Η 36η εξόρμηση της Σχολής Βουνού 2021-2022, θα διεξαχθεί στην Γκιώνα, που βρίσκεται στην Στερεά Ελλάδα. Με ύψος 2.510m η κορυφή της Πυραμίδα, αποτελεί το υψηλότερη κορυφή της Ρούμελης και 5η υψηλότερη στην Ελλάδα. Οι βασικές προσβάσεις για τη Γκιώνα είναι τρεις: η ζώνη της Βαθιάς Λάκας από τα βόρεια, το Λαζόρεμα από τα δυτικά και η χαράδρα της Ρεκάς από τα ανατολικά. Η Γκιώνα χωρίζεται στα δύο από τη βαθιά χαράδρα της Ρεκάς που εισχωρεί στον κύριο όγκο του βουνού από τα ανατολικά, ενώ η ρεματιά του Λάζου (Λαζόρεμα) διατρέχει το βουνό από βορρά προς νότο, παράλληλα με το Μόρνο στα δυτικά. Στη δυτική πλευρά του βουνού πάνω ακριβώς από το χωριό Συκιά που θα ξεκινήσουμε την πεζοπορία μας, υψώνεται επιβλητική η υψηλότερη και μεγαλύτερη ορθοπλαγιά της Ελλάδας και δεύτερη υψηλότερη στα Βαλκάνια (μετά την Νεμέρτσκα της Αλβανίας), η ορθοπλαγιά της Συκιάς.

Ιστορικά στοιχεία

Στην αρχαιότητα η Γκιώνα θεωρείτο τμήμα του Παρνασσού και ονομαζόταν Ασέληνον όρος, ονομασία που προέρχεται από την ελληνική μυθολογία. Σύμφωνα με το σχετικό μύθο, στο όρος κατοικούσε ένας βοσκός, ο Ενδυμίων, γιος της Πύρρας και του Δευκαλίωνα, και όταν πήγαινε η ημίθεα Σελήνη να τον συναντήσει, στις παρυφές του βουνού. Στα χρόνια της τουρκοκρατίας η Γκιώνα αποτελούσε ορμητήριο των κλεφτών και θέατρο ιστορικών συγκρούσεων κατά την Ελληνική Επανάσταση του 1821 όπου και στάθηκε τόπος καταστροφής των τουρκικών δυνάμεων το Μάιο του 1821 Κατά την Γερμανική κατοχή στην Ελλάδα, στη μάχη της Καρούτας πάνω στην Γκιώνα, οι αντάρτες κατατρόπωσαν τις δυνάμεις κατοχής. Σε σπηλιές του βουνού κρύβονταν Άγγλοι που μαζί με τις αντιστασιακές ομάδες του Ναπολέων Ζέρβα και του Άρη Βελουχιώτη οργάνωσαν την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου.

Πρόγραμμα

Το Σάββατο το πρόγραμμα περιλαμβάνει ανάβαση από το χωριό Συκιά στο οροπέδιο της Βαθειάς Λάκας. Εκεί θα γίνει εκπαίδευση στην χειμερινή διαβίωση, κατασκευή χιονοκαταλύματος ανάγκης (χιονότρυπας) καθώς και το πρακτικό μέρος του μαθήματος πρόγνωση & διάσωση χιονοστιβάδων (χρήση ARVA & avalanche probe).

Επειδή στην Βαθειά Λάκα δεν υπάρχει καταφύγιο οι συμμετέχοντες θα πρέπει να έχουν μαζί τους υπνόσακο (για -2 C comford) και κάριματ (φουσκωτό ή αναδιπλούμενο στρωματάκι ύπνου). Επίσης προαιρετικά μπορούν να έχουν αντίσκηνο ή bivisac. Επίσης θα πρέπει να έχουν μια γκαζιέρα με φιαλίδιο & κατσαρολάκι για να λιώσουν χιόνι για την παρασκευή νερού. 

Το Mountain Bus θα μας αφήσει στην είσοδο του χωριού Συκιά Φωκίδας, όπου υπάρχει βρύση και μπορούμε να γεμίσουμε τα παγούρια μας με πόσιμο νερό. Από εκεί η Βαθειά Λάκα απέχει περίπου 5-6ώρες πεζοπορίας. Ότι πράγματα δεν χρειαζόμαστε για το βουνό (π.χ. δεύτερη αλλαξιά ρούχα), μπορούμε να τα αφήσουμε εντός του λεωφορείου για να τα βρούμε την επόμενη ημέρα. 

Την Κυριακή το πρόγραμμα περιλαμβάνει ανάβαση στην κορυφή της Γκιώνας (2.510m) και πρακτική εφαρμογή όλων των τεχνικών κίνησης με κραμπόν-πιολέ, χειρισμούς σχοινιών, κόμπους, κατασκευή ρελέ σε χιόνι και τεχνικές ασφάλισης. Στη συνέχεια θα χωριστούμε σε δύο ομάδες: Η ομάδα Α θα επιστρέψει στη Βαθειά Λάκα και απο εκεί θα κατέβει στο χωριό Καλοσκοπή και η ομάδα Β θα συνεχίσει μέσω της χαράδρας της Ρεκάς ως το χωριό Βίνιανη Φωκίδας. Η ομάδα Β θα πρέπει να κουβαλά μαζί της και όλο τον κατασκηνωτικό εξοπλισμό.

Μετακινήσεις-διαμονή

Οι μετακινήσεις θα γίνουν είτε με το Mountain Bus της σχολής είτε με ΙΧ των συμμετεχόντων. Η διαμονή θα γίνει σε χιονότρυπες ή αντίσκηνα στην Βαθειά Λάκα.

