Η 28η εξόρμηση της Σχολής Βουνού 2021-2022, θα διεξαχθεί στον Παρνασσό, ένα από τα πιο δημοφιλή βουνά της κεντρικής Ρούμελης. Ο Παρνασσός είναι άμεσα συνδεδεμένος με την ελληνική ιστορία και μυθολογία κυρίως για το γνωστότερο μαντείο της αρχαιότητας, το Μαντείο των Δελφών, το οποίο ήταν χτισμένο στους πρόποδες του βουνού. Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, το βουνό οφείλει το όνομά του στον μυθικό ήρωα Παρνασσό, ο οποίος είχε κτίσει πάνω στο βουνό μια πόλη, που καταστράφηκε από τον κατακλυσμό του Δευκαλίωνα. Τότε οι κάτοικοι της πόλης ακολουθώντας τις κραυγές των λύκων οδηγήθηκαν ψηλότερα στο βουνό για να γλιτώσουν από τον κατακλυσμό, όπου έχτισαν μια νέα πόλη την οποία ονόμασαν Λυκώρεια, που σημαίνει κραυγές των λύκων. Από εκεί πήρε το όνομά της και η ψηλότερη κορυφή του βουνού, η Λιάκουρα ύψους 2.457m.

Ο Παρνασσός ανήκει στις προστατευόμενες περιοχές καθώς ανακηρύχθηκε Εθνικός Δρυμός το 1938. Οι πλαγιές του βουνού είναι δασώδεις, με κύριο δέντρο το έλατο αλλά και κέδρους, μαυρόπευκα, οξιές και πουρνάρια. Υπάρχουν επίσης πολλά σπάνια ενδημικά φυτά, που την άνοιξη μέχρι και τις αρχές του καλοκαιριού κατακλύζουν το βουνό σε μεγάλα υψόμετρα.

Για τους λάτρεις των ορεινών σπορ, ο Παρνασσός αποτελεί πολύ σημαντικό και δημοφιλή προορισμό τόσο λόγο του χιονοδρομικού κέντρου, που είναι και το μεγαλύτερο της χώρας, όσο και των πολλών πεζοπορικών διαδρομών που διασχίζουν το βουνό. Από όλα τα χωριά της ευρύτερης περιοχής ξεκινούν διάφορες διαδρομές που καταλήγουν στις κορυφές του βουνού ή σε άλλα ενδιαφέροντα σημεία, όπως αρχαιολογικούς χώρους, σπήλαια κλπ. Ένα από αυτά είναι και το εθνικό μονοπάτι «22», που ξεκινά από το τελεφερίκ της Πάρνηθας και καταλήγει στο Πολύδροσο, στις βόρειες παρυφές του βουνού, διασχίζοντας εκτός από την Πάρνηθα, τα βουνά Κιθαιρώνας, Ελικώνας, Ξεροβούνι κ.α.

Πρόγραμμα

Το Σάββατο το πρόγραμμα περιλαμβάνει εκπαίδευση στις τεχνικές χειμερινής ορειβασίας όπως χρήση κραμπόν-πιολέ, τεχνικές self arest, κατασκευή ρελέ σε χιόνι, χειρισμούς σχοινιών, κόμπους, πρόγνωση & διάσωση χιονοστιβάδων, κατασκευή χιονοκαταλύματος ανάγκης (χιονότρυπας) κ.α. σε πλαγιές κοντά στο ορειβατικό καταφύγιο της ΕΟΟΑ «Μιχάλης Δέφνερ», όπου και θα διανυκτερεύσουμε.  

Το Mountain Bus θα μας αφήσει στην διασταύρωση του δρόμου που οδηγεί στο Χ. Κ Παρνασσού (Κελλάρια). Από εκεί το καταφύγιο απέχει 4km πορείας σε χιονισμένο δρόμο (1,5 ώρα), με ύψος χιονιού περίπου μισό μέτρο. Ότι πράγματα δεν χρειαζόμαστε για το βουνό (π.χ. δεύτερη αλλαξιά ρούχα), μπορούμε να τα αφήσουμε εντός του λεωφορείου για να τα βρούμε την επόμενη ημέρα. Μόλις φτάσουμε στο καταφύγιο θα τακτοποιηθούμε στα δωμάτια, ενώ οι αντισκηνάδες θα στήσουν τα αντίσκηνα τους σε ειδικό χώρο κοντά στο καταφύγιο. Επίσης, όσοι θέλουν μπορούν να σκάψουν χιονότρυπες και να διανυκτερεύσουν σε αυτές, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν τον ανάλογο εξοπλισμό (χειμερινό υπνόσακο κλπ).

Την Κυριακή θα γίνει μια μεγάλη αλπική διάσχιση 13 ωρών, που περιλαμβάνει την ανάβαση σε έξι (6) από τις υψηλότερες κορυφές του Παρνασσού, με υψόμετρο άνω των 2.300m, οι οποίες είναι κατά σειρά οι εξής: 1) Γεροντόβραχος 2.367m, 2) Τουμπόραχη 2.430m, 3) Κοτρώνι 2.416m, 4) Λιάκουρα 2.457m, 5) Τσαρκόραχη 2.322m, 6) Τσάρκος 2.414m. Η διάσχιση θα ξεκινήσει στις 7πμ την Κυριακή από το καταφύγιο “Δέφνερ” και θα ολοκληρωθεί στις 8μμ της ίδιας ημέρας στο Ζεμενό Βοιωτίας.

