σαββάτου (07.00πμ) και επιστρέφει στο ίδιο σημείο το βράδυ της Κυριακής (9-10μμ). Υπάρχει η δυνατότητα επιβίβασης στις 07:30πμ από την Γέφυρα Καλυφτάκη (έξοδος Εθνικής οδού προς Ολυμπιακό Χωριό) ή από τα “Goodys” επί της Λ.Αθηνών στο Χαϊδάρι (όταν κατευθυνόμαστε προς Πελοπόννησο).

Το κόστος του πούλμαν για κάθε σ/κ είναι 40€ και καταβάλλεται εντός του πούλμαν σε κάθε εξόρμηση ξεχωριστά. Για τους συμμετέχοντες από την Βόρεια Ελλάδα το mountain bus αναχωρεί από τα Δικαστήρια στο κέντρο της Θεσσαλονίκης το πρωί του Σαββάτου (07.00πμ) και επιστρέφει στο ίδιο σημείο το βράδυ της Κυριακής (9-10μμ).

Αν μένετε σε περιοχή της Νότιου Ελλάδας και θέλετε να λάβετε μέρος σε εξόρμηση που θα διεξαχθεί σε βουνό της Βορείου Ελλάδας (ή το αντίθετο), τότε για την μετακίνηση χρησιμοποιούνται ΙΧ των συμμετεχόντων (κατόπιν συνεννοήσεως μέσω της ομαδικής μας επικοινωνίας στο viber). Καλό θα είναι να έχετε φτάσει από την προηγούμενη (Παρασκευή βράδυ). Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το νυχτερινό ΚΤΕΛ Αθήνα-Θεσσαλονίκη (12μμ-6πμ) και στη συνέχεια να μετεπιβίβαστείτε στο mountain bus που αναχωρεί στις 7πμ του Σαββάτου από τα Δικαστήρια στη Θεσσαλονίκη.

Για την εξόρμηση στα βουνά της Κρήτης η μεταφορά θα γίνει με καράβι από Πειραιά για τα Χανιά και η επιστροφή με πλοίο από Ηράκλειο Κρήτης με διανυκτερεύσεις εντός του πλοίου ενώ η μετάβαση από και προς τα βουνά θα γίνει με πούλμαν από Ηράκλειο & Χανιά ή με ΙΧ των συμμετεχόντων. Για την Κύπρο η μεταφορά για όσους ενδιαφέρονται, θα γίνει αεροπορικώς μέσω του αεροδρομίου της Λάρνακας και από εκεί με τουριστικό λεωφορείο για το όρος Τρόοδος.

Η διαμονή γίνεται σε ορειβατικά καταφύγια ή (προαιρετικά) σε αντίσκηνα. Τα καταφύγια λόγω των υγειονομικών μέτρων για την αποφυγή της διασποράς του Covid19 ΔΕΝ παρέχουν κλινοσκεπάσματα, παντόφλες & μαξιλαροθήκες οπότε για την διανυκτέρευση το Σάββατο βράδυ, θα πρέπει να έχετε μαζί σας τον δικό σας υπνόσακο. Επίσης, τα καταφύγια διαθέτουν κοινόχρηστες τουαλέτες αλλά τα περισσότερα από αυτά δεν παρέχουν την δυνατότητα για ντους.

Εάν δεν θέλετε να μείνετε στο καταφύγιο, μπορείτε να διανυκτερεύσετε σε δικό σας αντίσκηνο με την ομάδα των αντισκηνάδων. Σε αυτή την περίπτωση καλό είναι να έχετε κανονίσει να μείνετε μαζί με κάποιον άλλο συμμετέχοντα, ώστε να μοιραστείτε το επιπλέον βάρος των υλικών διανυκτέρευσης. Ο καταυλισμός των αντισκηνάδων στήνεται συνήθως σχετικά κοντά στο καταφύγιο αν και το πρόγραμμα περιλαμβάνει και βουνά χωρίς καταφύγια με προεραιτική επιλογή.

Το κόστος διανυκτέρευσης στα καταφύγια είναι 10-13€ ενώ τα διημέρευτρα χρήσης του καταφυγίου είναι 3-5€ και αφορούν όσους διανυκτερεύουν σε αντίσκηνα ή παγοσπηλιές αλλά χρησιμοποιούν τους χώρους των καταφυγίων.