Χιλιομετρικές αποστάσεις με το Mt Bus

 • Αθήνα- Θερμοπύλες – Συκιά Φωκίδας 245 km (2ω.45′, μέσω Εθ. οδών Αθ-Θεσ & Λαμίας-Άμφισσας και επαρχιακής οδού Μπράλου-Συκιάς Φωκίδας)
 • Βίνιανη Φωκίδας – Θερμοπύλες – Αθήνα 245 km (2ω.45′, μέσω Εθν. οδών Άμφισσας-Λαμίας & Θεσ/νίκης-Αθήνας)

Χιλιομετρικές αποστάσεις με IX

 • Αθήνα – Θερμοπύλες 200km (2ω.00′, μέσω Εθνικής οδού Αθηνών-Θεσ/νίκης)
 • Θεσσαλονίκη – Θερμοπύλες 300km (3ω.00′, μέσω Εθνικής οδού Θεσ/νίκης-Αθηνών)

ΣΗΜΕΙΑ & ΩΡΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ

Επιβίβαση στο Mountain Bus από την αφετηρία στην Πλατεία Καραϊσκάκη (50€)

Το ραντεβού για την αναχώρηση μας με το Mountain Bus για τα Βαρδούσια, είναι στην Πλατεία Καραϊσκάκη στο κέντρο της Αθήνας, πάνω από τον σταθμό του Μετρό “Μεταξουργείο”, το Σάββατο 12 Μαρτίου 2022 και ώρα 6.20πμ. Μπορείτε να δείτε το ακριβές σημείο συνάντησης μας στην Πλατεία Καραϊσκάκη, κάνοντας κλικ στο παρακάτω link στο google maps:

https://goo.gl/maps/ACTjhKuczM8z3ptLA

Επιβίβαση στο Mountain Bus από την Γέφυρα Καλυφτάκη (50€)

Η επιβίβαση σας στο Mountain Bus, μπορεί να γίνει και από την Γέφυρα Καλυφτάκη (έξοδος για Ολυμπιακό Χωριό) στο ύψος της Νέας Κηφισιάς στις 7.00πμ. Μπορείτε να δείτε το ακριβές σημείο συνάντησης μας στην γέφυρα Καλυφτάκη, κάνοντας κλικ στο παρακάτω link στο google maps:

https://goo.gl/maps/sphnBbrjHcLmUDSC9

Επιβίβαση στο Mountain Bus στις Θερμοπύλες (30€)

Η επιβίβαση στο Mt. Bus μπορεί να γίνει στις Θερμοπύλες από όπου το πούλμαν θα περάσει τόσο κατά την πρόσβαση προς Συκιά, όσο και κατά την επιστροφή από την Βίνιανη. Αυτή η επιλογή εξυπηρετεί όσους θα έρθουν με ΙΧ από επαρχιακές πόλεις και θέλουν να κάνουν την διάσχιση του βουνού Συκιά-Βαθειά Λάκα-Κορυφή Γκιώνας – Ρεκά – Βίνιανη. Μπορείτε να δείτε το ακριβές σημείο συνάντησης μας στα Λουτρά των Θερμοπυλών, κάνοντας κλικ στο παρακάτω link στο google maps:

https://goo.gl/maps/k1o9aZi1ANvcjFXc9

Επιβίβαση στο Mountain Bus σε άλλο σημείο

Η επιβίβαση στο Mountain Bus, μπορεί να γίνει κατόπιν συνεννόησης με τους διοργανωτές και από διαφορετικό (εκτός από τα παραπάνω) σημείο, κατά μήκος της διαδρομής: Αθήνα-Κάστρο Βοιωτίας-Θερμοπύλες-Μπράλος-Παύλιανη-Αθ.Διάκος.

Συνάντηση στο χωριό Συκιά Φωκίδας (0€)

Το ραντεβού μας για όσους έρθουν στην εξόρμηση στην Γκιώνα με ΙΧ, είναι στις 11.00μμ, στην είσοδο του χωριού Συκιά Φωκίδας. Μπορείτε να δείτε το ακριβές σημείο συνάντησης μας στην Συκιά Φωκίδας, κάνοντας κλικ στο παρακάτω link στο google maps:

https://goo.gl/maps/myHxmhXyv26mUk6E7

Τιμή: 90 € (η τιμή αυτή ισχύει για τους ΜΗ εγγεγραμμένους στη Σχολή Βουνού συμμετέχοντες)

Τιμή μαθητών* Σχολής Βουνού: 50€

* Η τιμή μαθητών Σχολής Βουνού αφορά τους μαθητές-μαθήτριες που είναι εγγεγραμμένοι στα έτη 2021-2022, 2020-2021, 2019-2020 καθώς και όλα τα προηγούμενα έτη.

Περιλαμβάνονται:

 1. Μετακινήσεις με το Mountain Bus στη διαδρομή: Αθήνα – Θερμοπύλες – Συκιά
 2. Δίδακτρα για την διδασκαλία των εκπαιδευτικών αντικειμένων 
 3. Τεχνικός εξοπλισμός (ζώνες, σχοινιά, κραμπόν, πιολέ κλπ)
 4. Ασφαλιστική κάλυψη

Δεν περιλαμβάνονται:

– Αναψυκτικά, ποτά, εμφιαλωμένα νερά
– Οτιδήποτε δεν αναφέρεται στο πρόγραμμα

Ανάλυση τιμών

 • Μετακινήσεις με το Mountain Bus στη διαδρομή: Αθήνα – Θερμοπύλες – Συκιά Φωκίδας – Αθήνα (50€)
 • Μετακινήσεις με το Mountain Bus στη διαδρομή: Μπράλος Βοιωτίας – Συκιά Φωκίδας – Βίνιανη – Μπράλος Βοιωτίας (30€)
 • Ενοικίαση τεχνικού εξοπλισμού (σχοινιά, μπωντριέ, κραμπόν, πιολέ κλπ) & δίδακτρα για την διδασκαλία των εκπαιδευτικών αντικειμένων: 50€ (ισχύουν μόνον για τους εκτός σχολής συμμετέχοντες).