Επειδή η διαδρομή της Κυριακής είναι ιδιαίτερα απαιτητική από άποψη φυσικής κατάστασης, κατά την διάρκεια της διάσχισης θα υπάρχουν – για τους εκπαιδευόμενους που το επιθυμούν – δύο σημεία επιστροφής (γνωστά και ως “κόφτες”): το πρώτο θα είναι στην κορυφή Γεροντόβραχος 2.396m (3ωρ) και το δεύτερο στην κορυφή Λιάκουρα 2.457m (5ωρ). Απο αυτά τα δύο σημεία θα επιστρέψουν στο καταφύγιο και από εκεί στο σημείο επιβίβασης στο Mt. Bus, στην διασταύρωση του επαρχιακού δρόμου προς Χ. Κ. Παρνασσού (θέση “Κελλάρια”). Όσοι εκπαιδευόμενοι συνεχίσουν την αλπική διάσχιση πέρα από την κορυφή Λιάκουρα, θα πρέπει οπωσδήποτε να μπορούν να ολοκληρώσουν την διαδρομή ως το Ζεμενό (13ωρ), καθώς δεν θα υπάρχει άλλο σημείο επιστροφής.

Η ομάδα που θα πάει ως τον Γεροντόβραχο ονομάζεται “ομάδα A”, αυτή που θα πάει ως την Λιάκουρα “ομάδα Β”, ενώ εκείνη που θα κάνει την διάσχιση ως το Ζεμενό “ομάδα Γ”. Μπορείτε να δηλώσετε την ομάδα που επιθυμείτε να συμμετέχετε, κάνοντας κλικ στο αντίστοιχο κουτάκι που θα βρείτε στην ηλεκτρονική φόρμα δήλωσης συμμετοχής. Οι συμμετέχοντες στην ομάδα Α & Β μπορούν να αφήσουν πράγματα (π.χ. υπνόσακους, αντίσκηνα κλπ) που δεν χρειάζονται για την πορεία της Κυριακής, στο καταφύγιο (θα περάσουν από εκεί στην επιστροφή), ενώ όσοι συμμετέχουν στην ομάδα Γ θα πρέπει να κουβαλούν όλα τους τα πράγματα καθ’ όλη την διάρκεια της διάσχισης. 

Μετακινήσεις-διαμονή

Οι μετακινήσεις από Αθήνα θα γίνουν είτε με το Mountain Bus της σχολής είτε με ΙΧ των συμμετεχόντων. Η διαμονή μπορεί να γίνει στο καραφύγιο “Δέφνερ” ή εναλλακτικά σε αντίσκηνα ή χιονότρυπες κοντά στο καταφύγιο. Το καταφύγιο ανήκει στην Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας Αναρρίχησης. Σύμφωνα με τις νέες τιμές που ανακοίνωσε πρόσφατα η ΕΟΟΑ, η διανυκτέρευση στα καταφύγια της χρεώνεται 18€ / άτομο ενώ τα διημέρευτρα χρεώνονται 10€/άτομο. Εάν μείνετε σε αντίσκηνο, χρεώνεστε για την διαμονή σας, μόνο τα διημέρευτρα του καταφυγίου, χωρίς το φαγητό (10€). Εάν μείνετε στο καταφύγιο, η υποχρεωτική τιμή πακέτου (ύπνος + δείπνο + πρωινό), είναι 35€/άτομο και αποτελεί πολιτική του καταφυγίου για τα γκρουπ και όχι της σχολής. Επίσης για την είσοδο σας στο καταφύγιο “Μ. Δέφνερ” θα πρέπει εκτός από αρνητικό rapid test για τον covid19, να έχετε και πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης.

Χιλιομετρικές αποστάσεις

 • Αθήνα-Διασταύρωση με καταφύγιο Δέφνερ 200km (2ω.30′, μέσω Νέας Οδού & επαρχιακής οδού Κάστρου-Λιβαδειάς-Άμφισσας)
 • Θεσσαλονίκη-Διασταύρωση με καταφύγιο Δέφνερ 365km (4ωρ.15′, μέσω αυτοκινητόδρομου Αιγαίου & εθνικής οδού Λαμίας-Άμφισσας)

ΣΗΜΕΙΑ & ΩΡΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ

Επιβίβαση στο Mountain Bus από την αφετηρία στην Πλατεία Καραϊσκάκη (50€)

Το ραντεβού για την αναχώρηση μας με το Mountain Bus για τον Παρνασσό, είναι στην Πλατεία Καραϊσκάκη στο κέντρο της Αθήνας, πάνω από τον σταθμό του Μετρό “Μεταξουργείο”, το Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2021 και ώρα 6.50πμ. Μπορείτε να δείτε το ακριβές σημείο συνάντησης μας στην Πλατεία Καραϊσκάκη, κάνοντας κλικ στο παρακάτω link στο google maps:

https://goo.gl/maps/ACTjhKuczM8z3ptLA

Επιβίβαση στο Mountain Bus από την Γέφυρα Καλυφτάκη (50€)

Η επιβίβαση σας στο Mountain Bus, μπορεί να γίνει και από την Γέφυρα Καλυφτάκη (έξοδος για Ολυμπιακό Χωριό) στο ύψος της Νέας Κηφισιάς στις 7.30πμ. Μπορείτε να δείτε το ακριβές σημείο συνάντησης μας στην γέφυρα Καλυφτάκη, κάνοντας κλικ στο παρακάτω link στο google maps:

https://goo.gl/maps/sphnBbrjHcLmUDSC9

Επιβίβαση στο Mountain Bus στο Ζεμενό (15€)