Κατά την διάρκεια των πεζοποριών στο βουνό θα πρέπει να έχετε μαζί σας τροφές υψηλής θρεπτικής και θερμιδικής αξίας (ξηρούς καρπούς, σάντουιτς με τυρί & σαλάμι, σταφίδες, χουρμάδες, μπισκότα κ.λπ.) που δεν έχουν πολύ βάρος και μεταφέρονται εύκολα στο σακίδιο (αποφεύγουμε τις κονσέρβες λόγο του βάρους της συσκευασίας).

Το βράδυ του Σαββάτου μπορείτε να φάτε το μενού του καταφυγίου, που περιλαμβάνει συνήθως ζυμαρικά, διάφορα κρεατικά καθώς επίσης και την παραδοσιακή φασολάδα. Φροντίστε επίσης να έχετε κάτι μαζί σας για το πρωινό της Κυριακής (π.χ. κρουασάν). Στην επιστροφή από το βουνό το απόγευμα της Κυριακής, γίνεται στάση (1 ώρα) για δείπνο σε τοπικές ταβέρνες.

Οι τιμές των διδάκτρων της Σχολής Βουνού, διαμορφώνονται ανάλογα με το εκπαιδευτικό πλάνο (Α, Β, Γ) που έχετε επιλέξει:

Πλάνο Α: Εγγραφή στο πλήρες πρόγραμμα (καλοκαιρινό+χειμερινό τμήμα): 480€
Πλάνο Β: Εγγραφή μόνο στο καλοκαιρινό τμήμα (θεωρητικό+πρακτικό σκέλος): 380€
Πλάνο Γ: Εγγραφή μόνον στο θεωρητικό σκέλος (καλοκαιρινό+χειμερινό τμήμα): 280€

Στις παραπάνω τιμές περιλαμβάνονται οι εξής παροχές:

 1. 100 ημέρες πρακτικής εκπαίδευσης στα βουνά
 2. 40 εξορμήσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό
 3. 52 ώρες τηλεκπαίδευσης με εισηγητή τον Π. Κοτρωνάρο (12 διαδικτυακά μαθήματα)
 4. οργάνωση & διεξαγωγή της σχολής (κρατήσεις καταφυγίων, πούλμαν κλπ)
 5. αμοιβές εκπαιδευτών & οδηγών βουνού
 6. τεχνικός εξοπλισμός (κραμπον, πιολέ, σχοινιά, κ.α.)
 7. τεχνικές σημειώσεις σε ηλεκτρονική μορφή (e-books)
 8. πιστοποίηση Πανελλήνιας Σχολής Ορειβασίας Αναρρίχησης επιπέδου ML-1
 9. προετοιμασία για τις εξετάσεις διεθνούς πιστοποίησης “Εμψυχωτή-Συνοδού Πεζοπορίας” DQS
 10. ασφαλιστική κάλυψη ζωής & ατυχημάτων

ΔΕΝ περιλαμβάνονται:

– έξοδα μετακινήσεων, διαμονής, διατροφής

Όλες τα προγράμματα της Πανελλήνιας Σχολής Ορειβασίας Αναρρίχησης εναρμονίζονται με τα υγειονομικά πρωτόκολλα κατά του Covid19, όπως αυτά καθορίζονται από τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές και τα οποία συνοψίζονται επιγραμματικά ως εξής:

 1. Όλα τα πρακτικά μαθήματα γίνονται αποκλειστικά σε ανοιχτούς καλά αεριζόμενους χώρους πάνω στα βουνά κρατώντας τις απαιτούμενες αποστάσεις.
 2. Τα θεωρητικά μαθήματα πραγματοποιούνται μόνον εξ αποστάσεως μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας τηλεκπαίδευσης (e-learning) και ηλεκτρονικών εγχειριδίων (e-books).
 3. Όλοι οι συμμετέχοντες συμπληρώνουν υποχρεωτικά τα στοιχεία επικοινωνίας τους μέσω ηλεκτρονικής φόρμας στην ιστοσελίδα της σχολής.
 4. Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να έχουν μαζί τους είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού είναι πιστοποιητικό νόσησης, είτε αρνητικό PCR διαγνωστικό τεστ 72 ωρών, είτε αρνητικό Rapid διαγνωστικό τεστ 48 ωρών.
 5. Τηρείται αναλυτικό παρουσιολόγιο και γίνεται ακριβής καταγραφή των παρόντων σε κάθε μάθημα.
 6. Οι μετακινήσεις γίνονται είτε με ιδιωτικά μέσα των συμμετεχόντων είτε με τουριστικά λεωφορεία 50 θέσεων με χρήση μάσκας και πληρότητα έως 65%
 7. Κατά την διάρκεια της πεζοπορίας τηρείται μεταξύ των συμμετεχόντων απόσταση 2μ.
 8. Στα καταφύγια δεν παρέχονται κλινοσκεπάσματα, μαξιλαροθήκες και παντόφλες (οι συμμετέχοντες πρέπει να φέρουν δικά τους).
 9. Γίνονται συστάσεις για τήρηση των γενικών κανόνων αποφυγής της διασποράς του Covid19, όπως έχουν ανακοινωθεί από τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές
 10. Κατά την προσέλευση/αναχώρηση και παραμονή στους χώρους εκπαίδευσης απαγορεύονται οι εναγκαλισμοί και οι χειραψίες.
 11. Όλοι οι συμμετέχοντες (εκπαιδευτές & εκπαιδευόμενοι) υποχρεούνται να είναι εφοδιασμένοι με μάσκα, οινόπνευμα ή απολυμαντικό gel για τα χέρια.
 12. Μετά την λήξη της εκπαίδευσης γίνεται απολύμανση του μεταλλικού εξοπλισμού σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες των κατασκευαστών.

ΦΟΡΜΑ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΒΟΥΝΟΥ 2021-2022

Η εγγραφή σας στην Σχολή Βουνού γίνεται συμπληρώνοντας την παρακάτω ηλεκτρονική φόρμα εγγραφής. Για την σωστή συμπλήρωση της φόρμας, παρακαλούμε ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες:

 1. Όλα τα πεδία της φόρμας πρέπει να συμπληρωθούν υποχρεωτικά.
 2. Τα στοιχεία που χρειαζόμαστε για την ταυτοποίηση σας είναι: Επώνυμο, Όνομα & Ημερομηνία Γεννήσεως.
 3. Τα στοιχεία που χρειαζόμαστε για την επικοινωνία μαζί σας είναι: Κινητό τηλέφωνο & Email
 4. ΜΗΝ χρησιμοποιείτε κόμματα ανάμεσα στις λέξεις.
 5. Συμπληρώστε τα πεδία “Επώνυμο” & “Όνομα” με σωστά τονισμένα μικρά (πεζά) Ελληνικά γράμματα (εκτός από το πρώτο γράμμα π.χ Γεωργίου) και όχι με γράμματα greeklish.
 6. Στο πεδίο “Όνομα” συμπληρώστε το όνομα σας όπως αναγράφεται στην αστυνομική σας ταυτότητα και όχι το υποκοριστικό (π.χ Νικόλαος και όχι Νίκος).
 7. Στο πεδίο “Κινητό τηλέφωνο” συμπληρώστε τον αριθμό του κινητού σας τηλεφώνου (π.χ 6983638000) ΧΩΡΙΣ το Ελληνικό πρόθεμα (0030 ή +30). Αν δεν έχετε Ελληνικό αριθμό κινητού, συμπληρώστε και το πρόθεμα της χώρας του αριθμού του κινητού τηλεφώνου σας (πχ. +33).
 8. Στο πεδίο “Email” συμπληρώστε το email σας με μικρά λατινικά γράμματα (όχι κεφαλαία).
 9. Στο πεδίο “Ημερομηνία Γεννήσεως” συμπληρώστε την ημερομηνία γεννήσεως σας ως εξής: ημ/μήνας/έτος (π.χ. 16/05/2004)
 10. Στο πεδίο “Περιοχή κατοικίας” συμπληρώστε την περιοχή κατοικίας σας (όχι την διεύθυνση σας), με μικρά (πεζά) γράμματα (π.χ Θεσσαλονίκη).

Error: Contact form not found.

Φόρμα Παραγγελίας Υλικών

Για την δική σας εξυπηρέτηση μπορείτε να παραγγείλετε όλα ή κάποια από τα απαραίτητα για την Σχολή Βουνού εκπαιδευτικά υλικά, συμπληρώνοντας την παρακάτω Φόρμα Παραγγελίας. Η παραλαβή των υλικών θα γίνει στην πρώτη σας εξόρμηση στο βουνό.

