Μια μαγευτική πεζοπορική διάσχιση στα «Ελληνικά Ιμαλάϊα», που θα σας δώσει την ευκαιρία να ανακαλύψετε το πολύκορφο και πολυδαίδαλο ορεινό συγκρότημα των Αγράφων, διοργανώνει το Basecamp το τριήμερο 26-27-28 Οκτωβρίου 2019 με επικεφαλής τον Οδηγό Βουνού Παναγιώτη Κοτρωνάρο και την υποστήριξη τοπικών ορειβατικών, φυσιολατρικών και πολιτιστικών συλλόγων. Η διαδρομή διασχίζει τμήμα των Θεσσαλικών & Ευρυτανικών Αγράφων, ανεβαίνει στις κορυφές Καζάρμα (1.977m), Βουτσικάκι (2.152m), Μπορλέρο (2.017m) και Καταραχιάς (2.003m), πεζοπορεί στις όχθες του ποταμού Ασπρόρεμα και περνάει από τα χωριά Άγραφα, Επινιανά, Μεγ. Βραγγιανά και Τροβάτο. Η πορεία είναι αφιερωμένη στον αγώνα κατά της βιομηχανοποίησης των Ελληνικών βουνών.

Άγραφα: ένας τόπος αυθεντικός, ακατέργαστος και επιβλητικός, άγνωστος στο ευρύ κοινό. Ατελείωτες κορυφογραμμές, αλπικά λιβάδια, βαθιές χαράδρες, εντυπωσιακές ορθοπλαγιές, καταπράσινα δάση, φαράγγια και ποτάμια με κρυστάλλινα νερά συνθέτουν ένα οικολογικό παράδεισο στην καρδιά της πατρίδας μας. Πρόσφατη έρευνα της UNESCO κατέταξε τα Άγραφα μέσα στις πέντε πιο καθαρές περιοχές του πλανήτη σε καθαρότητα φυσικού περιβάλλοντος. Μια περιοχή που διαθέτει τα καθαρότερα νερά σε όλη την Ευρώπη και τον δεύτερο πιο καθαρό ατμοσφαιρικό αέρα!

Η ονομασία Άγραφα επικράτησε κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας, καθώς λόγω του ορεινού και δύσβατου εδάφους, οι Τούρκοι δεν κατάφεραν να γράψουν τους κατοίκους της περιοχής αυτής στους φορολογικούς τους καταλόγους, με αποτέλεσμα να παραμείνουν άγραφοι. Πάνω στα άγρια αυτά βουνά έχουν γραφτεί ορισμένες από τις πιο ηρωικές σελίδες της Ελληνικής ιστορίας. Εδώ έδρασαν θρυλικές μορφές της κλεφτουριάς κατά τον 18ο και 19ο αιώνα όπως ο Κατσαντώνης, ο Μπουκουβάλας και ο Καραϊσκάκης, αγωνιστές της εθνικής αντίστασης πολέμησαν τους Ναζί στα χρόνια της Γερμανικής κατοχής και έλαβαν χώρα ηρωικές στιγμές κατά την διάρκεια του εμφυλίου πολέμου.

Η απομόνωση της περιοχής, τα μεγάλα υψόμετρα, τα πυκνά δάση, οι χαράδρες και τα ποτάμια έχουν συμβάλει στη διατήρηση μιας πλούσιας άγριας ζωής και δεκάδων απειλούμενων ειδών της ελληνικής πανίδας και χλωρίδας. Αυτό το ευαίσθητο οικοσύστημα και το απαράμιλλης ομορφιάς βουνίσιο τοπίο, απειλούνται με βιομηχανοποίηση και μη αναστρέψιμη καταστροφή από την εγκατάσταση εκατοντάδων ανεμογεννητριών στο βωμό της «πράσινης ανάπτυξης».

