Η Πανελλήνια Σχολή Ορειβασίας Αναρρίχησης είναι ιδιωτική σχολή, η οποία παρέχει ένα ευέλικτο και ανοιχτό σε όλους, σύστημα εκπαίδευσης για τις δραστηριότητες της ορειβασίας και της αναρρίχησης, από το επίπεδο του ερασιτέχνη χομπίστα μέχρι και του επαγγελματία εκπαιδευτή.

Τα βουνά είναι φυσικοί θησαυροί ανεκτίμητης αξίας για τον άνθρωπο. Βουνό σημαίνει ελευθερία, έμπνευση, ψυχική ανανέωση, συντροφικότητα, στιγμές χαράς & ξεγνοιασιάς. Επιβλητικές κορυφές, καταπράσινα δάση, αλπικά λιβάδια, ποτάμια και πηγές με κρυστάλλινα νερά, συνθέτουν έναν κόσμο απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς, που μας περιμένει να τον γνωρίσουμε, να τον εξερευνήσουμε αλλά και να τον προστατέψουμε.

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερος κόσμος ανακαλύπτει βουνά, μέσα από εξορμήσεις για ορειβασία, αναρρίχηση, canyoning κλπ. Κομβικό σημείο για την ασφαλή, αποτελεσματική και ευχάριστη ενασχόληση μας με τις δραστηριότητες βουνού, αποτελεί η κατάλληλη προετοιμασία και εκπαίδευση μας. 

Στη σχολή θα αποκτήσετε γνώσεις και δεξιότητες για να μπορείτε να ανεβαίνετε στο βουνό ή/και να σκαρφαλώνετε στα βράχια με ασφάλεια και άνεση. Το επίπεδο που μπορείτε να φτάσετε, εξαρτάται από την διάθεση, τις ανάγκες αλλά και τον χρόνο που μπορείτε να αφιερώσετε, γι’ αυτό και το μοτο της σχολής μας είναι «0 – 8848m». Για την συμμετοχή σας στα πρώτα επίπεδα (CL1 και ML1) δεν απαιτείται προηγούμενη εμπειρία. Πρόκειται για ένα συναρπαστικό ταξίδι γνώσεων, εμπειριών και ανακάλυψης του πραγματικού μας εαυτού όπως αναφέρουν πολλοί μαθητές μας.

Εμπνευστής της ιδέας της Πανελλήνιας Σχολής Ορειβασίας Αναρρίχησης, είναι ο Παναγιώτης Κοτρωνάρος, οδηγός βουνού και εκπαιδευτής ορειβασίας με 25ετή εκπαιδευτική εμπειρία και ανελλειπή ορειβατική δράση από το 1988, αρχηγός της Εθνικής ομάδας ορειβασίας στην ιστορική ανάβαση στο όρος, Everest τον Μάιο του 2004. Όλοι οι εκπαιδευτές της σχολής είναι επιπέδου ML6-ML7 για την ορειβασία και CL6-CL7 για την αναρρίχηση, με υψηλό επίπεδο κατάρτισης και μεγάλη ορειβατική/αναρριχητική, εκπαιδευτική καθώς και παιδαγωγική εμπειρία πάνω στην εκπαίδευση ενηλίκων.

Οργανωτική δομή

Η οργανωτική δομή του συστήματος της Πανελλήνιας Σχολής Ορειβασίας Αναρρίχησης, βασίζεται σε διεθνή πρότυπα που εφαρμόζονται εδώ και πολλά χρόνια με επιτυχία σε παγκόσμια κλίμακα, σε άλλες δραστηριότητες (π.χ το σύστημα PADI για τις υποβρύχιες καταδύσεις), αλλά απουσιάζουν χαρακτηριστικά από την ελληνική πραγματικότητα στον τομέα της ορειβασίας και αναρρίχησης.

Εκπαιδευτικό σύστημα

Ανάλογα με το είδος της δραστηριότητας, το εκπαιδευτικό σύστημα της Πανελλήνιας Σχολής Ορειβασίας Αναρρίχησης, χωρίζεται σε δύο τομείς: α) την ορειβατική εκπαίδευση και β) την αναρριχητική εκπαίδευση. Κάθε τομέας περιλαμβάνει οκτώ (8) διαφορετικά εκπαιδευτικά επίπεδα κλιμακούμενης δυσκολίας, που καλύπτουν όλο το φάσμα της ορειβατικής και αναρριχητικής εκπαίδευσης, από το επίπεδο των αρχαρίων έως και εκπαιδευτών. 

Χάριν συντομίας και ευκολότερης κατανόησης, σε κάθε επίπεδο εκτός από τον τίτλο, έχει δωθεί και μια κωδική ονομασία, που αποτελείται από δύο λατινικά γράμματα και ένα αριθμό. Για την ορειβατική εκπαίδευση ο κωδικός ξεκινά με τα γράμματα «ML» από τα αρχικά των λέξεων “Mountaineer Level” (π.χ ML-1), ενώ για την αναρριχητική εκπαίδευση, ο κωδικός ξεκινά με τα γράμματα «CL» από τα αρχικά των λέξεων “Climber Level” (π.χ CL-1).

