ΣΤΙΣ 26 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2023 ΠΕΖΟΠΟΡΟΥΜΕ ΣΤΑ ΑΓΡΑΦΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΚΑΖΑΡΜΑ!

Η Καζάρμα, μια από τις πιο επιβλητικές & αναγνωρίσιμες κορυφές των Αγράφων, το σχήμα της οποίας καθρεφτίζεται στα νερά της Λίμνης Πλαστήρα, απειλείται να καταστραφεί για πάντα, από την εγκατάσταση αιολικών εργοστασίων.

Τα Άγραφα είναι ένας τόπος αυθεντικός, ακατέργαστος και επιβλητικός! Η απομόνωση της περιοχής, τα μεγάλα υψόμετρα, τα πυκνά δάση, οι χαράδρες και τα ποτάμια έχουν συμβάλει στη διατήρηση μιας πλούσιας άγριας ζωής και δεκάδων απειλούμενων ειδών της ελληνικής πανίδας και χλωρίδας.

Στην περίοδο των τελευταίων χρόνων, ο αγώνας που δίνεται για την προστασία των Αγράφων, απέναντι στην ανεγκέφαλη επιλογή, να μπει ουσιαστικά ταφόπλακα στην περιοχή, με τη μετατροπή της σε βιομηχανική ζώνη αιολικών και υδροηλεκτρικών εγκαταστάσεων, είναι ένας αγώνας που διαρκώς επεκτείνεται και ριζώνει όλο και περισσότερο.

Η Πανελλήνια Σχολή Ορειβασίας Αναρρίχησης με επικεφαλής τον ιδρυτή της Οδηγό Βουνού Παναγιώτη Κοτρωνάρο, έχει από την πρώτη στιγμή ταχτεί στο πλευρό όσων αγωνίζονται κατά της λαίλαπας των αιολικών εργοστασίων στα βουνά της πατρίδας μας, και ανήκει στις 88 συλλογικότητες και φορείς που στηρίζουν επίσημα, αυτό τον δίκαιο αγώνα.

Το να καταστραφεί ό,τι έχει απομείνει από το φυσικό περιβάλλον, τα βουνά και τα χωριά μας, απλά και μόνο για να κερδοσκοπήσουν λίγες εταιρίες, είναι ένα σενάριο καταστροφικό για τη χώρα και τις επόμενες γενιές.

Αυτός ο αγώνας όχι απλά θα συνεχιστεί, αλλά θα ενισχυθεί και θα εξαπλωθεί, εμβαθύνοντας και διαμορφώνοντας νέες προσεγγίσεις και προοπτικές για τον τόπο, αλλά και συνδέοντας τα κοινά χαρακτηριστικά του με άλλους αντίστοιχους αγώνες σε άλλες περιοχές της χώρας.

Γιατί όπως οι ίδιοι οι επιστήμονες των εταιριών που τα εγκαθιστούν παραδέχονται, τα αιολικά εργοστάσια είναι μια τεχνολογία ΠΑΡΟΧΗΜΕΝΗ !

Γιατί η εικόνα του Τυμπάνου στην Αργιθέα, βιασμένου από τα έργα της “πράσινης ανάπτυξης”, είναι μια εικόνα από το μέλλον και της Καζάρμα, εάν επιτρέψουμε να γίνει το αιολικό εργοστάσιο των εννέα γιγαντιαίων ανεμογεννητριών.

Γιατί θέλουμε από το οροπέδιο της λίμνης Πλαστήρα, από τα γύρω χωριά, από το ορειβατικό καταφύγιο, να βλέπουμε το επτάμετρο πυροφυλάκιο της κορυφής της και όχι τις ανεμογεννήτριες, ύψους 130 μέτρων η καθεμιά, που σχεδιάζεται να εγκατασταθούν γύρω του.

