Καλωσήλθατε στον κόσμο της Ορειβασίας !

Η ορειβασία είναι μια δραστηριότητα που για όσους την έχουν ήδη γνωρίσει, αποτελεί τρόπο και στάση ζωής καθώς καταφέρνει να συνδυάζει αρμονικά την σωματική άσκηση με την ζωή στη φύση και την ψυχική ανανέωση. Οι ορειβάτες σε μικρές παρέες ή μεγαλύτερες ομάδες κινούνται στο βουνό μέσα από μονοπάτια, ρεματιές, δάση, κόψεις, απόκρημνες ή χιονισμένες πλαγιές με στόχο την ανάβαση στις κορυφές.

Στη σύγχρονη εποχή η ορειβασία διεξάγεται με πολλούς τρόπους, από τους πιο απλούς, όπως μπορεί να είναι η ορεινή πεζοπορία σε ένα κοντινό βουνό, μέχρι τους πιο σύνθετους όπως η αναρρίχηση βράχου και πάγου, ο αλπινισμός και οι αποστολές σε απομονωμένα βουνά της γης με μεγάλο υψόμετρο (Ιμαλάια, Άνδεις κ.α.).

Αναμφίβολα, το βασικό όφελος της ενασχόλησης μας με την ορειβασία, είναι ότι μας φέρνει σε επαφή με τη φύση. Ο μοντέρνος τρόπος ζωής στις πόλεις, μας στερούν την επαφή με τα βουνά, τις λίμνες, τα ποτάμια ακόμα και το ίδιο χώμα, που κάποτε αποτελούσαν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας μας.

Ο στόχος της “κατάκτησης” της κορυφής μπορεί να αποτελεί ένα ισχυρό κίνητρο για τον ορειβάτη, δεν αποτελεί όμως αυτοσκοπό. Σκοπός είναι να περάσουμε όμορφα, να ξεχάσουμε προσωρινά τα προβλήματα της καθημερινότητας μας και να επανασυνδεθούμε με τη φύση αλλά και τον πραγματικό μας εαυτό.

Η ελάχιστη προϋπόθεση για μια επιτυχημένη ορειβατική εξόρμηση, είναι η σωστή προετοιμασία και η επαρκής εκπαίδευση. Σκοπός των προγραμμάτων της Σχολής Βουνού, είναι να αποκτήσουν οι συμμετέχοντες όλες τις γνώσεις & δεξιότητες, που απαιτεί η ασφαλής και αποτελεσματική κίνηση και διαβίωση στο βουνό, τόσο σε ξηρό όσο και σε χιονισμένο πεδίο, βιώνοντας παράλληλα αξέχαστες στιγμές δράσης, περιπέτειας αλλά και ομαδικής συνεργασίας και συντροφικότητας στην ορεινή φύση.

Για να επιτευχθεί ο παραπάνω σκοπός, η εκπαιδευτική διαδικασία της σχολής, στηρίζεται σε τρείς εξίσου σημαντικούς πυλώνες που είναι: α) ο Θεωρητικός, με αναλυτικά θεωρητικά μαθήματα, β) ο Πρακτικός, με δια ζώσης εκπαίδευση στις τεχνικές της ορειβασίας και γ) ο Βιωματικός, που έχει να κάνει με την εμπειρία που αποκτάται, μέσα απο τα όσα θα ζήσουν και θα μοιραστούν εκπαιδευτές & εκπαιδευόμενοι στα βουνά.

Ανάλογα με το είδος της δράσης, το εκπαιδευτικό σύστημα της Πανελλήνιας Σχολής Ορειβασίας Αναρρίχησης (HMCS), χωρίζεται σε δύο τομείς: α) την ορειβατική εκπαίδευση (Σχολή Βουνού) και β) την αναρριχητική εκπαίδευση (Σχολή Βράχου). Κάθε τομέας περιλαμβάνει οκτώ (8) διαφορετικά εκπαιδευτικά επίπεδα κλιμακούμενης δυσκολίας, που καλύπτουν όλο το φάσμα της ορειβατικής και αναρριχητικής εκπαίδευσης, από το επίπεδο των αρχαρίων έως και εκπαιδευτών.

Χάριν συντομίας και ευκολότερης κατανόησης, σε κάθε επίπεδο εκτός από τον τίτλο, έχει δωθεί και μια κωδική ονομασία, που αποτελείται από δύο λατινικά γράμματα και ένα αριθμό. Για την ορειβατική εκπαίδευση, ο κωδικός ξεκινά με τα γράμματα «ML», από τα αρχικά των λέξεων “Mountaineering Level” (π.χ ML-1), ενώ για την αναρριχητική εκπαίδευση, ο κωδικός ξεκινά με τα γράμματα «CL» από τα αρχικά των λέξεων “Climbing Level” (π.χ CL-1).

Τα τέσσερα πρώτα επίπεδα (ML1-ML4 & CL1-CL4) είναι ερασιτεχνικού χαρακτήρα, ενώ τα τέσσερα δεύτερα (ML5-ML8 & CL5-CL8), απευθύνονται σε όσους/όσες ενδιαφέρονται να ασχοληθούν επαγγελματικά με την ορειβασία και την αναρρίχηση.

Τα οκτώ (8) επίπεδα ορειβατικής εκπαίδευσης της Σχολής Βουνού είναι:

ML-1  Ορειβασίας Ξηρού Βουνού
ML-2  Ορειβασίας Χειμερινού Βουνού
ML-3  Αλπικής Αναρρίχησης
ML-4  Ορεινής Διάσωσης
ML-5  Αρχηγών Ορειβασίας
ML-6  Βοηθών Εκπαιδευτών Ορειβασίας
ML-7  Εκπαιδευτών Ορειβασίας
ML-8  Πιστοποιητών Δεξιοτήτων & Γνώσεων Ορειβασίας

Πανελλήνια Σχολή Ορειβασίας Αναρρίχησης Hellenic Mountaineering Climbing School HMCS

Νέα Προγράμματα Βουνού από την HMCS

Ορειβασία Ορεινή Πεζοπορία Σχολή Βουνού ML1 HMCS
Εξετάσεις Πιστοποίησης Δεξιοτήτων Γνώσεων Ορειβασίας Αναρρίχησης Σχολή HMCS

Δηλώστε συμμετοχή στα νέα μας συναρπαστικά προγράμματα !

Kάντε “Like” στις σελίδες μας σε Facebook & Instagram