Οι συμμετέχοντες που διαμένουν εκτός Αθηνών και επιθυμούν να πάρουν μέρος στη διάσχιση του βουνού (ομάδα-Γ), υπάρχει η δυνατότητα να μετακινηθούν στη διαδρομή Ζεμενό-διασταύρωση καταφυγίου “Δέφνερ”, με το Mountain Bus της σχολής. Το ραντεβού για την επιβίβαση από Ζεμενό, είναι στις 10.00πμ, στο πάρκινγκ του εστιατορίου “Άγγελος”. Μπορείτε να δείτε το ακριβές σημείο συνάντησης μας στο πάρκινγκ του εστιατορίου “Άγγελος”, κάνοντας κλικ στο παρακάτω link στο google maps:

https://goo.gl/maps/hy7KgEd3mJxsW28n6

Επιβίβαση στο Mountain Bus σε άλλο σημείο

Η επιβίβαση στο Mountain Bus, μπορεί να γίνει κατόπιν συνεννόησης με τους διοργανωτές και από διαφορετικό (εκτός από τα παραπάνω) σημείο, κατά μήκος της διαδρομής: Αθήνα-Κάστρο Βοιωτίας-Λιβαδειά-Αράχωβα-Χ. Κ. Παρνασσού.

Συνάντηση στην διασταύρωση προς καταφύγιο Δέφνερ (0€)

Το ραντεβού μας για όσους έρθουν στην εξόρμηση στην Παρνασσό με ΙΧ , είναι στις 10.45μμ, στην διασταύρωση του δρόμου προς Χ.Κ Παρνασσού με το δρόμο προς καταφύγιο Δέφνερ. Μπορείτε να δείτε το ακριβές σημείο συνάντησης μας στη διασταύρωση, κάνοντας κλικ στο παρακάτω link στο google maps:

https://maps.app.goo.gl/VAuQA9VYPvkwpJgC7

Τιμή: 135 € (η τιμή αυτή ισχύει για τους ΜΗ εγγεγραμμένους στη Σχολή Βουνού συμμετέχοντες)

Τιμή μαθητών Σχολής Βουνού: 85€

Περιλαμβάνονται:

 1. Μετακινήσεις με το Mountain Bus στη διαδρομή: Αθήνα – Ζεμενό – Διαστ/ση καταφυγίου Δέφνερ – Ζεμενό – Αθήνα
 2. Μια διανυκτέρευση στο καταφύγιο “Δέφνερ”
 3. Ένα δείπνο στο καταφύγιο (μακαρόνια με κιμά/σάλτσα, τριμμένο τυρί, μια σαλάτα & μια φέτα ανά 4 άτομα)
 4. Ένα πρωινό στο καταφύγιο (ψωμί, βούτυρο, μαρμελάδα, μέλι, αυγό, τσάι/καφές)
 5. Δίδακτρα για την διδασκαλία των εκπαιδευτικών αντικειμένων 
 6. Τεχνικός εξοπλισμός (ζώνες, σχοινιά, κραμπόν, πιολέ κλπ)
 7. Ασφαλιστική κάλυψη

Δεν περιλαμβάνονται:

– Αναψυκτικά, ποτά, εμφιαλωμένα νερά
– Οτιδήποτε δεν αναφέρεται στο πρόγραμμα

Ανάλυση τιμών

 • Μετακινήσεις με το Mountain Bus στη διαδρομή Α: Αθήνα – Ζεμενό – Διαστ/ση καταφυγίου Δέφνερ – Ζεμενό – Αθήνα (50€)
 • Μετακινήσεις με το Mountain Bus στη διαδρομή Β: Ζεμενό – Διαστ/ση καταφυγίου Δέφνερ – Ζεμενό (15€)
 • Μια διανυκτέρευση στο καταφύγιο Δέφνερ (18€)
 • Διημέρευτρα καταφυγίου (10€)
 • Δείπνο & πρωινό στο καταφύγιο (17€)
 • Διημέρευτρα καταφυγίου: 10 € ανά διανυκτέρευση (χρεώνονται εάν μείνετε σε αντίσκηνο ή κάνετε bivouac)*
 • Ενοικίαση τεχνικού εξοπλισμού (σχοινιά, μπωντριέ, κραμπόν, πιολέ κλπ) & δίδακτρα για την διδασκαλία των εκπαιδευτικών αντικειμένων: 50€ (ισχύουν μόνον για τους εκτός σχολής συμμετέχοντες).

Δεν περιλαμβάνονται:

– Αναψυκτικά, ποτά, εμφιαλωμένα νερά
– Οτιδήποτε δεν αναφέρεται στο πρόγραμμα

Προϋποθέσεις συμμετοχής

Για να λάβετε μέρος στην εξόρμηση θα πρέπει να πληροίτε τις εξής προϋποθέσεις:

 1. Να είστε ψυχικά & σωματικά υγιείς και να βρίσκεστε σε καλή φυσική κατάσταση*
 2. Να έχετε την διάθεση να έρθετε στο βουνό και να αντιμετωπίσετε τις τυχόν δυσκολίες (κακοκαιρία, μεταβολή προγράμματος κλπ)
 3. Να προσκομίσετε αρνητικό διαγνωστικό Rapid test 24ωρών**, κατά του covid19
 4. Να φοράτε προστατευτική μάσκα κατά της διασποράς του covid19, τόσο εντός του Mountain Bus όσο και εντός των καταφυγίων
 5. Να διαθέτετε τον απαιτούμενο εξοπλισμό χειμερινής ορειβασίας, όπως αναφέρεται στις παρακάτω λίστες
 6. Να συμφωνείτε να υπακούσετε στις οδηγίες των εκπαιδευτών, τόσο για την δική σας ασφάλεια όσο και της ομάδας
 7. Να έχετε συμπληρώσει την ηλεκτρονική φόρμα εγγραφής στην εξόρμηση μέσα από την ιστοσελίδα της σχολής
 8. Να έχετε εξοφλήσει τις οικονομικές υποχρεώσεις σας ως προς την σχολή ή να έχετε καταθέσει έστω την προκαταβολή (ισχύει για τους εγγεγραμμένους στο πλήρες πρόγραμμα της σχολής)
 9. Να έχετε εξοφλήσει το ποσό για τα έξοδα της εκδρομής όπως πούλμαν, καταφύγια κλπ (ισχύει για τους εγγεγραμμένους & ΜΗ εγγεγραμμένους στο πλήρες πρόγραμμα της σχολής)

* Καλή φυσική κατάσταση σημαίνει ότι μπορείτε να περπατήσετε 5-6 ώρες με αργό σταθερό ρυθμό χωρίς να εξαντληθείτε. ΔΕΝ απαιτούνται τεχνικές γνώσεις (χειρισμοί σχοινιών, κόμποι κλπ) καθώς αυτά θα τα μάθουμε κατά την διάρκεια της σχολής.