Η πεζοπορική μας διάσχιση διατρέχει τμήμα των κορυφογραμμών που απειλούνται με ανεπανόρθωτη αλλοτρίωση, όπως η ηρωική Νιάλα, το διάσελο της Καζάρμας, κ.α. Αν πραγματοποιηθούν τα σχέδια βιομηχανοποίησης των Αγράφων θα υποβαθμίσουν για πάντα την σπάνια αυτή ιστορική περιοχή, βάζοντας ταυτόχρονα οριστική ταφόπλακα στην όποια προσπάθεια ήπιας μορφής τουριστικής ανάπτυξης.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Ανάλογα με το επίπεδο της φυσικής σας κατάστασης μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή είτε στην ομάδα Α είτε στην ομάδα Β. Και οι δύο ομάδες θα ακολουθήσουν τα ίδια μονοπάτια με την διαφορά ότι οι διαδρομές της ομάδας Α θα είναι πιο σύντομες. Πιο συγκεκριμένα η ομάδα Α θα πεζοπορήσει: 2-3 ώρες το Σάββατο, 3-4 ώρες την Κυριακή και 3 ώρες την Δευτέρα ενώ η ομάδα Β θα πεζοπορήσει: 6-7 ώρες το Σάββατο (26/10/19), 7-8 ώρες την Κυριακή (27/10/19) και 3 ώρες την Δευτέρα (28/10/19).

Σάββατο 26/10/2019
Αναχώρηση στις 7πμ από Αθήνα (Πλατεία Καραϊσκάκη, Σταθμός Μετρό Μεταξουργείο) / Θεσσαλονίκη (Πλατεία Αριστοτέλους) για Καρδίτσα και από εκεί για το διάσελο του Αγίου Νικολάου Βλασίου, όπου είναι κτισμένο το ομώνυμο εκκλησάκι, σκαρφαλωμένο σε υψόμετρο 1.520m ανάμεσα στο Μουζάκι και το Πετρίλο. Ότι πράγματα δεν χρειαζόμαστε για την πεζοπορία στο βουνό, θα τα αφήσουμε στο πούλμαν το οποίο στη συνέχεια θα τα μεταφέρει στο καταφύγιο από όπου και θα τα παραλάβουμε το απόγευμα του Σαββάτου. Η πρώτη μιάμιση ώρα της πεζοπορίας μας, ακολουθεί αλπική ράχη ως την κορυφή Καζάρμα (1.977m) η οποία θα μας αποζημιώσει για την προσπάθεια μας με την πανοραμική θέα στη Λίμνη Πλαστήρα και τις κορυφές των Αγράφων.

Απο εδώ θα κατηφορίσουμε νότια παρακάμπτοντας την κορυφή Παλιομάντρι από την ανατολική της πλευρά (30λ). Στο σημείο αυτό η ομάδα-Α που έχει επιλέξει την μικρή κυκλική διαδρομή, θα συνεχίσει προς τα δυτικά ακολουθώντας χωματόδρομο που φτάνει ως εδώ και θα επιστρέψει στο σημείο εκκίνησης στον Άγιο Νικόλαου Βλασίου όπου θα την περιμένει το λεωφορείο της εκδρομής μας (45λ). Από εκεί θα μεταφερθεί οδικώς στο καταφύγιο των Αγράφων όπου θα περιμένει και την υπόλοιπη ομάδα (ομάδα Β), που έχει επιλέξει την μεγάλη διαδρομή.

Η ομάδα-Β θα συνεχίσει ανηφορικά την πορεία της σε αλπικό τοπίο για άλλη 1ω και 45λ, ως την κορυφή Βουτσικάκι (2.152m). Από το Βουτσικάκι η διαδρομή κατηφορίζει με κατεύθυνση ΒΑ και στη συνέχεια ανατολικά ώσπου φτάνει σε φαρδύ πλάτωμα. Μπροστά μας έχουμε τώρα την ομαλή ράχη της Πετσαλούδας την οποία διασχίζουμε με κατεύθυνση ανατολικά ώσπου φτάνουμε στην κορυφή Τέμπλα στα 1.808m (1ω και 30λ). Ακολούθως κατηφορίζουμε μπαίνοντας σε ελατόδασος μέχρι που φτάνουμε στην ράχη Καραμανώλη (1.540m) όπου βρίσκεται το καταφύγιο των Αγράφων (45λ). Η συνολική πορεία για την ομάδα Α που θα ακολουθήσει την μικρή διαδρομή είναι 2-2ω30λ, ενώ για την ομάδα Β που θα ακολουθήσει την μεγάλη διαδρομή 7ω30λ-8ω. Διανυκτέρευση & δείπνο στο καταφύγιο.