Τα τέσσερα πρώτα επίπεδα (ML1-ML4 & CL1-CL4) είναι ερασιτεχνικού χαρακτήρα ενώ τα τέσσερα δεύτερα (ML5-ML8 & CL5-CL8) προορίζονται για επαγγελματίες. 

Τα οκτώ (8) επίπεδα ορειβατικής εκπαίδευσης της Πανελλήνιας Σχολής Ορειβασίας Αναρρίχησης είναι:

ML-1  Θερινού Βουνού
ML-2  Χειμερινού Βουνού
ΜL-3  Αλπικής Αναρρίχησης
ML-4  Ορεινής Διάσωσης
ML-5  Αρχηγών Ορειβασίας
ML-6  Βοηθών Εκπαιδευτών Ορειβασίας
ML-7  Εκπαιδευτών Ορειβασίας
ML-8  Πιστοποιητών Δεξιοτήτων & Γνώσεων Ορειβασίας

Τα οκτώ (8) επίπεδα αναρριχητικής εκπαίδευσης της Πανελλήνιας Σχολής Ορειβασίας Αναρρίχησης είναι:

CL-1  Αναρρίχηση Βράχου Μονής Σχοινιάς
CL-2  Αναρρίχησης Βράχου Πολλαπλών Σχοινιών
CL-3  Παραδοσιακή Αναρρίχηση Βράχου
CL-4  Διάσωση Κάθετου Πεδίου Βράχου
CL-5  Αρχηγών Αναρρίχησης Βράχου
CL-6  Βοηθών Εκπαιδευτών Αναρρίχησης Βράχου
CL-7  Εκπαιδευτών Αναρρίχησης Βράχου
CL-8 Πιστοποιητών Δεξιοτήτων & Γνώσεων Αναρρίχησης Βράχου

Πιστοποιήσεις

Μετά την επιτυχημένη συμμετοχή τους στις σχετικές εξετάσεις, οι απόφοιτοι λαμβάνουν το πιστοποιητικό* και την κάρτα της Πανελλήνιας Σχολής Ορειβασίας Αναρρίχησης, που αποδεικνύουν τις γνώσεις, τις δεξιότητες και τις ικανότητες τους στα αντικείμενα που διδάχθηκαν.

Σχετικά με το ισχύον καθεστώς πιστοποιήσεων, της ορειβατικής & αναρριχητικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα, διαβάστε το αναλυτικό άρθρο στο blog της ιστοσελίδας μας, κάνοντας κλικ στο link: https://www.basecamp.gr/blog-pistopoiiseis-ekpaideysis/

*  Οι πιστοποιήσεις της Πανελλήνιας Σχολής Ορειβασίας Αναρρίχησης, δεν σχετίζονται με τις βεβαιώσεις που χορηγεί στα μέλη της, η Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας Αναρρίχησης.

ΚΑΛΕΝΤΑΡΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΕΩΝ

Οι προγραμματισμένες εκπαιδεύσεις της Πανελλήνιας Σχολής Ορειβασίας Αναρρίχησης για το προσεχές χρονικό διάστημα, αναφέρονται συνοπτικά στην παρακάτω λίστα. Για να δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα της κάθε εκπαίδευσης, κάντε κλικ πάνω στο σύνδεσμο με τα μπλε γράμματα.

Σχολή Βράχου CL1 | Σεπτέμβριος-Οκτώβριος 2022
Έναρξη: Σάββατο 24/09/2022
Τόπος διεξαγωγής: Αναρριχητικά πεδία Βορείου & Νοτίου Ελλάδας
Διάρκεια: 10 ημέρες (4 Σ/Κ & 2 Τετ.)

Σχολή Βράχου CL2 | Οκτώβριος 2022
Έναρξη: Κυριακή 16/10/2022
Τόπος διεξαγωγής: Μετέωρα
Διάρκεια: 6 ημέρες (συνεχόμενες)

Σχολή Βουνού ML1 | Οκτώβριος-Δεκέμβριος 2022
Έναρξη: Σάββατο 22/10/2022
Τόπος διεξαγωγής: Άγραφα-Όλυμπος-Τζουμέρκα-Κόζιακας
Διάρκεια: 8 ημέρες (4 Σ/Κ)

Σχολή Βράχου CL3 | Νοέμβριος-Δεκέμβριος 2022
Έναρξη: Σάββατο 05/11/2022
Τόπος διεξαγωγής: Βαράσοβα, Αττική/Ζηλνιά, Μετέωρα
Διάρκεια: 8 ημέρες (1 Σ/Κ/Δ, 1 Σ/Κ & 1 Π/Σ/Κ)