** Σύμφωνα με τα νέα μέτρα, για την συμμετοχή σας στην εξόρμηση θα πρέπει να προσκομίσετε αρνητικό διαγνωστικό Rapid test 24 ωρών για τον Covi19, ανεξάρτητα εάν έχετε εμβολιαστεί ή όχι κατά του Covid19. Ο σχετικός έλεγχος διενεργείται από τους διοργανωτές, είτε κατά την επιβίβαση σας στο Mountain Bus, είτε πριν την έναρξη της πεζοπορίας (για όσους έρθουν με ΙΧ). Επιπλέον, για να εισέλθετε στο καταφύγιο “Μιχάλης Δέφνερ” θα πρέπει να έχετε πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης. 

Δηλώσεις συμμετοχής & κρατήσεις θέσεων

Για να δηλώσετε συμμετοχή και να κάνετε κράτηση θέσης στην εξόρμηση, θα πρέπει:

 1. Να συμπληρώσετε την ηλεκτρονική φόρμα συμμετοχής*, που βρίσκεται στο κάτω μέρος της παρούσας σελίδας.
 2. Να καταθέσετε το νωρίτερο δυνατόν, την τιμή συμμετοχής (ανάλογα με το τις παροχές που έχετε επιλέξει με βάση την ανάλυση τιμών), σε έναν από τους παρακάτω τραπεζικούς λογαριασμούς, γράφοντας στην αιτιολογία της κατάθεσης το ονοματεπώνυμο σας. 
 • Alpha Bank: 157.002.310.022.291 (IBAN: GR2601401570157002310022291)
 • Eurobank: 0026.0095.54.0200964506 (ΙΒΑΝ: GR5302600950000540200964506)
 • Πειραιώς: 5095-057044-925 (IBAN: GRGR3601720950005095057044925)
 • Εθνική: 051-60574116 (IBAN: GR7301100510000005160574116)

*  Σε περίπτωση που θέλετε να κάνετε κάποια αλλαγή ή διόρθωση (π.χ. αντί για ΙΧ που έχετε δηλώσει στην ηλεκτρονική φόρμα συμμετοχής, αποφασίσατε τελικά ότι θα έρθετε με το Mt. Bus), θα πρέπει να συμπληρώσετε μια ΝΕΑ ΦΟΡΜΑ συμμετοχής. Το σύστημα θα κρατήσει τα στοιχεία που έχετε δηλώσει στην πιο πρόσφατη φόρμα που έχετε καταχωρήσει.

Εκπαιδευτικά αντικείμενα

Τα εκπαιδευτικά αντικείμενα που θα αναλυθούν κατά την διάρκεια της εξόρμησης, είναι τα εξής:

Τεχνικές ορεινής πεζοπορίας (Τ)

Τ-01 Ανάγνωση ορεινού τερέν
Τ-02 Κατηγορίες ρυθμού πεζοπορίας
Τ-03 Ορεινή πεζοπορία σε κατσάβραχο

Τ-04 Κίνηση σε σάρες
Τ-05 Βασικές αρχές αναρρίχησης βράχου
Τ-06 Scrampling

Προσανατολισμός (Π)

Π-01 Ανάγνωση ισοϋψών καμπύλων
Π-02 Χάραξη πορείας στο χάρτη
Π-03 Υπολογισμός γεωγραφικού αζιμούθιου
Π-04 Υπολογισμός φαινομενικής & πραγματικής απόστασης

Π-05 Προσανατολισμός χάρτη
Π-06 Διόπτευση στο φυσικό περιβάλλον
Π-07 Μετατροπή γεωγραφικού αζιμούθιου σε μαγνητικό
Π-08 Υπολογισμός μαγνητικής απόκλισης
Π-09 Χρήση συσκευής GPS
Π-10 Εφαρμογή πορείας στο βουνό με πυξίδα-χάρτη & GPS

Κόμποι (Κ)

Κ-01: Οχτάρι
Κ-02: Ημίδεσμος
Κ-03: Αλουέτ

Κ-04: Ψαρόκομπος
Κ-05: Ιμαντόκομπος
Κ-06: Γαλλικός αυτοσφιγγόμενος
Κ-07: Μουλαρόκομπος
Κ-08: Κόμπος Οδηγού
Κ-09: Ψαλιδιά
Κ-10: Μισή Ψαιδια
Κ-11: Πεταλούδα
Κ-12: Καντηλίτσα

Τεχνικές ασφάλισης & δεσίματα (Α)

Α-01 Δέσιμο με & χωρίς μπωντριέ
Α-02 Αλπικές κουλούρες
Α-03 Ταυτόχρονη κίνηση

Α-04 Δυναμική ασφάλιση
Α-05 Σύνδεση ασφαλειών ρελέ
Α-06 Στατική ασφάλιση

Τεχνικές κίνησης & ασφάλισης στο χιόνι (Χ)