Κυριακή 27/10/2019
Πρωινό στο καταφύγιο Αγράφων και αναχώρηση οδικώς (7πμ) για το χωριό Κέδρος (Ζυγογιαννέϊκα) από όπου και θα ξεκινήσει η πορεία της σημερινής ημέρας. Ότι πράγματα δεν χρειαζόμαστε για την πεζοπορία μας στο βουνό, θα τα αφήσουμε στο πούλμαν ή θα τα φορτώσουμε σε οχήματα 4×4 τα οποία στη συνέχεια θα τα μεταφέρουν στα Άγραφα από όπου και θα τα παραλάβουμε το απόγευμα της Κυριακής.

Απο το πάνω μέρος του χωριού το μονοπάτι κινείται ανηφορικά μέσα σε πυκνό δάσος με έλατα ως το μικρό καταφύγιο του ΕΟΣ Καρδίτσας στη θέση Ελατάκος (1.445m) (1ω15λ). Από εδώ το μονοπάτι κινείται για λίγο παράλληλα με τον δασικό δρόμο και στη συνέχεια αλλάζει πορεία και κατευθύνεται μέσα από πυκνό δάσος σε μια μεγάλη βρύση (30λ). Μετά τη βρύση κάνει στροφή 180 μοιρών προς τα ανατολικά και τραβερσάρει τις πλαγιές της κορυφής Πετσαλούδας την οποία περνά από τα αριστερά (νότια) με κατεύθυνση προς τις «Πόρτες των Αγράφων» (1.700m), ένα εντυπωσιακό πέρασμα του μονοπατιού μέσα από τους δύο απότομους βράχους (45λ).

Φτάνοντας στις Πόρτες μπροστά αντικρίζουμε την πυραμίδα της κορυφής, ενώ το μονοπάτι κατηφορίζει προς το διάσελο μεταξύ των κορυφών Πετσαλούδα και Μπορλέρο. Ακολούθως συνεχίζει στην ανατολική ράχη του βουνού αρχικά μέσα σε αραιό δάσος και στη συνέχεια σε αλπικό τοπίο έως ότου συναντήσει (1ω) το δασικό δρόμο που έρχεται από το πέρασμα του Αγ. Νικολάου (1.710m). Από αυτό το σημείο η ομάδα-Α ακολουθώντας το δασικό δρόμο θα κατευθυνθεί προς το ξωκλήσι του Αγ. Νικόλαου, από όπου θα μεταφερθεί οδικώς στο χωριό Άγραφα.

Η ομάδα-Β θα συνεχίσει για τις επιβλητικές κορυφές Μπολέρο (2.017m) και Καταραχιάς (2.003m) και από εκεί θα διασχίσει τις ράχες της Νιάλας ως το μνημείο του Εμφυλίου Πολέμου (2ω15λ). Εδώ τον Απρίλο του ’47 έπεσαν χτυπημένοι από φοβερή χιονοθύελλα αντάρτες του ΔΣΕ, στρατιώτες του κυβερνητικού στρατού και άμαχοι πολίτες. Από το μνημείο η πορεία μας θα συνεχιστεί με κατεύθυνση νότια ως το χωριό Άγραφα (2ω). Η συνολική πορεία για την ομάδα Α που θα ακολουθήσει την μικρή διαδρομή είναι 4-4ω30λ, ενώ για την ομάδα Β που θα ακολουθήσει την μεγάλη διαδρομή 7ω30λ-8ω. Διανυκτέρευση σε ξενώνα στο χωριό Άγραφα & δείπνο σε παραδοσιακή ταβέρνα.