Δεν περιλαμβάνονται:

– Αναψυκτικά, ποτά, εμφιαλωμένα νερά
– Οτιδήποτε δεν αναφέρεται στο πρόγραμμα

Προϋποθέσεις συμμετοχής

Για να λάβετε μέρος στην εξόρμηση θα πρέπει να πληροίτε τις εξής προϋποθέσεις:

 1. Να είστε ψυχικά & σωματικά υγιείς και να βρίσκεστε σε καλή φυσική κατάσταση*
 2. Να έχετε την διάθεση να έρθετε στο βουνό και να αντιμετωπίσετε τις τυχόν δυσκολίες (κακοκαιρία, μεταβολή προγράμματος κλπ)
 3. Να προσκομίσετε αρνητικό διαγνωστικό Rapid test 24ωρών**, κατά του covid19
 4. Να φοράτε προστατευτική μάσκα κατά της διασποράς του covid19, τόσο εντός του Mountain Bus όσο και εντός των καταφυγίων
 5. Να διαθέτετε τον απαιτούμενο εξοπλισμό χειμερινής ορειβασίας, όπως αναφέρεται στις παρακάτω λίστες
 6. Να συμφωνείτε να υπακούσετε στις οδηγίες των εκπαιδευτών, τόσο για την δική σας ασφάλεια όσο και της ομάδας
 7. Να έχετε συμπληρώσει την ηλεκτρονική φόρμα εγγραφής στην εξόρμηση μέσα από την ιστοσελίδα της σχολής
 8. Να έχετε εξοφλήσει τις οικονομικές υποχρεώσεις σας ως προς την σχολή ή να έχετε καταθέσει έστω την προκαταβολή (ισχύει για τους εγγεγραμμένους στο πλήρες πρόγραμμα της σχολής)
 9. Να έχετε εξοφλήσει το ποσό για τα έξοδα της εκδρομής όπως πούλμαν, καταφύγια κλπ (ισχύει για τους εγγεγραμμένους & ΜΗ εγγεγραμμένους στο πλήρες πρόγραμμα της σχολής)

* Καλή φυσική κατάσταση σημαίνει ότι μπορείτε να περπατήσετε 5-6 ώρες με αργό σταθερό ρυθμό χωρίς να εξαντληθείτε. ΔΕΝ απαιτούνται τεχνικές γνώσεις (χειρισμοί σχοινιών, κόμποι κλπ) καθώς αυτά θα τα μάθουμε κατά την διάρκεια της σχολής.

Δηλώσεις συμμετοχής & κρατήσεις θέσεων

Για να δηλώσετε συμμετοχή και να κάνετε κράτηση θέσης στην εξόρμηση, θα πρέπει:

 1. Να συμπληρώσετε την ηλεκτρονική φόρμα συμμετοχής*, που βρίσκεται στο κάτω μέρος της παρούσας σελίδας.
 2. Να καταθέσετε το νωρίτερο δυνατόν, την τιμή συμμετοχής (ανάλογα με το τις παροχές που έχετε επιλέξει με βάση την ανάλυση τιμών), σε έναν από τους παρακάτω τραπεζικούς λογαριασμούς, γράφοντας στην αιτιολογία της κατάθεσης το ονοματεπώνυμο σας. 
 • Alpha Bank: 157.002.310.022.291 (IBAN: GR2601401570157002310022291)
 • Eurobank: 0026.0095.54.0200964506 (ΙΒΑΝ: GR5302600950000540200964506)
 • Πειραιώς: 5095-057044-925 (IBAN: GRGR3601720950005095057044925)
 • Εθνική: 051-60574116 (IBAN: GR7301100510000005160574116)

*  Σε περίπτωση που θέλετε να κάνετε κάποια αλλαγή ή διόρθωση (π.χ. αν αντί για ΙΧ που έχετε δηλώσει στην ηλεκτρονική φόρμα συμμετοχής, αποφασίσατε τελικά ότι θα έρθετε με το Mt. Bus), θα πρέπει να συμπληρώσετε μια ΝΕΑ ΦΟΡΜΑ συμμετοχής. Το σύστημα θα κρατήσει τα στοιχεία που έχετε δηλώσει στην πιο πρόσφατη φόρμα που έχετε καταχωρήσει.

Εκπαιδευτικά αντικείμενα

Τα εκπαιδευτικά αντικείμενα που θα αναλυθούν κατά την διάρκεια της εξόρμησης, είναι τα εξής:

Τεχνικές ορεινής πεζοπορίας (Τ)

Τ-01 Ανάγνωση ορεινού τερέν
Τ-02 Κατηγορίες ρυθμού πεζοπορίας
Τ-03 Ορεινή πεζοπορία σε κατσάβραχο

Τ-04 Κίνηση σε σάρες
Τ-05 Βασικές αρχές αναρρίχησης βράχου
Τ-06 Scrampling

Προσανατολισμός (Π)

Π-01 Ανάγνωση ισοϋψών καμπύλων
Π-02 Χάραξη πορείας στο χάρτη
Π-03 Υπολογισμός γεωγραφικού αζιμούθιου
Π-04 Υπολογισμός φαινομενικής & πραγματικής απόστασης

Π-05 Προσανατολισμός χάρτη
Π-06 Διόπτευση στο φυσικό περιβάλλον
Π-07 Μετατροπή γεωγραφικού αζιμούθιου σε μαγνητικό
Π-08 Υπολογισμός μαγνητικής απόκλισης
Π-09 Χρήση συσκευής GPS
Π-10 Εφαρμογή πορείας στο βουνό με πυξίδα-χάρτη & GPS

Κόμποι (Κ)

Κ-01: Οχτάρι
Κ-02: Ημίδεσμος
Κ-03: Αλουέτ

Κ-04: Ψαρόκομπος
Κ-05: Ιμαντόκομπος
Κ-06: Γαλλικός αυτοσφιγγόμενος
Κ-07: Μουλαρόκομπος
Κ-08: Κόμπος Οδηγού
Κ-09: Ψαλιδιά
Κ-10: Μισή Ψαιδια
Κ-11: Πεταλούδα
Κ-12: Καντηλίτσα

Τεχνικές ασφάλισης & δεσίματα (Α)