Χ-01 Κίνηση σε χιόνι χωρίς κραμπόν
Χ-02 Άνοιγμα βημάτων στο χιόνι

X-03 Χρήση κραμπόν-πιολέ
X-04 Τεχνικές αυτοφρεναρίσματος (self-arest)
X-05 Ταυτόχρονη κίνηση στο χιόνι
X-06 Τοποθέτηση ασφαλειών χιονιού (αλουμινογωνίες)
X-07 Κατασκευή ρελέ στο χιόνι
X-08 Δυναμική & στατική ασφάλιση
X-09 Κίνηση σε φιξαρισμένα σχοινιά

Χιονοστιβάδες, Πρόγνωση & διάσωση

Δ-01 Προφίλ χιονιού
Δ-02 Χρήση A.R.V.A
Δ-03 Χρήση Avalanche Probe
Δ-04 Διαδικασία ανεύρεσης
Δ-05 Μεταφορά τραυματία

Χειμερινή διαβίωση

B-01 Στήσιμο αντίσκηνου σε χιόνι
Β-02 Κατασκευή χιονότρυπας
Β-03 Τεχνικές διανυκτέρευσης

Εξοπλισμός

Ο απαιτούμενος εξοπλισμός για την συγκεκριμένη εξόρμηση, περιγράφεται αναλυτικά στις παρακάτω λίστες:

 1. Λίστα-Α: Υλικά που σας δανείζει η Σχολή Βουνού
 2. Λίστα-Β: Σετ τεχνικού-εκπαιδευτικού εξοπλισμού που πρέπει να προμηθευτείτε
 3. Λίστα-Γ: Ρουχισμός & Υποδήματα
 4. Λίστα-Δ: Εξοπλισμός Γενικής χρήσης
 5. Λίστα-Ε: Υλικά για διανυκτέρευση στο καταφύγιο
 6. Λίστα-Η: Κατασκηνωτικά είδη για διαν/ση σε αντίσκηνο ή bivouac
 7. Λίστα-Ζ: Διατροφή/προτεινόμενα τρόφιμα
 8. Λίστα-Η: Ατομικό φαρμακείο

Λίστα-Α: Υλικά που σας δανείζει η Σχολή Βουνού

Εξειδικευμένος εξοπλισμός που σας παρέχει (σας δανείζει) η Σχολή Βουνού. Τον εξοπλισμό αυτόν θα τον παραλάβετε πριν την έναρξη της πεζοπορίας και θα τον επιστρέψετε με την λήξη της εξόρμησης.

 1. Ορειβατική ζώνη ασφαλείας (μπωντριέ)
 2. Δυναμικό σχοινί 50-60m (1 ανά 3-4 άτομα)
 3. Πιολέ
 4. Κραμπόν + θήκη

Διευκρινίσεις σχετικά με τον τεχνικό εξοπλισμό

Κραμπόν

Ανάλογα με το είδος της μπότας (δύσκαμπτη, ημιάκαμπτη, άκαμπτη), αντιστοιχεί και διαφορετικό είδος κραμπόν (δετά, semi fast, fast), τα οποία ρυθμίζονται ειδικά στο μέγεθος της μπότας σας. Για τον λόγο αυτό, εάν συμμετέχετε στο πλήρες πρόγραμμα της Σχολής Βουνού, τα κραμπόν αυτά τα δανείζεστε από την σχολή και τα κρατάτε για όλη την διάρκεια του χειμερινού σκέλους, καταβάλλοντας (άπαξ) εγγύηση 80€, σε έναν από τους παρακάτω λογαριασμούς. Τα χρήματα αυτά, θα σας επιστραφούν στο τέλος του χειμερινού σκέλους της σχολής αφού πρώτα επιστρέψετε τα κραμπόν μαζί με την ειδική θήκη, στη σχολή. Εναλλακτικά μπορείτε να αγοράσετε τα κραμπόν σας από ορειβατικά καταστήματα ή απευθείας από την σχολή.

Λοιπός εξοπλισμός

Τον υπόλοιπο εξοπλισμο που σας δανείζει η σχολή (σχοινιά, μπωντριέ, αντίσκηνα, πιολέ, αλουμινογωνίες κλπ), τα επιστρέφετε στους διοργανωτές στο τέλος της κάθε εξόρμησης που παίρνετε μέρος, είτε είστε εγγεγραμμένοι στην σχολή είτε όχι.

Συμμετέχοντες εκτός σχολής

Για όσους συμμετέχουν μεμονωμένα στις εξορμήσεις, χωρίς να είναι εγγεγραμμένοι στη Σχολή Βουνού, στην τιμή της κάθε εξόρμησης περιλαμβάνεται και η ενοικίαση του εξοπλισμού (κραμπόν, πιολέ, μπωντριέ, αλουμινογωνίες, σχοινιά, ιμάντες, κορδονέτα, καραμπίνερ κλπ) οπότε αυτοί δεν χρειάζεται να καταβάλουν την εγγύηση, καθώς θα παραδώσουν τον εξοπλισμό που δανείστηκαν (συμπεριλαμβανομένων των κραμπόν), στο τέλος της κάθε εξόρμησης.

Φόρμα εγγραφής

Πλέον στην φόρμα εγγραφής υποχρεούστε να δηλώσετε τα υλικά που θέλετε να σας δανείσει η σχολή για την συγκεκριμένη εξόρμηση (π.χ. πιολέ, μπωντριέ, κλπ) καθώς και το είδος των κραμπόν (δετά, semifast, fast) ανάλογα με το είδος της μπότας που έχετε (δύσκαμπτη, ημιάκαμπτη, άκαμπτη).  Για τις παραγγελίες του υλικών ή χαρτών θα πρέπει να συμπληρώσετε τις ξεχωριστές φόρμες παραγγελίας που ακολουθούν κάτω από την φόρμα εγγραφής. 