Δευτέρα 28/10/2019
Πρωϊνό στον ξενώνα και αναχώρηση οδικώς (7πμ) για το χωριό Επινιανά Ευρυτανίας. Σήμερα τελευταία ημέρα της διάσχισης θα πεζοπορήσουμε στο μαγευτικό Ασπρόρεμα, πάνω σε ένα μονοπάτι που για πολλά χρόνια αποτελούσε την μοναδική οδό επικοινωνίας του χωριού με τον ομώνυμο οικισμό. Το μονοπάτι στην αρχή κατηφορίζει μέσα σε πυκνή βλάστηση πουρναριών κυρίως και στη συνέχεια ανηφορίζει και κινείται ψηλά μέσα σε ελατόδασος, οδηγώντας μας πάνω από το Ασπρόρεμα σε ξέφωτο με πέτρινο προσκυνητάρι (15λ). Από εδώ μπορούμε να αγναντέψουμε την μονή Στάνας, το καύχημα των Αγραφιωτών.

Άλλοτε πέτρινο και άλλοτε χωμάτινο, πότε ανηφορίζει και πότε κατηφορίζει μέσα σε πυκνό δάσος, έως ότου συναντά έναν όμορφο καταρράκτη με καθαρό, δροσερό νερό (45λ). Η συνέχεια θα μας εκπλήξει καθώς το φαράγγι στενεύει και βαθαίνει εντυπωσιακά! Το μονοπάτι είναι πετρόχτιστο και σε πολλά σημεία έχει σκαφτεί κυριολεκτικά σμιλεύοντας τον βράχο ώστε να γίνει εφικτή η διέλευση. Ολόγυρα υψώνονται κάθετα, απροσπέλαστα, τα ασβεστολιθικά του τοιχώματα, δημιουργώντας ένα μοναδικό θέαμα που κόβει την ανάσα. Η πορεία μας θα συνεχιστεί για άλλες 2ω15λ μέσα σε ένα καταπράσινο περιβάλλον και φόντο τις επιβλητικές κορυφές Ντελιδίμι-Σαλαγιάννη μέχρι τον οικισμό Ασπρόρεμα. Εκεί θα μας περιμένει όχημα 4×4 για να μας μεταφέρει πίσω στα Επινιανά, αφού πρώτα περάσουμε από το κεφαλοχώρι Τροβάτο και διασχίσουμε τμήμα της κοιλάδας του ποταμού Αγραφιώτη. Γεύμα σε ταβέρνα στα Επινιανά και αναχώρηση για Αθήνα/Θεσσαλονίκη όπου και άφιξη γύρω στις 8-9μμ.

Τιμή: 120 €*
* προβλέπεται μειωμένη τιμή (-30€) σε περίπτωση που επιθυμείτε να μεταβείτε και να επιστρέψετε από τα Άγραφα με δικό σας μέσο.

Στην τιμή περιλαμβάνονται:
– Οδηγοί βουνού & συνοδοί ορεινής πεζοπορίας
– Μετακινήσεις με πούλμαν Αθήνα/Θεσσαλονίκη-Άγραφα με επιστροφή
– Υποστήριξη & τοπικές μετακινήσεις με οχήματα 4Χ4
– Μια (1) διανυκτέρευση στο καταφύγιο των Αγράφων
– Μια (1) διανυκτέρευση σε ξενώνα στο χωριό Άγραφα
– Ασφαλιστική κάλυψη

ΔΕΝ περιλαμβάνονται:
– Ατομικός εξοπλισμός ορεινής πεζοπορίας
– Έξοδα διατροφής
– Αναψυκτικά & ποτά
– Οτιδήποτε δεν αναφέρεται στο πρόγραμμα

Δηλώσεις συμμετοχής
Για να δηλώσετε συμμετοχή στο πρόγραμμα συμπληρώστε την ηλεκτρονική φόρμα συμμετοχής που βρίσκεται στο κάτω μέρος της παρούσας σελίδας.

Κρατήσεις θέσεων
Για να κάνετε κράτηση θέσης, θα πρέπει αφού συμπληρώσετε την ηλεκτρονική φόρμα συμμετοχής στο πρόγραμμα, να καταθέσετε την τιμή συμμετοχής (120€) ή την προκαταβολή (60€) το νωρίτερο δυνατόν, σε έναν από τους παρακάτω τραπεζικούς λογαριασμούς, γράφοντας στην αιτιολογία της κατάθεσης μόνον το ονοματεπώνυμο σας. Η εξόφληση του συνολικού ποσού πρέπει να γίνει το αργότερο μέχρι την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2019.