Γιατί ο Άσπρος ποταμός στο Καροπλέσι, αυτό το μοναδικό στολίδι με τα νερά του που κυλούσαν ορμητικά ανάμεσα σε πλατάνια και λεύκες, και τις βίδρες να κοντοστέκονται, είναι έτοιμος να μπει σε σωλήνα και να ερημώσει για δύο χιλιόμετρα για να παραχθεί η… εξωφρενική ενέργεια των 0,99MW!

Γιατί κοιτάμε την Καζάρμα και βλέπουμε τα νοτιοανατολικά Άγραφα, τις δασώδης πλαγιές της Βουλγάρας, του Καπροβουνίου, του Ιτάμου που απειλούνται και πάλι από τα σχέδια μίας αδηφάγας βιομηχανίας, που χαρακτηρίζει τα έργα της “πράσινα” ενώ στην πραγματικότητα είναι κατάμαυρα, εξαφανίζοντας χιλιάδες στρέμματα πρασίνου, ισοπεδώνοντας βουνοκορφές και τσιμεντώνοντας ποτάμια.

Γι’ αυτό:

Την Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2023, κινητοποιούμαστε ξανά για άλλη μια φορά και σας καλούμε να συμμετέχετε όλες & όλοι μαζί, στην πεζοπορία που διοργανώνουμε , στην πανέμορφη αυτή κορυφή, με σκοπό να διαμαρτυρηθούμε και να αποτρέψουμε αυτό το έγκλημα κατά της φύσης.

Η αναχώρηση μας με το Mountain Bus θα γίνει από την Πλατεία Καραϊσκάκη στο κέντρο της Αθήνας το Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2023, στις 4 το μεσημέρι με τουριστικό λεωφορείο και η διαμονή μας στο φιλόξενο καταφύγιο των Αγράφων στην Ράχη Καραμανώλη. Η επιστροφή απο τα Άγραφα θα γίνει στις 17:00 το απόγευμα της Κυριακής και άφιξη στην Αθήνα το ίδιο βράδυ στις 22:00.

Αν έρθετε με το δικό σας ΙΧ, έχετε δύο επιλογές:

Επιλογή Α: Να παρκάρετε το ΙΧ σας, στο σημείο εκκίνησης της πεζοπορίας μας, στο εκκλησάκι του Αγ. Νικολάου Βλασίου και να πραγματοποιήσετε την μικρή κυκλική διαδρομή μέχρι την κορυφή Καζάρμα και επιστροφή στο ίδιο σημείο.

Επιλογή Β: Να παρκάρετε το ΙΧ σας, στο σημείο τερματισμού της διάσχισης στο χωριό Φυλακτή και απο εκεί στις 08.15πμ το πρωί της Κυριακής, να επιβιβαστείτε στο Mountain Bus το οποίο θα σας μεταφέρει στο σημείο έναρξης της πεζοπορίας μας στον Αγ. Νικόλαο Βλασίου. Στη συνέχεια ακολουθείτε κανονικά το πρόγραμμα της πεζοπορικής διάσχισης στην διαδρομή: Αγ. Νικόλαος Βλασίου – Κορυφή Καζάρμα – Φυλακτή όπου θα έχετε παρκάρει το ΙΧ σας. Η συμμετοχή στο λεωφορείο είναι 10€.

Η διαδρομή

Η πεζοπορία μας θα ξεκινήσει από το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου Βλασίου στις 10πμ την Κυριακή 26/11/2023. Εκεί θα συναντηθούμε και με άλλες συλλογικότητες και θα πεζοπορήσουμε όλοι μαζί για 1 ώρα ως την κορυφή Καζάρμα (1.977m).

Από εκεί η ομάδα Α (μικρή διαδρομή) θα επιστρέψει στο λεωφορείο που θα περιμένει στον Αγ. Νικόλαο Βλασίου και θα αναχωρήσει με το λεωφορείο για την Φυλακτή. Η ομάδα Β (μακρύτερη διαδρομή), θα συνεχίσει διασχίζοντας το βουνό από τα δυτικά προς τα ανατολικά μέχρι το χωριό Φυλακτή όπου θα συναντηθεί με την ομάδα Α και τις υπόλοιπες ομάδες για το υπαίθριο γεύμα.