Μπότες χειμερινού βουνού

Για να δείτε σε ποια κατηγορία ανήκει η μπότα σας, διαβάστε τον παρακάτω συνοπτικό οδηγό:

Δύσκαμπτες: Είναι οι μπότες που είναι μεν σκληρές & αδιάβροχες, αλλά ΔΕΝ έχουν υποδοχές για τις δέστρες των semi fast και fast κραμπον, ούτε στο εμπρός ούτε στο πίσω μέρος τους. Αυτές οι μπότες παίρνουν κραμπόν ΔΕΤΑ.

Ημιάκαμπτες: Είναι οι μπότες που είναι μεν σκληρές & αδιάβροχες, αλλά έχουν υποδοχή για τις δέστρες μόνο στο πίσω μέρος της μπότας, ενώ ΔΕΝ έχουν υποδοχή στο εμπρός μέρος. Αυτές οι μπότες παίρνουν κραμπόν SEMI FAST.

Άκαμπτες: Είναι οι μπότες που είναι μεν σκληρές & αδιάβροχες, αλλά έχουν υποδοχή για τις δέστρες τόσο στο πίσω όσο και στο εμπρός μέρος τους. Αυτές οι μπότες παίρνουν κραμπόν FAST.

Λίστα-Β: Σετ τεχνικού-εκπαιδευτικού εξοπλισμού* που πρέπει να προμηθευτείτε

Πρόκειται για σετ υποχρεωτικού τεχνικού εξοπλισμού που πρέπει να διαθέτουν (ή να προμηθευτούν) οι συμμετέχοντες προκειμένου να μπορέσουν να παρακολουθήσουν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Το σετ αυτό οι εκπαιδευόμενοι πρέπει να έχουν συνεχώς στο σακίδιο τους σε όλες τις εξορμήσεις της Σχολής Βουνού. Το σετ αυτό του εξοπλισμού περιλαμβάνει τα παρακάτω 7 υλικά και μπορείτε να το προμηθευτείτε είτε από καταστήματα ορειβατικών ειδών είτε κατευθείαν από την ίδια την σχολή, συμπληρώνοντας την φόρμα παραγγελίας σετ υλικών. 

 1. Καραμπίνερ ασφαλείας τύπου D (1)
 2. Καραμπίνερ ασφαλείας τύπου HMS (1)
 3. Καραμπίνερ απλό (1)
 4. Κορδονέτο διατομής 7mm & μήκους 5m (1)
 5. Κορδονέτο 6mm & μήκους 170cm (1)
 6. Ιμάντας (νάιλον) άραφτος μήκους 170cm (1)
 7. Ιμάντας ραμμένος μήκους 60cm (1)

*  Το παραπάνω σετ εκπαιδευτικού εξοπλισμού, περιλαμβάνεται στην τιμή της κάθε εξόρμησης και δανείζεται από τους διοργανωτές μόνο στους εκτός σχολής συμμετέχοντες. Οι μαθητές/μαθήτριες της Σχολής Βουνού, οφείλουν να προμηθευτούν το παραπάνω σετ υλικών και να το έχουν μαζί τους σε κάθε εξόρμηση της σχολής. Ο εξοπλισμός αυτός χρησιμεύει εκτός των άλλων και για τις ασκήσεις που απαιτείται να εκτελούν οι συμμετέχοντες της Σχολή Βουνού και στο σπίτι (homework). 

Λίστα-Γ: Ρουχισμός & Υποδήματα

 1. Μπότες χειμερινής ορειβασίας ημιάκαμπτες ή άκαμπτες
 2. Γκέτες για τα χιόνια
 3. Κάλτσες ορεινής πεζοπορίας χειμερινού βουνού
 4. Ισοθερμικό εσώρουχο κοντομάνικο (συνθετικό)
 5. Iσοθερμικό εσώρουχο μακρυμάνικο (συνθετικό)
 6. Ισοθερμικό εσώρουχο παντελόνι (κολάν) ή παντελόνι powerstretch/soft shell
 7. Ζακέτα fleece (polartec)
 8. Αδιάβροχο-αντιανεμικό τζάκετ & παντελόνι
 9. Βεστάκι ελαφρύ (π.χ. πουπουλένιο)
 10. Γάντια λεπτά fleece (1 ζεύγος)
 11. Γάντια χοντρά αδιάβροχα (1 ζεύγος)
 12. Μαντήλι λαιμού (buff)
 13. Σκούφος & Μπαλακλάβα (σκούφος full face)

Λίστα-Δ: Εξοπλισμός Γενικής χρήσης

 1. Σακίδιο 35-60lt
 2. Μπατόν (μπαστούνια πεζοπορίας)
 3. Φακός κεφαλής (+ εφεδρικές μπαταρίες)
 4. Παγούρι 1-1,5lt
 5. Αλουμινοκουβέρτα
 6. Γυαλιά ηλίου
 7. Μάσκα θυέλλης (μάσκα σκι)
 8. Συστήματα προσανατολισμού (χάρτης-πυξίδα-gps)
 9. Σουγιάς (ελαφρύς)
 10. Σφυρίχτρα
 11. Αναπτήρας & σπίρτα
 12. Ομπρέλα (μόνον όταν ο καιρός προβλέπεται βροχερός)

Λίστα-Ε: Υλικά για διανυκτέρευση στο καταφύγιο*

 1. Υπνόσακος για καταφύγιο (+4 Cº)
 2. Μαξιλαροθήκη (ή φουσκωτό μαξιλάρι)
 3. Παντόφλες

* Λόγω των μέτρων κατά του Covid19 τα καταφύγια ΔΕΝ παρέχουν πλέον κλινοσκεπάσματα, μαξιλαροθήκες & παντόφλες.