• Alpha Bank: 157.002.310.022.291 (IBAN: GR2601401570157002310022291)
• Eurobank: 0026.0095.54.0200964506 (ΙΒΑΝ: GR5302600950000540200964506)
• Πειραιώς: 5095-057044-925 (IBAN: GRGR3601720950005095057044925)
• Εθνική: 051-60574116 (IBAN: GR7301100510000005160574116)

Επικοινωνία
Για οποιαδήποτε επιπλέον πληροφόρηση σχετικά με το πρόγραμμα, καλέστε στα τηλέφωνα 211 40 14 744 ή στο κινητό 6983 63 8000 ή στείλτε email στο info@basecamp.gr ή στείλτε μήνυμα χωρίς χρέωση μέσω WhatsUp/Viber/Messenger στο τηλ. +30 6983 63 8000.

ΑΓΡΑΦΑ – ΠΕΖΟΠΟΡΙΚΗ ΔΙΑΣΧΙΣΗ (τελευταία ενημέρωση 24/10/2019)

ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ ΤΗΣ ΠΕΖΟΠΟΡΙΚΗΣ ΔΙΑΣΧΙΣΗΣ ΣΤΑ ΑΓΡΑΦΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΟΤΡΩΝΑΡΟ

Λίγες ώρες έχουν μείνει για το συναρπαστικό πεζοπορικό τριήμερο στα Άγραφα. Σας ευχαριστώ για την αθρόα συμμετοχή σας καθώς πέραν από το πεζοπορικό και ταξιδιωτικό ενδιαφέρον, τα Άγραφα μας χρειάζονται σήμερα πιο πολύ παρά ποτέ για να μην καταστραφούν! Γιαυτό και εμείς σκοπεύουμε να δώσουμε ζωντανό παρόν πάνω σε αυτά τα πανέμορφα βουνά !!!

Ίσως είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται η πεζοπορική διάσχιση στην οποία παίρνετε μέρος, από οργανωμένο γκρουπ. Είναι μια εξόρμηση περιπέτειας σε μια αυθεντική βουνίσια και απομονωμένη περιοχή την οποία θα εξερευνήσουμε με πεζοπορία και οδικό “jeep σαφάρι” με μικρά minibus και οχήματα 4Χ4. Επί της ουσίας είναι σαν να κάνετε τρεις εκδρομές σε μια! Ενδεικτικό είναι ότι και τις τρεις ημέρες ξεκινάμε από διαφορετικό σημείο και τερματίζουμε σε διαφορετικό σημείο όπου μάλιστα ΔΕΝ μπορεί να προσεγγίσει το κλασικό πενηντάρι λεωφορείο (χωριό Άγραφα, οικισμός Ασπρόρεμα κ.λπ.).

ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ
Οι μετακινήσεις θα γίνουν με το πούλμαν (Μt Bus) καθώς και με ναυλωμένα αγροτικά οχήματα 4×4 όπου δεν μπορεί να φτάσει το πούλμαν. Εδώ θέλουμε πάλι τη κατανόηση σας καθώς πολλοί θα χρειαστεί να μετακινηθούν πάνω στην παραδοσιακή καρότσα (δείτε το σαν περιπέτεια).

Το Σάββατο το πούλμαν θα μας μεταφέρει στον Αγιο Νικόλαο Βλασσίου μέσω Καρδίτσας. Από εκεί και οι δύο ομάδες Α & Β θα ξεκινήσουμε για την ανάβαση στην κορυφή Καζάρμα. Μετά την κορυφή θα κατηφορίσουμε για το διάσελο όπου θα χωριστούν οι δύο ομάδες (2ω). Η ομάδα Α θα επιστρέψει στο πούλμαν που θα την περιμένει στο διάσελο, για να την μεταφέρει στο καταφύγιο μέσω Καλυβίων Πεζούλας ενώ η ομάδα Β θα συνεχίσει για την κορυφή Βουτσικάκι και από εκεί θα κατηφορίσει πεζοπορώντας για το καταφύγιο.