Αναχώρηση από Φυλακτή για Αθήνα στις 17:00 την Κυριακή και άφιξη στην Αθήνα στις 22:00.

Σάββατο 25/11/2023

16:00 Αναχώρηση από Αθήνα (Πλ. Καραϊσκάκη)
16:30 Στάση Νέα Κηφισιά (κόμβος Καλυφτάκη)
18:30 Στάση Λαμία (ΣΕΑ Ρούμελη)
21:00 Άφιξη στο καταφύγιο Αγράφων

Κυριακή 26/11/2023

07:00 Πρωινό στο καταφύγιο
08:00 Αναχώρηση από το καταφύγιο για Αγ. Νικόλαο Βλασίου
08:15 Στάση στο χωριό Φυλακτή (επιβίβαση συμμετεχόντων με ΙΧ)
09:30 Άφιξη στον Άγ. Νικόλαο Βλασίου
10:00 Έναρξη πεζοπορίας ομάδων Α & Β για Καζάρμα-Φυλακτή
12:30 Επιστροφή της ομάδας Α στο πούλμαν
12:45 Αναχώρηση του πούλμαν για Φυλακτή
15:00 Άφιξη της ομάδας Β στην Φυλακτή
15:30 Υπαίθριο γεύμα στη Φυλακτή
16:00 Ενημερώσεις από την επιτροπή αγώνα
17:00 Αναχώρηση από Φυλακτή για Αθήνα
19:00 Στάση Λαμία (ΣΕΑ Ρούμελη)
21:30 Στάση Νέα Κηφισιά (κόμβος Καλυφτάκη)
22:00 Άφιξη στην Αθήνα (Πλ. Καραϊσκάκη)

Τιμή* συμμετοχής: 30€

Στην τιμή περιλαμβάνονται:

1. οργάνωση της εξόρμησης & συνοδεία στο βουνό
2. όλες οι μετακινήσεις με τουριστικό λεωφορείο
3. μια διανυκτέρευση στο καταφύγιο των Αγράφων (ή σε αντίσκηνο)
4. ένα υπαίθριο γεύμα το μεσημέρι της Κυριακής (26/11/2023)

* Παρακαλούμε σημειώστε, ότι η τιμή συμμετοχής στην εξόρμηση είναι εντελώς συμβολική και θα καταβληθεί σε μετρητά εντός του πούλμαν.

Ο εξοπλισμός που θα χρειαστείτε για την εξόρμηση είναι:

 1. μποτάκια ορεινης πεζοπορίας
 2. ισοθερμικό t-shirt
 3. παντελόνι πεζοπορίας
 4. ζακέτα fleece
 5. αντιανεμικό
 6. καπέλο & σκούφος
 7. γυαλιά ηλίου
 8. σακίδιο 30-40lt
 9. μπατόν ορεινής πεζοπορίας (προαιρετικά)
 10. φακός (κατά προτίμηση κεφαλής)
 11. νερό (γύρω στο 1.5lt)
 12. σνακ για την διαδρομή (ξηρούς καρπούς, μπάρες, σάντουιτς κ.λπ.)

Για οποιαδήποτε επιπλέον πληροφόρηση σχετικά με το πρόγραμμα, καλέστε στα τηλέφωνα 211 40 14 744 ή στο κινητό 694 8525 471 ή στείλτε email στο info@basecamp.gr ή στείλτε μήνυμα χωρίς χρέωση μέσω WhatsApp/Viber/Messenger στο τηλ. +30 6983 63 8000.

Κράτηση θέσης ΚΑΖΑΡΜΑ S.O.S

25-26 Νοεμβρίου 2023
Διάρκεια: 2 ημέρες (σ/κ)
Τόπος: Άγραφα, κορυφή Καζάρμα 1.977m
Δράση: Ορεινή πεζοπορία διαμαρτυρίας
Εμπειρία: ΔΕΝ απαιτείται 
Τιμή: 30€