Λίστα-Η: Κατασκηνωτικά είδη για διαν/ση σε αντίσκηνο ή bivouac

 1. Bivisac ή αντίσκηνο
 2. Υπνόσακος για αντίσκηνο (-4 Cº)
 3. Κάριματ-στρωματάκι ύπνου
 4. Μαγειρικά σκεύη

Λίστα-Ζ: Διατροφή (προτεινόμενα τρόφιμα)

 1. Σταφίδες 250gr (τροφή ανάγκης)
 2. Χουρμάδες ή/και σύκα ξερά
 3. Μπάρες δημητριακών (π.χ. βρώμης)
 4. Ξηροί καρποί (π.χ. φιστίκια, αμύγδαλα, φουντούκια)
 5. Τυρί κίτρινο ημίσκληρο (300-400gr)
 6. Παξιμάδια ολικής άλεσης
 7. Σαλάμι πικάντικο
 8. Έτοιμο φαγητό* για το δείπνο (π.χ. μακαρόνια με τυρί)
  * Αφορά μόνο τις εξορμήσεις που ΔΕΝ περιλαμβάνουν δείπνο.

Λίστα-Η: Ατομικό φαρμακείο

 1. Ελαστικός επίδεσμος 10-12cm
 2. Αυτοκόλλητη ταινία (tape)
 3. Αντισηπτικό (bedadine)
 4. Παυσίπονα (depon)
 5. Γάζες 15x30cm (3-4 τεμάχια)
 6. Αντιηλιακή κρέμα & lipstick
 7. Προσωπικά φάρμακα

Επικοινωνία

Για οποιαδήποτε επιπλέον πληροφόρηση σχετικά με το πρόγραμμα, καλέστε στο 211 40 14 744 ή στο κινητό 6983 63 8000 ή στείλτε email στο info@basecamp.gr ή στείλτε μήνυμα χωρίς χρέωση μέσω WhatsUp/Viber/Messenger στο τηλ. +30 6983 63 8000.

Κοινότητα Viber

Αν θέλετε να ενημερώνεστε άμεσα και να μαθαίνετε σε πραγματικό χρόνο τα νέα μας (ημερολόγιο σχολής βουνού/βράχου, τεχνικές συμβουλές, ανακοινώσεις για νέα προγράμματα κλπ), παρακαλούμε συνδεθείτε στην κοινότητα ⁨μας στο Viber κάνοντας κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο: https://invite.viber.com/g2=AQBi2SlJMys44k3ghoqUOJyU4Ir4ciObjiCPLeuGUsnFsl4SXJSTfFhLb4AvDDq4

ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΟΙ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΦΟΡΜΕΣ
 1. Δήλωση Συμμετοχής
 2. Παραγγελία Υλικών (συμπληρώνεται μόνο εάν θέλετε να παραγγείλετε υλικά)
 3. Παραγγελία Χαρτών (συμπληρώνεται μόνο εάν θέλετε να παραγγείλετε χάρτες)

Φόρμα Δήλωσης Συμμετοχής

Για την σωστή συμπλήρωση της φόρμας εγγραφής στο πρόγραμμα, ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες:

 1. Όλα τα πεδία της φόρμας πρέπει να συμπληρωθούν υποχρεωτικά.
 2. Τα στοιχεία που χρειαζόμαστε για την ταυτοποίηση σας είναι: Επώνυμο, Όνομα & Ημερομηνία Γεννήσεως.
 3. ΜΗΝ χρησιμοποιείτε κόμματα ανάμεσα στις λέξεις.
 4. Συμπληρώστε τα πεδία “Επώνυμο” & “Όνομα” με σωστά τονισμένα μικρά (πεζά) Ελληνικά γράμματα (εκτός από το πρώτο γράμμα π.χ Γεωργίου) και όχι με γράμματα greeklish.
 5. Στο πεδίο “Όνομα” συμπληρώστε το όνομα σας όπως αναγράφεται στην αστυνομική σας ταυτότητα και όχι το υποκοριστικό (π.χ Νικόλαος και όχι Νίκος).
 6. Στο πεδίο “Κινητό τηλέφωνο” συμπληρώστε τον αριθμό του κινητού σας τηλεφώνου (π.χ 6983638000) ΧΩΡΙΣ το Ελληνικό πρόθεμα (0030 ή +30). Αν δεν έχετε Ελληνικό αριθμό κινητού, συμπληρώστε και το πρόθεμα της χώρας του αριθμού του κινητού τηλεφώνου σας (πχ. +33).
 7. Στο πεδίο “Email” συμπληρώστε το email σας με μικρά λατινικά γράμματα (όχι κεφαλαία).
 8. Στο πεδίο “Ημερομηνία Γεννήσεως” συμπληρώστε την ημερομηνία γεννήσεως σας ως εξής: ημ/μήνας/έτος (π.χ. 16/05/2004)
 9. Στο πεδίο “Περιοχή κατοικίας” συμπληρώστε την περιοχή κατοικίας σας (όχι την διεύθυνση σας) και με μικρά (πεζά) γράμματα (π.χ Θεσσαλονίκη).
[contact-form-7 404 "Δεν βρέθηκε"]

Φόρμα Παραγγελίας Υλικών

Μπορείτε να παραγγείλετε όλα ή κάποια από τα απαραίτητα για την Σχολή Βουνού εκπαιδευτικά υλικά, συμπληρώνοντας την παρακάτω Φόρμα Παραγγελίας. Η παραλαβή των υλικών θα γίνει στην πρώτη σας εξόρμηση στο βουνό. Σημειώνεται ότι ΔΕΝ χρειάζεται να συμπληρώσετε την φόρμα, εάν ΔΕΝ θέλετε να παραγγείλετε υλικά.