Το Σάββατο ότι πράγματα δεν χρειαζόμαστε (π.χ. υπνόσακος, κάριματ, 2η αλλαξιά ρούχα κ.λπ.) θα μεταφερθούν με το λεωφορείο στο καταφύγιο. Καλό είναι αυτά τα πράγματα που δεν τα χρειάζεστε για την πεζοπορία, να τα έχετε συγκεντρωμένα μέσα σε ένα άλλο σάκο που θα αφήσετε στο πούλμαν (και όχι σε σακούλες) για να μην χαθούν.

Την Κυριακή 27/10/2019 η πορεία μας θα ξεκινήσει και για τις δύο ομάδες (Α & Β) από την θέση Μελίσσι πάνω από την λίμνη Πλαστήρα. Εκεί τα πράγματα που δεν χρειαζόμαστε για την πορεία θα μεταφέρουν με οχήματα 4×4 στο χωριό Άγραφα. Απο το Μελίσσι ως τους πρόποδες της κορυφής Μπορλέρο (4ω) και οι δύο ομάδες θα ακολουθήσουν την ίδια πορεία. Στο σημείο εκείνο η ομάδα Α θα κατευθυνθεί προς τον Αγιο Νικόλαο Βραγγιανών όπου θα επιβιβαστεί σε οχήματα 4×4 και από εκεί θα μεταφερθεί στο χωριό Άγραφα όπου θα περιμένει και την ομάδα Β που θα φτάσει στα Άγραφα το απόγευμα πεζοπορώντας. Στη συνέχεια όσοι θα διανυκτερεύσουν στον ξενώνα στα Επινιανά θα μεταφερθούν από το χωριό Άγραφα στα Επινιανά με οχήματα  4×4.

Την Δευτέρα το πρωί όσοι διαμείνουν στα Άγραφα θα μεταφερθούν με οχήματα 4Χ4 στα Επινιανά. Από εκεί θα ξεκινήσουμε όλοι μαζί για την πεζοπορία στο Ασπρόρεμα και στον τερματισμό θα μας περιμένουν οχήματα 4Χ4 για να μας μεταφέρουν πίσω στα Επινιανά μέσω Τροβάτου. Στα Επινιανά μετά το γεύμα, θα επιβιβαστούμε στο μεγάλο πούλμαν που θα μας μεταφέρει πίσω στην Αθήνα μέσω Βαρβαριάδας και Καρπενησίου.

ΣΗΜΕΙΟ & ΩΡΑ ΑΝΑΧΩΡΗΣΗΣ
Η αναχώρηση είναι το Σάββατο 26/10/2019 στις 7πμ από τον Σταθμό του Μετρό ΜΕΤΑΞΟΥΡΓΕΙΟ στην Πλατεία Καραισκάκη, στο κέντρο της Αθήνας και η επιστροφή γύρω στις 9μμ στο ίδιο σημείο την Δευτέρα 28/10/2019. Μπορείτε να δείτε το ακριβές σημείο αναχώρησης στο παρακάτω link του google maps:

https://www.google.gr/maps/place/αναχώρηση/μεταξουργείο

Στις 7.30πμ θα γίνει μια στάση στη γέφυρα Καλυφτάκη, στην άνοδο της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας (είναι η έξοδος προς Θρακομακεδόνες & Ολυμπιακό Χωριό). Μπορείτε να δείτε το ακριβές σημείο της στάσης στο παρακάτω link του google maps:

https://www.google.gr/maps/place/στάση/καλυφτάκη

ΔΙΑΜΟΝΗ
Θα ήθελα να ζητήσω από όλους σας μια σχετική κατανόηση κυρίως όσον αφορά το καταφύγιο το οποίο λόγω του τριημέρου θα είναι “τίγκα”. Επειδή τα κρεβάτια στο καταφύγιο δεν φτάνουν για όλους, έχουμε παραγγείλει έξτρα στρώματα και παπλώματα. Παρόλα αυτά εάν διαθέτετε δικό σας υπνόσακο, καλό είναι να τον φέρετε. Στα Άγραφα θα κοιμηθούμε σε ξενώνες και ενοικιαζόμενα δωμάτια κυρίως δίκλινα και κάποια τρίκλινα. Επειδή δεν χωράμε όλοι στους ξενώνες στο χωριό Άγραφα, 15 άτομα θα μείνουν σε ενοικιαζόμενα δωμάτια στα Επινιανά. Στο καταφύγιο υπάρχουν τουαλέτες αλλά δεν υπάρχει δυνατότητα για ντους. Στους ξενώνες φυσικά υπάρχει δυνατότητα για ντους (αν θέλετε μπορείτε να έχετε μαζί σας και μια πετσέτα για το σκοπό αυτό).

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ
Όπως είπαμε και παραπάνω τα πράγματα που δεν χρειαζόμαστε θα μεταφέρονται με οχήματα 4Χ4 από την εκκίνηση της πεζοπορίας στον τερματισμό της κάθε διαδρομής από όπου και θα τα παραλαμβάνουμε. Εμείς θα περπατάμε με ένα σακίδιο ημέρας (day pack) το οποίο θα έχει μέσα τα εξής:

 1. παγούρι ή μπουκάλι με νερό (γύρω στο 1.5lt)
 2. ζακέτα (fleece)
 3. αντιανεμικό
 4. ελαφρύ μπουφάν ή πουπουλένιο βεστάκι
 5. ελαφρύ σκούφο
 6. ελαφριά γάντια
 7. καπέλο
 8. γυαλιά ηλίου
 9. φακό (κατά προτίμηση κεφαλής)
 10. σνακ για την διαδρομή (ξηρούς καρπούς, μπάρες, σάντουιτς κ.λπ.

ΝΤΥΣΙΜΟ
Κατά την διάρκεια της πεζοπορίας προτιμήστε να είστε ντυμένοι για το επάνω μέρος του σώματος με συνθετικά ισοθερμικά εσώρουχα (κοντομάνικα ή μακρυμάνικα), που δεν μουσκεύουν υπερβολικά από τον ιδρώτα και στεγνώνουν γρήγορα, ενώ για το κάτω μέρος παντελόνια τύπου trekking ή φόρμες. Για υποδήματα ιδανικά είναι τα εύκαμπτα μποτάκια ορεινής πεζοπορίας που κρατούν σταθερό τον αστράγαλο και μας προστατεύουν το πόδι μας από τα αγκάθια, τις πέτρες ή τις λάσπες και το κρατούν σχετικά στεγνό σε περίπτωση βροχής. Τέλος προαιρετικά όποιος επιθυμεί μπορεί να περπατάει με μπατόν (μπαστούνια πεζοπορίας). Επίσης καλό είναι να έχετε και ένα δεύτερο ζευγάρι παπούτσια (εκτός από τα trekking μποτάκια), όπως π.χ. αθλητικά παπούτσια, τα οποία θα τα φοράτε στον ξενώνα ή στο πούλμαν για να είστε πιο άνετα.

ΝΕΡΟ

Επειδή κινούμαστε κυρίως σε αλπικό πεδίο, την πρώτη ημέρα δεν θα συναντήσουμε καμία πηγή. Την δεύτερη ημέρα υπάρχουν μόνο 1-2 πηγές ενώ την τρίτη υπάρχει το ποτάμι (Ασπρόρεμα) του οποίου το νερό είναι πεντακάθαρο και πόσιμο. Σε απόσταση περίπου 300-400μ από το καταφύγιο υπάρχει υδρομάστευση όπου μπορείτε να γεμίσετε τα παγούρια σας νερό. Στο καταφύγιο μπορείτε επίσης να αγοράσετε εμφιαλωμένο νερό (κυρίως μικρά μπουκάλια 500ml / 0.5€)

ΦΑΓΗΤΟ
Στο καταφύγιο για το δείπνο θα υπάρχουν οι εξής επιλογές:

 1. μοσχάρι με μανέστρα (7€)
 2. μακαρόνια με κιμά (6€) (ή χωρίς κιμά για τους vegeterian)
 3. παραδοσιακή φασολάδα (5€)
 4. σαλάτα ταμπουλέ (3€)
 5. φέτα λαδορίγανη (2,5€)
 6. ψωμί δωρεάν μαζί με το φαγητό (2-3 φέτες\άτομο)

Στο καταφύγιο για το πρωινό θα υπάρχουν οι εξής επιλογές:

 1. τυρόπιτα
 2. σπανακόπιτα
 3. γαλατόπιτα
 4. αυγά βραστά
 5. ψωμί
 6. μαρμελάδες
 7. μέλι
 8. τσάι
 9. καφές
 10. σοκολάτα ρόφημα

Στα Άγραφα και τα Επινιανά για το δείπνο υπάρχουν από 2 ταβέρνες/ψησταριές που φτιάχνουν κυρίως φαγητά της ώρας και κάποια μαγειρευτά. Στους ξενώνες στα Άγραφα και τα Επινιανά θα υπάρχει πρωινό το οποίο συμπεριλαμβάνεται στην τιμή. Επίσης εάν θέλετε μπορείτε να φέρετε για φαγητό και κάτι από το σπίτι ή κάποιο σνακ για πρωινό (π.χ. κρουασάν).

ΚΑΙΡΟΣ
Είμαστε πολύ τυχεροί με τον καιρό καθώς προβλέπεται να είναι και τις τρεις ημέρες αίθριος, ιδανικός θα έλεγα για ορεινή πεζοπορία με θερμοκρασίες από 8°C έως 15ºC. Βέβαια στο βουνό ποτέ δεν υπογράφεις “συμβόλαιο με τον καιρό”.

ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ Α & Β
Ανάλογα με το επίπεδο της φυσικής σας κατάστασης, μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή σε όποια από τις δύο ομάδες επιθυμείτε. Το Σάββατο και την Κυριακή η διαδρομή Α είναι κοινή με την διαδρομή Β έως το σημείο που οι συμμετέχοντες της διαδρομής Α ολοκληρώσουν την πορεία τους. Από εκεί και πέρα συνεχίζουν την πεζοπορία μόνον οι συμμετέχοντες της διαδρομής Β ενώ αυτοί της διαδρομής Α θα μετακινηθούν την πρώτη ημέρα (Σάββατο) με το πούλμαν και την δεύτερη (Κυριακή) με οχήματα 4×4 έως το σημείο τερματισμού που είναι το καταφύγιο το Σάββατο και τα χωριά Αγραφα-Επινιανά την Κυριακή. Την Δευτέρα τα πράγματα που δεν χρειαζόμαστε για την πορεία θα μείνουν στον ξενώνα στα Επινιανά και οι δύο ομάδες (Α & Β) θα πεζοπορήσουν στο Ασπρόρεμα από όπου θα επιστρέψουν στα Επινιανά με οχήματα 4Χ4.

ΑΚΥΡΩΣΕΙΣ
Αν κάποιος/α θέλει να ακυρώσει ας το κάνει έγκαιρα ώστε να προλάβει να μπει στη θέση του κάποιος άλλος συμμετέχοντας από την λίστα αναμονής.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Με τους περισσότερους συμμετέχοντες έχω μιλήσει προσωπικά στο τηλέφωνο για τις λεπτομέρειες του προγράμματος. Επίσης έχω ήδη δημιουργήσει μια ομαδική συνομιλία στο Viber για την καλύτερη επικοινωνία μας. Παρόλα αυτά εάν έχετε κάποια οποιαδήποτε απορία σχετικά με το πρόγραμμα, επικοινωνήστε μαζί μου στα τηλέφωνα: 2114014744 ή 698363800 ή στείλτε μου μήνυμα.

Ανυπομονώ να τα πούμε και από κοντά στο βουνό.

Παναγιώτης Κοτρωνάρος

Δήλωση Συμμετοχής

Error: Contact form not found.

26-27-28 Οκτωβρίου 2019
Διάρκεια: 3 ημέρες (Σ/Κ/Δ)
Παροχές: Μετακινήσεις, διαμονή, οδηγοί βουνού
Εμπειρία: Ορεινή πεζοπορία
Τιμή:  120€