Α-01 Δέσιμο με & χωρίς μπωντριέ
Α-02 Αλπικές κουλούρες
Α-03 Ταυτόχρονη κίνηση

Α-04 Δυναμική ασφάλιση
Α-05 Σύνδεση ασφαλειών ρελέ
Α-06 Στατική ασφάλιση

Τεχνικές κίνησης & ασφάλισης στο χιόνι (Χ)

Χ-01 Κίνηση σε χιόνι χωρίς κραμπόν
Χ-02 Άνοιγμα βημάτων στο χιόνι

X-03 Χρήση κραμπόν-πιολέ
X-04 Τεχνικές αυτοφρεναρίσματος (self-arest)
X-05 Ταυτόχρονη κίνηση στο χιόνι
X-06 Τοποθέτηση ασφαλειών χιονιού (αλουμινογωνίες)
X-07 Κατασκευή ρελέ στο χιόνι
X-08 Δυναμική & στατική ασφάλιση
X-09 Κίνηση σε φιξαρισμένα σχοινιά

Χιονοστιβάδες, Πρόγνωση & διάσωση

Δ-01 Προφίλ χιονιού
Δ-02 Χρήση A.R.V.A
Δ-03 Χρήση Avalanche Probe
Δ-04 Διαδικασία ανεύρεσης
Δ-05 Μεταφορά τραυματία

Χειμερινή διαβίωση

B-01 Στήσιμο αντίσκηνου σε χιόνι
Β-02 Κατασκευή χιονότρυπας
Β-03 Τεχνικές διανυκτέρευσης

Εξετάσεις πιστοποίησης γνώσεων

Στα Γκιώνα μπορούν να δώσουν τις πρακτικές εξετάσεις πιστοποίησης γνώσεων χειμερινού βουνού, τόσο οι μαθητές/μαθήτριες της τρέχουσας σχολής 2021-2022 – που έχουν συμπληρώσει 15 ημέρες εκπαίδευσης με την Σχολή Βουνού, από τις οποίες οι 10 τουλάχιστον σε χειμερινό βουνό – όσο και οι μαθητές των ετών 2019-2020 και 2020-2021, οι οποίοι έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον 10 ημέρες εκπαίδευσης σε χειμερινό βουνό και των οποίων οι εξετάσεις στο χειμερινό βουνό, αναβλήθηκαν λόγω των αλλεπάλληλων lockdown, εξαιτίας του covid19.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την συμμετοχή στις εξετάσεις, είναι η συμπλήρωση της φόρμας εγγραφής στην εξόρμηση (θα την βρείτε στο τέλος του παρόντος κειμένου), και η συγκατάθεση σας με τους νέους Όρους Συμμετοχής. Για τους μαθητές/τριες της σχολής που θα ολοκληρώσουν τις πρακτικές εξετάσεις, θα ακολουθήσουν και οι γραπτές, οι οποίες θα γίνουν μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας (ηλεκτρονικό τεστ πολλαπλών επιλογών), σε χρόνο που θα καθορίσουν οι ίδιοι οι εξεταζόμενοι. Εναλλακτικά υπάρχει η δυνατότητα να δώσουν τις πρακτικές εξετάσεις* στην εξόρμηση στον Σμόλικα στις 15-17/4/2022.

* Οι πρακτικές εξετάσεις, μπορούν να δοθούν και σε άλλες ημερομηνίες & βουνά, κατόπιν συνεννοήσεως με την σχολή.

Βαθμολόγηση

Σύμφωνα με το εκπαιδευτικό σύστημα της Πανελλήνιας Σχολής Ορειβασίας Αναρρίχησης, οι εξετάσεις πιστοποίησης χωρίζονται στο πρακτικό σκέλος που διεξάγεται δια ζώσης και στο θεωρητικό σκέλος που διεξάγεται διαδικτυακά. Η επίδοση των συμμετεχόντων στις εξετάσεις πιστοποίησης, αξιολογείται, με βάση την αριθμητική κλίμακα 0-10 (το 10 είναι το άριστα), τόσο για το κάθε εκπαιδευτικό αντικείμενο ξεχωριστά, όσο και για την συνολική βαθμολογία του κάθε σκέλους καθώς και για την τελική βαθμολογία. Ως ελάχιστο όριο επάρκειας για την πιστοποίηση (βάση), θεωρείται το πέντε (5) της τελικής βαθμολογίας.

Η τελική βαθμολογία, διαμορφώνεται από το άθροισμα της Συνολικής βαθμολογίας του πρακτικού & θεωρητικού σκέλους, με αναλογία 70-30% (70% για το πρακτικό και 30% για το θεωρητικό). Με βάσει την παραπάνω αναλογία, ο Συντελεστής Βαρύτητας (Σ.Β.) που αφορά την συνολική βαθμολογία στο πρακτικό σκέλος (πρακτικές εξετάσεις), είναι 0,7 ενώ ο αντίστοιχος Σ.Β. που αφορά στο θεωρητικό σκέλος (διαδικτυακό τεστ), είναι 0,3 (70%+30%=100%). 

Εξετάσεις πρακτικού σκέλους

Οι εξετάσεις του πρακτικού σκέλους, περιλαμβάνουν δεξιότητες, με διαφορετικό συντελεστή βαρύτητας (Σ.Β), βάσει του οποίου καθορίζεται η Συνολική Βαθμολογία των πρακτικών εξετάσεων. Οι δεξιότητες αυτές χωρίζονται σε τέσσερις (4) θεματικές ενότητες, που έχουν διαφορετικό Σ.Β και είναι οι εξής:

Θεματική ενότητα «Τ»: Τεχνικές κίνησης & ασφάλισης στο χιόνι (Τ), Σ.Β = 0,05
Θεματική ενότητα «Ε»: Επιβίωση & διάσωση στο χειμερινό βουνό (Ε), Σ.Β = 0,04

Θεματική ενότητα «Π»: Προσανατολισμός (Π), Σ.Β = 0,03
Θεματική ενότητα «Κ»: Κόμποι (Κ), Σ.Β = 0,02

Σύμφωνα με το παραπάνω σύστημα, η μέγιστη βαθμολογία που μπορεί ο εξεταζόμενος να επιτύχει στις πρακτικές εξετάσεις, είναι:

Θεματική ενότητα «Τ»: 10 x (10 x 0,05) = 5 μονάδες
Θεματική ενότητα «Ε»: 3 x (10 x 0,04) = 1,2 μονάδες
Θεματική ενότητα «Π»: 6 x (10 x 0,03) = 1,8 μονάδες
Θεματική ενότητα «Κ»: 10 x (10 x 0,02) = 2 μονάδες

Σύνολο: 10 μονάδες, οι οποίες συνεισφέρουν 10 x 0,7 = 7 μονάδες στην Τελική Βαθμολογία 

ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΟΥ ΣΚΕΛΟΥΣ

Τεχνικές κίνησης & ασφάλισης στο χιόνι (Τ). Σ.Β = 0,05

Τ-01 Πεζοπορία σε χιόνι με μπατόν (χωρίς κραμπόν-πιολέ) (ασφαλιστικό επίπεδο 0)
Τ-02 Πεζοπορία σε χιόνι με κραμπόν-πιολέ, χωρίς σχοινί (ασφαλιστικό επίπεδο 1)
Τ-03 Τεχνικές self arrest (ασφαλιστικό επίπεδο 1)
Τ-04 Ταυτόχρονη κίνηση στο χιόνι. Δέσιμο με/χωρίς μπωντριέ & αλπικές κουλούρες (ασφαλιστικό επίπεδο 2)
Τ-05 Ταυτόχρονη κίνηση στο χιόνι με ενδιάμεσες ασφάλειες. Τοποθέτηση αλουμινογωνιών/deadman (ασφαλιστικό επίπεδο 3)
Τ-06 Ασφάλιση από μονές αγκυρώσεις π.χ μπότα/πιολέ (ασφαλιστικό επίπεδο 4)
Τ-07 Δυναμική ασφάλιση (ασφαλιστικό επίπεδο 4)
Τ-08 Κατασκευή ρελέ στο χιόνι (ασφαλιστικό επίπεδο 5)
Τ-09 Στατική ασφάλιση από το ρελέ με μισή ψαλιδιά (ασφαλιστικό επίπεδο 5)
Τ-10 Κίνηση σε φιξαρισμένα σχοινιά (ασφαλιστικό επίπεδο 5)

Παράδειγμα: Αν στην δεξιότητα Τ-01 ο/η υποψήφιος/α φέρει επίδοση 7 (με άριστα το 10) τότε αυτή συνεισφέρει: 7 x 0,05 = 0,35 βαθμούς στην συνολική βαθμολογία του πρακτικού σκέλους και αντίστοιχα προστίθενται και οι υπόλοιπες βαθμολογίες.

Επιβίωση & Διάσωση (Ε) Σ.Β = 0,04

Ε-01 Χρήση ARVA & Avalanche Probe
Ε-02 Ανάγνωση προφίλ χιονιού
Ε-03 Κατασκευή χιονότρυπας

Παράδειγμα: Αν στην δεξιότητα Ε-01 ο/η υποψήφιος/α φέρει επίδοση 4 (με άριστα το 10), τότε αυτή συνεισφέρει: 4 x 0,04 = 0,16 βαθμούς, στην συνολική βαθμολογία του πρακτικού σκέλους και αντίστοιχα προστίθενται και οι υπόλοιπες βαθμολογίες.

Προσανατολισμός (Π) Σ.Β = 0,03

Π-01 Ανάγνωση ισοϋψών καμπύλων
Π-02 Υπολογισμός φαινομενικής απόστασης
Π-03 Υπολογισμός γεωγραφικού αζιμούθιου και μετατροπή σε μαγνητικό
Π-04 Διόπτευση με πυξίδα στο φυσικό περιβάλλον και μεταφορά μέτρησης στο χάρτη
Π-05 Εφαρμογή πορείας στο βουνό με πυξίδα/χάρτη
Π-06 Προσδιορισμός στίγματος στο χάρτη με τριγωνισμό

Παράδειγμα: Αν στην δεξιότητα Π-01 ο/η υποψήφιος/α φέρει επίδοση 9 (με άριστα το 10), τότε αυτή συνεισφέρει: 9 x 0,03 = 0,27 βαθμούς, στην συνολική βαθμολογία του πρακτικού σκέλους και αντίστοιχα προστίθενται και οι υπόλοιπες βαθμολογίες.

Κόμποι (Κ) Σ.Β = 0,02

Κ-01 Οχτάρι
Κ-02 Ημίδεσμος
Κ-03 Αλουέτ
Κ-04 Πεταλούδα
Κ-05 Ψαρόκομπος
Κ-06 Ιμαντόκομπος
Κ-06 Γαλλικός αυτοσφιγγόμενος
Κ-07 Ψαλιδιά
Κ-08 Μισή Ψαλιδια
Κ-10 Καντηλίτσα

Παράδειγμα: Αν στην δεξιότητα Κ-01 ο/η υποψήφιος/α φέρει επίδοση 6 (με άριστα το 10), τότε αυτή συνεισφέρει: 6 x 0,02 = 0,12 βαθμούς στην συνολική βαθμολογία του πρακτικού σκέλους και αντίστοιχα προστίθενται και οι υπόλοιπες βαθμολογίες.

Εξετάσεις θεωρητικού σκέλους

Η παραπάνω μέθοδος βαθμολόγησης, ακολουθείται και για τις εξετάσεις του θεωρητικού σκέλους, που διεξάγονται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της Πανελλήνιας Σχολής Ορειβασίας Αναρρίχησης. Έτσι, οι 30 ερωτήσεις του τεστ γνώσεων, χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: Α) στις ερωτήσεις με υψηλό συντελεστή βαρύτητας που φέρουν το διακριτικό Υ.Β (εντός παρενθέσεως) και Β) στις ερωτήσεις με χαμηλό συντελεστή βαρύτητας που φέρουν αντίστοιχα το διακριτικό X.B.