  Είμαι εγγεγραμμένος/η στη Σχολή Βουνού στο :

  Θα ήθελα να παραγγείλω από την σχολή το σετ υλικών (50€)
  NAIΟΧΙ

  Θα ήθελα να παραγγείλω από την σχολή την πυξίδα Silva Ranger (30€)
  NAIΟΧΙ

  Θα ήθελα να παραγγείλω από την σχολή την πυξίδα Silva Ranger με καθρεφτάκι (35€)
  NAIΟΧΙ

  Διάβασα και συμφωνώ με τους Όρους Χρήσης
  NAI

  Θέλω να λαμβάνω ενημερωτικά e-mail σχετικά με νέες αναρτήσεις της BASECAMP
  NAIΟΧΙ

  Τα προσωπικά δεδομένα που θα λάβουμε μέσα από την πιο πάνω φόρμα επικοινωνίας θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά και μόνο για την διευκόλυνση της επικοινωνίας της BASECAMP μαζί σας και για κανέναν άλλο σκοπό και δεν θα διαμοιραστούν σε τρίτους.

  Φόρμα Παραγγελίας Χαρτών

  Για την δική σας εξυπηρέτηση μπορείτε να παραγγείλετε μεμονωμένα ή συνολικά, τους χάρτες των βουνών όπου θα γίνει η πρακτική εκπαίδευση στον Προσανατολισμό, συμπληρώνοντας την παρακάτω Φόρμα Παραγγελίας Χαρτών. Η παραλαβή του/των χαρτών θα γίνει στην πρώτη σας εξόρμηση στο βουνό.

   Είμαι εγγεγραμμένος/η στη Σχολή Βουνού στο:

   Θα ήθελα να παραγγείλω από την σχολή τους παρακάτω χάρτες (εντός παρενθέσεως τα βουνά του προγράμματος της σχολής, που περιλαμβάνονται στο χάρτη):

   Ζαγόρι-Βάλια Κάλντα-Μέτσοβο (Β. Πίνδος-Γκαμήλα) (8€)
   NAIΟΧΙ

   Γράμμος-Σμόλικας-Βόϊο-Βασιλίτσα (Σμόλικας) (8€)
   NAIΟΧΙ

   Πάρνηθα (Πάρνηθα) (8€)
   NAIΟΧΙ

   Μαίναλο (Μαίναλο) (8€)
   NAIΟΧΙ

   Ταΰγετος (Βόρειος Ταΰγετος-Πενταδάκτυλος) (8€)
   NAIΟΧΙ

   Ταΰγετος + οδηγός (Ταΰγετος με mini βιβλίο-οδηγό) (15€)
   NAIΟΧΙ

   Νότια Πίνδος (Τριγγία-Κόζιακας-Τζουμέρκα-Περιστέρι) (8€)
   NAIΟΧΙ

   Όλυμπος (Όλυμπος) (8€)
   NAIΟΧΙ

   Όλυμπος (Όλυμπος-Πιέρια) (12€)
   NAIΟΧΙ

   Γκιώνα-Βαρδούσια (Νέα έκδοση) (8€)
   NAIΟΧΙ

   Γκιώνα-Βαρδούσια-Οίτη (Παλαιά έκδοση) (8€)
   NAIΟΧΙ

   Πάρνωνας (Πάρνωνας) (8€)
   NAIΟΧΙ

   Άγραφα (Βουτσικάκι-Χατζή) (8€)
   NAIΟΧΙ

   Πρέσπα-Βίτσι-Βόρας (Βαρνούντας) (8€)
   NAIΟΧΙ

   Κυλλήνη (Ζήρεια) (8€)
   NAIΟΧΙ

   Δίρφυς-Ξεροβούνι (Δίρφυς) (8€)
   NAIΟΧΙ

   Ευρυτανικά βουνά (Βελούχι-Καλιακούδα) (8€)
   NAIΟΧΙ

   Παρνασσός (Παρνασσός) (8€)
   NAIΟΧΙ

   Χελμός (Χελμός) (8€)
   NAIΟΧΙ

   Λευκά Όρη (Λευκά όρη) (8€)
   NAIΟΧΙ

   Ψηλορείτης (Ψηλορείτης) (8€)
   NAIΟΧΙ

   Ερύμανθος (Ερύμναθος) (8€)
   NAIΟΧΙ

   Ροδόπη (Ροδόπη) (12€)
   NAIΟΧΙ

   Διάβασα και συμφωνώ με τους Όρους Χρήσης
   NAI

   Θέλω να λαμβάνω ενημερωτικά e-mail σχετικά με νέες αναρτήσεις της BASECAMP
   NAIΟΧΙ