  Είμαι εγγεγραμμένος/η στη Σχολή Βουνού στο :

  Θα ήθελα να παραγγείλω από την σχολή το σετ υλικών (50€)
  NAIΟΧΙ

  Θα ήθελα να παραγγείλω από την σχολή την πυξίδα Silva Ranger (30€)
  NAIΟΧΙ

  Θα ήθελα να παραγγείλω από την σχολή την πυξίδα Silva Ranger με καθρεφτάκι (35€)
  NAIΟΧΙ

  Διάβασα και συμφωνώ με τους Όρους Χρήσης
  NAI

  Θέλω να λαμβάνω ενημερωτικά e-mail σχετικά με νέες αναρτήσεις της BASECAMP

  Τα προσωπικά δεδομένα που θα λάβουμε μέσα από την πιο πάνω φόρμα επικοινωνίας θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά και μόνο για την διευκόλυνση της επικοινωνίας της BASECAMP μαζί σας και για κανέναν άλλο σκοπό και δεν θα διαμοιραστούν σε τρίτους.

  Φόρμα Παραγγελίας Χαρτών

  Για την δική σας εξυπηρέτηση μπορείτε να παραγγείλετε μεμονωμένα ή συνολικά, τους χάρτες των βουνών όπου θα γίνει η πρακτική εκπαίδευση στον Προσανατολισμό, συμπληρώνοντας την παρακάτω Φόρμα Παραγγελίας Χαρτών. Η παραλαβή του/των χαρτών θα γίνει στην πρώτη σας εξόρμηση στο βουνό. Σημειώνεται ότι ΔΕΝ χρειάζεται να συμπληρώσετε την φόρμα, εάν ΔΕΝ θέλετε να παραγγείλετε χάρτες.

   Είμαι εγγεγραμμένος/η στη Σχολή Βουνού στο:

   Θα ήθελα να παραγγείλω από την σχολή τους παρακάτω χάρτες (εντός παρενθέσεως τα βουνά του προγράμματος της σχολής, που περιλαμβάνονται στο χάρτη):

   Ζαγόρι-Βάλια Κάλντα-Μέτσοβο (Β. Πίνδος-Γκαμήλα) (8€)
   NAIΟΧΙ

   Γράμμος-Σμόλικας-Βόϊο-Βασιλίτσα (Σμόλικας) (8€)
   NAIΟΧΙ

   Πάρνηθα (Πάρνηθα) (8€)
   NAIΟΧΙ

   Μαίναλο (Μαίναλο) (8€)
   NAIΟΧΙ

   Ταΰγετος (Βόρειος Ταΰγετος-Πενταδάκτυλος) (8€)
   NAIΟΧΙ

   Ταΰγετος + οδηγός (Ταΰγετος με mini βιβλίο-οδηγό) (15€)
   NAIΟΧΙ

   Νότια Πίνδος (Τριγγία-Κόζιακας-Τζουμέρκα-Περιστέρι) (8€)
   NAIΟΧΙ

   Όλυμπος (Όλυμπος) (8€)
   NAIΟΧΙ

   Όλυμπος (Όλυμπος-Πιέρια) (12€)
   NAIΟΧΙ

   Γκιώνα-Βαρδούσια (Νέα έκδοση) (8€)
   NAIΟΧΙ

   Γκιώνα-Βαρδούσια-Οίτη (Παλαιά έκδοση) (8€)
   NAIΟΧΙ

   Πάρνωνας (Πάρνωνας) (8€)
   NAIΟΧΙ

   Άγραφα (Βουτσικάκι-Χατζή) (8€)
   NAIΟΧΙ

   Πρέσπα-Βίτσι-Βόρας (Βαρνούντας) (8€)
   NAIΟΧΙ

   Κυλλήνη (Ζήρεια) (8€)
   NAIΟΧΙ

   Δίρφυς-Ξεροβούνι (Δίρφυς) (8€)
   NAIΟΧΙ

   Ευρυτανικά βουνά (Βελούχι-Καλιακούδα) (8€)
   NAIΟΧΙ

   Παρνασσός (Παρνασσός) (8€)
   NAIΟΧΙ

   Χελμός (Χελμός) (8€)
   NAIΟΧΙ

   Λευκά Όρη (Λευκά όρη) (8€)
   NAIΟΧΙ

   Ψηλορείτης (Ψηλορείτης) (8€)
   NAIΟΧΙ

   Ερύμανθος (Ερύμναθος) (8€)
   NAIΟΧΙ

   Ροδόπη (Ροδόπη) (12€)
   NAIΟΧΙ

   Διάβασα και συμφωνώ με τους Όρους Χρήσης
   NAI

   Θέλω να λαμβάνω ενημερωτικά e-mail σχετικά με νέες αναρτήσεις της BASECAMP

   Τα προσωπικά δεδομένα που θα λάβουμε μέσα από την πιο πάνω φόρμα επικοινωνίας θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά και μόνο για την διευκόλυνση της επικοινωνίας της BASECAMP μαζί σας και για κανέναν άλλο σκοπό και δεν θα διαμοιραστούν σε τρίτους.

   12-13 Φεβρουαρίου 2022
   Διάρκεια: 2 ημέρες (Σ/Κ)
   Παροχές: Οδηγοί & συνοδοί βουνού, εκπαίδευση, εξοπλισμός, μετακινήσεις, διαμονή, διατροφή
   Εμπειρία: Ορεινής πεζοπορίας
   Τιμή: 135€
   Τιμή μαθητών Σχολής Βουνού: 85€