Συνολικά υπάρχουν 10 ερωτήσεις με υψηλό συντελεστή βαρύτητας (Υ.Β) και 20 ερωτήσεις με χαμηλό συντελεστή βαρύτητας (Χ.Β). Οι ερωτήσεις Υ.Β δίνουν στον εξεταζόμενο για κάθε σωστή απάντηση μισή μονάδα, ήτοι: 0,5 x 10 = 5 μονάδες, ενώ οι ερωτήσεις Χ.Β δίνουν στον εξεταζόμενο 1/4 της μονάδας, ήτοι 0,25 x 20 = 5 μονάδες. Σύμφωνα με το παραπάνω σύστημα, η μέγιστη βαθμολογία που μπορεί ο εξεταζόμενος να επιτύχει, είναι: 5 + 5 μονάδες = 10 (άριστα), οι οποίες συνεισφέρουν 10 x 0,3 = 3 μονάδες στην Τελική Βαθμολογία.

Εξοπλισμός

Ο απαιτούμενος εξοπλισμός για την συγκεκριμένη εξόρμηση, περιγράφεται αναλυτικά στις παρακάτω λίστες:

 1. Λίστα-Α: Υλικά που σας δανείζει η Σχολή Βουνού
 2. Λίστα-Β: Σετ τεχνικού-εκπαιδευτικού εξοπλισμού που πρέπει να προμηθευτείτε
 3. Λίστα-Γ: Ρουχισμός & Υποδήματα
 4. Λίστα-Δ: Εξοπλισμός Γενικής χρήσης
 5. Λίστα-Ε: Υλικά για διανυκτέρευση στο καταφύγιο
 6. Λίστα-Η: Κατασκηνωτικά είδη για διαν/ση σε αντίσκηνο ή bivouac
 7. Λίστα-Ζ: Διατροφή/προτεινόμενα τρόφιμα
 8. Λίστα-Η: Ατομικό φαρμακείο

Λίστα-Α: Υλικά που σας δανείζει η Σχολή Βουνού

Εξειδικευμένος εξοπλισμός που σας παρέχει (σας δανείζει) η Σχολή Βουνού. Τον εξοπλισμό αυτόν θα τον παραλάβετε πριν την έναρξη της πεζοπορίας και θα τον επιστρέψετε με την λήξη της εξόρμησης.

 1. Ορειβατική ζώνη ασφαλείας (μπωντριέ)
 2. Δυναμικό σχοινί 50-60m (1 ανά 3-4 άτομα)
 3. Πιολέ
 4. Κραμπόν + θήκη

Διευκρινίσεις σχετικά με τον τεχνικό εξοπλισμό

Κραμπόν

Ανάλογα με το είδος της μπότας (δύσκαμπτη, ημιάκαμπτη, άκαμπτη), αντιστοιχεί και διαφορετικό είδος κραμπόν (δετά, semi fast, fast), τα οποία ρυθμίζονται ειδικά στο μέγεθος της μπότας σας. Για τον λόγο αυτό, εάν συμμετέχετε στο πλήρες πρόγραμμα της Σχολής Βουνού, τα κραμπόν αυτά τα δανείζεστε από την σχολή και τα κρατάτε για όλη την διάρκεια του χειμερινού σκέλους, καταβάλλοντας (άπαξ) εγγύηση 80€, σε έναν από τους παρακάτω λογαριασμούς. Τα χρήματα αυτά, θα σας επιστραφούν στο τέλος του χειμερινού σκέλους της σχολής αφού πρώτα επιστρέψετε τα κραμπόν μαζί με την ειδική θήκη, στη σχολή. Εναλλακτικά μπορείτε να αγοράσετε τα κραμπόν σας από ορειβατικά καταστήματα ή απευθείας από την σχολή.

Λοιπός εξοπλισμός

Τον υπόλοιπο εξοπλισμο που σας δανείζει η σχολή (σχοινιά, μπωντριέ, αντίσκηνα, πιολέ, αλουμινογωνίες κλπ), τα επιστρέφετε στους διοργανωτές στο τέλος της κάθε εξόρμησης που παίρνετε μέρος, είτε είστε εγγεγραμμένοι στην σχολή είτε όχι.

Συμμετέχοντες εκτός σχολής

Για όσους συμμετέχουν μεμονωμένα στις εξορμήσεις, χωρίς να είναι εγγεγραμμένοι στη Σχολή Βουνού, στην τιμή της κάθε εξόρμησης περιλαμβάνεται και η ενοικίαση του εξοπλισμού (κραμπόν, πιολέ, μπωντριέ, αλουμινογωνίες, σχοινιά, ιμάντες, κορδονέτα, καραμπίνερ κλπ) οπότε αυτοί δεν χρειάζεται να καταβάλουν την εγγύηση, καθώς θα παραδώσουν τον εξοπλισμό που δανείστηκαν (συμπεριλαμβανομένων των κραμπόν), στο τέλος της κάθε εξόρμησης.

Φόρμα εγγραφής

Πλέον στην φόρμα εγγραφής υποχρεούστε να δηλώσετε τα υλικά που θέλετε να σας δανείσει η σχολή για την συγκεκριμένη εξόρμηση (π.χ. πιολέ, μπωντριέ, κλπ) καθώς και το είδος των κραμπόν (δετά, semifast, fast) ανάλογα με το είδος της μπότας που έχετε (δύσκαμπτη, ημιάκαμπτη, άκαμπτη).  Για τις παραγγελίες του υλικών ή χαρτών θα πρέπει να συμπληρώσετε τις ξεχωριστές φόρμες παραγγελίας που ακολουθούν κάτω από την φόρμα εγγραφής. 

Μπότες χειμερινού βουνού

Για να δείτε σε ποια κατηγορία ανήκει η μπότα σας, διαβάστε τον παρακάτω συνοπτικό οδηγό:

Δύσκαμπτες: Είναι οι μπότες που είναι μεν σκληρές & αδιάβροχες, αλλά ΔΕΝ έχουν υποδοχές για τις δέστρες των semi fast και fast κραμπον, ούτε στο εμπρός ούτε στο πίσω μέρος τους. Αυτές οι μπότες παίρνουν κραμπόν ΔΕΤΑ.