   Τα προσωπικά δεδομένα που θα λάβουμε μέσα από την πιο πάνω φόρμα επικοινωνίας θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά και μόνο για την διευκόλυνση της επικοινωνίας της BASECAMP μαζί σας και για κανέναν άλλο σκοπό και δεν θα διαμοιραστούν σε τρίτους.

   Η Σχολή Βουνού με μία ματιά:

   Έναρξη: Όλο το χρόνο
   Επίπεδο: ML-1 (τμήμα αρχαρίων)
   Διάρκεια: 1 έτος (Σεπτέμβριος-Ιούνιος)
   Πρακτική: 100 ημέρες στο βουνό
   Θεωρία: 52 ώρες τηλεκπαίδευσης
   Εξορμήσεις: 40 (Ελλάδα & εξωτερικό)
   Βουνά: Β/Ν Ελλάδα, Κρήτη, Κύπρος, Σκόπια
   Εμπειρία: ΔΕΝ απαιτείται
   Πιστοποίηση: Πανελλήνια Σχολή Ορειβασίας
   Τιμές: Πλήρες 480€, Καλοκαιρινό 380€, Θεωρητικό 280€ (-10% για εφάπαξ πληρωμή)

   Β. Πίνδος 4-10 Ιουλίου 2023

   Η πεζοπορική διάσχιση της Βόρειας Πίνδου, που διοργανώνει για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, φέτος το καλοκαίρι το BaseCamp Travel, είναι ίσως ένα απο τα πιο άγρια trekking των Ελληνικών βουνών. Πνιγμένη μέσα σε καταπράσινα παρθένα [...]

   Kilimanjaro 9-21/8/23

   Ένα ακόμα ταξίδι στην καρδιά της Αφρικής, με στόχο την ανάβαση στο επιβλητικό Kilimanjaro και σαφάρι παρατήρησης άγριων ζώων, στα εθνικά πάρκα της Τανζανίας Tarangire & Serengeti, διοργανώνει το Basecamp τον Αύγουστο του 2023. [...]

   Smolikas Express 1-2/4/23

   Το Smolikas Express, είναι μια διήμερη εξόρμηση στο δεύτερο ψηλότερο βουνό της Ελλάδας, τον Σμόλικα καθώς και την χαράδρα του ποταμού Αώου. Ο Σμόλικας με μέγιστο υψόμετρο 2.637 μέτρα είναι το ψηλότερο βουνό της [...]

   White Mountains Exp. 16-19/3/23

   Το "White Mountains Survival Expedition Training" είναι μια τετραήμερη αυτόνομη χειμερινή διάσχιση, του απομονωμένου ορεινού όγκου των Λευκών Ορέων στην Κρήτη, που έχει ως αφετηρία τα προάστια των Χανίων στο βόρειο τμήμα του νησιού [...]

   Gamila Exp. 9-12/2/23

   Το "Gamila Survival Expedition Training" είναι μια 4ήμερη αυτόνομη χειμερινή διάσχιση, του απομονωμένου ορεινού όγκου της Γκαμήλας στην βόρεια Πίνδο, που έχει ως αφετηρία και τερματισμό την ακριτική πόλη της Κόνιτσας.  Το κύριο χαρακτηριστικό [...]

   Olympus Exp. 25-27/2/23

   Το Olympus Expedition Training είναι μια χειμερινή ανάβαση στον Όλυμπο με εκπαιδευτικό χαρακτήρα που έχει σκοπό να δώσει την ευκαιρία στους λάτρεις της ορειβασίας, να αναρριχηθούν υπό χειμερινές συνθήκες στην ψηλότερη κορυφή της Ελλάδας, [...]

   Περισσότερες Δραστηριότητες