Σχολή Βράχου CL4 | Δεκέμβριος 2022
Έναρξη: Δευτέρα 12/12/2022
Τόπος διεξαγωγής: Λεωνίδιο
Διάρκεια: 6 ημέρες (συνεχόμενες)

Σχολή Βουνού ML2 | Ιανουάριος-Μάρτιος 2023
Έναρξη: Σάββατο 21/01/2023
Τόπος διεξαγωγής: Βουνά Βορείου & Νοτίου Ελλάδας
Διάρκεια: 10 ημέρες (5 Σ/Κ)

Ημερολόγιο του Εκδηλώσεις

Δ Δε

Τ Τρ

Τ Τε

Π Πε

Π Πα

Σ Σα

Κ Κυ

0 εκδηλώσεις,

0 εκδηλώσεις,

0 εκδηλώσεις,

0 εκδηλώσεις,

0 εκδηλώσεις,

0 εκδηλώσεις,

0 εκδηλώσεις,

0 εκδηλώσεις,

0 εκδηλώσεις,

0 εκδηλώσεις,

0 εκδηλώσεις,

0 εκδηλώσεις,

0 εκδηλώσεις,

0 εκδηλώσεις,

0 εκδηλώσεις,

0 εκδηλώσεις,

0 εκδηλώσεις,

0 εκδηλώσεις,

0 εκδηλώσεις,

0 εκδηλώσεις,

0 εκδηλώσεις,

0 εκδηλώσεις,

0 εκδηλώσεις,

0 εκδηλώσεις,

0 εκδηλώσεις,

0 εκδηλώσεις,

0 εκδηλώσεις,

0 εκδηλώσεις,

0 εκδηλώσεις,

0 εκδηλώσεις,

0 εκδηλώσεις,

0 εκδηλώσεις,

0 εκδηλώσεις,

0 εκδηλώσεις,

0 εκδηλώσεις,

0 εκδηλώσεις,

0 εκδηλώσεις,

0 εκδηλώσεις,

0 εκδηλώσεις,

0 εκδηλώσεις,

0 εκδηλώσεις,

0 εκδηλώσεις,

Smolikas Express | 1-2 Απριλίου 2023

Το Smolikas Express, είναι μια διήμερη εξόρμηση στο δεύτερο ψηλότερο βουνό της Ελλάδας, τον Σμόλικα καθώς και την χαράδρα του ποταμού Αώου. Ο Σμόλικας με μέγιστο υψόμετρο 2.637 μέτρα είναι το ψηλότερο βουνό της [...]

White Mountains Survival Expedition Training | 16-19 Μαρτίου 2023

Το "White Mountains Survival Expedition Training" είναι μια τετραήμερη αυτόνομη χειμερινή διάσχιση, του απομονωμένου ορεινού όγκου των Λευκών Ορέων στην Κρήτη, που έχει ως αφετηρία τα προάστια των Χανίων στο βόρειο τμήμα του νησιού [...]

Gamila Survival Expedition Training | 9-12 Φεβρουαρίου 2023

Το "Gamila Survival Expedition Training" είναι μια 4ήμερη αυτόνομη χειμερινή διάσχιση, του απομονωμένου ορεινού όγκου της Γκαμήλας στην βόρεια Πίνδο, που έχει ως αφετηρία και τερματισμό την ακριτική πόλη της Κόνιτσας.  Το κύριο χαρακτηριστικό [...]

Olympus Expedition Training | 25-27 Φεβρουαρίου 2023

Το Olympus Expedition Training είναι μια χειμερινή ανάβαση στον Όλυμπο με εκπαιδευτικό χαρακτήρα που έχει σκοπό να δώσει την ευκαιρία στους λάτρεις της ορειβασίας, να αναρριχηθούν υπό χειμερινές συνθήκες στην ψηλότερη κορυφή της Ελλάδας, [...]

Σχολή Βουνού ML3 | Χτένια Χελμού 21-22 Μαρτίου 2023

Βασικός στόχος της Σχολής Βουνού επιπέδου ML3 (Σχολή Αλπινισμού), είναι η βελτίωση της τεχνικής κατάρτισης των εκπαιδευόμενων και η απόκτηση εμπειριών, ώστε να μπορούν να πραγματοποιούν με ασφάλεια και άνεση, αναρριχήσεις χιονιού-βράχου-πάγου και μεικτού πεδίου [...]

Σχολή Βουνού ML3 | Βαρδούσια 6-9 Μαρτίου 2023

Βασικός στόχος της Σχολής Βουνού επιπέδου ML3 (Σχολή Αλπινισμού), είναι η βελτίωση της τεχνικής κατάρτισης των εκπαιδευόμενων και η απόκτηση εμπειριών, ώστε να μπορούν να πραγματοποιούν με ασφάλεια και άνεση, αναρριχήσεις χιονιού-βράχου-πάγου και μεικτού πεδίου [...]

Περισσότερες Δραστηριότητες