Ημιάκαμπτες: Είναι οι μπότες που είναι μεν σκληρές & αδιάβροχες, αλλά έχουν υποδοχή για τις δέστρες μόνο στο πίσω μέρος της μπότας, ενώ ΔΕΝ έχουν υποδοχή στο εμπρός μέρος. Αυτές οι μπότες παίρνουν κραμπόν SEMI FAST.

Άκαμπτες: Είναι οι μπότες που είναι μεν σκληρές & αδιάβροχες, αλλά έχουν υποδοχή για τις δέστρες τόσο στο πίσω όσο και στο εμπρός μέρος τους. Αυτές οι μπότες παίρνουν κραμπόν FAST.

Λίστα-Β: Σετ τεχνικού-εκπαιδευτικού εξοπλισμού* που πρέπει να προμηθευτείτε

Πρόκειται για σετ υποχρεωτικού τεχνικού εξοπλισμού που πρέπει να διαθέτουν (ή να προμηθευτούν) οι συμμετέχοντες προκειμένου να μπορέσουν να παρακολουθήσουν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Το σετ αυτό οι εκπαιδευόμενοι πρέπει να έχουν συνεχώς στο σακίδιο τους σε όλες τις εξορμήσεις της Σχολής Βουνού. Το σετ αυτό του εξοπλισμού περιλαμβάνει τα παρακάτω 7 υλικά και μπορείτε να το προμηθευτείτε είτε από καταστήματα ορειβατικών ειδών είτε κατευθείαν από την ίδια την σχολή, συμπληρώνοντας την φόρμα παραγγελίας σετ υλικών. 

 1. Καραμπίνερ ασφαλείας τύπου D (1)
 2. Καραμπίνερ ασφαλείας τύπου HMS (1)
 3. Καραμπίνερ απλό (1)
 4. Κορδονέτο διατομής 7mm & μήκους 5m (1)
 5. Κορδονέτο 6mm & μήκους 170cm (1)
 6. Ιμάντας (νάιλον) άραφτος μήκους 170cm (1)
 7. Ιμάντας ραμμένος μήκους 60cm (1)

*  Το παραπάνω σετ εκπαιδευτικού εξοπλισμού, περιλαμβάνεται στην τιμή της κάθε εξόρμησης και δανείζεται από τους διοργανωτές μόνο στους εκτός σχολής συμμετέχοντες. Οι μαθητές/μαθήτριες της Σχολής Βουνού, οφείλουν να προμηθευτούν το παραπάνω σετ υλικών και να το έχουν μαζί τους σε κάθε εξόρμηση της σχολής. Ο εξοπλισμός αυτός χρησιμεύει εκτός των άλλων και για τις ασκήσεις που απαιτείται να εκτελούν οι συμμετέχοντες της Σχολή Βουνού και στο σπίτι (homework). 

Λίστα-Γ: Ρουχισμός & Υποδήματα

 1. Μπότες χειμερινής ορειβασίας ημιάκαμπτες ή άκαμπτες
 2. Γκέτες για τα χιόνια
 3. Κάλτσες ορεινής πεζοπορίας χειμερινού βουνού
 4. Ισοθερμικό εσώρουχο κοντομάνικο (συνθετικό)
 5. Iσοθερμικό εσώρουχο μακρυμάνικο (συνθετικό)
 6. Ισοθερμικό εσώρουχο παντελόνι (κολάν) ή παντελόνι powerstretch/soft shell
 7. Ζακέτα fleece (polartec)
 8. Αδιάβροχο-αντιανεμικό τζάκετ & παντελόνι
 9. Βεστάκι ελαφρύ (π.χ. πουπουλένιο)
 10. Γάντια λεπτά fleece (1 ζεύγος)
 11. Γάντια χοντρά αδιάβροχα (1 ζεύγος)
 12. Μαντήλι λαιμού (buff)
 13. Σκούφος & Μπαλακλάβα (σκούφος full face)

Λίστα-Δ: Εξοπλισμός Γενικής χρήσης

 1. Σακίδιο 35-60lt
 2. Μπατόν (μπαστούνια πεζοπορίας)
 3. Φακός κεφαλής (+ εφεδρικές μπαταρίες)
 4. Παγούρι 1-1,5lt
 5. Αλουμινοκουβέρτα
 6. Γυαλιά ηλίου
 7. Μάσκα θυέλλης (μάσκα σκι)
 8. Συστήματα προσανατολισμού (χάρτης-πυξίδα-gps)
 9. Σουγιάς (ελαφρύς)
 10. Σφυρίχτρα
 11. Αναπτήρας & σπίρτα
 12. Ομπρέλα (μόνον όταν ο καιρός προβλέπεται βροχερός)

Λίστα-Ε: Υλικά για διανυκτέρευση στο καταφύγιο*

 1. Υπνόσακος για καταφύγιο (+4 Cº)
 2. Μαξιλαροθήκη (ή φουσκωτό μαξιλάρι)
 3. Παντόφλες

* Λόγω των μέτρων κατά του Covid19 τα καταφύγια ΔΕΝ παρέχουν πλέον κλινοσκεπάσματα, μαξιλαροθήκες & παντόφλες.

Λίστα-Η: Κατασκηνωτικά είδη για διαν/ση σε αντίσκηνο ή bivouac

 1. Bivisac ή αντίσκηνο
 2. Υπνόσακος για αντίσκηνο (-4 Cº)
 3. Κάριματ-στρωματάκι ύπνου
 4. Μαγειρικά σκεύη

Λίστα-Ζ: Διατροφή (προτεινόμενα τρόφιμα)

 1. Σταφίδες 250gr (τροφή ανάγκης)
 2. Χουρμάδες ή/και σύκα ξερά
 3. Μπάρες δημητριακών (π.χ. βρώμης)
 4. Ξηροί καρποί (π.χ. φιστίκια, αμύγδαλα, φουντούκια)
 5. Τυρί κίτρινο ημίσκληρο (300-400gr)
 6. Παξιμάδια ολικής άλεσης
 7. Σαλάμι πικάντικο
 8. Έτοιμο φαγητό* για το δείπνο (π.χ. μακαρόνια με τυρί)
  * Αφορά μόνο τις εξορμήσεις που ΔΕΝ περιλαμβάνουν δείπνο.

Λίστα-Η: Ατομικό φαρμακείο

 1. Ελαστικός επίδεσμος 10-12cm
 2. Αυτοκόλλητη ταινία (tape)
 3. Αντισηπτικό (bedadine)
 4. Παυσίπονα (depon)
 5. Γάζες 15x30cm (3-4 τεμάχια)
 6. Αντιηλιακή κρέμα & lipstick
 7. Προσωπικά φάρμακα

Επικοινωνία

Για οποιαδήποτε επιπλέον πληροφόρηση σχετικά με το πρόγραμμα, καλέστε στο 211 40 14 744 ή στο κινητό 6983 63 8000 ή στείλτε email στο info@basecamp.gr ή στείλτε μήνυμα χωρίς χρέωση μέσω WhatsUp/Viber/Messenger στο τηλ. +30 6983 63 8000.

Κοινότητα Viber

Αν θέλετε να ενημερώνεστε άμεσα και να μαθαίνετε σε πραγματικό χρόνο τα νέα μας (ημερολόγιο σχολής βουνού/βράχου, τεχνικές συμβουλές, ανακοινώσεις για νέα προγράμματα κλπ), παρακαλούμε συνδεθείτε στην κοινότητα ⁨μας στο Viber κάνοντας κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο: https://invite.viber.com/g2=AQBi2SlJMys44k3ghoqUOJyU4Ir4ciObjiCPLeuGUsnFsl4SXJSTfFhLb4AvDDq4

ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΟΙ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΦΟΡΜΕΣ
 1. Δήλωση Συμμετοχής
 2. Παραγγελία Υλικών (συμπληρώνεται μόνο εάν θέλετε να παραγγείλετε υλικά)
 3. Παραγγελία Χαρτών (συμπληρώνεται μόνο εάν θέλετε να παραγγείλετε χάρτες)

Φόρμα Δήλωσης Συμμετοχής

Για την σωστή συμπλήρωση της φόρμας εγγραφής στο πρόγραμμα, παρακαλούμε ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες:

 1. Όλα τα πεδία της φόρμας πρέπει να συμπληρωθούν υποχρεωτικά.
 2. Τα στοιχεία που χρειαζόμαστε για την ταυτοποίηση σας είναι: Επώνυμο, Όνομα & Ημερομηνία Γεννήσεως.
 3. ΜΗΝ χρησιμοποιείτε κόμματα και ΜΗΝ αφήνετε Κενά ανάμεσα στις λέξεις.
 4. Συμπληρώστε τα πεδία “Επώνυμο” & “Όνομα” με σωστά τονισμένα μικρά (πεζά) Ελληνικά γράμματα (εκτός από το πρώτο γράμμα π.χ Γεωργίου) και όχι με γράμματα greeklish.
 5. Στο πεδίο “Όνομα” συμπληρώστε το όνομα σας όπως αναγράφεται στην αστυνομική σας ταυτότητα και όχι το υποκοριστικό (π.χ Νικόλαος και όχι Νίκος).
 6. Στο πεδίο “Κινητό τηλέφωνο” συμπληρώστε τον αριθμό του κινητού σας τηλεφώνου (π.χ 6983638000) ΧΩΡΙΣ το Ελληνικό πρόθεμα (0030 ή +30). Αν δεν έχετε Ελληνικό αριθμό κινητού, συμπληρώστε και το πρόθεμα της χώρας του αριθμού του κινητού τηλεφώνου σας (πχ. +33).
 7. Στο πεδίο “Email” συμπληρώστε το email σας με μικρά λατινικά γράμματα (όχι κεφαλαία).
 8. Στο πεδίο “Ημερομηνία Γεννήσεως” συμπληρώστε την ημερομηνία γεννήσεως σας ως εξής: ημ/μήνας/έτος (π.χ. 16/05/2004)
 9. Στο πεδίο “Περιοχή κατοικίας” συμπληρώστε την περιοχή κατοικίας σας (όχι την διεύθυνση σας) και με μικρά (πεζά) γράμματα (π.χ Θεσσαλονίκη).

Error: Contact form not found.

Φόρμα Παραγγελίας Υλικών

Μπορείτε να παραγγείλετε όλα ή κάποια από τα απαραίτητα για την Σχολή Βουνού εκπαιδευτικά υλικά, συμπληρώνοντας την παρακάτω Φόρμα Παραγγελίας. Η παραλαβή των υλικών θα γίνει στην πρώτη σας εξόρμηση στο βουνό. Σημειώνεται ότι ΔΕΝ χρειάζεται να συμπληρώσετε την φόρμα, εάν ΔΕΝ θέλετε να παραγγείλετε υλικά.

Error: Contact form not found.

Φόρμα Παραγγελίας Χαρτών

Για την δική σας εξυπηρέτηση μπορείτε να παραγγείλετε μεμονωμένα ή συνολικά, τους χάρτες των βουνών όπου θα γίνει η πρακτική εκπαίδευση στον Προσανατολισμό, συμπληρώνοντας την παρακάτω Φόρμα Παραγγελίας Χαρτών. Η παραλαβή του/των χαρτών θα γίνει στην πρώτη σας εξόρμηση στο βουνό. Σημειώνεται ότι ΔΕΝ χρειάζεται να συμπληρώσετε την φόρμα, εάν ΔΕΝ θέλετε να παραγγείλετε χάρτες.

Error: Contact form not found.

9-10 Απριλίου 2022
Διάρκεια: 2 ημέρες (Σ/Κ)
Παροχές: Οδηγοί & συνοδοί βουνού, εξοπλισμός, μετακινήσεις
Εμπειρία: Ορεινής πεζοπορίας
Τιμή: 90€
Τιμή μαθητών Σχολής Βουνού: 50€